5 animatii care iti dezvaluie in detaliu cum decurge o nastere naturala

15 Aprilie 2020

de Cosmina Ionita

Nașterea naturală se întâmplă, așa cum îi spune și numele, natural, firesc. Mama Natură a avut grijă să pună la punct toate detaliile întregului proces. Atât mama, cât și copilul cunosc instinctiv toți pașii, dar mai ales, se ascultă și se îndrumă reciproc. Speriate de experiențele terifiante și de durerile îngrozitoare, tot mai puține femei aleg să-și aducă natural copiii pe lume. Ai mai jos tot ce trebuie să știi despre naștere naturală.

Nașterea naturală, un miracol

Majoritatea femeilor se tem să aleagă o naștere naturală, din cauza proverbialelor dureri ale facerii. Și au toate motivele! Însă, fiecare organism diferă, este unic, așa că, și percepția durerii poate varia. De asemenea, conform ncbi.nlm.nih.gov, durerea în nașterea naturală este valoroasă. Este modul prin care natura ajută femeia să-și găsească propriile resurse pentru a aduce pe lume un copil, și  deci, să faciliteze nașterea. Astfel, durerea fiecărei contracții devine un ghid pentru femeia aflată în travaliu, pentru că, în funcție de aceasta, ea își va găsi singură pozițiile sau activitățile care să îi înlesnească nașterea. Creșterea în intensitate și frecvență a contracțiilor, de asemenea, ajută copilul să se poziționeze și, la scurt timp, să alunece pe canalul vaginal.

Deci, nașterea naturală este un proces prin care Mama Natură pune umărul în a ajuta femeia să-și aducă pe lume pruncul. Potrivit medicului Irina Saulea, medic la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Cuza Vodă”, nașterea naturală numără, printre avantaje, faptul că spitalizarea și recuperarea sunt de scurtă durată, durerea din postpartum este de intensitate mai redusă, mama poate alăpta copilul imediat, riscul de hemoragie maternă, trombembolism și afectarea organelor interne este mai scăzut, iar riscul ca fătul să dezvolte diferite alergii, precum astmul sau alergii alimentare este scăzut, datorită colonizării copilului cu bacterii benefice din canalul de naștere.

Cum se pregătește corpul

Pregătirea corpului pentru naștere naturală este un proces care începe încă din timpul sarcinii. Este important să strângi broșuri și informații despre maternități, să te informezi bine în legătură cu maternitatea la care te-ai hotărât să naști, să citești despre ce presupune fiecare metodă de naștere naturală și să alegi un medic care crezi că este potrivit pentru tine. Pe tot parcursul sarcinii este indicat să faci miscare, să-ți menții tonusul muscular și să ai o alimentație sănătoasă și să mergi la cursuri de pregătire de tip Lamaze. Iată cum te pregătești pentru nașterea naturală.

  • Mișcare, mișcare, mișcare. Plimbările sunt cea mai simplă și eficientă metodă de mișcare și vin cu beneficii uriașe: îți tonifiază musculatura și te fac mai puternică și mai rezistentă la efort – vei avea nevoie pentru travaliu.
  • Redu cât poți pauzele de stat pe scaun. Avem obiceiul de a sta foarte mult jos, suntem o generație de sedentari, lucru care dăunează, mai ales gravidelor. Coloana, flexibilitatea și rezistanța femeii însarcinate sunt puse la grea încercare, atunci când aceasta are un stil de viață sedentar.
  • Genuflexiuni. Pe lângă plimbari, genuflexiunile întăresc regiunea pelviană. Este adevărat că și exercițiile kegel ajută, însă acest tip de mișcare îți provoacă organismul să devină mai dinamic și te ajută să devii mai puternică. Deci, ar fi indicat să introduci în rutina ta zilnică si o serie de genuflexiuni. Consultă-te însă cu medicul care te supraveghează pentru a afla dacă aceste exerciții reprezintă un pericol pentru tine.
  • Cursuri de pregătire de tip Lamaze. O simplă căutare pe Google sau o discuție cu o prietenă care a trecut prin experiența nașterii te pot conduce către un curs de pregătire Lamaze. Vei afla cum te ajută tehnicile Lamaze în timpul travaliului, cum să elimini anumite tipuri de disconfort pe perioada sarcinii, cum să îți consolidezi zona pelvină și care sunt stadiile travaliului.

