Cum sa treci peste durerile de spate in sarcina

28 Septembrie 2015

de Irina Olteanu

Va confruntati cu dureri de spate in sarcina? Exista un motiv simplu pentru aparitia acestora: bebelusul creste. Explicatia motivelor in detaliu pentru care apar durerile de spate in sarcina si solutii pentru remedierea lor vei gasi in randurile urmatoare.

Ce sunt durerile de spate in sarcina

Majoritatea femeilor gravide, mai exact aproximativ trei seferturi (conform Asociatiei Americane pentru Sarcina, intre 50-70% din femei), se confunta cu dureri de spate in sarcina, in general cu debut in a doua jumatate a sarcinii care se agraveaza in ultimele luni de sarcina. Pot persista si dupa nastere, insa de obicei dispar de la sine in decurs de cateva luni.

Ce se intampla la nivel intern? Ligamentele din corp (mai exact cele care ataseaza osul pelvian de coloana vertebrala) pe perioada sarcinii devin in mod natural mai moi (ca urmare a schimbarilor hormonale) si se intind pentru a va pregati de travaliu, de fapt pentru trecerea copilului prin canalul vaginal; acest proces poate tensiona articulatiile portiunii inferioare a spatelui si a pelvisului (articulatia sacro-iliaca) ce determina durerea de spate. Uterul se mareste si el si isi modifica centrul de greutate, intinzand si slabind muschii abdominali, determinand modificari ale posturii, presand uneori terminatii nervoase si cauzand in final tot dureri de spate. Uneori va pierdeti stabilitatea si durerea e resimtita cand mergeti, stati in picioare sau asezate perioade mai lungi de timp, va rostogoliti in pat, va ridicati de pe un scaun mai jos sau iesiti din cada de baie, va aplecati sau ridicati diverse obiecte.

Dureri-de-spate-in-sarcina

Când apar durerile de spate în sarcină

Fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale sarcinii, multe femei care vor deveni în curând mame se întreabă când apar durerile de spate în sarcină. Durerile de spate apar în sarcină la majoritatea gravidelor începând cu a 5 a lună de sarcină, atunci când burtica devine vizibilă, iar centrul de greutate începe să se schimbe. Însă, există și femei la care neplăcutele dureri de spate in sarcina apar încă din luna a 2 a. Durerea de spate apare în punctul în care pelvisul se întâlnește cu importanta coloană vertebrală, mai exact la nivelul articulației sacroiliace (cea de la nivelul bazinului). Nu lua antiinflamatoare dacă durerile de spate au început să-ți dea bătăi de cap, ci discută cu ginecologul tău despre acest fapt. Doar un specialist îți poate spune cu exactitate ce să faci pentru a-ți ameliora disconfortul.

Durerile de spate în al doilea trimestru de sarcină

Sunt normale anumite dureri de spate in sarcina, mai ales începând cu momentul când bebelușul crește in ce în ce mai mult. Durerile de spate în al doilea trimestru de sarcină apar pe fondul extinderii uterului, iar greutatea sa apasă pe coloana ta vertebrală. Pe de altă parte, kilogramele în plus care deja se observă în al doilea trimestru de sarcină pun un efort suplimentar pe coloana deja solicitată. Dacă medicul nu este de acord cu adminsitrarea de analgezice, el îți poate recomanda niște creme antiinflamatoare care să-ți mai atenueze durererile. Nu poți scăpa definitiv de durerile de spate în sarcină, pentru că ultimul trimestru va aduce cea mai mare greutate asupra coloanei tale. Este important ca încă de la începutul sarcinii să ai o postură corectă și să îți faci un program zilnic de activități fizice care să detensioneze mușchii spatelui și articulațiile.

Durerile de spate în primele săptămâni de sarcină

Durerile de spate sunt un simptom și pentru sarcina incipientă. Totodată, durerile de spate în primele săptămâni de sarcină sunt puse pe seama dereglărilor hormonale. Relaxina este un hormon care ajută ligamentele și articulațiile să se înmoaie. Acest lucru este foarte important pentru a facilita nașterea bebelușului, de aici și durerile de spate în sarcină în trimestrul 1. Nu trebuie să te sperii încă din primele săptămâni dacă deja ai dureri lombare, deoarece acestea vor dispărea treptat după naștere.

