Cum iti cronometrezi contractiile: sfaturi utile de la specialist

23 Februarie 2018

de Irina Olteanu

Atunci cand iti cronometrezi contractiile poti sa iti faci o idee mai buna cu privire la ce stadiu din travaliu te afli, respectiv cand trebuie sa te indrepti catre spital sau maternitate si, cel mai important, cat mai dureaza pana nasti. Te ajutam cu cateva informatii importante, precum si cu sfaturi din partea specialistului.

Cand trebuie sa incepi sa cronometrezi contractiile

Contractiile nu sunt cea mai placuta senzatie din lume, insa fiecare din ele reprezinta un indicator ca nu va mai dura mult pana cand iti vei cunoaste bebelusul. Este recomandat sa incepi sa iti cronometrezi contractiile imediat ce observi mai multe si par destul de regulate; cel mai probabil le vei resimti ca pe un amestec intre o menstruatie extrem de neplacuta si dureroasa si constipatie. Durerea poate incepe in portiunea inferioara a spatelui si se poate muta catre stomac sau poate ramane localizata in spate (nu exista o regula, senzatiile sunt experimentate diferit de fiecare femeie in parte). In prima parte a travaliului este posibil sa dureze aproximativ 1 minut si sa apara la fiecare 15 minute. Retine insa ca nu exista niciun tipar de urmarit in acest sens, prin urmare nu te ingrijora daca nu sunt regulate.

contractiile

Cea mai buna modalitate ca sa cronometrezi contractiile

Exista o multime de aplicatii pe care le poti descarca pe telefonul mobil pentru a cronometra si monitoriza contractiile pe care le resimti si care iti ingaduie sa respiri intre ele. In cazul in care esti de moda veche si vrei sa apelezi la un cronometru sau la un ceas dotat cu cronometru, roaga partenerul sau persoana care te sprijina in timpul travaliului sa le noteze pe fiecare pe un carnet.
Nu te ingrijora, nu va fi nevoie sa le cronometrezi pe tot parcursul travaliului deoarece principalul scop al cronometrarii consta in a determina daca te afli cu adevarat in travaliu, prin urmare odata ce ti s-a confirmat acest lucru si de catre medic sau moasa te poti opri.

Sfaturi pentru a cronometra contractiile

Te ajutam in continuare si cu indicii clare cu privire la modul in care sa iti masori contractiile de travaliu si distanta dintre ele – ca sa poti sa oferi specialistului care iti urmareste sarcina o imagine de ansamblu exacta cu privire la progresul travaliului.
– Ar trebui sa incepi sa cronometrezi incepand de la initierea primei contractii pana la initierea urmatoare contractii, recomanda medicul Paul du Treil, director de sanatate maternal si a copilului din Infirmeria Touro din New Orleans. Acest aspect indica cat de distantate sunt contractile. In general, contractile timpurii sunt specifice fazei de pretravaliu si pot dura 20-30 secunde cel mult. Dar atunci cand incep sa dureze aproape un minut si sunt in mod constant la aproximativ 4 minute distanta, persistand cel putin o ora, inseamna ca te afli in travaliu
– Incearca sa descoperi cat de lunga este fiecare contractie. Daca te afli in travaliu contractiile tale vor dura aproximativ un minut fiecare. Dar desi este importanta cronometrarea lor, la fel este si intensitatea. Siobhan Kubesh, moasa certificata in obstetrica-ginecologie din Austin este de parerea ca “cea mai importanta parte este energia contractiei si nu doar durata sa. Trebuie sa acorzi atentie perioadei de timp pentru care se intinde, dar si daca energia este in crestere pentru fiecare in parte.”
– Discuta cu medicul pentru a descoperi cand trebuie sa te consulte si cand ttrebuie sa te indrepti catre spital/maternitate. Fiecare medic are o alta abordare, in functie de factorii individuali de risc ai sarcinii. Unele proaspete mame pot sa aiba un travaliu mai lung, in timp ce o femeie care a mai nascut poate sa nu fie constienta de intenstiatea contractiilor pana cand ajunge in etapa de tranzitie. Si locul unde te afli joaca un rol important in acest sens – daca locuiesti la aproximativ o ora de spital, medicul iti poate recomanda sa pleci mai repede de acasa decat planuiai
– Anunta medicul/moasa in cazul in care contractiile tale din travaliu par diferite si simti ca ar fi o problema. Daca nu poti sa evaluezi distant dintre contractii deoarece nu mai exista nicio distanta, cu siguranta trebuie sa mergi la doctor. Medicul Paul du Treil, director de sanatate maternala si a copilului din Infirmeria Touro din New Orleans este de parere ca atunci cand resimti o durere continua si nu una care apare si dispare poate semnaliza o problema. Daca este situatia si in cazul tau, nu mai amana sa discuti cu medicul.