Sperăm că te-am ajutat să învingi puțin din teama legată de durerile pe care le suporta femeia în nașterea naturală și îți propunem 5 animații  care îți dezvăluie în detaliu cum decurge o naștere naturală.

Orice mama își dorește ca experiența travaliului și nașterea în sine să fie cât mai scurte și fără dureri. Iar un aspect vital este înțelegerea și conștientizarea fiecărei etape în parte. Atunci când știi la ce să te aștepți, lucrurile nu mai par atât de îngrozitoare.

Travaliul

Animațiile de mai jos au tocmai rolul de a te informa în amănunt cum reacționează corpul tău la stimulii bebelușului când are loc nașterea naturală. Până atunci însă, este important să afli care sunt semnele care te anunță că ai intrat în travaliu. Astfel, cu câteva ore înainte de travaliu:

  • scurgerile vaginale își modifică culoarea și consistența
  • dopul gelatinos (care sigilează deschiderea uterului) este eliminat
  • contracțiile devin  mai puternice și mai dese (de la 20 de minute la 5 minute)
  • membranele sacului amniotic se rup, iar lichidul amniotic se scurge

Sfaturi pentru o naștere naturală ușoară

Oricât de informată ai fi în legătură cu ce se întâmplă în timpul travaliului, acest proces poate depăși cu totul așteptările. Totuși, dacă aplici următoarele tehnici, durerile nașterii se vor resimți mai puțin. Iată ce trebuie să faci!

  • Relaxează-te. ”Cel mai important lucru este să te relaxezi și să îți relaxezi și mintea”, spune Stacey Rees, moașa licențiată la Centrul de Moașe Clementine Midwifery, din New York. Acest îndemn este bazat pe o teorie simplă: atunci când ne este frică, organismul are tendința să devină tensionat, lucru care intensifică durerea.
  • Controlează-ți respirația. Când te relaxezi, crucial este să urmărești modul în care respiri. Sfaturile moașelor este sa îți controlezi respirația ca atunci când ridici greutăți. În timp ce inspiri sau expiri, concentrează-te conștient pe aceste mișcări ale corpului. Moașele ne sfătuiesc să nu se stingherească faptul că scoatem sunete ciudate, pe seama cărora cei prezenți alături de noi pot face glume. Stacey Rees recomandă sunete joase, precum tânguielile lente sau acute, ca atunci când ne speriem la filmele de groază.
  • Fă mișcare. Mergi, leagănă-te, schimbă poziția corpului sau folosește-te de o minge de Pilates pe care să te rotești. Aceste miscări nu ajută doar că îți mai iau din durere, dar ajuta și la desfășurarea travaliului, permițându-ți să folosești forța de gravitație în avantajul tău.
  • O baie calduță. Este rețeta-minune pentru un travaliu mai ușor. Fă din travaliu o sesiune la spa. Dacă nu ai dispoziția să umpli o cadă cu apă, poți face duș: picurii din para dușului îți vor masa corpul ușor, ajutându-te să te relaxezi.

