Cele mai bune tehnici pentru gestionarea durerii in travaliu – Sfaturi de la moasa

4 Decembrie 2017

de Irina Olteanu

Scoala Parintilor Responsabili

Doamna Livia Tobosaru, Moasa, consultant lactatie IBCLC si consultant baby-wearing a oferit urmatoarele informatii la Scoala Parintilor Responsabili:

Sunt si eu mama de 4 copii nascuti natural si alaptati si sper sa va dau incredere ca exista viata dupa nastere. Exista viata dupa nastere naturala si la cele 4 nasteri ale mele care au fost naturale, nemedicalizate, nu am apelat la anestezia epidurala. Eu le recomand mamelor sa se pregateasca pentru o nastere naturala. Si sa incerce sa apeleze la toate tehnicile si metodele, cat mai naturale. Si daca cumva se simt extrem de obosite, poate datorita unui travaliu foarte lung sau pretravaliu mai lung, uneori epidurala poate sa salveze o nastere. Intre o cezariana si o nastere cu epidurala, este intotdeauna de preferat cea din urma. Dar cel mai bine este sa ne pregatim pentru nastere naturala, sa stim ca exista Entonox si ca putem sa-l folosim, ca exista si epidurala, pe care putem sa o folosim, daca la un moment dat ne simtim la capatul puterilor. Trebuie sa stitic a puteti pastra anumite lucruri de rezerva.
Va voi vorbi despre tehnici pentru gestionarea durerii in travaliu. Marea problema a nasterii este de fapt durerea. Asa-numitele dureri ale facerii au fost experimentate de cele care au nascut natural. Trebuie sa stim ca durerea nu este un capat de lume. Cu totii ne-am confruntat cu ea in diverse ipostaze. Singura data cand durerea este fiziologica este la nastere. In celelalte instante durerea este un semnal de alarma pentru corp – lovitura, arsura. Durerea ne predispune catre panica, o stare de tensiune si de frica, mai ales o durere anticipata. Faptul ca anticipam o anumita durere ne duce catre o stare de frica si tensiune si vom face tot posibilul sa evitam.
Ceea ce ne-ar putea ajuta pe noi sa ne raportam diferit la nasterea naturala si implicit la durere este sa ne gandim ca durerea nu este de fapt o durere. Sa o privim altceva decat o durere, cum ar fi o senzatie foarte puternica, care timp de jumatate de minute sau un minut, cat dureaza o contractie, ne va acapara toata energia. Astfel, deconstruim durerea si o reconstruim ca altceva. Ne vom pregati de nastere nu cu gandul la durere, ci la o experienta intensa, careia ii vom face fata.
De ce este aceasta senzatie puternica? Este contractia celui mai mare muschi din corp. Cand sarcina ajunge la termen, uterul este destul de crescut, cat un pepene rosu, si devine cel mai mare muschi. Daca incercam sa contractam un muschi un minut-un minut jumatate, cat dureaza spre finalul travaliului, este o senzatie puternica si solicitanta. Facem acest exercitiu, imaginar, cu pauze de 2,3, 5 minute. Care este scopul contractiilor? In timpul travaliului, ele deschid colul. Poarta de iesire a bebelusului este colul uterin.
Partea de pretravaliu, care presupune contractii mai usoare, mai scurte si mai rare, este partea de scurtare a colului. Sa presupunem ca este o usa pe unde iese bebelusul, mai intai trebuie sa o deschidem. Dupa ce usa s-a descuiat, se poate deschide treptat. Aceste contractii presupun scurtarea fibrelor musculare; in acest mod fibra trage de col. Fiecare contractie trage si mai mult de col, tesuturile de la nivelul colului se intind. Colul uterin nu se poate deschide intantaneu, motiv pentru care o nastere naturala dureaza in medie 12 ore, dar marja este foarte mare. Dupa ce se deschide colul se mai destinde vaginul (care este elastic si este facut pentru asta) si apoi musculatura perineului, pentru ca bebelusul sa treaca. De aici avem sursa tuturor senzatiilor intense, solicitante, de la nastere. Si capul bebelusului apasa pe col si nervii, oasele bazinului. Presiunea este resimtita intens, mai ales dupa deschiderea colului, in timpul expulziei, cand bebelusul coboara.
