Ce sa mananci atunci cand ai diabet gestational

4 Decembrie 2017

de Irina Olteanu

Cand ai diabet gestational in sarcina te ingrijorezi cu privire la sanatatea ta si a bebelusului. Aceasta problema de sanatate nu necesita doar tratament medicamentos, ci si respectarea unui regim de viata aparte, respectiv a unei alimentatii moderate in anumite privinte.

Ce alimente trebuie sa mananci cand ai diabet gestational

Reguli alimentare in sarcina, daca suferi de diabet gestational

Reguli in alimentatia gravidelor cu diabet gestational

In primul rand iti vom prezenta cateva reguli de baza pe care este bine sa le respecti pentru a gestiona simptomele diabetului gestational fara a apela la medicatie. In principiu, alimentatia trebuie sa includa proteine si amestecul corect de carbohidrati si grasimi:

  • consuma proteine la fiecare masa
  • include fructe si legume in alimentatia zilnica
  • 30% sau mai putin din alimentatie trebuie sa reprezinte grasimi
  • limiteaza sau evita alimentele procesate
  • ai grija la marimea portiilor pentru a evita supraalimentarea

Poti sa consumi in continuare fructe, insa ai grija la cantitate. Este indicat sa apelezi la sfatul unui medic sau nutritionist pentru a tine in frau carbohidratii si a te asigura ca nu consumi prea mult zahar; de altfel, un specialist te poate ajuta sa concepi un plan de mese care va ajuta in starea ta de sanatate, precum si a copilului. Acesta va crea un plan alimentar potrivit tie, in baza greutatii, inaltimii, gradului de activitate fizica si necesitatilor fatului, precum si a nivelului de intoleranta la glucoza; de asemenea, va lua in considerare si preferintele tale alimentare.

Asociatia Americana pentru Diabet a conceput in acest sens un indrumar util care ajuta la monitorizarea unei alimentatii sanatoase; de exemplu, fiecare masa ar trebui sa contina

  • 25% proteine
  • 25% alimente cu amidon
  • 50% alimente fara amidon, precum legume sau salata.

Recomandarea acestei asociatii este ca gravidele cu diabet gestational sa consume 3 mese mici-moderate si 2-4 gusturi pe zi.

Lista alimentelor sanatoase, in diabet gestational

Iti oferim si o lista de gustari sanatoase, excelente pentru viitoarele mamici care se confrunta cu diabet gestational: legume congelate sau proaspete, oua sau albusuri de ou, fulgi de ovaz cu fructe de padure, fructe proaspete, piept de pui fara piele, peste la cuptor, legume la abur, popcorn, iaurt grecesc neindulcit.

Ce trebuie sa consumi daca ai diabet gestational

Acestea sunt alimentele pe care trebuie sa le consumi in sarcina, daca te confrunti cu diabet gestational:

1. Carbohidratii complecsi sunt de preferat celor simpli deoarece contin mai multe fibre. Evita sa mananci deodata prea mult carbohidrati, combina carbohidratii cu proteine sau grasimi sanatoase, nu sari peste mese, consuma un mic dejun bogat in proteine si carbohidrati cu fibre. De obicei specialistul recomanda reducerea cantitatii de carbohidrati la 40% din aportul caloric zilnic.
2.Alimente cu indice glicemic mic, sunt de preferat. Indicele glicemic se calculeaza prin inmultirea numarului de grame de carbohidrati dintr-o portie cu indicele glicemic al alimentului. Acest numar ofera o perspectiva mai corecta asupra impactului real al alimentului asupra glicemiei. Alimentele cu un indice glicemic mic sunt descompuse mai lent decat carbohidratii simpli. Un indice glicemic de 10 sau mai mic este ideal pentru femeile cu diabet gestational care incearca sa tina sub control glicemia. Iata si exemple de astfel de alimente: produse de panificiatie din faina integrala, legume fara amidon, legume cu amidon (mazare si morcovi), unele fructe (mere, portocale, grapefruit, piersici si pere), leguminoase, linte, naut, quinoa.
3. Proteine. Alaturi de carbohidrati ajuta consumul de proteine (sau carbohidrati care contin proteine), dupa cum urmeaza: carne de peste, pui si curcan, oua, tofu, leguminoase, nuci, seminte.
Grasimile nesaturate fac parte dintr-o alimentatie sanatoasa: ulei de masline, de arahide, avocado, nuci si seminte, somon, sardine, ton, seminte de chia.

Alimente de evitat daca ai diabet gestational

Nu consuma mult lapte, daca ai sarcina cu diabet gestational

Este indicat sa eviti:

1.Alimentele intens procesate:

  • paine alba
  • orice aliment care contine zahar din abundenta: prajituri, biscuiti, dulciuri, budinci, suc carbogazos, suc de fructe cu zahar adaugat.
  • alimente fast food
  • bauturi alcoolice
  • alimente de patiserie (briose, gogosi sau prajituri)
  • alimente prajite
  • alimente indulcite (suc si bauturi indulcite)
  • bomboane
  • alimente cu un continut ridicat de amidon (cartofi albi, orez alb, paine alba si paste albe). Exista si zaharuri si carbohidrati ascunsi precum in sosuri si ketchup sau in alcool
  • ai grija la lapte; nu il consuma din abundenta deoarece lactoza din compozitie este o forma de carbohidrat. In cazul care nu esti sigura cu privire la optiunile alimentare pe care le ai la indemana, apeleaza la un specialist.

