Alimentatia in sarcina poate afecta nasterea?

19 August 2015

de Cosmina Ionita

alimentatie in sarcinaAlimentatia in sarcina afecteaza cu certitudine nasterea. Si incepem materialul cu explicatia pe care dr. Diana – Florentina Popa, medic primar Diabet, Nutritie, Boli metabolice, ne-a oferit-o pentru articolul Qbebe „5 super alimente pentru fiecare trimestru de sarcina”.

Se spune ca “bebe” este un amestec al bagajului genetic al celor doi parinti, plus ceea ce mananca mama in cursul sarcinii. Iata de ce orice gravida trebuie sa fie informata in primul rand asupra stilului de viata sanatos, alimentatiei sanatoase si echilibrate. Necesarul de calorii si de principii nutritive pe parcursul sarcinii trebuie personalizat in functie de antecedentele gravidei si, in primul rand, de greutatea acesteia. Cand esti gravida nu trebuie sa mananci pentru doi, ci trebuie sa fi de doua ori mai atenta la ceea ce mananci! Deci, insist asupra alimentatiei care sa asigure tot ce-i trebuie copilului, dar care sa nu depaseasca cantitatea necesara din punct de vedere caloric, pentru ca supraponderea si obezitatea la gravida cresc foarte mult riscul de hipertensiune arteriala, diabet gestational, nastere prematura, dar si riscuri metabolice ulterioare atat pentru mama cat si pentru fat”, avertiza dr. Diana – Florentina Popa, medic primar Diabet, Nutritie, Boli metabolice.

Pornind de la opinia specialistului, urmeaza sa vedem cum se dezvolta organismul copilului in fiecare trimestru de sarcina si care sunt alimentele care pot si cum pot influenta nasterea. In primele 4 luni, se formeaza sistemul nervos si toate organele copilului. De aceea, este esential sa asigurati organismului in dezvoltare toate vitaminele si mineralele necesare. Pentru aceasta, mama trebuie sa adopte o dieta corecta si cat mai variata, bogata in iod, acizi grasi esentiali si omega 3, dar si acid folic.

Cu precadere, lipsa acidului folic are un efect negativ asupra dezvoltarii intrauterine a copilului si a formarii sistemului nervos. Puteti consuma cu incredere mazare verde, spanac, portocoale, nuci, peste, salata verde, dar si varza, fasole si conopida daca stomacul va permite. Aceste alimente sunt bogate in acid folic. Cunoscut mai ales sub denumirea vitamina B9, acidul folic ajuta la formarea de globule rosii si la prevenirea malformatiilor congenitale si scade riscul de avort spontan.

Deficienta de iod in timpul sarcinii poate, de asemenea, sa produca avort spontan si sa afecteze negativ dezvoltarea creierului copiilor. In cazul copiilor, carenta de iod duce la cretinism. Heringul, pastravul, crevetii, stridiile, algele, dar si spanacul, ciupercile si nucile sunt surse importante de iod.

In trimestrul doi de sarcina, fatul creste rapid, ceea ce presupune un aport caloric crescut cu 250 – 300 calorii din nutrienti esentiali si un aport mai mare de fier. Deficitul de fier in sarcina creste riscul sa nasti un copil cu greutate mica si sensibilitate ridicata la infectii. De asemnea, multe femei insarcinate sufera de anemie din cauza lipsei de fier. De aceea, nutritionistii recomanda consumul de alimente bogate in fier in aceasta perioada: ficat, rinichi, inima, carne rosie, oua, spanac si nuci.

In ultimele luni de sarcina, fatul este format, organele sunt complet dezvoltate. Acum se formeaza dintii si se dezvolta oasele, deci alimentatia ta trebuie sa fie bogata in calciu. Alimentele cu continut ridicat de calciu si fosfor sunt: produsele lactate si ouale. Totodata, galbenusul de ou contine colina, un nutriment esential in dezvoltarea creierului bebelusului.

alimentatie in sarcina2

Daca ati notat ce alimente trebuie sa consumati sau sa evitati in functie de aportul sau carenta de vitamine si minerale din organism, trebuie sa acordati o atentie deosebita si alimentelor pe care trebuie sa le excludeti imediat ce ati aflat ca sunteti insarcinata. Printre acestea se numara zaharurile rafinate care cresc riscul de nastere prematura sau de macrosomie la fat (bebelus cu greutate mare la nastere), diabet zaharat sau alte boli metabolice. Ananasul este bine sa fie scos din alimentatie din cauza continutului crescut de bromelaina care poate provoca inmuierea colului uterin si, prin urmare, inducerea travaliul prematur.

Evitati, de asemenea, sa consumati carne de rechin, macrou, peste-spada si tilefish. Acesti pesti sunt bogati in mercur, care afecteaza dezvoltarea sistemului nervos al fatului. Nutritionistii interzic femeilor insarcinate sa consume carnea de vita sau de pui in sange sau preparata insuficient din cauza riscului de contaminare cu bacterii coliforme, toxoplasmoza si salmonela. Nici alunele sau capsunele nu sunt agreate de specialisti deoarece au un risc alergen crescut si pot dezvolta si fatului astfel de alergii alimentare.

Desi nu cred ca mai este cazul, nu omitem sa precizam cat de daunatoare sunt asupra fatului si nasterii in sine alcoolul, tutunul si cofeina. Fumatul poate provoca avort spontan, nastere prematura sau nastrerea unui bebelus cu probleme respiratorii sau anomalii congenitale. Alcoolul poate favoriza aparitia retardului mintal si a problemelor de inima si tulburari de dezvoltare, iar cofeina consumata in exces in timpul sarcinii prezinta aceleasi riscuri la nastere ca si fumatul.

De aceea, ca sa va asigurati ca ati facut tot ce tine de voi sa aduceti pe lume un bebelus sanatos, este indicat sa adoptati un regim alimentar echilibrat in timpul sarcinii, pe care sa-l pastrati si dupa nastere.

Surse:
http://www.qbebe.ro/sarcina/alimentatia_in_sarcina/5_super_alimente_pentru_fiecare_trimestru_de_sarcina?preview=1
http://lang.meuhedet.co.il/en/featured-articles/nutrition-guide-for-pregnant-women.aspx
http://www.babycentre.co.uk/a1046500/pregnancy-meal-planners-trimester-by-trimester
http://www.whfoods.com/foodstoc.php

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close