Ce este un plan de nastere si cum se aplica el in conditiile din Romania

23 Aprilie 2020

de Cosmina Ionita

Planul de nastere este un document care ofera posibilitatea viitoarei mamici sa se informeze si sa isi exprime optiunile referitoare la modul in care doreste sa nasca si, mai ales, la ingrijirile medicale pe care sa le primeasca inainte, in timpul si dupa nastere. Special conceput pentru gravidele carora nu le plac surprizele, planul de nastere ofera femeii un oarecare control asupra situatiei si mai multa incredere in echipa medicala care asista la nastere.

Povesti de groaza cu medici care au nenorocit gravide, istoriile de cosmar prin care au trecut diverse mamici care au nascut natural, intarite de teama de durere si incapacitatea de a face fata momentului, frica terifianta de ce i s-ar putea intampla bebelusului incarca negativ femeile pe cale sa devina mame. Tocmai din dorinta de a evita situatiile catastrofale, de a arata riscurile interventiilor medicale nepotrivite si importanta acordarii de atentie si respect nevoilor individuale ale femeilor, s-a nascut Planul de Nastere.

Ce este un plan de nastere

Statisticile arata ca peste 500.000 de femei mor anual, cu precadere in tarile in curs de dezvoltare, din cauza unor probleme care apar in timpul sarcinii sau al nasterii. Si mai multe au de suferit din cauza complicatiilor. De aceea, la nivel international, mame, moase, medici si asistenti s-au mobilizat, in ultimii ani, pentru a determina institutiile abilitate sa considere drepturile femeii la nastere, un drept fundamental al omului. O victorie in acest sens o reprezinta Declaratia pentru preventia si combaterea abuzului si lipsei de respect la nasterea in spital, emisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

“Planul de Nastere face parte din instrumentele pe care mama, in calitate legala de “pacienta” protejata de Legea Drepturilor Pacientului (Legea 46/2003) poate sa se asigure de o comunicare corecta cu personalul medical astfel incat dreptul sau la consimtamant informat sa fie respectat, iar ea si copilul sau sa primeasca cele mai potrivite ingrijiri in conformitate cu dorintele sale. Planul de Nastere este foarte util cu conditia ca mamele sa inteleaga ca el este doar un instrument de comunicare intre ele si echipa medicala, prin care ea le comunica cum doreste sa fie ingrijiti, ea si copilul ei, in situatia in care nasterea decurge fara complicatii. Fara un Plan de Nastere experienta nasterii ii poate rezerva surprize pentru care nu este pregatita”, avertizeaza Ana Maita, presedinte al Asociatiei Mame pentru Mame, http://www.mamepentrumame.ro/ si fondator al Fundatiei Crucea Alba, http://www.cruceaalba.ro/, care militeaza pentru introducerea planului de nastere in maternitatile din Romania.

Un exemplu elocvent pentru respectarea drepturilor femeii la nastere, indiferent de nationalitate, este planul de nastere promovat de Serviciul de Sanatate Publica Andaluzia – Spania, pentru romancele care nasc in maternitatile din regiune. Interesate sa ofere un climat de siguranta la nastere, autoritatile andaluze ofera, prin actul intocmit in cel mai mic detaliu, toate informatiile necesare minimului de confort fizic si psihic. Redactat in limba romana, planul de nastere evidentiaza, totodata, respectul fata de emigrantii din provincie.

“Romania, sub acest aspect, este cu mult in urma Andaluziei. Atat maternitatile de stat, cat si cele private nu iau in considerare necesitatea unui Plan de Nastere nici in general pentru romancele gravide si nici specific pentru femeile de diferite nationalitati care traiesc aici si decid sa nasca in maternitatile noastre. Desi integrata in UE de cativa ani buni, ignorand cadrul legislativ national existent, dar si pe cel european, in Romania nu sunt respectate drepturile femeilor la nastere. Anacronic si incredibil, in lipsa Planului de Nastere, in multe maternitati de stat, prezenta sotului in travaliu si la nastere este inca “negociata” la usa salilor de nastere.
Nivelul de respectare a drepturilor gravidei la nastere lasa mult de dorit in Romania. Majoritatea ingrijirilor acordate gravidei si a lauzei sunt dictate de decizii luate fara implicarea ei directa si activa. Si deciziile legate de primele ingrijiri acordate nou-nascutului sunt executate doar pentru ca fac parte din “politica maternitatii”, fara sa se discute si sa fie luate in considerare si optiunile viitorilor parinti atunci cand ele difera”, adauga Ana Maita.