Pe de altă parte, anumite dureri de spate în sarcină în trimestrul 1 nu sunt normale, anume acelea care vin însoțite de crampe declanșate la un interval regulat, dificultăți la urinare, furnicături la nivelul picioarelor, febră sau greață. Durerea acută care se resimte pe mai mult de 2 săptămâni consecutiv poate fi un semn al avortului spontan, iar în ultima parte a sarcinii poate indica o naștere prematură. Și infecțiile urinare au ca simptom principal aceste dureri de spate in sarcina. Dacă ai vreunul dintre simptomele de mai sus mergi de urgență la medic. Orice afecțiune trebuie diagnosticată și tratată imediat, pentru a permite evoluția normală a sarcinii.

Durerile de spate în ultimul trimestru de sarcină forum

Ultimul trimestru de sarcină este și cel mai greu pentru gravide. Pe lângă disconforturile pe care le deja le resimt de câteva luni și care s-au acutizat, emoțiile pentru marea întâlnire cu bebe își fac și ele simțită prezența. Durerile de spate în ultimul trimestru sunt un lucru des întâlnit în rândul femeilor însărcinate. Află mai jos cum le-au afectat pe mămici durerile de spate în sarcină de pe forum.

„Cam de o lună a început să mă doară spatele. Știu că așa se întâmplă în ultima parte a sarcinii” – ro-mamma.ro forum

„De ceva timp mă confrunt cu niște dureri de spate și o presiune asupra bazinului. Am avut momente în care abia mă ridicam de pe scaun. Merg în câteva zile la morfologia de trimestrul 3 și o voi întreba mai multe și pe doamna doctor.” – forum.infertilitate.com

„Și eu am dureri de spate și junghiuri. Aceste lucruri sunt normale, deaorece fiind în ultimul trimestru se întind ligamentele și asta ușurează nașterea.” – forum.infertilitate.com

„Eu m-am confruntat cu niște dureri de spate insuportabile în ultimul trimestru care se transferau în fața sub sâni. Am făcut analizele de sânge și mi-a ieșit o infecție urinară pentru care am luat antibiotic. Acum îmi este mai bine, dar în fiecare săptămână repet urocultura, ca să fiu sigură că nu a mai apărut infecția.” – parinti.com forum

„Dureri puternice de spate am avut și eu în ultimul trimestru. Pur și simplu nu mă puteam ridica din pat și mergeam ținându-mă de pereți. În ultimele săptămâni de sarcină s-au mai diminuat,  iar tratamentul pentru mine a constat în repaos la pat.” – parinti.com forum

Tipuri de dureri de spate

Expertii descriu doua tipare comune ale durerii de spate in portiunea sa inferioara pe durata sarcinii. Durerea lombara apare in zona vertebrei lombare, iar durerea posterioara in zona pelviana este resimtita in spatele pelvisului. Unele gravide experimenteaza ambele tipuri de dureri de spate.

Durerea lombara este similara durerii de spate pe care ati intalnit-o inainte sa ramaneti insarcinate. O simtiti peste si in jurul coloanei vertebrale, aproximativ la nivelul taliei, dar poate radia si catre picioare. Cand stati jos sau in picioare perioade lungi de timp sau ridicati obiecte se agraveaza, dar poate fi mai intensa si seara.

femeie-insarcinata-care-sta-in-picioare-si-are-dureri-de-spate

Multe femei gravide sufera de durere posterioara in zona pelviana care este resimtita mai jos decat cea lombara. Apare in profunzimea feselor, pe una sau pe ambele parti ale partii dorsale a coapselor, dar cel mai probabil strabate osul pubian. Poate fi declansata de activitati cum sunt mersul, urcatul scarilor, iesitul din cada de baie sau ridicatul de pe un scaun, rostogolitul in pat, rasucitul si ridicatul obiectelor. Pozitiile in care va aplecati de la talie, cum este cea de lucru la birou, o pot si ele agrava.