Nașterea naturală, pas cu pas

 “Nașterea naturală reprezintă expulzia fătului la termen sau aproape de termen, cu traumatism minim materno-fetal, constând în traversarea de către făt a canalului de naștere, sub acțiunea contracțiilor uterine.”  (Dr. Irina Saulea, medic la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă”)

Dacă ai optat pentru o naștere naturală fără medicamente împotriva durerii, trebuie să fii conștientă că vei simți durere și presiune, încă de la începerea travaliului. Este și firesc. Pe măsură ce bebelușul coboară spre canalul de naștere, vei simți presiune în zona cervixului și dureri de spate care nu-ți vor da pace. Chiar dacă dopul gelatinos a fost eliminat, semn că nașterea naturală s-a declanșat, ruperea membranelor sacului amniotic (“ruperea apei”) reprezintă semnalul incontestabil că bebelușul s-a hotărât să te cunoască . Apar contracțiile uterine. Spre deosebire de contracțiile false (Braxton Hicks), care pregătesc uterul pentru naștere, dar se pot opri în orice moment, contracțiile care îți semnalează că travaliul s-a instalat pot fi ușor recunoscute. Ele seamănă cu niște dureri musculare puternice și se succed la fiecare 5 minute. Travaliul activ diferă ca durata și intensitate la femeile aflate la prima naștere (între 5-8 ore), fațaăde cele care au mai născut (doar 2-3 ore). Suportabile la început, contracțiile încep să se intensifice, devin mai frecvente și dureaza mai mult.

Travaliul: video cu cele trei etape

Prima etapă – Faza latentă în care are loc dilatarea și scurtarea colului uterin: cervixul se dilată de la zero la 3-4 cm.

Colul uterin care a început să se scurteze și sa se înmoaie, permite în acest punct inițierea dilatării. Structura tubulara de cca 3-4 cm lungime, canalul cervical leagă cavitatea uterină de vagin și ajunge la dilatație de 4 centimetri.

A doua etapă – Faza activă în care cervixul se dilată de la 4 la 10 cm și are loc expulzia bebelușului.

De la prima fază și până acum, cervixul continuă sa se dilate cu aproximativ un centimetru pe oră până ajunge la dilatația completă de 10 cm. Astfel, permite copilului să treacă prin canalul de naștere. În timpul procesului de naștere naturală, vaginul trebuie să se dilate și el cel puțin 10 cm astfel încât copilul să poata înainta prin canalul vaginal.

Deși țesuturile vaginale sunt moi și flexibile, când nașterea are loc rapid sau cu forța, țesuturile se pot rupe. Este vorba însă de leziuni minore, care se vindecă rapid după nașterea naturală. Când bebelușul coboară în vagin, pielea și mușchii se mulează în jurul capului copilului și apare senzația de arsură. Ceea ce medicii numesc “inelul de foc”. Intensitatea acestor senzații depinde de toleranța mămicii la durere. Dacă ai optat pentru anestezie, s-ar putea să nu simți nimic sau, în cel mai rău caz, doar o mică presiune. Pe măsură ce bebelușul înaintează spre ieșire, disconfortul dispare. Imediat ce capul iese din vagin, medicul îi aspira mucozitățile și îl aliniază cu corpul care se afla încă în calul de naștere. După câteva împingeri, copilul este complet expulzat, iar medicul are grijă să taie cordonul ombilical. Rămâne doar să elimini placenta.

A treia etapă – Faza de tranziție în care are loc expulzia placentei.

Cea mai dificilă parte, cea din faza activă, a luat sfârșit, iar acum te bucuri de scâncetele micuțului tău. În tot acest timp, pulsațiile cordonului ombilical au încetat, moment în care medicul îl taie și sigilează cu o clamă sterilă. Mai urmează câteva contracții, de data aceasta de slabă intensitate, ceea ce înseamnă că placenta în care a stat bebelușul se separă de uter și este expulzată. În urma acestui proces, uterul tău se contractă pentru a deveni ferm și a stopa orice eventuală hemoragie.

Epidurala

Nașterea naturală cu epidurală este procedura prin care se administrează un anestezic local, în zona nervilor spinali din partea lombară. Acest anestezic este menit să blocheze durerea din timpul travaliului și al procesului de naștere naturală. Chiar dacă gravidei i se administrează epidurala, asta nu înseamnă că ea nu se poate mișca și împinge așa cum trebuie. Epidurala este administrată de medicul anestezist, însă, înainte de procedura gravidei i se vor administra intravenos lichide.

