Cele 40 de zile de lauzie: traditiile si miturile de pe mapamond

3 Octombrie 2017

de Irina Olteanu

Perioada de lauzie are o semnificatie aparte atat in ceea ce priveste bebelusul, cat si mama. Daca te intrebi care sunt traditiile si miturile de pe mapamond in acest sens, te invitam sa citesti acest articol.

Perioada imediat urmatoare nasterii este una deosebita in toate culturile. In unele cazuri mama este tinuta alaturi de copil si ingrijita in izolare, in timp ce in altele mamele se ocupa de treburile casnice si de copiii mai mari. In tarile unde nivelul de trai este ridicat conceptul si practica de a alapta si a crea o legatura cu copilul incep sa se piarda, presiunea sociala fiind cea care determina revenirea mamei in campul muncii. Experienta nasterii este una universala si unica, iar practicile au evoluat odata cu civilizatia. Insa unele ritualuri legate de ea continua sa ramana sacre.

Lăuzia: cât durează și cum te îngrijești după naștere

Vorbim despre lăuze atunci când medicii se referă la femeile care au născut cu aproximativ 40 de zile în urmă. Perioada de lauzie durează în general între 6 – 8 săptămâni, timp în care au loc multe modificări în organismul proaspetei mămici printre care: micile leziuni de la nivelul vaginului și vulvei se cicatrizează, uterul începe să-și micșoreze volumul, colul uterin se reface fiind larg deschis pe parcursul nașterii, iar vulva și perineul își revin și ele la normal. Lăuzia mai este considerată a fi perioada cuprinsă între naștere și apariția primei menstruații.

Lăuzia este, de asemenea, împărțită în 3 etape anume: lăuzia imediată care include primele 4 ore după naștere, lăuzia propriu-zisă care se termină după 10 zile de la naștere și lăuzia îndepărtată care se termină după cele 6 – 8 săptămâni. Prima săptămână de lăuzie este cea mai intensă în ceea ce privește recuperarea. În primul rând, este posibil să experimentezi dureri vaginale în urma nașterii. Pot exista și dureri la nivelul sânilor, mai ales la câteva zile de la naștere aceștia vor deveni plini cu lapte.

Deoarece lăuzia este o perioadă delicată, trebuie să știi cum să te îngrijești, tocmai pentru a face comfortabilă tranziția către viața cu bebelușul. Cele mai importante sfaturi de care trebuie să ți cont în perioada de lăuzie sunt următoarele:

  • Cere ajutor: la membrii familiei, deoarece nașterea te va epuiza, astfel că în perioada de lăuzie ai nevoie de multă odihnă. Planifică-ți toate activitățile în ordinea importanței, ia pauze dese și dormi atunci când bebelușul tău doarme. Este important să te odihnești atunci când bebelușul tău doarme, deoarece el se trezește la fiecare 2 – 3 ore pentru a fi hrănit.
  • Ai grijă ce alimente consumi: tocmai pentru a facilita recuperarea. Crește-ți aportul de cereale integrale, legume, fructe și proteine. De asemenea, dacă alăptezi trebuie să consumi multe lichide. În ceea ce privește pierderea kilogramelor în plus rămase după naștere, trbuie să știi faptul că o femeie are nevoie de aproximativ 1.200 de calorii pentru a rămâne sănătoasă, dar pentru a slăbi 500 g pe săptămână trebuie să aibă un deficit caloric de maxim 500 de calorii.
  • Trebuie să faci mișcare: dar să te limitezi doar la plimbările în aer liber până în momentul în care medicul îți va spune că ești gata pentru a face sport. Plimbările în natură și schimbarea implicită a decorului cresc nivelul de energie.
  • Îngrijirea zonei perineale: include ca după naștere să se aplice gheață cu un înveliș moale pe perineu. Aceasta va ajuta la reducerea umflăturii și a disconfortului. Totodată, de fiecare dată când mergi la toaletă, verifică-ți absorbantul igienic. Pentru a ține bacteriile la distanță, trebuie să schimbi măcar 2 – 3 absorbante igienice pe zi. Apoi, șterge-te dinspre față spre spate pentru a evita introducerea de germeni din rect în vagin. Dușurile călduțe în zona intimă sunt permise după ce nu mai există sângerare vaginală.
  • Exercițiile Kegel sunt utile: pentru a ajuta musculatura planșeului pelvin să-și recapete tonusul și să fie stimulată circulația sanguină.
  • Îngrijirea sânilor: angorjarea sânilor sau „furia laptelui” apare după 2 – 4 zile de la naștere. În acele zile, sânii sunt grei, sensibili și plini de lapte. Senzația inconfortabilă dispare după alăptare, iar dacă sânii nu s-au golit poți să mulgi manual sau cu pompa electrică. Însă, este foarte important să acorzi atenție și igienei, anume să-ți cureți sânii după fiecare sesiune alăptat cu apă călduță. Sânii au nevoie de îngrijiri speciale, deoarece mastita sau candida mamară sunt infecții frecvente în rândul mamelor care alăptează.
  • Poartă lenjerie intimă confortabilă: mai ales dacă ai născut prin cezariană. Folosește doar chiloți din bumbac, tocmai pentru a permite aerului să circule.