Cand durerea de spate este reflectata in coapse si fese, apare deseori confuzia cu sciatica, o afectiune relativ rara. Sciatica este cauzata de o hernie de disc sau de bombarea unei vertebre din partea inferioara a coloanei vertebrale si afecteaza doar 1%din gravide. Durerea de picior este de obicei mai severa decat cea de spate si apare si chiar sub genunchi, radiind catre talpa si degetele picioarelor; din acest motiv se simte o senzatie de furnicatura, similara intepaturilor in picioare si chiar amorteala. In cazurile grave amorteala se extinde in zona inghinala si genitala facand dificila urinarea sau defecatia.

Cauze ale durerilor de spate

  1. Castig ponderal – intr-o sarcina cu evolutie echilibrata, femeia acumuleaza intre 11-15 kg. Coloana vertebrala este cea care sustine toata greutate si poate determina durerile de spate. Iar greutatea bebelusului si a uterului implica presiune asupra vaselor de sange si a nervilor din pelvis si spate.
  2. Schimbarile de postura – sarcina modifica centrul de greutate, iar ca urmare puteti incepe in mod gradual sa va modificati postura si modul in care pasiti.
  3. Schimbarile hormonale– corpul secreta in sarcina hormonul relaxina care permite ligamentelor pelviene sa se relaxeze si articulatiilor sa se slabeasca in pregatirea pentru nastere. In acelasi timp, se slabesc si ligamentele de la coloana vertebrala, conducand la dureri de spate si la instabilitate.
  4. Separarea muschilor. Pe masura ce uterul se mareste, doua randuri paralele de muschi (muschii abdominali si rectali) care pornesc de la cavitatea toracica pana la osul pubian se pot separa de-a lungul taliei, ceea ce agraveaza durerea de spate.
  5. Stresul emotional poate determina tensiune musculara la nivelul spatelui, ceea ce poate fi resimtita ca dureri de spate sau spasme dorsale care, evident, se agraveaza in perioadele stresante

Factori predispozanti: v-ati confruntat cu dureri de spate si inainte de sarcina sau in timpul unei sarcini anterioare, aveti un stil de viata sedentar, flexibilitate redusa a corpului, muschi ai spatelui si abdominali slabiti, sunteti insarcinata cu gemeni sau suferiti de obezitate

Tratament pentru durerile de spate in sarcina

Cu exceptia situatiei in care suferiti de dureri de spate cronice (erau prezente si anterior sarcinii), aveti o multime de solutii la indemana, dupa cum urmeaza:

  • Exercitii fizice. In cazul in care medicul care va urmareste sarcina consimte, exercitiile regulate intaresc muschii si imbunatatesc flexibilitatea. Activitati fizice recomandate pentru gravide includ: mers, inot, folosirea bicicletei medicinale si, bineinteles, cursurile prenatale si yoga/Pilates.
  • Aplicarea de comprese calde sau reci, tot cu aprobarea medicului. Incepeti cu cele reci (eventual o punga de gheata introdusa intr-un prosop) timp de 20 minute de mai multe ori pe zi si, dupa 2-3 zile, inlocuiti cu o compresa calda pe zona dureroasa (nu pe abdomen).
  • Imbunatatiti-va postura cand lucrati, stati jos sau dormiti. In timpul somnului, de exemplu, o perna intre picioare stand culcat in pozitie laterala preia tensiunea de la nivelul spatelui. Cand stati la birou asezati un prosop la nivelul spatelui pentru sprijin, odihniti-va picioarele pe un scaunel si stati drepte cu umerii trasi. Exista si centuri speciale care sustin muschii spatelui.
  • Acupunctura presupune, dupa cum bine stiti, introducerea unor ace fine in piele in anumite regiuni ale corpului. Este necesar acordul medicului in prealabil si apelarea la un specialist cu experienta (anumite puncte trebuie evitate in sarcina) pentru a apela la aceasta procedura.
  • Manipularea chiropractica a coloanei vertebrale, efectuata in mod corect, poate fi o alegere buna in timpul sarcinii