Elemente constitutive ale unui plan de nastere:

  • – Datele personale ale gravidei si insotitorului;
  • – Starea generala de sanatate a gravidei;
  • – Istoricul medical al sarcinii;
  • – Optiuni referitoare la nastere:
  • Maternitatea unde vei naste,
  • – asistenta medicala planificata,
  • – grad de intimitate in timpul nasterii,
  • – tipul de nastere,
  • – pregatirea perineului,
  • – modalitatea de declansare a travaliului,
  • – metode de gestiune a durerii,
  • – gestiunea expulzarii,
  • protocol medical post-partum pentru mama si copil

Foarte important de precizat ca planul poate suferi modificari in functie de evolutia sarcinii, iar medicul are nevoie de consimtamantul mamei pentru a interveni. “Evident, optiunile exprimate de mama in Planul de Nastere pot suferi modificari in situatia in care nasterea, in orice faza a ei, se complica din punct de vedere medical, caz in care echipa medicala este obligata sa informeze mama despre procedurile ce sunt recomandate in situatia respectiva. Chiar si asa, inainte de a pune in aplicare orice procedura medicala echipa medicala trebuie, conform legii, sa obtina consimtamantul informat al mamei sau al apartinatorului acesteia (persoana care o insoteste si care poate accepta sau refuza proceduri medicale in locul mamei, daca aceasta se afla in incapacitate de a-si exprima acordul/dezacordul)”, completeaza Ana Maita.

Intocmit in concordanta cu legislatia in vigoare, planul de nastere se dateaza si se semneaza in doua exemplare, de catre ambele parti: echipa medicala si pacienta. Unul ramane la dosarul medical, celalalt – la viitoarea mamica. Pentru atestarea legalitatii, in finalul documentului trebuie mentionate intotdeauna referintele legislative despre drepturile pacientilor din tara in care are loc nasterea. Formularul standard poate fi personalizat atunci cand este necesar.

Planul de nastere in Romania

Planul de nastere este utilizat in Europa ca sa tempereze din elanul medicilor sau al moaselor sa intervina in actul nasterii. Statistic vorbind, o treime din nasteri se desfasoara fara interventia medicului, o treime pe cale naturala, dar cu ajutor profesional (fie ca este vorba de o simpla infuzie, de o injectie impotriva durerii) si o treime necesita o interventie mai laborioasa, nasteri prin forceps sau prin cezariana.

Cele mai multe complicatii obstetricale ar putea fi prevenite sau gestionate daca femeile ar avea acces la toate informatiile, dar si la insotitor de specialitate la nastere – medic, asistent medical, moasa. In perioada 2006-2013, potrivit OMS, aproximativ 70% din femei au fost asistate de un insotitor calificat in timpul nasterii.

“Medicalizarea extrema, interventia nejustificata, dorinta de a se apara de imixtiunea in actul nasterii sunt doar cateva dintre motivele pentru care pacientele opteaza pentru elaborarea unui plan de nastere. Sunt acele paciente care stiu foarte bine ce vor, iar controlul absolut al medicului asupra sarcinii nu corespunde dorintelor lor. Putem respecta absolut toate dorintele pacientelor, ne bucuram cand nu trebuie sa intervenim. Dar daca este nevoie, trebuie sa o facem. Iar criteriile de interventie sunt foarte vag definite si atunci intervine increderea reciproca vitala”, considera dr. Iosif Niculescu, medic specialist obstetrica – ginecologie.

Planul personal de nastere a fost creat tocmai sa imbunatateasca actul de comunicare dintre pacienta si echipa medicala cu care va naste. Cu ajutorul documentului, va puteti exprima optiunile referitoare la travaliu, nastere sau primele ingrijiri acordate nou-nascutului. Iar cele mai bune decizii in completarea lui se iau impreuna cu familia si medicul ginecolog.

“Nasterea nu-mi apartine mie! De aceea, eu discut mult cu pacientele mele. Unele vin si imi spun de la inceput: “nu ma intereseaza sa nasc natural, ci prin cezariana.” Eu le respect dorinta. Cu atat mai mult sustin cu infocare pacientele care-si doresc sa nasca natural. Planul de nastere trebuie intocmit de pacienta impreuna cu doctorul care asista la nastere, dupa ce fac un inventar al situatiei, cu o saptamana inainte de travaliu. Cele mai multe paciente, descarca planul de pe net, iar dialogul devine ridicol. “Nu vreau injectie, nu vreau epidurala, nu vreau branula, dar nici dureri”, auzi tot timpul”, adauga dr. Iosif Niculescu.

