Ce mananci in sarcina: 4 alimente periculoase pentru fat

23 Aprilie 2020

de Irina Olteanu

Sarcina reprezinta inceputul calatoriei in viata de parinte. Prin urmare este de la sine inteles ca gravidele trebuie sa fie extrem de atente cand vine vorba de ceea ce mananca si ce beau. Desi consumul de alcool si fumatul pot conduce la multe complicatii nocive, exista si alte alimente care pot influenta negativ fatul.

Alimente periculoase pentru fat

A fost recent realizat un studiu de catre Universitatea din California, conform caruia anumite ingrediente din alimentele existente pe piata in zilele noastre pot declansa complicatii diverse in sarcina. Diverse substante chimice precum cofeina, alcoolul si metilmercurul pot conduce la probleme in dezvoltarea fetala si defecte ale copilului. Iata in continuare o lista de 4 alimente toxice care trebuie neaparat evitate in sarcina:

1. Alimentele conservate (ciupercile, pestele si fasolea)

Alimentele conservate contin o substanta chimica denumita bisfenol A sau BPA, care poate conduce la multe probleme, inclusiv hiperactivitate, agresivitate si probleme cu sistemul reproducator in sarcina. Pestele la conserva in special contine metilmercur, care poate conduce la dificultati in invatare si probleme cu atentia. Somonul conservat contine PCB sau bifenil policlorurat, care conduce la tulburari mintale, intarzierea reflexelor si a dezvoltarii bebelusului. In plus fata de peste, evita si sparanghelul, ciupercile si fasolea conservata.

2. Cofeina

Se cunoaste deja faptul ca un consum exagerat de cofeina poate avea un efect negativ asupra fatului si poate conduce la multe complicatii in timpul nasterii si chiar dupa ce copilul creste. Chiar daca adori sa iti savurezi cafeaua matinala, opteaza pentru o varianta mai sigura, cel putin pana la momentul intarcarii. Cofeina in exces poate conduce la defecte la nastere, greutate mica a bebelusului in timpul sarcinii si chiar deces fetal.

3. Carnea insuficient preparata termic

Desi anumite sortimente de carne sunt bogate in minerale si vitamine, carnea cruda sau insuficient preparata termic reprezinta un climat propice pentru paraziti si bacterii precum salmonella si listeria. Alte probleme de sanatate cauzate de carnea nepreparata: botulism, toxiinfectie si chiar viermi. Aceste organisme au potentialul nu doar de a provoca probleme mamei cauzand o durere abdominala grava si varsaturi, ci pot dauna si bebelusului trecand bariera placentara; gravidele sunt mult mai expuse decat alte categorii de persoane la aceste infectii. Toate tipurile de carne trebuie gatite la aproximativ 63 grade Celsius (temperatura poate fi crescuta sau scazuta in functie de tipul de carne gatit). Acest aspect implica si carnea refrigerata care trebuie consumata cu precautie mare si achizitionata din locuri unde exista un stoc proaspat. Alimentele etichetate si care dispun de toate avizele autoritatilor sanitar-veterinare sunt cele mai potrivite pentru consum, dar nu inainte de a fi supuse tratamentului termic.

4. Branzeturile moi si laptele nepasteurizat

Branzeturile moi, in special cele care sunt importate, pot contine listeria, la fel ca laptele nepasteurizat. Desi laptele reprezinta o sursa excelenta de calciu si este indicat ca gravidele sa consume aproximativ 700 ml de lapte degresat pe zi, daca este nepasteurizat poate fi deosebit de periculos pentru gravide (cand are loc procesul de pasteurizare, laptele este incalzit iar microbii nocivi care pot conduce la imbolnavire sunt eliminati din lapte). In jumatate din statele Statelor Unite ale Americii este interzisa comercializarea de lapte crud si de punerea in vanzare a produselor ce specifica faptul ca poate avea un potential periculos. Branzeturile nepasteurizate precum brie, Camembert, Roquefort, feta, Gorgonzola, branza albastra nu trebuie consumate in sarcina deoarece pot fi potential fatale pentru bebelusul nenascut; sunt mai putin acide decat alte branzeturi si au o cantitate mai mare de umiditate permitand proliferarea bacteriilor. Consuma branzeturi preparate din lapte pasteurizat deoarece in acest fel sunt distruse toate microorganismele daunatoare. Este pur si simplu un mit ca pasteurizarea distruge nutrimentele si vitaminele esentiale din laptele matern.

Concluzii

  • – Aproximativ trei patrimi din studiu au consumat peste inclusiv ton, somon si tilapia. Tonul in special contine metilmercur, la care expunerea prenatala a fost corelata cu probleme cu atentia, invatarea verbala, functia motorie si performanta intarziata. Bifenilii policlorurati descoperiti in cantitati semnificative in somon au fost asociati cu greutate mica la nastere, reflexe anormale, probleme mentale si altele.
  • – Aproximativ 12% din respondentii la chestionar au consumat apa de la robinet in mod regulat. In mod normal, apa de la robinet reprezinta o sursa pentru diversi poluanti, asociati cu probleme precum defecte ale palatului, defecte ale tubului neural, greutate mica la nastere si defecte ale sistemului nervos central.
  • – 80% dintre femei au consumat bauturi cu cofeina. Cofeina este asociata cu deces fetal, defecte la nastere si greutate mica la nastere cand este consumata in timpul sarcinii (cu moderatie).
  • – Trei patrimi dintre femei au consumat alimente conservate, contaminate cu BPA (aflat pe partea interioara a conservelor). BPA a fost asociat cu multe probleme de sanatate, inclusiv probleme reproducatoare, agresivitate si hiperactivitate.
  • Concluziile autorilor studiului sunt ca femeile aflate la varsta reproductive si care doresc sa conceapa un copil trebuie sfatuite sa elimine consumul de alcool, deoarece acesta poate avea efecte devastatoare mai ales in primul trimestru de sarcina, cand mama nu cunoaste inca sarcina. De asemenea, specialistii trebuie sa descurajeze consumul de alimente periculoase, bauturi si medicamente pe care femeile au declarat ca le-au consumat in timpul sarcinii.

Exista multe tipuri de virusuri si boli in lume, iar gravidele sunt mai predispose sa le contacteze deoarece sistemul lor imunitar este usor slabit in sarcina. Exista o serie de alimente care pot cauza imbolnavire, pierderea sarcinii sau chiar nastere prematura.

Surse: www.momjunction.com; naturalsociety.com; www.babygaga.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close