Cand trebuie sa mergi la spital?

In principiu, indreapta-te catre spital atunci cand contractiile apar la fiecare 5-6 minute (in functie de recomandarea medicului poate fi necesar chiar mai devreme). Daca contractiile sunt neregulate, este posibil sa fie vorba despre contractii Braxton Hicks, respectiv un fals travaliu. Este intotdeauna mai sigur sa te consulti cu medicul/moasa (eventual telefonic) pentru a-ti confirma care este situatia.

Sfatul specialistului

Doamna Stefania Samarghitan, psiholog, educator certificat Lamaze, doula si consilier alaptare din cadrul Spitalului Polisano ne ofera urmatoarele informatii despre coordonarea contractiilor:

Draga viitoare mamica,

Momentul nasterii bebelusului tau este cu siguranta unul dintre momentele cele mai incarcate de emotii pe care le vei trai vreodata. Un moment important, de neuitat. O poveste la care peste ani te vei intoarce de atatea ori, amintindu-ti marea intalnire cu puiul cel drag. Desigur iti doresti sa te pregatesti in asa fel incat acest moment sa fie cat mai usor, cat mai sigur si cat mai pozitiv. Ai vrea poate, ca atunci cand nasterea va incepe sa fii cat mai pregatita. Iata o lista de 10 sfaturi pe care te sfatuiesc sa le iei in considerare.

ATITUDINEA– ca intotdeauna in viata si acum va fi important modul in care alegi sa privesti lucrurile. Incearca sa vezi nasterea ca pe o munca (poate) grea, dar mai ales importanta pe care numai tu poti sa o faci si nu ca pe un chin si o agonie. Vestea buna este ca nasterea este o munca pe care stim sa o facem instinctiv. Este un proces natural, fiziologic, iar corpul unei femei este pregatit sa aduca pe lume un bebelus. De mii si mii de ani asa au venit pe lume copiii.

INFORMAREA – O expresie cunoscuta si valabila in toate domeniile, inclusiv aici este: “Informatia inseamna putere.” Pregateste-te din timp pentru nastere. Alege cu grija si discernamant sursele de informare. Pentru a avea o nastere lina este de mare ajutor sa stii ce se intampla cu corpul tau si sa dedici timp pentru pregatire. Iti recomand cu drag cursurile Lamaze care te vor ajuta sa obtii informatie bazata pe stiinta dar iti vor da si toata increderea de care ai nevoie.

SPRIJIN – Invata sa te aperi de povestile negative pe care uneori oamenii sunt parca atat de dornici sa ni le impartaseasca. Este ok sa spui nu in fata lor. O viitoare mamica are nevoie de sustinere, de liniste, de iubire si incredere. In aceste momente este important sprijinul familiei, al celor dragi.

Daca si cat este posibil, informeaza-te din timp si alege cu atentie locul unde vei naste si medicul/moasa/echipa medicala. Increderea pe care o ai in acestia si sprijinul lor competent vor avea un impact major asupra nasterii bebelusului tau.

Un studiu realizat in 2017 confirma ceea ce multe femei simt intuitiv. Sprijinul continuu in timpul travaliului poate fi de mare ajutor pentru mama si bebelus (scurteaza durata travaliului, scade riscul unei cezariene de urgenta sau al nasterii instrumentale etc.). Deci, daca tu si partenerul tau simtiti ca va doriti acest lucru, planificati sa fiti impreuna in timpul nasterii. Sprijinul lui poate fi nepretuit in aceste momente, mai ales cu o pregatire prealabila corespunzatoare (informarea corecta este la fel de importanta pentru ambii parteneri). Din fericire in multe orase din Romania prezenta taticului la nastere a incetat sa mai fie un lucru nerealizabil. O alta varianta de sprijin in timpul nasterii despre care poate vei vrea sa afli mai multe este doula. Aici poti sa afli mai multe lucruri despre rolul ei la nastere: https://www.nastenatural.ro/nasterea-naturala-ce-este-de-fapt-o-doula/

Libertatea de miscare – in timpul travaliului femeile in general simt nevoia sa se miste, iar acest lucru ajuta mult atat la scaderea perceptiei durerii cat si la coborarea si nasterea bebelusului . Stim ca libertatea de miscare scurteaza travaliul si scade nevoia de epidurala. Asa ca asculta-ti corpul si lasa gravitatia sa te ajute sa iti aduci pe lume bebelusul. Poti, de exemplu, sa incerci sa te plimbi sau sa stai pe mingea de travaliu.