Putem sa nu ne gandim la nastere cu frica, ci ca si cum ne pregatim pentru o experienta noua. Dupa deschiderea colului, capul bebelusului se roteste, si el este o sursa de senzatii, apoi intensitatea contractiilor. Pe masura ce travaliul progreseaza contractiile sunt mai lungi, mai intense si mai puternice. Dar nu trebuie sa ne fie frica de ele, pentru ca fiecare ne aduce mai aproape de bebelusul nostru. Daca acceptam contractia si nu intram intr-o stare de tensiune, incordare, colul se va deschide treptat, iar mama va avea incredere sa mearga mai departe.
Va spuneam ca atunci cand anticipam o durere intram intr-o stare de frica, ceea ce ne tensiuneaza si ne face incordate. Trebuie sa spargem acest cerc vicios, in primul rand prin informare. De asta am vrut sa intelegeti ca este un proces natural, iar cand este intens, sa vedeti ce se petrece si sa aveti incredere ca lucrurile isi urmeaza cursul firesc.
Trebuie sa avem incredere, pentru ca suntem facute pentru asta. Corpul nostru a fost pregatit cu tot ce trebuie pentru ca nasterea sa se petreaca pe cale naturala. Am ajuns in secolul 20 pe cale naturala si prin nasteri naturale si trebuie sa intelegem ca suntem echipate pentru asta. Se intampla o data-de doua ori in viata sau mai des pentru alte mamici. Pe vremuri, femeile nasteau de multe ori si asta facea parte din viata lor in mod obisnuit. De fiecare data este o experienta intensa si ai emotii, este solicitant. Lucrurile importante nu se obtin usor, ci muncind pentru ele. Asa se intampla si la nastere. Merita sa acordam acestui eveniment toata atentia si grija pentru ca este o amintire ce va dainui toata viata.
Cand spun ca sunt moasa, toate femeile incep sa povesteasca despre nasterea lor. Este ceva care ne marcheaza pentru toata viata. Alaturi de alaptare, reprezinta experiente importante, pe care le vom povesti copiilor nostri si va deveni o poveste a familiei.
Ce este important sa intelegem si acceptam? Sa ne asumam ca ne dorim o nastere cat mai naturala, pentru ca este dovedit stiintific ca este in beneficiul mamei si al copilului. Daca ne dorim si trecem prin toate etapele de informare, capatam increderea necesara si ne asumam ce presupune si incepem sa ne relaxam si nu mai ne este frica de nastere.
Ce inseamna sa ne relaxam? Lumanari, lumina difuza, muzica relaxanta, un miros de la lumanari parfumate. Asta inseamna pentru cei mai multi dintre noi relaxare si probabil asa a ajuns bebelusul in pantecele nostru. O camera dintr-o casa de nasteri din Marea Britanie nu are o atmosfera diferita de incaperea romantica pe care v-o imaginati mai devreme. Atmosfera relaxata, lumina difuza, muzica, mirosul placut. Se intampla acest lucru pentru ca la nastere functioneaza aproape aceiasi hormoni ca si in momentele romantice si intime din viata. Ati auzit probabil de oxitocina sau hormonul iubirii. Acest hormon este responsabil si de contractiile orgasmice. Acelasi hormon sustine contractiile din timpul travaliului care ajuta la deschiderea colului si trecerea bebelusului.