Procedura presupune:

  • arcuirea spatelui, cu capul între genunchi
  • sterilizarea zonei lombare cu un antiseptic
  • administrarea unei cantități mici de anestezic în zona lombară, pentru amorțire
  • un ac va fi inserat între vertebre, în zona nervilor spinali
  • acul pentru anestezia epidurală va fi introdus într-o pauză a contracțiilor
  • un tub din plastic sau cateter va fi introdus prin mijlocul acului, în spațiul epidural (pe aici anestezicul va fi introdus în corp)

Când este indicată nașterea naturală cu epidurală:

  • probleme de sănătate de natură fizică sau emoțională
  • intoleranța la durere
  • dimensiunea pelvisului
  • dimensiunea bebelușului
  • poziția copilului
  • intensitatea contracțiilor

Analgezia inhalatorie

Pe lângă epidurală, analgezia inhalatorie este o metodă de calmare a durerii la nașterea naturală tot mai practicată de obstetricieni. Un gaz pe bază de protoxid de azot (gaz ilariant) este administrat gravidei, în partea a doua a travaliului, într-o doză ce variază între 30-70%. Gazul ilariant este inspirat în plămâni, de unde ajunge rapid în sânge și la creier, motiv pentru care efectul analgeziei inhalatorii se resimte la scurt timp dupa inhalare. Gazul se administrează dintr-un aparat fix sau portabil, această din urmă variantă dispunând de un dozaj fix: o proporție de 50:50 oxid de azot și oxigen cunoscut sub denumirea de Entonox. În acest caz, gazul ajunge în plămâni prin intermediul unei măști.

Recuperarea după nașterea naturală

Corpul tău a fost artizanul celei mai mari minuni a lumii: aceea de a da naștere unei vieți. Însă, tot acest proces lasă urme pentru o anumită perioadă de timp . Însă, nu te speria, te vei recupera și tot ce îți vei aduce aminte din perioada travaliului este momentul în care ți-ai strâns copilul la piept.

Iată cu ce te poți confrunta după naștere și cum te poți recupera!