Perioada de lauzie in AMERICA

America Latina: La Cuarentena

Unele femei aleg sa se implice in acest obicei care poate fi tradus drept carantina. Timp de 6 saptamani proaspetele mame se abtin de la relatii sexuale, anumite alimente, precum si de la orice activitate fizica obositoare. Se dedica exclusiv alaptarii si ingrijirii bebelusului. Ceilalti membri ai familiei ajuta la sarcini gospodaresti precum gatit, curatenie si supravegherea copiilor mai mari.

Brazilia: oferirea unui cadou

Desi se obisnuieste in multe locuri din lume sa oferi un cadou unei proaspete mame, este mai rar intalnit ca ea sa-ti ofere tie un cadou. Iata ca in aceasta tara multe mamici fac acest lucru cand primesc musafiri la spital dupa ce nasc.

bebelus dormind pe pieptul mamei

Perioada de lauzie in ASIA

Bali: ingroparea placentei

O traditie post partum care dateaza din vremuri antice este concentrata pe obiceiul de ingropare a placentei, un organ pe care locuitorii din Bali il considera viu, aproape ca un frate geaman al nou-nascutului. Placenta este curatata, amplasata intr-un recipient si ingropata in afara casei ca parte a unei ceremonii complexe si detaliate.

Japonia: Ansei

In Japonia, nasterea este considerata drept o experienta naturala si frumoasa care nu se incheie in momentul in care bebelusul vine pe lume. Timp de 3 saptamani dupa nastere se obisnuieste ca proaspata mama sa isi recupereze sanatatea in casa parintilor, stand in pat. Ceilalti membri ai familiei trebuie sa o ajute cu treburile casei cat timp ea creeaza o legatura cu bebelusul.

Turcia: Lohusa Serbeti

Se obisnuieste ca proaspetele mame sa bea Lohusa Serbeti, o bautura cu scortisoara, zahar si colorant alimentar rosu. Este servita mamei in spital si apoi savurata si de musafirii care vin acasa sa vada bebelusul.

Pakistan: Aqiqah

In Pakistan si alte state islamice, aquiqah este o practica comuna. In cadrul acestei traditii de numire a copilui, care are loc in ziua 7, 14 sau 21 dupa nastere, capul bebelusul este ras si este sacrificat un animal in cinstea sa.

Israel: Brit Milah

Brit Milah este un ritual evreiesc in care bebelusii baieti sunt circumcisi si botezati la 8 zile dupa ce se nasc. Multi evrei din Israel si intreaga lume participa la aceasta practica straveche care are loc in timpul rugaciunilor de dimineata si este urmata de o masa festiva.

bebelus in bratele medicului

Iran: petrecerea mamei

In mod surprinzator, traditia cere ca petrecerea sa aiba loc la 10 zile dupa nastere sau cand buricul copilului a cazut. Sora, mama sau matusa mamei fac o baie mamei. Este aceasta apoi masata cu uleiuri speciale urmand sa i se aplice un tatuaj pictat cu henna pe fata.  Mama este rasplatita pentru efortul si durerea suportate in travaliu. Apoi si bebelusul este imbaiat si urmeaza o masa speciala denumita Valimeh unde se ofera cadou haine si paturici, iar rudele apropiate fac cadou aur.

Perioada de lauzie in EUROPA

Olanda: nasterea acasa

Nasterea acasa dispune de o traditie istorica in aceasta tara. Desi procentul de nasteri acasa ajunge la 20%, ramane a fi considerat in continuare drept cel mai ridicat din lume. Olandezii au tendinta sa priveasca nasterea drept o parte naturala a vietii, opusa unei boli, ceea ce este modul in care unele femei simt ca tind sa fie tratate de sistemul medical.

