De ce sa nu bei cafea in sarcina

17 Mai 2017

de Irina Olteanu

Exista dovezi incontestabile ca in sarcina anumite alimente se pot dovedi nocive pentru sanatatea bebelusului, iar cafeaua in timpul sarcinii nu este nici ea indicata. De ce nu trebuie sa bei cafea in sarcina alaturi de alte informatii importante in acest sens vei afla chiar aici.

Cafeaua in timpul sarcinii

Un lucru este cert: atunci cand consumi cofeina te simti mai bine. Este o substanta cu proprietati stimulante, prin urmare poate creste ritmul cardiac si tensiunea arteriala. In plus, poate cauza agitatie si insomnii, dar si arsuri in capul pieptului (determina secretia de acid gastric). Pe masura ce sarcina progreseaza efectele devin din ce in ce mai vizibile deoarece abilitatea corpului de a descompune cofeina incetineste, asa ca vei ajunge sa ai un nivel ridicat din aceasta in fluxul sanguin. In cel de-al doilea trimestru de sarcina este necesar un interval de timp aproape dublu pentru a elimina cofeina din corp, iar in cel de-al treilea un interval aproape triplu.

Desi se efectueaza de mult timp cercetari in acest sens, nu s-a ajuns la un consens cu privire la cantitatea de cofeina sigura in sarcina. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda gravidelor maxim 300 mg de cafea pe zi, in timp ce Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor sfatuieste gravidele sa limiteze aportul de cofeina la mai putin de 200 miligrame pe zi, aproximativ o cana de 300 ml de cafea. Aceasta cantitate nu este considerata a determina pierderea sarcinii sau nastere prematura (principalele preocupari legate de cofeina). De asemenea, cofeina poate determina o absorbtie deficitara de fier, un mineral deosebit de important in cazul gravidelor. Din acest motiv, daca totusi consumati cafea sau bauturi cu cofeina cel mai bine este sa le introduceti intre mese pentru a avea un impact cat mai redus asupra gradului de absorbtie a fierului de catre organism.

Atunci cand consumi cafea, cofeina trece bariera placentara si ajunge in lichidul amniotic iar apoi in fluxul sanguin al bebelusului. Chiar daca organismul tau de adult intervine in metabolizarea si eliminarea cofeinei, corpul bebelusului este in crestere si dureaza mult mai mult procesarea cofeinei (va fi expus efectelor sale pentru un timp mult mai indelungat). Acelasi lucru se intampla si in cazul nou-nascutilor, de aceea se recomanda limitarea aportului de cofeina in timpul alaptarii, in special in primele luni de la nastere.

Bauturile cu cofeina in timpul sarcinii

Cafeaua este cea mai cunoscuta, desigur. Cantitatea de cofeina dintr-o portie de cafea variaza semnficativ, in functie de tipul de boabe folosite, de modul de prajire al acestora, de modul in care sunt fierte si, desigur, de marimea canii. Desi cafeaua espresso contine mai multa cofeina decat cea obisnuita, se serveste intr-o cana mica (prin urmare o cana plina de cafea fiarta va contine mult mai multa cofeina).

Pentru a gestiona aportul de cofeina in sarcina trebuie sa acorzi atentia necesara si altor surse, precum ceai, sucuri, bauturi energizante, ciocolata si chiar si inghetata (cu aroma de cafea). Mai este posibil sa se regaseasca cofeina in produse din plante sau medicamente, inclusiv in unele destinate durerilor de cap, racelii sau antialergice. Acorda in acest sens atentie mare etichetelor si respectiv prospectului medicamentelor si, eventual, cere sfatul medicului inainte de a le consuma/administra.

Cum renunti la cafea in timpul sarcinii

Este posibil ca papilele tale gustative sa rezolve situatia in locul tau. In cazul multor femei gravide afinitatile pentru anumite alimente sau bauturi dispar ca prin farmec in primul trimestru de sarcina, odata cu greturile matinale. Daca totusi nu ai fost inca afectata de aceasta problema, poti apela la o cafea decofeinizata (contine mai putina cofeina). Mai dificila devina situatia pentru o persoana dependenta la care simtomele de sevraj nu vor fi usor de ignorat (dureri de cap, irascibilitate si letargie); retine insa ca in timp se vor diminua treptat.

In aceasta ultima situatie poti incepe sa amesteci cafea decofeinizata cu cafea normala, crescand treptat raportul dintre acestea; adauga lapte dupa gust. De asemenea, in cazul ceaiului (unele tipuri contin cofeina) lasa-l in apa doar un minut in loc de cinci (se reduce continutul de cofeina pana la jumatate). In general ceaiurile din plante nu contin cofeina, dar cel mai bine este sa citesti cu atentie lista de ingrediente si sa discuti cu medicul inainte de a incerca vreunul nou deoarece unele pot fi contraindicate in sarcina.

Cum afecteaza bebelusul consumul de cafea in timpul sarcinii

Conform unui studiu norvegian recent, ce a colectat date de la aproape 60 000 femei, cafeaua si alte bauturi cu cofeina au crescut riscul de a da nastere unui bebelus cu greutate mica si/sau de o perioada extinsa de gestatie. Doctorul Verena Sengpiel, medic specialist in obstetrica-ginecologie din Suedia considera ca recomandarile actuale de cofeina in sarcina trebuie reevaluate; astfel, se pare ca fiecare 100 mg de cofeina pe zi echivaleaza cu aproape o reducere de 28 grame in greutatea bebelusului la nastere. Aceeasi cantitate de cofeina a crescut durata sarcinii cu 5 ore.

O cercetare anterioara din anul 2009 ce a implicat animale a descoperit ca echivalentul a doar doua cani de cafea in sarcina pot fi suficiente pentru a afecta functionarea pe termen lung a inimii copilului; poate aparea de asemenea si niveluri crescute de grasime corporala la masculi, comparativ cu cei care nu au fost expusi la cofeina in mediul intrauterin.

In anul 2008 au fost efectuate doua studii cu privire la legatura dintre cofeina si pierderea sarcinii. In cel publicat in Revista Americana de Obstetrica si Ginecologie s-a concluzionat ca femeile care au consumat 200 mg sau mai mult de cofeina pe zi au avut de doua ori mai multe sanse sa piarda sarcina.

Nu in ultimul rand, poate exista cofeina in locuri neasteptate, precum lotiune din unt de cacao (folosita pentru prevenirea/tratarea vergeturilor). In urma unui studiu din anul 2006 s-a constatat un risc scazut de aritmii cardiace in cazul unor copii cu probleme cardiace structurale cand mamele lor au incetat folosirea acestui produs in sarcina.

In final, deoarece cofeina poate avea un impact semnificativ asupra fatului, fiind capabila sa treaca prin placenta si deoarece nu ofera practic niciun beneficiu bebelusului, ci doar potentiale riscuri, cel mai bine este sa eviti in timpul sarcinii toate tipurile de cofeina.

Surse:

http://americanpregnancy.org; http://articles.mercola.com; www.babycenter.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close