  • Dureri abdominale. Din cauza contracțiilor uterine post-partum, vei resimți dureri la nivelul abdomenului. Unele dureri, însă, vor fi mai ascuțite, pentru că sânii tăi se pregătesc de alăptare și trimit stimuli chimici în corp care fac să se contracte abdomenul. Aplică comprese calde pe zona dureroasă sau o sticlă cu apă calduță. Dacă durerea nu te lasă, sună-ți doctorul.
  • Depresia post-natală. Acum ești în al noualea cer, peste un minut îți vine să arunci cu tot ce îți vine la mână și ai vrea să te izolezi într-o cameră și să plângi. Nu te speria, nu ai devenit bipolar peste noapte: este depresia post-natală cu care 70-80% se luptă după ce și-au adus pe lume copilul. Vorbește cu soțul, cu o prietenă, cu mama. Te va ajuta să treci peste aceste moment grele. Însă, dacă aceste emoții durează mai mult de 2-3 săptămâni sau dacă nu poți funcționa în parametrii normali din cauza lor, sună medicul.
  • Constipația. În timpul sarcinii te-ai confruntat cu constipația, însă nu vei scapa nici după ce ai născut. Cauzele pot fi diverse: analgezicele administrate în timpul nașterii, anestezia, senzația de teamă (mai ales dacă ai suferit epiziotomie sau ruptură vaginală, te vei îngrijora nu cumva să fie afectată acea sutură). Consumul de apă, alimente cu fibre sau laxative prescrise de medic ar putea ajuta să scapi de această problemă.
  • Hemoroizi. Sângerările cauzate de hemoroizi după naștere te pot îngrijora, însă există remedii. Soluțiile pe bază de hamamelis dau roade sau poți cere medicului curant o rețetă cu un unguent eficient.
  • Schimbări hormonale. Acestea pot fi cauza depresiei post-partum, dar mai pot veni și cu alte simptome: transpirație excesivă, căderea părului sau oboseală.
  • Dureri perineale. Perineul este zona dintre vagin și anus, care, în timpul travaliului, se poate rupe. Tot în acea zonă, medicul face o mică sutură, pentru a uni părțile desprinse. Chiar dacă nu ai trecut prin aceste etape, tot există posibilitatea să simți usturime în zona perineală timp de câteva săptămâni. Pune gheață timp de 10 minute, de câteva ori pe zi și vei diminua disconfortul. După ce folosești toaleta, curăță zona, în prima săptămână de la naștere, cu apa călduță, pusă într-un dispozitiv cu dispenser, pentru a preveni infectarea.
  • Durere de sâni și sfârcuri. După primele zile de când ai început să alăptezi, acestea vor fi simptomele cu care te vei confrunta, ceea ce este perfect normal. Dacă durerile persistă mai mult de câteva zile, este cazul să consulți un doctor sau un expert în alăptare.
  • Suturi. Dacă ai avut o naștere cu epiziotomie, în care perineul s-a rupt, recuperarea va avea loc în 7-10 zile. Suturile se vor resorbi, însă până atunci, este important să le îngrijești conform recomandărilor de mai sus. Nu folosi hârtie igienică în zona suturată, pentru ca aceasta se poate irita, nu o atinge cu mâinile, pentru că ai putea crește riscul de infecție.
  • Sângerare vaginală. Este normal să sângerezi după ce ai născut (lochia): corpul tău elimină țesuturile rămase în uter, în urma nașterii. În primele 10 zile sângerările sunt mai abundente, după care încep să mai scadă în cantitate. Folosește tampoane speciale pentru lăuze, pentru că sunt sterile și te ajută să previi infecțiile. Aceste sângerări pot dura 6 săptămâni, însă spre final vor fi sângerări de tip spotting.

Nașterea naturală

Nașterea naturală se referă la aducerea bebelușului pe lume pe cale vaginală. Unele mămici pot suporta durerile travaliului fără a avea nevoie de calmante, iar altele primesc doze mici timp de mai multe ore. Astfel, atunci când vorbim despre naștere naturală nu ne referim numai la momentul expulziei, ci la etapele premergătoare aceluia, adică eliminarea dopului gelatinos, ruperea membranelor sau a „apei” și contracțiile uterine.

mama-care-a-trecut-prin-nasterea-naturala-si-isi-tine-bebelusul-in-brate-si-se-uita-la-el

Nașterea naturală poate avea loc la o clinică specializată în obstretică-ginecologie sau acasă, sub îndrumarea unui medic. Femeile care își aduc copii pe lume în propriul cămin, aleg nașterea în apă, fiind o metodă prin care este diminuat travaliul și durerile asociate acestuia. Foarte populară în ultimii ani a devenit așa-numita „doula”, fiind vorba despre o persoană instruităt să ofere suport fizic și emoțional gravidelor. Discuțiile cu doula pornesc cu mai multe luni înainte de naștere. Viitoarea mămică poate discuta cu doula despre orice nelămurire are cu privire la naștere. În timpul travaliului, cu ajutorul tehnicilor de respirație, a masajului și a exercițiilor fizice ușoare, doula ajută gravida să se relaxeze.