Alte sfaturi: daca trebuie sa ridicati ceva apelati la picioare pentru a va ghemui si nu va aplecati, nu va rasuciti, evitati obiectele grele, nu purtati pantofi cu toc inalt (pantofii cu talpa plata permit distribuirea egala a greutatii), nu dormiti pe spate, purtati centura de maternitate si bustiera pentru gravide (cupele sa fie suficient de mari), odihniti-va corespunzator. Poate fi de ajutor si o saltea dura pentru a preveni si ameliora durerea de spate. Daca salteaua este prea moale, introduceti un planseu dur sub ea. Unele gravide pot apela la masaj, insa nu trebuie efectuat in profunzimea colonei vertebrale deoarece pot fi stimulate contractiile; pentru gravidele care sufera de sciatica nu trebuie sa maseze direct pe zona afectata pentru a evita agravarea. O alta terapie complementara la care puteti apela este aromaterapia, respectiv imbaierea in apa calduta cu 2-3 picaturi de ulei esential de lavanda sau ylang ylang (amelioreaza durerea musculara); uleiul de lavanda trebuie folosit cu precautie in special in primul trimestru (stimuleaza contractiile).

In general, cu tratamentul potrivit, durerile de spate nu cauzeaza probleme in travaliu si nici nu impun nasterea prin cezariana. Insa daca cunoasteti prezenta unei scolioze sau preexistenta unei leziuni/interventii chirurgicale, este bine sa planificati din timp modalitatea in care va decurge nasterea, in special cu privire la anestezie (unele afectiuni fac imposibila anestezia epidurala).

Remedii alternative pentru durerile de spate în sarcină

Nu este un secret pentru nimeni faptul că atunci când ești însărcinată te doare spatele și burta. Însă, pentru cele mai multe viitoare mămici durerile de spate sunt cele mai deranjante. Aceste dureri de spate în timpul sarcinii apar devreme și persistă sau chiar se înrăutățesc aproape de momentul nașterii. Iată mai jos ce remedii poți pune în aplicare imediat pentru a preveni sau ameliora sâcâitoarele dureri de spate în sarcină.

femeie-insarcinata-care-sta-ghemuita-in-pat-si-are-dureri-de-spate
  • Dormi numai pe o parte: și nu pe spate, pentru că vei pune și mai multă presiune pe coloana vertebrală. Te vei simți și mai confortabil dacă vei ține genunchii îndoiți și vei pune perne sub burtă și la spate. Cele mai bune sunt pernele pentru gravide.
  • Nu renunța la mișcare: este bine să faci exerciții ușoare în fiecare zi, pentru măcar 30 de minute. Activitatea fizică va întări musculatura spatelui și îți va ameliora durerea. Înotul este foarte bun pentru gravide, dar numai dacă medicul tău îți dă acordul să practici un astfel de sport în timpul sarcinii. Apa ia cu totul greutatea de pe articulații și ligamente.
  • Ajută-ți corpul să susțină greutatea: prin purtarea unor centuri speciale pentru gravide și a unor pantofi al căror toc să nu depășească 5 cm. Nu sunt recomandați deloc pantofii cu toc înalt. De asemenea, când te ridici din pat rotește-te pe o parte, astfel încât fața să fie spre marginea patului. Apoi coboară-ți picioarele și folosește un braț pentru a te împinge în saltea în poziția șezând. Abia apoi poți să te ridici din pat.
  • Evită să ridici obiecte grele: iar dacă situația o impune, fă-o cu mare grijă. Când ridici obiectul de pe podea îndoiae genunchii ușor și ghemuiește-te cu picioarele depărtate. Nu te apleca, ci folosește brațele pentru a ridica obiectul. Dacă este o greutate prea mare, cel mai bine este să ceri ajutor.
  • Apelează cu încredere la masaj: pentru a detensiona toate articulațiile și mușchii. Masajul făcut de un specialist poate chiar să prevină neplăcutele dureri de spate în sarcină.
  • Ai grijă la postura corpului: odată cu evoluția sarcinii, centrul de greutate se mută înainte, iar tendința va fi de a te lăsa pe spate. Acest obicei este greșit, deoarece tot ce faci este să soliciți mușchii din partea inferioară a spatelui, iar acest lucru contribuie la apariția durerilor puternice de spate. O bună postură a corpului pentru gravide este atunci când stai dreaptă, cu pieptul în față și cu umerii înapoi, relaxați. Totodată, nu sta în picioare pentru perioade lungi de timp dacă nu este necesar. Cât timp stai pe scaun pune o pernă la spate și folosește un mic scăunel pentru a-ți odihni picioarele.

