Ce trebuie neapărat să știi înainte de a face o epidurală

6 August 2018

de Irina Olteanu

Înainte de a face o epidurală trebuie să cunoști câteva lucruri importante, precum modul în care se realizează, care sunt beneficiile pe care le oferă, momentul în care trebuie să o soliciți, care sunt efectele sale adverse și, desigur, care sunt situațiile în care nu poți beneficia de epidurală.

Ce este injecția epidurală?

Injecția epidulara este de fapt un tip de anestezie care presupune injectarea unei substanțe în regiunea lombară pentru a diminua durerile din timpul nașterii naturale. Aceasta este realizată de o persoană specializată și poate fi cerută sau nu de către viitoarea mămică. Acest tip de anestezie este benefic întrucât mămica poate ajuta la împingerea fătului în timpul nașterii. Adesea această anestezie este cunoscută sub numele de epidurala și este un subiect destul de răspândit printre viitoarele și proaspetele mămici. Dacă te întrebi ce inseamnă epidurala trebuie să știi că este o modalitate prin care iți diminuezi durerile din timpul nașterii naturale și nu numai.

Nașterea naturală cu epidurală are o serie de beneficii de care se poate bucura o mămică. Iată care sunt acestea și cum trebuie să te raportezi la epidurala în naștere.

  • Durerea va fi diminuată sau o să lipsească complet în timpul nașterii
  • Atât nașterea naturală cât și cezariana pot beneficia de avantajele anastezeiei epidurale pentru că este o procedură sigură
  • În cazul în care este vorba despre o naștere natural vei putea participa active la naștere celui mic, astfel vei putea împinge în siguranță
  • În cazul unei anestezii epidurale cezariană vei râmâne conștintă tot timpul
  • De asemenea, se vor diminua și contracțiile și simptomele travaliului
  • Sunt foarte mari șanse să te relaxezi complet și să nu mai simți deloc durere

Nu trebuie să uităm nici de dezavantajele acestei proceduri în cazul nașterii naturale sau prin cezariană. Naștere cu epidurală trebuie documentată foarte bine de către mămici pentru a lua o decizie corectă pentru ele și bebelușul lor. De asemenea, află și despre ce reprezintă anestezia epidurală riscuri.

  • S-ar putea să nu poți primi epidurala din motive medicale care țin de fiecare corp în parte
  • sa îți fie atașat un cateter urinar
  • Anestezia epidurală poate conduce la întârzierea nașterii
  • Pot exista stări de rău și migrene după naștere
  • Presiunea intracraniană poate să crească
Ustenile utilizate in operații

Cum se realizează anestezia epidurală

Anestezia epidurală este cea mai eficientă modalitate de analgezie folosită la nașterile din spitale și cea mai des solicitată de către mamele primipare (un procent estimativ de 40-70% dintre ele optează).
Medicul anestezist îți va solicita să stai pe marginea patului și îți va șterge spatele cu o soluție antiseptică pentru a reduce șansele de infecție. Apoi îți va introduce un ac în porțiunea inferioară a spatelui cu un anestezic local pentru a amorți zona, exact că la dentist. Va poziționa un ac mare între vertebre, în porțiunea inferioară a spatelui, făcând loc pentru un cateter (un tub mic de plastic) care va fi introdus în zona din afară canalului spinal, iar un amestec anestezic (opiod) va fi introdus prin cateter. Funcționează mai bine când stai întinsă; după 15-20 de minute vei simți ameliorarea durerii de la buric în jos.

Există în principiu două tipuri de epidurale, cea mai comună fiind cea ce presupune o infuzie cu doză redusă. Odată ce se activează anestezicul nu poți merge prea mult, dar poți să te miști în sala de nașteri și să îți schimbi mai des pozițiile. Presupune un control al pacientei asupra dozajului. Cel de-al doilea tip de epidurală este formă spinală, care se administrează în doză unică, treptat dispârand efectul; este de obicei folosită în nașterea cezariană. Este eficientă, dar nu durează la fel de mult că travaliu, prin urmare nu este folosită în mod tipic.