Probabil te întrebi dacă pentru tine și bebe ar fi benefică o naștere naturală sau cezariana. Gândește-te că pe lângă experiența pe care ți-o vei aminti toată viața, nașterea naturală are multe beneficii printre care amintim:

  • Perioada de recuperare scurtă: vei putea să faci duș și să te plimbi la câteva ore după naștere. În cazul operației de cezariană, mama poate face primii pași la cel puțin 12 de ore de la operație.
  • Expulzia îl ajută pe bebe să elimine mai ușor lichidul din plămâni și să respire singur imediat după naștere.
  • În timpul travaliului o mare parte din anticorpii mamei sunt transferați către bebeluș.
  • Contracțiile uterine declanșează lactația, iar hrănirea la sân poate avea loc la câteva ore de la naștere.

Nașterea naturală are multe avantaje, dar nu trebuie uitat faptul că ea nu este recomandată orcărei gravide. Contraindicații în nașterea naturală există atunci când ne referim la femeile cu placenta îmbătrânită, cu boli cronice, placenta praevia, sarcină gemelară sau există unele semne de suferință fetală.

Nașterea naturală după cezariană

Este posibilă nașterea naturală după cezariană, dacă mămica respectă perioada de recuperare postoperatorie. Dacă ai trecut printr-o cezariană, a doua sarcină și, implicit, nașterea naturală trebuie să vină la cel puțin 12 – 24 luni distanță. Un medic poate determina cu exactitate de cât timp mai ai nevoie până să rămâi, din nou, însărcinată, luând în calcul istoricul tău medical. În toată această perioadă, tăietura și uterul se vor vindeca complet.

Desprinderea operației sau ruptura uterină este o complicație frecventă la femeile care nu s-au recuperat suficient după operație. Pe lângă ruptura uterină, alte probleme grave pe care le poți avea dacă rămâi însărcinată prea devreme sunt placenta praevia sau accreta, naștere prematură sau greutate mică a fătului la naștere. Desprinderea operației de cezariană vine cu simptome precum febră, durere abdominală, puroi sau sânge în jurul tăieturii, sângerări vaginale, dureri în timpul urinării, amețeli sau umflarea operației. Mergi de urgență la medic dacă ai aceste simptome. Poți să găsești confesiuni ale altor mămici cu privire la nașterea naturală după cezariană și pe forum.

Naștere naturală tăietură

Se poate să asociezi tăietura cu operația de cezariană. Realitatea este că în urmă cu zeci de ani majorității femeilor li se făceau o incizie în timpul nașterii naturale, numită epiziotomie. Această epiziotomie reprezintă o tăietură făcută în perineu (țesutul care susține organele pelvine), pentru a facilita expulzia rapidă a fătului. Medicii făceau epiziotomia fix înainte de a scoate capul bebelușului, pentru a evita rupurile vaginale.

În prezent, epiziotomia este utlizată numai în anumite situații când bebelușul este prea mare, mama are peste 40 de ani, fătul se află într-o poziție care nu facilitează expulzia, travaliul a fost indus, nașterea naturală este cu epidurală sau copilul este blocat în pelvis. Pentru realizarea epiziotomiei, incizia se poate face median (pe verticală) sau mediolateral (dintr-un anumit unghi). Perioada de recuperare după epiziotomie este anevoioasă, pacienta având nevoie de o igienă intimă riguroasă pentru a preveni infecțiile. De asemenea, contactele sexuale în următoarele 2 – 3 luni după operație pot fi dureroase.

Cât de tare doare nașterea naturală

Nu există un răspuns universal la întrebarea cât de tare doare nașterea naturală. Dacă pentru unele mămici nașterea naturală a fost o experiență dureroasă, în urma căreia au rămas și cu unele probleme, pentru altele situația a stat cu totul altfel. Există femei care nu au resimțit dureri puternice în timpul travaliului, care și acela, la rândul său, au durat puțin. Nu putem determina un grad identic de durere la toate gravidele în timpul nașterii. Totul ține de organism și de cum percepe și suportă fiecare dintre noi durerea. Pentru a scăpa de multe temeri este necesară pregătirea pentru nașterea naturală, care trebuie să înceapă încă din primele luni de sarcină. Găsește-ți, în primul rând, un medic obstretician alături de care poți discuta deschis despre orice nelămurire ai cu privire la nașterea naturală.