Spania: gauri in urechi

In Spania este o practica comuna ca urechile unui bebelus fata sa fie gaurite imediat dupa nastere pentru a distinge faptul ca nou-nascutul este cu adevarat fata. De asemenea, strainii de pe strada fac tot felul de comentarii si exclamatii cu privire la bebelus si il pot atinge usor.

Germania: babypinkeln

Aceasta traditie se traduce drept pipi de bebelus si reprezinta o petrecere de intampinare a bebelusului. Astfel, bebelusul gol este dat din mana in mana si se considera noroc etern pentru persoana pe care face pipi. S-a transformat in prezent intr-o petrecere in care se aduna prieteni, familie si vecini pentru a manca si a bea si a sarbatori bebelusul, de obicei cand mama vine acasa.

bebelus-care-se-tine-cu-manuta-de degetul-mame-lui-aflata-in-perioada-de-lauzie

Suedia: somn in ger

Este interzis de catre traditie ca mama sa transporte florile primite in spital acasa, deoarece se considera ca aduce ghinionul. O traditie veche si neobisnuita presupune ca bebelusul sa fie lasat afara sa doarma. Chiar si in lunile geroase de iarna si la temperatura sub 0 grade Celsius bebelusii sunt infasati si tinuti afara in carucior sa doarma pentru ca aerul proaspat ajuta la sanatatea lor. Mamele ies deseori la plimbare in grup cu carucioarele, la masa sau la cafea chiar si in cele mai aprige conditii atmosferice.

Romania: ortodoxismul si miturile arhaice

In traditia ortodoxa, in cele 40 de zile de lauzie, mamele nu au voie sa intre in biserica. De aceea, la opt zile dupa nastere este chemat preotul sa citeasca rugaciuni pentru mamica si o rugaciune pentru primirea numelui copilului nou-nascut. In perioada de lauzie exista si numeroase mituri arhaice care ii dau batai de cap tinerei mame:

  • o lăuză trebuie să îmbrace hainele pe dos. Pentru a nu fi deocheată. Alții cred că acest gest face ca bebelușul să aibă probleme de sănătate „întorcându-i pe dos’ destinul.
  • e obligatoriu ca proaspăta mămică să poarte bluze cu cruci roșii cusute în dreptul sânilor, pentru a avea lapte suficient. Acum e aproape imposibil de respectat acest ritual.
  • Pentru a nu fi deochiat nou-născutul femeia lăuză trebuie să-i pună imediat după naștere ceva din aur și trebuie să-l cântărească înainte de prima băiță, însă nu va spune nimănui greutatea pruncului.
  • În pătuțul nou-născutul se pune o pâine, iar în camera lui, un blid cu făină cernută, sare și un bănuț din argint ca sa vina ursitoarele

Perioada de lauzie in AFRICA

Nigeria: prima baie a bebelusului

Desi pare un obicei banal, traditia cu denumirea Omugwo, care se refera pur si simplu la ingrijirea post partum, este extrem de pretioasa pentru multe familii nigeriene. In cadrul acesteia bunica face prima baie a bebelusului, daca este disponibila. Daca nu, familia apeleaza la o matusa sau la o prietena apropiata. Prin acest gest se arata mamei ca nu este singura in ingrijirea copilului si comunitatea de femei se aduna in jurul sau.

Perioada de lăuzie: 3 lucruri pe care nu ți le spune nimeni

Multe proaspete mămici nu se informează suficient despre lăuzie, astfel că odată ajunse acasă cu bebelușul nu știu ce se întâmplă cu organismul lor și prin ce schimbări trec. Iată mai jos 3 lucruri despre lăuzie pe care nu le știai până acum.

1. Eliminarea lohiilor după naștere poate să nu fie așa cum te aștepți

Tot în perioada de lauzie are loc eliminarea lohiilor. Secreția vaginală care apare după naștere se numește lohie. Lohiile sunt secreții care durează pe toată perioada lăuziei schimbându-și progresiv cantitatea și culoarea. În primele 2 – 3 zile lohiile sunt închise la culoare, deoarece conțin sânge necoagulat, plasmă sau fragmente de țesuturi. După o săptămână lohiile devin seroase și capătă o nuanță gălbuie, iar după o lună sunt transparente și se reduc cantitativ, până la dispariție. În perioada de eliminare a lohiilor nu se folosesc tampoane interne, deoarece acestea pot provoca infecții.

În unele cazuri, lohiile cu sânge pot să dispară și să reapară la distanță de câteva zile. Acest fapt este deranjant pentru viitoarea mamă, care nu știe la ce să se aștepte. În acest sens, este recomandat să ai o discuție cu medicul tău, pentru ca acesta să-ți prezinte situațiile în care ar trebuie să te îngrijorezi.

