Care sunt factorii care iti spun ca ai sa nasti natural usor

24 Martie 2015

de Irina Olteanu

Putem incadra factorii care ne indica o nastere usoara in 3 categorii: fizic, genetic si informational.  Fiecare din ei joaca un rol important atat pe durata sarcinii, cat si la momentul nasterii. Iata-i pe fiecare din ei explicati individual.

O nastere fara complicatii

In urma unui studiu-raport desfasurat in 2010 in New South Wales, s-a observat ca doar un procent de 57,7% din femei au avut parte de o nastere vaginala normala (fara alte interventii necesare). Acesta a scazut in comparatie cu anul 2006, cand se situa la 60,4%. Se pare ca a contribuit in primul rand rata crescuta de nasteri cezariene (a crescut de la 28,8% in 2006 la 30,5 % in 2010), precum si de nasteri asistate instrumental (de la 10,1% la 11,5%), iar gravidele care aveau asigurare privata de sanatate au beneficiat de si mai putine nasteri vaginale (de la 48,4% in 2005 la 46,6% in 2009), fiind descurajate practic chiar de sistem. In  plus, raportat la numarul total de nasteri, procentul de decese perinatale a ramas constant.

Factorul fizic

Aici trebuie mentionata in primul disproportia cefalo-pelvica, o problema mai degraba presupusa, decat diagnosticata concret de specialisti.  Multe femei se ingrijoreaza cu privire la modul in care poate trece prin pasajul vaginal un bebelus mai mare, asadar inadecvarea pelvica poate confirma temeri personale, un respect scazut de sine, dar poate si afecta progresul travaliului, adaugand idei preconcepute semnificative cu privire la un potential esec. Aceasta problema este luata in considerare uneori cand capul copilului nu reuseste sa coboare (insa acesta nu reprezinta un indicator relevant, precum nici lipsa de progres a travaliului).

Pentru a fi diagnosticata disproportia cefalo-pelvica, se apela in trecut la radiografie, dar data fiind lipsa sa de acuratete, precum si potentialul nociv pentru sanatate al acesteia, in prezent se recomanda tomografia computerizata (emana mai putine radiatii). Trebuie sa retineti insa ca aceasta problema este influentata de 4 variabile si din acest motiv nu poate fi diagnosticata in mod complet:

– centura pelviana nu este o structura fixa, solida. Nu trebuie sa confundati oasele soldului cu cele ale pelvisului (primele nu sunt mobile, in timp ce ultimele da). In timpul sarcinii si al travaliului, hormonul relaxina inmoaie ligamentele care unesc oasele pelviene, permitand pelvisului sa sa extinda; gradul va varia de la o femeie la alta si de la o sarcina la alta (este posibil chiar daca la prima nastere sa fiti diagnosticate cu disproportie cefalo-pelvica, la nasterile subsecvente sa nu mai constituie o problema).

– capul bebelusului este maleabil. Acesta este compus din mai multe oase distincte care se misca unul langa celalalt, permitand capului sa se “adapteze” si prin urmare sa isi reduca diametrul in timpul trecerii prin canalul vaginal. Nimeni nu poate prezice capacitatea capului bebelusului de a se mula iar aceasta reprezinta o trasatura normala a procesului nasterii

– pozitia pe care o femeie o adopta in timpul travaliului si al nasterii influenteaza dimensiunile pelviene. Ghemuirea, de exemplu, poate spori dimensiunile pelviene cu pana la 30%. Una din cele mai frecvente pozitii in care femeile nasc este cea semi-inclinata in care greutatea se afla pe coccis, restrictionand miscarea acestuia si in consecinta compromitand in mod sever dimensiunea pelvisului (sub medie)

– pozitia copilului. Aceasta poate fi cruciala si daca capul sau este fix sau inclinat; poate reprezenta o diferenta majora intre o nastere usoara si una imposibila

In acest sens, un studiu desfasurat in cadrul Universitatii din Leeds, a urmarit legatura care exista intre dimensiunile soldurilor la femei si gradul in care acestea se implica in relatii intime. Concluziile au constat in faptul ca femeile cu solduri mai generoase sunt mai implicate decat cele cu solduri inguste, tocmai pentru ca organismul lor este capabil sa sustina si sa nasca intr-un mod mai usor. Unul dintre cercetatorii implicati in studiu, Colin Hendrie, sustine ca marimea soldurilor femeilor are un impact direct asupra riscului de leziuni fatale legate de nastere. Concluziile asociaza modul in care oamenii au invatat sa mearga in doua picioare si dezvoltarea subsecventa a ingustarii soldurilor care au usurat aceasta evolutie. In consecinta, femeile din prezent dispun de o constitutie suficient de adaptata pentru a ingadui nasterea. Copiii insa sunt nascuti la un stadiu mai putin dezvoltat decat la alte primate din cauza acestei restrictionari si prin urmare au nevoie de mai multa ingrijire dupa nastere.