femeie-care-sta-pe-un-pat-de-spital-si-are-contractii-si-se-pregateste-de-nasterea-naturala

Nu renunța la sport în timpul sarcinii. Bineînțeles, ne referim la exerciții fizice ușoare care să-ți mențină sănătoase articulațiile, să ajute la circulația sângelui și care să te învețe cum să-ți coordonezi efortul fizic cu respirația. Noi îți recomandăm să te înscrii și la niște cursuri de pregătire pentru nașterea naturală, iar în cadrul lor vei învăța despre toate schimbprile care au loc în organismul tău. Dacă urmezi toate aceste sfaturi pentru nașterea naturală vei avea parte de o experiență plăcută, pe care ți-o vei aminti toată viața.

Cu ce se aseamănă durerile nașterii

Fiecare organism în parte percepe durerea în mod diferit. Așa că, o durere puternică pe care a simțit-o o persoană din preajma ta, pentru tine ar putea trece ca fiind nesemnificativă. Același lucru se întâmplă și cu nașterea naturală, care este o experiență ușoară pentru unele gravide și un adevărat test de rezistență pentru altele. Trebuie musai să știi că există dureri asemănătoare sau poate chiar mai puternice față de cele asociate nașterii cum ar fi:

  • Fractura osoasă: femurul sau o coastă ruptă provoacă dureri foarte mari și necesită luni întregi de recuperare. Chiar și în urma unui tratament, o fractură osoasă poate lăsa în urma sa un disconfort permanent.
  • Pietrele la rinichi: care sunt greu de eliminat și provoacă simptome precum dureri acute lombare, nevoia deasă de a urina, vărsături și slăbiciune.
  • Migrenele: care pot dura de la câteva ore, până la mai multe zile. Durerile puternice de cap se întind până în zona oculară și afectează activitățile zilnice ale unei persoane. De mult ori o migrenă duce la vărăsturi, greață și tulburări de vedere.

Ce ajută la dilatarea colului

Dilatația sau deschiderea cervixului este un posibil semn pentru debutul travaliului în nașterea naturală. Pentru ca bebelușul să poată fi scos din burtă, colul trebuie să fie dilatat până la 10 cm. Atunci când situația medicală o impune sau termenul sarcinii este depășit deja cu 1 – 2 săptămâni, se apelează la metode prin care cervixul să se dilate, astfel încât să fie declanșate contracțiile uterine.

Prima metodă care ajută la dilatarea colului o reprezintă ruperea membranelor. Dacă sacul amniotic este încă intact, medicul va trece la administrarea de prosteglandine (hormon care ajută la înmuierea colului și declanșează contracțiile), sub formă de gel sau supozitor care presupune inserarea în vagin. Abia după ce travaliul în nașterea naturală s-a declanșat se va administra în mod continuu, în doze mici, oxitocina, adică un hormon care stimulează contracțiile și accelerează travaliul.

Experiențe nașterea naturală

Experiențe despre nașterea naturală sunt împărtășite adesea de către femeile ce au devenit mame, tocmai pentru a le oferi un strop de curaj gravidelor. Cele mai bune locuri unde poți citi mai multe sunt comunitățile de mămici. Am ales pentru tine cele mai interesante confesiuni despre nașterea naturală de pe forum.

