Ce sa mananci in sarcina ca sa iti protejezi copilul de astm

11 Mai 2018

de Irina Olteanu

Astmul este o afectiune pentru care nu exista in prezent niciun remediu. Conform studiilor insa, alimentatia din sarcina a mamei poate influenta riscul de aparitie al acestei boli. Iata aici mai multe informatii despre acest subiect.

Informatii despre astm

Astmul este o afectiune pulmonara comuna care cauzeaza ocazional dificultati in respiratie. Ea afecteaza persoane de toate varstele si debuteaza de obicei in copilarie, desi poate sa se dezvolte pentru prima data si la varsta maturitatii. Nu exista in prezent niciun remediu cunoscut, dar exista tratamente simple care pot ajuta la mentinerea simptomelor sub control pentru a nu avea un impact masiv asupra calitatii vietii. Principalele simptome ale astmului sunt: wheezing, senzatia de lipsa de aer, constrictie la nivelul pieptului, tuse. Simptomele pot uneori sa se agraveze temporar, ceea ce poarta denumirea de atac astmatic. Factorii declansatori comuni ai astmului includ: alergii (acarieni, par de animal sau polen, fum, poluare, aer rece si exercitiu fizic). Mai mult de un milion de copii din Marea Britanie sufera de astm, rata afectiunii fiind aici printre cele mai ridicate din Europa. In fiecare zi, mor in medie 3 persoane ca urmare a acestei boli. Si in SUA rata de crestere a acestei afectiuni a ajuns infricosatoare: era de unul din 12 copii in 2009, in timp ce in 2001 a ajuns la unul din 14.

Studiu despre legatura dintre alimentatia mamei in sarcina si riscul de aparitie a astmului

In cel mai recent studiu, condus de o echipa din cadrul Institului National de Cercetare pentru Sanatatea si Dezvoltarea Copilului, un numar de 310 bebelusi au fost urmariti de la nastere, dupa ce mamele lor au completat periodic chestionare cu privire la alimentatia lor din sarcina. Atunci cand copiii au atins varsta de 2 ani au fost investigati pentru a descoperi semne ale astmului. Rezultatele, publicate in Revista Europeana de Nutritie Clinica, au demonstrat faptul ca acei copii cu mame care au consumat cantitati mari de legume verzi, cu fruze (respectiv crucifere si legume bogate in folat), au prezentat un risc de 52% mai mic sa se confrunte cu simptome de wheezing (un simptom comun al astmului) decat cei cu mame care au consumat cantitati mici din aceste alimente. Consumul de broccoli, spanac, varza, germeni si kale in prima parte a sarcinii poate sa dispuna de un efect protector.
Insa beneficiile par sa se fi concretizat doar in randul celor care au consumat cantitati foarte mari de legume in primele stadii ale sarcinii, autnci cand bebelusii se afla intr-un stadiu esential de dezvoltare. Intr-un raport cu privire la rezultate, oamenii de stiinta au declarat: „aportul matern de legume in perioada timpurie a sarcinii se poate sa fi avut un efect protector impotriva astmului la copii in primii doi ani de viata.”

astm

Alte studii despre legatura dintre alimentatia in sarcina si astm

In anul 2017 oamenii de stiinta din cadrul Universitatii Queen Mary din Londra au descoperit ca bebelusii au de doua ori mai multe sanse sa dezvolte astm daca au consumat cantitati mari de zahar in sarcina. Ratele de astm alergic (declansat de praf, pisici si polen) au atins 101% in randul copiilor de 7 ani atunci cand mamele care au consumat cel mai mult zahar in sarcina au fost comparate cu cele care au consumat cel mai putin. Zaharul este considerat a suprasolicita sistemul imunitar imatur, declansand inflamatia din plamani intr-un moment in care acestia se afla in curs de dezvoltare.
In februarie 2010, a fost prezentat in cadrul intrunirii anuale a Academiei Americane de Alergie, Astm si Imunologie din New Orleans un alt studiu cu privire la corelatia dintre astm si alimentatia mamei din sarcina. Astfel, daca acele femei, in special cele predispuse la alergii in familie, evita nucile, ouale si laptele in timpul si dupa sarcina, pot sa reduca riscul ca al lor copil sa dezvolta lergii sau astm. Se pare ca femeile gravide care consuma putin acid folic (un tip de vitamina B recomandat in sarcina pentru a preveni defectele la nastere care se gaseste insa si in verdeturi, legume cu frunze verzi si alimente fortifiate) pot avea sanse mai mici decat femeile care consuma mai mult sa aiba copii cu astm, conform unui alt studiu.
Primul studiu mentionat a analizat 274 femei gravide din Australia care aveau deja un copil cu alergie alimentara carora li s-a recomandat sa evite nucile, ouale si laptele in al treilea trimestru de sarcina, in timp ce au alaptat primul copil cel putin pana la 1 an. Dupa ce copiii s-au nascut, cercetatorii i-au testat pentru alergii alimentare si astm la varsta de 18 luni si la 3 ani. La varsta de 3 ani cercetatorii au descoperit ca doar 16% dintre copiii ai caror mame au urmat indicatiile alimentare au prezentat alergie la alune, comparativ cu 52% dintre copiii ai caror mame nu au urmat sfatul. Ratele de alergii la ou au fost semnificativ mai reduse la femeile care au evitat nucile, ouale si laptele. In plus, 11% dintre copii de 3 ani ai caror mai au evitat alimentele au dezvoltat astm, comparativ cu cel de-al doilea grup unde rata a fost de 43%.
In cel de-al doilea studiu mentionat, cercetatorii din Norvegia au masurat nivelul de folat in randul unui numar de 2000 femei gravide in al doilea trimestru de sarcina. Comparativ cu copiii mamelor cu cel mai redus nivel, copiii mamelor cu cel mai ridicat nivel au avut sanse mai mari sa prezinte simptome de astm la varsta de 3 ani. Daca folatul ajuta la prevenirea defectelor de tub neural, se pare ca in cantitati prea mari poate cauza astm.
Un ultim sutdiu, publicat in iunie 2008 in revista britanica Thorax a descoperit ca femeile care urmeaza o dieta mediteraneana in sarcina pot sa ofere protectie copiilor inca de la conceptie. 460 de mame si copiii lor au fost urmariti din sarcina pana la varsta de 6 ani. Cercetatorii au descoperit o corelatie clara intre mamele careu au urmat acest tip de alimentatie si riscul de a dezvolta copilul astm sau alergii. Se pare ca este vorba despre un nivel crescut de antioxidanti si acizi grasi omega 3 din aceste alimente care pot afecta dezvoltarea fetala intr-un mod care scade riscul de alergii ulterior in viata.

Surse: https://nypost.com; www.ncbi.nlm.nih.gov; www.dailymail.co.uk; www.health.com; www.healthcentral.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close