10 motive pentru care sa eviti sa consumi mult zahar in perioada sarcinii

20 Aprilie 2018

de Irina Olteanu

In perioada sarcinii o acumulare de kilograme in plus este de la sine inteleasa. Insa nu doar pentru a-ti proteja silueta, ci si din multe alte motive, zaharul in exces nu este recomandat in sarcina. Iti explicam in continuare care sunt explicatiile exacte.

De ce sa eviti zaharul in timpul sarcinii?

Sarcina aduce de multe ori o serie de modificari ale alimentatiei, aceasta devenind una mult mai echilibrata, plina de nutrimentele necesare pentru sanatatea mamei, precum si pentru buna dezvoltare a fatului. Insa nu de putine ori poftele sau poate si accesul facil la alimente bogate in calorii si zahar adaugat ajunge sa conduca la consecinte nedorite. Te rugam sa tii cont de faptul ca alimentele bogate in carbohidrati includ nu doar dulciurile (bomboane, biscuiti, napolitane, fursecuri etc.), ci si bauturile carbogazoase dulci, gemurile si dulceturile, cerealele pentru micul dejun.

  1. Un consum ridicat de zahar este asociat cu o greutate mare in sarcina. In mod paradoxal, caloriile suplimentare ajung deseori sa fie asociate cu deficiente nutritive deoarece dulciurile si alte produse au de obicei calorii goale, care nu confera un beneficiu real organismului.
  1. Un consum ridicat de zahar creste nivelul de glucoza si insulina. Prin urmare, pe termen lung, zaharul excesiv poate contribui la diabetul gestational.
  2. O alta afectiune pe care o cauzeaza zaharul in exces este boala ficatului gras. S-a demonstrat stiintific faptul ca o dieta materna bogata in zaharuri ce contin fructoza poate conduce la aceasta afectiune si poate afecta si metabolismul fetal.
  3. Prin consumul unei alimentatii bogate in zahar in sarcina, programam genele copilului sa fie expuse unui risc crescut de sindrom metabolic si diabet. Zaharul in exces poate influenta gusturile bebelusului. Acesta poate sa aiba pofta de zahar cand creste, ceea ce poate conduce la obezitate si afectiuni asociate acestuia.
  4. O alimentatie bogata in zahar altereaza structura vaselor de sange ale copilului si il expune la un risc crescut de boli cardiace. Acesti factori de risc vor persista in organismul copilului posibil pana la varsta de 7 ani.
  5. Consumul unei alimentatii boagate in zaharuri creste riscul de preeclampsie. Aceasta concluzie a reiesit in urma unui studiu desfasurat in Norvegia in anul 2012, sugerand faptul ca alimentele cu un continut ridicat de zahar adaugat, dar si cele cu zaharuri naturale sunt asociate cu preclampsia; astfel sunt intarite recomandarile de a include fructe in alimentatie si de a reduce bauturile indulcite in timpul sarcinii.
  6. Un consum de bauturi indulcite artificial si cele mai multe bauturi carbogazoase creste riscul de nastere prematura.
  7. Greutatea la nastere a bebelusului poate fi mai mica, de multe ori din cauza prematuritatii.
  8. Consumul de zahar prenatal si in timpul sarcinii a fost asociat cu nasterea unor copii obezi. Zaharul in plus poate depasi bariera placentara si creste nivelul glicemiei fatului. Acesta aspect conduce la o crestere in productia de insulina din corpul bebelusului si poate creste greutatea corporala a acestuia (macrosomie); in consecinta apar si complicatii precum necesitatea nasterii prin cezariana, nastere prematura etc.
  9. Ajungi sa te confrunti cu un risc mai mare de greturi si/sau varsaturi, arsuri in capul pieptului si chiar schimbari de dispozitie daca consumi o alimentatie bogata in carbohidrati si zaharuri adaugate. De asemenea, poate sa apara si senzatia de oboseala; din cauza sucrozei apare un nivel crescut al glicemiei care dupa o perioada scade subit, lasandu-te cu o senzatie de oboseala si letargie.

zaharul

Ce se intampla de fapt?

Toate zaharurile ajung sa se decompuna in glucoza. Glucoza, un zahar, are potentialul de a deveni combustibil celular. Insa celulele nu pot sa utilizeze si sa asimileze prea multa glucoza deodata. Glucoza in exces ajunge sa fie asociata cu proteine si grasimi, ajungand sa formeze legaturi incrucisate. Dupa o anumita perioada de timp legatura dintre un zahar si o proteina devine permanenta, ceea ce poarta denumirea de AGE.

O problema a societatii moderne consta in faptul ca am ajuns sa consumam mult mai mult zahar decat poate fi folosit de corp sub forma de combustibil. Si nu este vorba doar despre gustarile dulci, ci majoritatea alimentelor consumate pe fuga sunt pline de carbohidrati.

In cazul diabetului de tip 2 si a rezistentei la insulina, celulele nu mai raspund la hormonul insulina. Acesta este un fel de mesager care ofera accesul glucozei sau zaharului pentru a intra intr-o celula. Astfel, se ajunge la o acumulare de zahar in sange (hiperglicemie) si o legatura incrucisata permanenta sau formarea de AGE. Aceasta este nociva pentru sanatatea unui adult, dar si pentru dezvoltarea embrionului si a fatului. Formarea de AGE conduce la si la producerea de radicali liberi in corp, care afecteaza structura ADN-ului.

Legatura permanenta incrucisata care se formeaza intre o molecula de proteina si una de zahar are abilitatea de a: bloca receptorii hormonali, interfera cu functionarea sistemului imunitar, ingrosa peretii vaselor de sange, afecta fluxul sanguin, deforma globulele rosii, modifica exprimarea genetica. Ca urmare a acestor modificari la nivelul corpului si copiii nascuti de mame diabetice sunt expusi unui risc de 3-4 ori mai mare de a suferi unele forme de malformatii precum palat despicat sau defecte de tub neural.

De retinut

Alaturi de vitaminele prenatale recomandate de majoritatea specialistilor in sarcina, este indicata evitarea consumului de zahar in exces. Defectele la nastere si malformatiile apar pe o scala de gravitate bazate in functie de modificarile din corpul mamei.

Zaharul este permis in sarcina, insa nu in cantitati mari, mai ales in cazul femeilor care sufera de diabet gestational. Exista optiuni sanatoase precum cereale integrale, fructe si legume, cu zahar natural. Nu exista recomandari standard cu privire la consum; acesta poate depinde de rata metabolica, nivelul glicemiei si greutate. De preferat este sa limitezi consumul la 25 grame sau mai putin pe zi; retine faptul ca cerealele se transforma in zahar in organism dupa ce sunt consumate.

In cazul in care iti doresti sa beneficiezi de o alimentatie echilibrata pe perioada sarcinii, dar nu cunosti modul corect de interventie iti recomandam sa apelezi la sfatul unui medic sau al unui nutritionist.

Surse: www.healthymummy.com; www.momjunction.com; https://bodyecology.com; www.livestrong.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close