In timpul nasterii, corpul nostru in paralel cu oxitocina secreta si endorfine sau morfina naturala. Acestea sunt hormoni speciali care ne fac sa ne simtim foarte bine si au rolul de a atenua durerea. Corpul nostru este pregatit sa treaca printr-un travaliu pentru ca secreta acest cocktail de hormoni si din cauza asta putem face fata unei nasteri naturale, fara a ramane cu amintirea unei experiente traumatizante. Daca nasterea nu este una fortata, grabita, nu are incidente, nicio femeie nu va ramane cu experienta traumatizanta, ci cu amintirea unei experiente implinitoare.
Putem asemana cu terminarea unui maraton. Contractiile sustinute ale uterului, de-a lungul a catorva ore, fac ca nasterea sa semene cu un maraton. Este un muschi care se contracta incontinuu, cu pauze evident, de relaxare, pentru ca nu am putea face fata si ar fi o problema. Atmosfera romantica ne ajuta sa ne relaxam, sa ne odihnim intre contractii, dar in interiorul corpului este un fel de maraton.
Ce ne ajuta sa ne pregatim de maraton? Odihna, sa incercam sa ne odihnim. Daca avem pretravaliu, cu contractii mai usoare, nu trebuie sa ne grabim la maternitate pentru ca se poate sa dureze o zi-doua, ci sa asteptam sa devina sistematice, sa ne odihnim intre contractii in travaliu, pentru ca in pauzele dintre ele ne putem aduna puterile, sa avem rabdare pentru ca poate dura. Va puteti pregati un kit pentru nastere, muzica care va place, aromaterapie, lumina difuza daca este permis.
Ne putem relaxa si prin tehnici de respiratie, invatam cum sa respiram profund pentru a ne induce o stare de relaxare si sa nu ne panicam. Respiratii lungi, inspiram 4 timpi expiram in 4 timpi sau lung, in 8 timpi. Daca nu mai putem face acest lucru trecem la respiratie sacadata. Respiratia este poteca prin care traversam fiecare contractie. Este important sa reusim sa le trecem pe toate; nu conteaza cate au fost sau cate vor urma. Ne focusam pe fiecare in parte si incercam sa trecem mai departe. Este important si pentru mama si bebelus sa existe o buna oxigenare. Putem face de acasa exercitii de relaxare sau autohipnoza cu respiratii profunde. In acelasi timp sa ne punem un miros si o muzica care ne place si ne cream un fel de reflex.
Exercitiile de vizualizare ajuta si ele la relaxare, ne cream un spatiu mental unde ne simtim in siguranta, fie ca este un copac sau valurile pe plaja, pe o pajiste cu un rau. Orice loc in care daca inchideti ochii va simtiti in siguranta si relaxate. Ne mai ajuta vizualizarea colului ca o floare. Stiu ca este grea relaxarea pe contractii si sa nu ne panicam, dar apeland la aceste metode veti intelege ca este totul natural, la fel ca deschiderea unei flori.
Ajuta pozitia gravitationala si libertatea de miscare, capul bebelusului care apasa pe col poate ajuta la o deschidere mai rapida a colului, miscarea si alternarea pozitiilor. Ajuta bebelusul sa se roteasca in bazin si sa-si gaseasca locul prin canalul de nastere. Sunt utile si rotatiile bazinului, pe o minge sau leganat, vocalizarea, un geamat jos, nu sunete ascutite. Masajul si caldura in zona lombara ajuta foarte mult in timpul travaliului, dar si intre contractii. Acest masaj, ca o contrapresiune, ajuta la atenuarea durerii, ca si apa, pe bazin, burtica si prin caldura. Intrarea in bazinul sau cada de nastere este experimentata drept o ameliorare a durerilor de catre mame. Nu in ultimul rand, ajuta suportul continuu in travaliu, fie ca este tatal, cineva din familie sau doula sau moasa. In Anglia, fiecare gravida este sustinuta in travaliu de catre o moasa. Inconjurati-va de medicii si spitalul care va sustin, care nu va pun piedici, informati-va pentru o nastere naturala si pregatiti-va pentru acea implinire pe care v-o doriti.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close