23.01-118397284

Factorul genetic

Desi pierderea sarcinii nu este asociata unor factori ereditari, iata ca o serie de alte probleme pot fi mostenite, cum sunt:

– diabetul gestational (poate fi insa combatut daca reusiti sa mentineti o greutate sanatoasa prin intermediul unei alimentatii echilibrate)

– bebelusii de dimensiuni mari (daca si voi si partenerul au fost mici la nastere, nu trebuie sa va ingrijorati, sunt sanse mici sa aveti o nastere dificila, daca insa doar unul din voi a fost mic, sansele sunt impartite; luati in considerare si faptul ca se poate sa prezentati o greutate mai mare decat au avut mamele voastre, prin urmare si bebelusii vor cantari mai mult)

– depasirea termenului. Daca v-ati nascut cu doua saptamani dupa data probabila de nastere, sunt sanse mari ca si bebelusul vostru sa faca acest lucru. Trebuie sa tineti cont insa si de modernizarea aparaturii medicale (ecografiile din prezent sunt mult mai precise decat cele din trecut; se poate ca de fapt sa nu va fi nascut peste termen)

– nasterea prematura. Cateva studii au demonstrat faptul ca nasterile premature se transmit pe cale ereditara, insa cercetarile se afla inca in faza preliminara. In cazul in care cunoasteti acest aspect, comunicati-l medicului, se poate sa fie interest de motivul pentru care v-ati nascut prematur si in consecinta va va masura constant lungimea cervixului (un indicator al riscului de nastere prematura)

– nu in ultimul rand, si un travaliu anevoios, lung poate avea o componenta ereditara. In primul rand deoarece se poate sa fi “mostenit’ si constitutia corporala a mamei (respectiv si dimensiunea ingusta a pelvisului mentionata mai sus, fiind mai dificila nasterea)

Factorul informational

In afara de factorii mai sus mentionati, exista si factori care nu tin de voi, cum sunt pozitia si marimea copilului. Este important insa sa alegeti pentru o pregatire temeinica in vederea nasterii surse de incredere; acestea pot proveni fie de la cadre medicale specializate carora chiar este indicat sa le adresati nelamuririle pe care le aveti, fie din carti de specialitate. Toate gravidele isi doresc sa afle cat mai multe lucruri despre modul in care li se modifica organismul, despre modul in care evolueaza sarcina/nasterea, precum si motivele din care apar aceste modificari. Informatia din surse potrivite devine extrem de importanta in aceasta perioada, iar pentru interpretarea ei apelati fara ezitare la specialist (pentru a va explica neclaritatile sau a va oferi sfaturi pertinente). Nu sunt la fel de indicate informatiile pe care le puteti identifica pe forumuri sau bloguri de mamici/gravide deoarece sunt realmente subiective. Indiferent de sursa lor, informatiile privitoare la nastere pot avea un impact semnificativ asupra statutului psihologic al mamei deoarece ii pot submina increderea in propriile forte, ii pot induce ganduri negative asociate propriului corp, dar si copilului. Sunt cunoscute multe situatii in care optarea pentru nasterea cezariana au fost direct influentate de temeri nefondate si slab informate ale gravidelor. Nu va doriti sa va auto-sabotati increderea in fortele proprii, asadar puneti la punct un plan de nastere alaturi de partener si de medicul/moasa care va urmareste sarcina, incluzand metodele de ameliorare a durerii pe care le doriti, tipul de nastere si modul in care doriti sa decurga lucrurile dupa nastere.

iStock_000018731334_Medium

Doamna doctor Camelia Cojocaru de la Centrul Medical Medis ne ofera urmatoarele informatii legate de factorii care influenteaza nasterea naturala usoara:

“Factorii care influenteaza negativ starea de sanatate a mamei cu siguranta vor influenta negativ si posibilitatea unei nasteri pe cale naturala, avand in vedere ca nasterea naturala este o “proba” pe care organismal matern o da in conditii speciale, cand fiecare “componenta” este testata, ca functionare si rezistenta, la valoarea maxima. Asa cum organismul matern se pregateste pentru momentul nasterii pe tot parcursul sarcinii, o afectiune preexistenta primului test de sarcina pozitiv sau aparuta ulterior poate impiedica o buna desfasurare a nasterii pe cale vaginala.

Factorii pot fi generali sau locali.