2. Incontinența urinară și constipația sunt subiecte despre care nu se discută

Mămicile care au avut o naștere vaginală dificilă, pot experimenta în lăuzie așa-numita incontinență urinară. Aceasta devine un disconfort major, deoarece nevoia de a urina devine imperioasă. Partea bună este că situația se ameliorează cu trecerea timpului. De ajutor în lupta cu incontinența urinară în lăuzie sunt exercițiile Kegel. Și constipația este tot un efect al efortului depus de mamă în timpul nașterii.

Apoi, în perioada de lăuzie digestia este încetinită, iar scaunele sunt eliminate cu mare dificultate. Primele scaune după naștere creează disconfort, dar probleme se rezolvă după câteva săptămâni. De aceea este atât de important să bei multe lichide imediat după naștere, mai ales dacă și alăptezi.

3. Atacurile de panică sunt frecvente în perioada de lăuzie

După naștere trece și adrenalina. Abia în momentul în care mama își ține bebelușul în brațe ajunge să-și dea seama de uriașa responsabilitate pe care o are din acea zi. Luând în calcul situația cu totul nouă în care este pusă, mama ajunge să nu poate gestiona stresul în care se află. Oboseala, hormonii și stresul sunt lucruri care ne fac să înțelegem imediat de ce mămicile intră în panică imediat.

Este foarte important să ceri ajutor din partea familiei, măcar în primele săptămâni de când ai ajuns acasă cu bebe. Pe lângă suportul moral din partea celor dragi, aceștia te vor ajuta cu bebelușul, astfel încât să ai parte și de perioade mai lungi de odihnă și relaxare.

Poți face sex în perioada de lăuzie?

Reluarea activității sexuale are loc abia după 6 – 8 săptămâni de la naștere, adică după vindecarea completă a leziunilor vaginale, a epiziotomiei sau a uterului după operația de cezariană. Nu poți face sex în perioada de lăuzie, deoarece există riscul de a face o infecție. De asemenea, contactele sexuale se reiau obligatoriu numai după un consult de specialitate și cu acordul medicului.

Libidoul este scăzut în primele săptămâni de la naștere din cauza oboselii, a durerilor, lohiilor și a uscăciunilor vaginale. Totodată, primul contact sexual după naștere poate fi dureros, acesta fiind un indiciu că este nevoie de mai mult timp pentru vindecare. Dacă durerea persisită și la următoarele contacte intime, trebuie informat medicul cu privire la acest aspect.

Viața sexuală de cuplu este reluată în totalitate abia după 2 – 3 luni de la naștere. Vei fi fertilă din nou la câteva săptămâni de la naștere, astfel că metodele contraceptive trebuie folosite încă de prima dată când faci sex. Înainte de a primi acordul medicului în ceea ce primește reluarea vieții sexuale după naștere, poți încerca și alte metode de a scăpa de tensiunea sexuală acumulată. Sexual oral și episoadele de masturbare în lăuzie sunt activități sexuale blânde pentru mamă și care ajută relația de cuplu.

Poți rămâne însărcinată în perioada de lăuzie?

Dacă nu alăptezi, menstruația o să apară din nou la 6 – 8 săptămâni de la naștere, iar dacă alăptezi aceasta va reveni după momentul înțărcării. Într-adevăr, șansele de a avea ovulație în prima lună după naștere sunt scăzute, dar nu este exclus să rămâi însărcinată. Momentul exact când reapare ovulația este greu de estimat, variind de la o femeie la alta.

Lipsa menstruației și alăptarea nu reprezintă metode contraceptive, de aceea este recomandat să te protejezi încă de la primul contact sexual avut după naștere. Însă, nu se pot folosi toate metodele contraceptive după naștere, fiindcă unele dintre ele pot să scadă producția de lapte. La 6 – 8 săptămâni de la naștere și finalul perioadei de lăuzie, este momentul când se poate reîncepe activitatea sexuală cu acordul medicului. În acest sens, discută cu acesta și despre metodele de contracepție potrivite pentru tine.

Surse: nancymohrbacher.com, huffingtonpost.com, awhonnconnections.org, clubulbebelusilor.ro, scm1.md, mamisicopilul.ro, spitalul-cantacuzino.ro, medicover.ro, kudika.ro, healthline.ro, philips.ro, csid.ro, desprecopii.com, reginamaria.ro, parinti.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close