Doctor care face epidurala unui pacient

Beneficii pentru anestezia epidurală

Epidurala poate elimina complet durerea, spre deosebire de alte proceduri folosite în scop analgezic în travaliu. Durerea scade de la pragul maxim la cel minim și totuși rămân senzațiile care îți permit să împingi. Astfel ajută mamele să împingă când se simt epuizate; faptul că le oferă șansă de a se odihni este extrem de important, mai ales într-un travaliu îndelungat. De asemenea, faza de împingere poate fi mai bine controlată cu ajutorul sau, apărând mai puține rupturi perineale, respectiv repararea perineului după naștere se realizează mai ușor (se menține analgezia). Spre deosebire de alte analgezice farmaceutice, nu s-a dovedit că afectează bebelușul, deoarece nervii sunt localizați în zona inferioară a coloanei; nu există risc crescut de detresa respiratorie, ritm cardiac scăzut sau scor Apgar mic.

După epidurală în cât timp naști

Dacă te întrebi după epidurală în cât timp naști, află că desi s-ar putea prelungi timpul până la naștere aceasta va avea efect aproximativ o oră și jumătate. Astfel, epidurala la nașterea naturală ar trebui să survină în această perioadă.

Iată ce păreri au alte mămici despre epidurala pe forumuri:

  • „Epidurala mi-a luat durerea cu mâna. Nici expulzia nu a fost deloc dificilă, a durat 10 minute. Am cooperat bine. Durerile nu au fost așa mari, deși nu au mai avut timp să reînnoiască doza”, spune Roxana despre naștere cu epidurală forum pe forum.desprecopii.com.
  • „Eu am născut cu epidurală și dacă voi mai naște vreodată cu siguranță voi naște la fel. Nu am simțit nici când a ieșit copilul”, spune Carmen despre anestezie epidurală forum pe forum.desprecopii.com.
  • Într-adevăr, epidurala se face la o dilatație de 3-4 cm. Mie din păcate mi-au făcut-o la o dilatație de 7 cm (doar pentru că așa am comandat inițial). Și bineînțeles că a fost un eșec. Durerile montării cateterului sunt foarte mici, oricum la contracțiile pe care le ai nici nu te mai gândești la asta”, spune mămica Adlemi despre epidurala forum pe forum.desprecopii.com.

Când trebuie să soliciți anestezia epidurală?

Alegerea momentului potrivit pentru o epidurală se poate dovedi extrem de dificilă și cu toate acestea joacă un rol crucial. În primul rând, accesarea anestezistului poate dura (se află la altă naștere, poate să nu fie prezent, prea ocupat etc.). În mod ideal, o epidurala se începe când există dilatație cervicală de minim 4 centimentri și travaliu activ (contracțiile sunt puternice și regulate). Contracțiile prea puternice și dese pot să prezinte probleme, deoarece anestezistul are nevoie de o femeie care să stea pe marginea patului fără a mișcă deloc că să introducă acul (ceea ce este imposibil de realizat când durerea este mare). Nu trebuie însă să începi prea devreme anestezia – cu cât este mai lung timpul de acțiune al epiduralei, cu atât sunt șanse mai mari să te miști și nu oferă efect complet. În plus, dacă este introdusă prea devreme cresc șansele de încetinire a travaliului. Deși un studiu publicat în revista Obstetrică și Ginecologie susține că nu influențează durata celui de-al doilea stadiu al travaliului, specialiștii sunt de părere că etapă de împingere este de obicei mai lungă cu epidurala (un interval de 30 minute-1 ora mai lung).

Efecte adverse ale epiduralei

Anestezia epidurală are foarte puține riscuri, dar există câteva efecte adverse ce trebuie menționate. Iată aici cele mai comune complicații:

  • Scădere în tensiunea arterială (hipotensiune). Când anestezicul întrerupe traseele senzoriale către creier, răspunsul natural al corpului constă într-o scădere în tensiunea arterială. Dacă este prea bruscă poate avea un impact negativ asupra bebelușului (mai puțîn oxigen ajunge în placentă și ritmul cardiac al bebelușului scade). Hipotensiunea cauzează greață în cazul unor femei
  • Durere cap sau amorțire. Poartă denumirea de durere de cap post-puncție durală poate apărea dacă puțîn lichid spinal curge din locul unde a fost introdus acul, cauzând o scădere în tensiunea de la nivelul capului. Doar 1.5% dintre paciente vor experimenta acest simptom, care este unul extrem și poate dura câteva zile. Amorțeală la nivelul picioarelor sau leziuni ale nervilor sunt de asemenea posibile, dar extrem de rare și dispar de la sine
  • Senzație de mâncărime și frisoane. Femeile sensibile la medicație narcotică pot experimenta mâncărime timp de câteva ore, care se tratează cu antihistaminice. Frisoanele se pot trata, dar în general medicii optează pentru paturi care te încălzesc până dispare efectul sau.
  • Febra. O temperatura risicata este efectul advers cel mai temut. Apare în rândul a 10-15% dintre femei și nu se știe dacă este cauzată de epidurală sau este o infecție. De obicei se apelează la medicație antibiotica. Uneori se recurge la cezariană deoarece dacă temperatura mamei crește, la fel se întâmplă și cu copilul, ceea ce determina un ritm cardiac crescut și simptome îngrijorătoare după naștere precum dificultate în respirație și scor Apgar redus
  • Complicații cu alăptarea – La Leche League (organizație care susține alăptarea) susține că afectează alăptarea, dar se pare că este vorba de complicații ale epiduralei, nu de epidurală în sine. Dacă o femeie nu se simte bine din cauza hipotensiunii sau a unei reacții la opiode poate avea dificultăți în alăptare
  • Naștere instrumentală. Nu crește riscul de cezariană, dar poate crește riscul de naștere instrumentală, ceea ce înseamnă că poate fi necesară administrarea de oxitocina pentru a continuă contracțiile sau folosirea de vacuum/forceps pentru a ușura ieșirea copilului. Cu privire la riscul de rupturi perineale există controverse
  • O ameliorare precară a durerii. Este posibil că epidurală să nu aibă efect imediat. Uneori procedura trebuie repetată. Acest lucru se întâmplă în cazul a 5-10% dintre paciente.
Siringă și ser anestezic

Motive pentru care nu poți face o epidurală

  • Un număr redus de trombocite sau administrarea unei medicații anticoagulante
  • O infecție în sau pe spate
  • O infecție a sângelui
  • Anestezistul nu poate localiza spațiul epidural (femeile care suferă de obezitate sau ai probleme spinale)

Este dificil să controlezi toate variabilele pe care le presupune o naștere, dar dacă menții o mentalitate flexibilă și deschisă și nu un plan de naștere rigid, te vei putea bucură cu siguranță de nașterea pe care ți-o dorești.

Ce conține epidurala?

Epidurala sau peridurala conține unul dintre cele mai cunoscute anestezii pe care female le utilizează pentru a ameliora durerile din timpul nașterii. Nașterea natural fără epidurală poate fi destul de dureroasă pentru unele femei iar acest truc este folosit în toate centrele. Ce înseamnă anestezie epidurală este mențioant în prima parte a textului.De asemenea, cum se face epidurala o să aflați atât de la medic cât și idn instrucțiunile cu care vine kit-ul de anestezie. Când se face epidurala la naștere nu este o grijă pe care trebuie să o aibă mămica întrucât doctoral se va ocupa ca aceasta să fie făcută în timp util.

Cât costă anestezie epidurala?

O anestezie epidurală costă în jur de 100 de lei în farmacie iar aceasta poate fi comandată chiar și online. Un preț pentru epidurală îl poți afla chiar din cea mai apropiată farmacie de tine.  Preț epidruală la Catena nu este disponibil online, însă cel mai porbabil veți găsi setul în orice farmacie cu acest nume. Cât costă epidurala nu este o întrebare de care să te temi întrucât este opțională și o poți achiziționa singură.

Setul complet vine și cu ac de epidurală, furtun și ser special care îți va ușura durerile din timpul nașterii. Despre epidurala o să afli și de la medicul tău care îți va pune la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie pentru a lua cea mai bună decizie pentru tine și cel mic.

Epidurala este una dintre cele mai cunoscute anestezii folosite pentru astfel de intervenții. Anestezia epidurală poate fi folosită de orice mămică dacă aceasta primește aviz pozitiv de la medic. Informează-te despre beneficiile și dezavantajele pe care le are aceasta și alege ce este bine pentru tine și corpul tău.

Surse: www.todaysparent.com; www.positivehealthwellness.com; www.pregnancymagazine.com, adevarul.ro, babyneeds.ro, forum.desprecopii.ro

Imagini: pixabay.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close