Factorii generali includ:

– boli ale organismului care afecteaza: functiile respiratorie, cardiaca, renala, stiut fiind efortul necesar din partea acestora pentru perioada de travaliu si expulzie (bolile respiratorii restrictive, anomaliile cardiace de structura si functie, bolile renale)

– bolile neurologice care influenteaza capacitatea de colaborare a gravidei cu medicul pe parcursul nasterii (crizele comitiale- epilepsia, sindroame depresive, psihoze)

– formatiunile tumorale cerebrale care pot dezvolta fenomene de hipertensiune intracraniana in contextul  in care exista deja in expulzie acest fenomen

– hipertensiunea arteriala severa

– bolile neuromusculare (atrofii, distrofii, scleroze) care pot slabi capacitatea de efort a gravidei in timpul nasterii naturale

– bolile infectioase acute sau cronice

– bolile de sistem

Factorii locali:

– afectiunile aparatului abdominal (hernii, cicatrici multiple) care slabesc “forta” abdominala

– afectiuni ale sistemului osos care fac improprie pozitionarea gravidei pentru nasterea pe cale vaginala (boli ale coloanei vertebrale congenitale – spina bifida sau dobandite – degenerative, cum ar fi hernia de disc, tumorale, dupa traumatisme)

– cicatricile uterine dupa miomectomii, plastii pentru malformatii uterine, operatia cezariana

– nasterile naturale  complicate in antecedente cu: ruptura de col uterin, ruptura de perete vaginal

– pachetele varicoase vulvo-vaginale care pot reprezenta sangerari importante si necontrolate in timpul nasterii naturale

– obstacolele locale ale nasterii pe cale vaginala (fibromul uterin praevia, placenta praevia, chisturile vaginale gigante, malformatiile vaginale necorectate- septuri, tumori cervicale vaginale, vulvare)

Factorii care tin de varsta gravidei:

-varstele extreme pot influenta negativ desfasurarea nasterii pe cale naturala, in special la prima nastere  astfel: primipara tanara (<16 ani) prin lipsa de maturitate a intregului organism si  lipsa de experienta obstetricala; primipara in varsta (>35 ani) prin diminuarea  elasticitatii structurilor implicate in actul nasterii naturale si frecventa mai mare a unor boli asociate sarcinii (anemii, afectiuni cardiovasculare, nasteri complicate in antecedente, boli neuromusculare sau ale sistemului osos, accidente, traumatisme, boli degenerative)

Aprecierea succesului nasterii pe cale naturala se realizeaza pornind si de la factorii constitutionali.

Talia gravidei si dimensiunile bazinului  in unele cazuri pot sa impiedice  desfasurarea in bune conditii a nasterii pe cale vaginala. O talie mica (<150cm) cu un bazin cu dimensiuni restranse (“in general stramtat”) sau la limita, in raport cu dimensiunile fatului (fetii macrosomi), modificari de forma ale bazinului (congenitale sau dobandite) pot anticipa un travaliu dificil, cu risc de suferinta a fatului si consecinte importante asupra afectiunilor mamei, determinand optiunea pentru nasterea  prin operatie cezariana, fie de la inceput, fie pe parcursul nasterii.

Ereditatea nu este un factor determinant pentru nasterea usoara pe cale vaginala decat in conditiile unui teren constitutional favorabil (talie, bazin) si in lipsa unor afectiuni generale ale organismului cu transmitere ereditara (boli neuromusculare, boli ale sistemului osos, malformatii cardiace, teren hipertensiv, boli renale etc.)

Gravidele vor trebui sa se informeze in general despre nastere de la medicul obstetrician care le ingrijeste pe parcursul sarcinii, din articole si emisiuni tv de specialitate in care sunt furnizate informatii medicale care raspund la intrebari, clarifica nelamuriri si dau increderea ca sarcina si nasterea sunt evenimente frumoase si nu boli si ca ele, viitoarele mamici, sunt speciale pentru ca dau viata!

Deci o femeie sanatoasa, fara nasteri naturale cu probleme in antecedente, fara afectiuni majore asociate sarcinii si fara factori negativi care tin de fat (greutate, anomalii de pozitie si orientare in uter, malformatii, numar) va fi intotdeauna candidata ideala pentru alegerea nasterii “usoare” pe cale vaginala.”

Si nu uitati, chiar daca nu ati facut niciodata acest lucru pana in prezent, este indicat sa invatati sa ganditi pozitiv in ce priveste propriul corp.

Multumim doamnei doctor Camelia Cojocaru pentru informatiile oferite.

Surse:

www.pregnancy.com.au; www.ibtimes.co.uk; www.bellybelly.com.au; www.whattoexpect.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close