Tehnicile de respiratie – modul in care respiri este un element CHEIE al nasterii. O respiratie corespunzatoare va asigura atat o gestionare mult mai usoara a contractiilor cat si o oxigenare mai buna a placentei si a bebelusului. Incearca sa respiri lent si profund, abdominal in timpul contractiilor. Invata tehnici speciale de respirate pentru nastere de la cursurile Lamaze si asigura-te ca le repeti in mod sistematic in ultimele saptamani de sarcina pentru ca in timpul travaliului sa iti fie cat mai usor sa le utilizezi. Cu cat le vei exersa mai mult, cu atat mai utile iti vor fi.

Relaxarea – un alt element CHEIE il reprezinta capacitatea de a pastra corpul cat mai relaxat in timpul contractiilor. Cu cat ne tensionam mai mult si luptam cu senzatiile puternice, cu atat mai mult disconfort vom simti. Capacitatea de relaxare in astfel de momente trebuie, insa, cultivata, dezvoltata la fel cum un sportiv isi pregateste musculatura: prin exercitii repetate cu cat mai des, cu atat mai bine. Invata sa constientizezi senzatiile de tensiune din corpul tau si sa eliberezi tensiunea din muschi prin exercitii speciale de relaxare. La cursurile pentru nastere vei invata si astfel de exercitii, dar la fel ca in cazul tehnicilor de respiratie, utilitatea lor in timpul nasterii va depinde foarte mult de seriozitatea si frecventa cu care alegi sa exersezi acasa.

Ritmul si ritualul–“ la un moment dat in travaliu, cu ajutorul miscarilor si al respiratiei, vei incepe sa intri intr-un ritm, la fel ca un alergator la maraton, poate. Vei trai momentul la maxim, facand si nu gandind. Pentru cei din jur va parea ca esti intr-o alta lume. Miscarile tale vor fi ritmice. Te vei relaxa si odihni intre contractii.” (1) Vei alege de multe ori sa repeti aceeasi secventa de actiuni si gesturi in timpul fiecarei contractii (ritualul). Vei fi complet concentrata asupra muncii pe care o depui. Odata ce ti-ai gasit ritmul este bine sa nu il intrerupi pe cat posibil.

Vizualizarea – imaginatia noastra este un instrument puternic, iar in timpul travaliului ea ne poate fi inamic sau un important aliat. Utilieaza-o in favoarea ta vizualizand in timpul contractiilor modul in care corpul tau se deschide cu usurinta si il ajuta pe bebelus sa coboare si sa se nasca. Mentine permanent conexiunea cu bebelusul tau, vorbeste-i, simte-l lucrand impreuna cu tine, zambeste-i si imagineaza-te primindu-l in bratele tale pentru prima data.

Gaseste confort in propriul tau mod – utilizeaza apa (un dus cald si relaxant sau comprese reci pe frunte gat si ceafa daca iti este foarte cald sau chiar nasterea in apa daca spitalul pe care l-ai ales permite acest lucru), masajul (daca ai un partener de travaliu, fie doula, fie taticul), muzica (poti sa iti pregatesti un playlist cu muzica preferata pentru nastere si sa il asculti la casti), aromaterapia, lumina difuza, dansul, rugaciunea sau orice altceva simti ca iti da putere, incredere si confort.

Ramai in prezent – incearca sa te concentrezi pe gestionarea fiecarei contactii in parte. Evita sa te pierzi in scenarii despre ce se va intampla, cat va mai dura, cum vei reactiona si asa mai departe. Fii aici si acum. Lasa-te dusa de senzatiile din corpul tau. Principalul tau scop este depasirea fiecarei contractii in parte. Pas cu pas. Caramida cu caramida. Nu exista ceas, nu exista trecut, nu exista viitor. Exista doar momentul prezent!

Acum, ca am discutat despre ceea ce poti face pentru o nastere mai usoara as vrea sa mai adaug un singur lucru. Fii realista cand vine vorba de nastere: indiferent cate metode de confort vei folosi nasterea nu va fi ca o vizita la spa, dar nici o agonie interminabila. Prin propriile eforturi vei invata ce functioneaza pentru tine in timpul contractiilor si cum sa profiti la maxim de pauzele dintre ele.

Este realist sa te astepti, cum spuneam, la o munca intensa. Dar este la fel de realist si sa stii in strafundul tau ca poti sa o faci. Vei fi uimita sa afli cat de puternica esti!

 

Bibliografie: 1. The Official Lamaze Guide – Giving Birth with Confidence; Judith Lothian & Charlotte DeVries.

Multumim doamnei Stefania Samarghitan pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:www.parents.com; www.motherandbaby.co.uk; www.wikihow.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close