Alimentatie nerecomandate in diabetul gestational: complicatii

Un diabet gestational in sarcina se poate dovedi riscant atat pentru tine, cat si pentru bebelus. Cantitatea de glucoza in plus din organism poate conduce la:
1.Castig ponderal in cazul fatului:
Un copil mai mare te expune la riscul unei nasteri dificile deoarece:
-umerii bebelusului pot ramane blocati la iesirea din cervix,
-poti sangera mai mult la nastere,
-bebelusul poate sa se confrunte cu dificultati in a mentine un nivel stabil al glicemiei si sa respire corespunzator dupa nastere.
2. Creste riscul de hipertensiune in timpul sarcinii.
In majoritatea cazurilor dispare dupa ce bebelusul vine pe lume. Insa daca ai avut diabet de dinainte de sarcina, vei avea si dupa aceasta.
3. Copilul poate dezvolta diabet ca adult:
Prezenta diabetului gestational in sarcina expune si copilul la un risc de a dezvolta mai tarziu in viata diabet; atat tu cat si copilul veti fi verificati in acest sens prin intermediul unui test sanguin dupa nastere.
Dupa cum bine stii, tratamentul depinde de nivelul glicemiei, iar in multe cazuri diabetul gestational poate fi tinut sub control doar cu ajutorul alimentatiei si al exercitiului fizic; exista si situatii in care este necesara administrarea de medicamente precum metformina sau insulina pentru a scadea glicemia.

Diabet gestațional: riscuri dacă nu ții regim

Diabetul gestațional reprezintă o problemă gravă de sănătate. Dacă nu este ținut sub control, diabetul gestațional poate fi duce la apariția mai multor complicații. Un regim pentru diabet gestațional este esențial, din cauza faptului că nivelurile ridicate de glucoză din sânge în timpul sarcinii pot cauza probleme de sănătate pentru mamă și pentru bebeluș.

Riscurile pentru mamă dacă aceasta nu ține un regim alimentar pentru diabet gestațional sunt:

  • Infecții ale tractului urinar
  • Inducerea travaliului (travaliul este declanșat în mod artificial)
  • Preeclampsie
  • Naștere prin cezariană

Riscurile pentru copil dacă mama nu ține regim în diabet gestațional sunt:

  • Macrosomia (greutate mare la naștere)
  • Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)
  • Distocia de umăr (umerii bebelușului se blochează în timpul nașterii)
  • Dificultăți în respirație
  • Hipoglicemie (nivel scăzut de zahăr în sânge)
  • Hipocalcemie (nivel scăzut de calciu în sânge)

Dacă bebelușul dezvoltă oricare dintre aceste complicații, este posibil să fie necesar ca el să fie internat în secția de terapie intensivă neonatală.

Pași pentru a ține sub control diabetul gestațional

Nivelul glicemiei poate fi ținut sub control prin schimbarea stilului de viață. Dintre toate substanțele nutritive pe care noi le obținem din mâncare, carbohidrații au cea mai mare influență asupra nivelului glicemiei, deoarece toți se descompun în glucoză. Majoritatea alimentelor pe care noi le consumăm au carbohidrați printre care pâinea, cerealele, fructele, laptele, orezul sau sucurile din fructe. Dacă trebuie să ții un regim pentru diabet gestațional, nu trebuie să elimini complet această substanță din dieta ta, ea fiind necesară pentru a menține un nivel optim de enrgie pentru tine și bebeluș. Însă, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți ține sub control nivelul de glucoză din sânge, anume:

1. Trebuie să alegi alimentele potrivite care au carbohidrați. Cele mai bune sunt produsele care au carbohidrați neprocesați, cu puțin zahăr și multe fibre. Acest tip de alimente eliberează glucoza mai lent. Pâinea de secară, fulgii de ovăz, orezul brun, cartofii dulci, merele, piersicile, fructele de pădure sau iaurtul grecesc sunt cele mai bune surse de carbohidrați neprocesați. Nu sunt indicate pentru diabet gestațional într-un regim alimentar, toate produsele așa-numite „pentru diabetici”, deoarece îndulcitorii folosiți în pregătirea lor pot provoca arsuri stomacale. De asemenea, fiind bogate în grăsimi și calorii pot duce la creșterea în greutate.

2. Trebuie să ai grijă la cantitatea de carbohidrați pe care o consumi. Femeile cu diabet gestațional trebuie să mănânce 1 – 2 alimente care au carbohidrați la micul dejun, 3 – 4 astfel de produse la celelalte mese și 1 la gustări. O altă variantă de a ține sub control cantitatea de carbohidrați este prin a introduce în dietă produse care nu cauzează deloc creșterea nivelului de glicemie. Ouăle, nucile, carnea de pui, tofu, avocado, vânăta, varza, morcovii, conopida, dovlecelul, măslinele, roșiile, ardeii sau mazărea sunt alimente sărace în carbohidrați, dar bogate în vitamine, proteine și uleiuri. Nu uita să consumi zilnic și lactate sau alternative vegetale pentru minerale și calciu.

3. Este indicat să ai mese și gustări regulate. Pentru diabet gestațional un regim este împărțit, de obicei, în 3 mese regulate (la distanță de 4 – 5 ore), iar între acestea să fie 2 – 3 gustări mici. Sunt de evitat pauzele lungi între mese, iar o gustare cu 30 de minute înainte de culcare pe bază de carbohidrați și proteine poate să scadă nivelul ridicat al glicemiei dimineața pentru diabet gestational in sarcina.

Surse: www.healthline.com; www.medicalnewstoday.com; www.babycenter.com, www.rotunda.ie

Menu