„Înainte să rămân însărcinată, cât și în timpul sarcinii nu am vrut să aud de nașterea naturală. Eram hotărâtă să fac cezariană, dar cum bebe m-a luat pe nepregătite venind cu 3 săptămâni mai devreme și având doctorul în concediu, am avut parte de o naștere naturală cu epidurală. Nu a fost deloc așa cum mă așteptam, de fapt nu expulzia doare, ci travaliul este cel mai dureros.” – forum.7p.ro

„Eu am vrut să nasc natural și dupa 10 ore de travaliu așa s-a și întâmplat. A fost dureros mai ales pentru că a fost fără epidurală , dar soțul a stat în permanență lânga mine, iar asta m-a ajutat foarte mult.” – sfatulmamicilor.ro forum

„Eu am născut în urmă cu 3 luni și pe cât de teamă mi-a fost de nașterea naturală, pe atât de ușor am născut, în numai 2 ore. Durerile au fost suportabile, astfel încât am fost foarte liniștită în timpul travaliului. Oricum vă sfătuiesc să faceți multă mișcare pentru că ajută.” – garbo.ro forum

Mi-e frică de nașterea naturală

Fiecare sarcină vine încărcată cu trăiri noi. Este normal să-ți fie teamă de naștere, mai ales dacă te afli la primul copil. Frica de nașterea naturală este pornită de la ideea că durerile vor fi insuportabile. Important pentru tine este să vorbești cu medicul despre toate temerile pe care le ai, pentru a te lămuri el despre tot ce înseamnă nașterea.

Citește multe lucruri despre naștere și informează-te din surse avizate despre ceea ce urmează să ți se întâmple. Vizualul te-ar ajuta să înțelegi cum decurge o efectiv o naștere, de aceea îți poți alege un video real cu nașterea naturală. Află din timp cum să recunoști contracțiile de travaliu și când trebuie să mergi la spital. În final, lasă teama la o parte și bucură-te cu adevărat de perioada superbă prin care treci.

Travaliu și nașterea video

Ca să înțelegi mai bine întregul proces al nașterii este indicat să urmărești cât mai multe videoclipuri. Nașterea naturală vine cu teama de necunoscut, mai ales pentru gravidele aflate pentru prima dată în această situație. Mai jos găsești un astfel de video cu nașterea naturală în care îți sunt oferite toate explicațiile de care ai nevoie.

Video naștere naturală cu epidurală

Anestezia epidurală presupune injectarea unei cantități moderate de anestezic în zona nervilor lombari ai regiunii spinale. Epidurala în naștere naturală are rolul de reduce cu totul durerile resimțite în timpul travaliului. Iată cum se face propriu-zis această anestezie într-un video cu nașterea naturală cu epidurală.

Medici pro naștere naturală – un pas uriaș pentru o naștere reușită

Dr. Shivani Chandan, medic specialist ginecolog la spitalul Aster RV, Bngalore, India menționează faptul că:

„Travaliul este cel mai frumos fenomen din viața unei femei. Nașterea este un proces atât de frumos și de memorabil, încât orice femeie ar trebui să-și dorească o naștere naturală. Multe paciente vin la noi și ne spun că nu-și doresc să treacă prin acest proces pentru că sunt anxioase sau pur și simplu le este frică de durere, motiv pentru care apelează la cezariană. Cu toate acestea, trebuie să știți că și cezariana poate fi durereoasă după ce are loc nașterea, pe când nașterea naturală este un proces fiziologic, de aceea este recomandată. De asemenea, există și metode de a ameliora durerea pe perioada travaliului, iar aceste tehnici simple includ respiratul sau utilizarea mingii medicinale. Dacă aceste tehnici nu funcționează, există medicamente administrate intravenos, prin gaze sau chiar anestezie epidurală pentru a reduce durerea din timpul travaliului pentru a putea naște mai ușor.”

Nașterea naturală este procesul prin care îți vei cunoaște bebelușul, după 9 luni de așteptare. Intensitatea durerilor asociate nașterii variază în funcție de organism. Nu te speria de poveștile pe care le-ai tot auzit despre naștere, ci informează-te despre ce presupune întreaga experiență din surse medicale.

Surse: healthline.com, whattoexpect.com, verywellfamily.com, reginamaria.ro, medlife.ro, medicalnewstoday.com, totuldespremame.ro, sanador.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close