Renuntarea la branula este unul din elementele planului de nastere cu care medicul Iosif Niculescu nu reuseste sa se acomodeze: “Reusim cu greu sa le convingem ca nu este indicat sa renunte la branula. Daca nasc in conditii nefavorabile si incep sa sangereze, mamicile pot pierde chiar si litri/minut. Iar daca se intampla ceva cu pacienta, i se imputa medicului. Este greu sa porti un dialog cand exista inflexibilitate intr-unul sau altul din elementele planului de nastere”, adauga medicul ale carui 10-20% din nasteri se desfasoara cu plan de nastere.

Marul discordiei dintre medic si pacienta?

Aplicabilitatea planului de nastere in Romania este una controversata. Majoritatea medicilor il considera o imixtiune in capacitatea decizionala, iar sintagma “nasterea apartine gravidei” nu are ce cauta in acceptiunea lor. “Impactul nu este unul pozitiv. Medicii au o reactie de respingere, devin chiar agresivi: “vine sa-mi spuna mie ce sa fac”. Iar pacientele, de cealalta parte, spun: “este corpul meu. Cum sa faca el ce vrea cu corpul meu?” Si au dreptate!”, confirma dr. Iosif Niculescu.

“Medicul meu nu a reactionat prea bine. Este o persoana care doreste sa controleze nasterea, iar eu nu eram dispusa sa negociez. Oricum, n-am reusit sa discutam prea mult pe tema fiindca deja ma enervasem (si vorbisem despre un singur punct: despre epiziotomie). Asadar, eram hotarata sa merg la Brasov sa nasc si incepusem sa concep si un plan B, in cazul in care bebe voia sa vina mai devreme si nu mai apucam sa ajungem la Brasov (noi fiind din Timisoara)”, isi aminteste Octavia Kiss, una dintre mamicile care a alcatuit un plan de nastere.

De aceea, la ora actuala, doar cateva maternitati din Romania – si acelea private – ofera posibilitatea femeilor insarcinate sa nasca cu un plan de nastere semnat de echipa medicala.

Cum sa scrii un plan de nastere

“Planul de nastere ii ofera mamei senzatia ca are control asupra nasterii si ca experienta aceasta nu ii este “furata” de protocoale si de standarde. Are sansa de a se simti confortabil si, poate, “neinvadata” in acele momente intime. Oricum, ideea este ca medicul sa asiste, nu sa dirijeze. Sa asiste si daca este nevoie (doar daca este nevoie) sa intervina”, este de parere Octavia Kiss.

Pentru a pune cat mai bine la punct un plan de nastere, “inarmeaza-te” cu toate informatiile despre sarcina, maternitatea unde vrei sa nasti si echipa medicala care te va asista. Tine cont de evolutia sarcinii si posibilitatea ca poate aparea neprevazutul, caz in care medicul are nevoie de acordul tau ca sa intervina.

Probabil ca stii deja cum ti-ai dori sa decurga nasterea. Dar este mai bine sa asterni dorintele pe hartie. Astfel, le vizualizezi mai bine si le faci cunoscute si medicului care te va asista. Inspirandu-te din planul de nastere standard, concepe unul personalizat pentru nevoile tale. Nu uita sa mentionezi metoda de calmare a durerii cand travaliul devine insuportabil, preferintele in ce priveste monitorizarea fetala, nasterea asistata sau terifianta epiziotomie. Acorda atentie si mediului in care vei naste, contactului imediat cu copilul si alaptarii. Dupa ce ai planificat nasterea in cel mai mic detaliu, prezinta-i medicului planul tau si discutati pe seama lui astfel incat sa va puneti de acord.

“Ar trebui sa fie obligatoriu de completat in maternitati, iar medicii sa isi schimbe mentalitatea asupra nasterilor. Femeile care nasc sa nu mai fie considerate paciente pe banda rulanta, ci persoane unice, indivizi cu sentimente si trairi, mai ales in acele momente deosebite din viata lor, in care dau nastere unui bebelus”, completeaza mamica Octavia Kiss.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close