Dacă ești îngrijorată cu privire la aceste dureri de spate în sarcină este recomandat să dicuți cu medicul tău. Este esențial să contactezi medicul mai ales dacă durerile acute de spate durează pentru mai mult de 2 săptămâni și vin însoțite și de alte simptome precum scurgerile vaginale, vomă sau senzația de arsură la urinare.

Complicatii ale durerilor de spate in sarcina

Daca durerea de spate persista, este indicat sa va consultati cu medicul pentru a verifica ce optiuni aveti la dispozitie. Nu va autoadministrati medicatie analgezica, mai ales ca medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene si aspirina nu sunt considerate sigure.

Daca experimentati durere grava, durere care creste constant sau durere care debuteaza subit (ca urmare a unei traume sau insotita de febra), crampe ritmice, pierderea sensibilitatii in unul/ambele picioare sau senzatie de pierdere a coordonarii/slabiciune, pierderea sensibilitatii in fese/zona inghinala, zona genitala/vezica/anus, va confruntati cu dificultate la urinare/defectatie/incontinenta apelati la specialist de urgenta.

In cazuri rare, durerile de spate din sarcina sunt asociate cu osteoporoza, osteoartita cervicala sau artrita septica, iar durerile ritmice (mai ales in al doilea sau al treilea trimestru) pot fi semn de travaliu prematur. Daca durerea este localizata in portiunea inferioara a coastelor, pe una/ambele parti, poate fi vorba de infectie urinara (apar si febra, greata, senzatie de arsura la urinare sau sange in urina).

Durerile de spate în sarcină forum

Durerile și anumite junghiuri în spate în sarcină sunt disconforturi pe care majoritatea gravidelor caută să le trateze, tocmai pentru că le afectează activitățile zilnice. Iată mai jos cele mai interesante confesiuni despre dureri de spate în sarcină, de la femei care au resimțit același disconfort greu de suportat timp de câteva luni.

„Și eu am avut dureri de spate în sarcină foarte mari, dar medicul mi-a interzis antiinflamatoarele, indiferent de forma lor și m-a trimis la gimnastică medicală. Cel mai cumplit a fost spre finalul sarcinii, când mă blocam efectiv într-o poziție, mai ales din cauza faptului că dormeam mereu pe partea stângă.” – forum.desprecopii.com

„Eu sunt însărcinată în 13 săptămâni, iar de acum 2 săptămâni au început durerile de spate. Nu sunt mari, mă supără un pic, dar sunt normale.” – parinti.com forum

„Și eu am aceeași problema cu aceste dureri de spate in sarcina, iar doctorul mi-a spus că în situația în care am dureri mari pot folosi creme antiinflamatoare, dar sa evit sub orice formă pastilele.” – forum.desprecopii.com

„Eu am dureri de spate in sarcina, dar încerc să dorm mai mult pe partea stângă, însă noaptea mă tot trezesc pe partea dreaptă și iar ma întorc pe stânga. Am citit că nu este bine să dormi pe partea dreaptă sau pe spate, așa că încerc să mă conformez.” – forum.infertilitate.com

„La prima sarcină nu am avut dureri de spate și nici obosită nu mă simțeam. În schimb, la a doua sarcină le-am avut pe toate, adică dureri de spate, grețuri, vărsături, dar mai presus de toate a fost multă oboseală. Din păcate și durerile de spate s-au amplificat cu timpul.” – ro-mamma.ro forum

Majoritatea femeilor se confruntă cu dureri de spate în sarcină care apar, de obicei, în a doua jumătate a sarcinii și se agravează până la final. Durerile de spate în sarcină au o legătură cu toate kilogramele în plus, dimensiunea uterului sau stresul emoțional. Dacă ai dureri de spate în sarcină care vin însoțite și de alte simtome, trebuie să mergi de uregență la medic, putând fi vorba și despre alte probleme de sănătate mai grave.

Surse: babycentre.co.uk, babycenter.com, webmd.com, nhs.uk, mayoclinic.org, babycentre.co.uk, medicalnewstoday.com, reginamaria.ro, doc.ro, healthline.com, centrul-provita.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close