Despre frica de nastere: interviu cu Astrid Osbourne, supervisor al Moaselor la University College London Hospital

17 Aprilie 2015

de admin

osbourneAstrid Osbourne este vocea moaselor din Marea Britanie. A devenit moasa cu acte in regula in 1975, dupa ce in 1973 si-a terminat educatia in asistenta medicala. A activat in foarte multe domenii medicale, implicandu-se in educatia moaselor din Marea Britanie, dar si in educatia viitoarelor mame cu privire la nasterea naturala. Acum este supervisor al Moaselor la University College London Hospital si ofera consultanta pe baza experientei vaste pe care a capatat-o in domeniu. Astrid a acceptat sa ne raspunda catorva intrebari care sa dezvaluie mai multe despre ceea ce inseamna meseria de moasa in Marea Britanie, dar si despre modul in care o tara isi poate schimba spre mai bine modul in care este vazuta, tratata, ajutata si sustinuta o femeie in planul de nastere.

1. Sunteti moasa de foarte mult timp, din 1973. Ne puteti spune cateva cuvinte despre experienta dumneavoastra in acest domeniu?

Am inceput meseria dupa ce am devenit asistenta medicala. Mi-a placut meseria de moasa, inca de mica de cand am vazut nasteri la mine acasa. Bunica mea era moasa si de aceea am invatat cate ceva despre nastere chiar inainte de a incepe studiul propriu-zis. Nu vad nasterea ca pe un eveniment medical, ci mai degraba ca pe un proces fiziologic ce necesita asistenta. Slujba unei moase este sa se asigure ca nasterea are loc in siguranta, sa-si dea seama cand ceva nu este in regula si cand viitoarea mamica are nevoie de ajutor. Majoritatea femeilor sanatoase nici nu au nevoie de ingrijire medicala la nastere.

Am practicat aceasta meserie timp de 40 de ani. Am ingrijit sute de femei si le-am oferit sprijinul de care au nevoie. Din 2000 activez ca moasa si consultant in Londra, orasul care face cei mai mari pasi catre normalizarea nasterilor. Am  gandit, deschis si supervizat cinci centre de nastere cu asistenta in Londra. Totodata, am creat si servicii de nastere acasa in Londra. In prezent, coordonez o echipa fantastica de moase ce ofera asistenta femeilor speriate de nastere. Totodata, conduc si Centrul pentru Nasteri Bloomsbury din cadrul Universitatii College Londra.

2. Care sunt motivele principale care o determina pe o viitoare mama sa aleaga nasterea prin cezariana? Putem face ceva sa schimbam asta?

Media in general este direct raspunzatoare pentru presiunea pe care o exercita asupra femeilor. Viitoarele mamici sunt asaltate de mesaje trunchiate si false care spun ca nasterea le face rau la nivel fizic, le face mai putin perfecte, le imbatraneste si mai putin dezirabile din punct de vedere sexual. Multe femei au avut nasteri anterioare in care si-au setat asteptari nerealiste, ce nu au fost indeplinite.

Totodata, foarte multe femei tinere aleg sa nasca mai tarziu pentru ca tehnologiile noile le permit sa faca acest lucru.

3. Frica de durere pare sa fie motivul principal pentru care femeile aleg cezariana. Cat de puternica este durerea? Care sunt metodele principale de ameliorare a durerii? Ce functioneaza cel mai bine?

Diverse metode de reducere a durerilor sunt disponibile in toate maternitatile din Marea Britanie. Noi oferim toate metodele posibile exceptand epidurala in centrele noastre, iar moasele sunt calificate sa administreze calmante si Entonox, fara a fi necesara o prescriptie. Aproximativ 80-90% dintre femeile care nasc natural aleg Entonox pentru ca este usor de utilizat si nu este daunator bebelusului. Putem sa-l folosim si la nasterea in apa si la nasterile acasa, ceea ce il face atat de folositor.

B37ToDbIMAEgo1M.jpg large4. Cum putem combate preconceptiile ca nasterea prin cezariana este mai buna? Le stiti: “nu imi va afecta vaginul”, “doare mai putin”, “bebelusul este mai in siguranta”, “este mai rapid”…

Este vorba de o dilema sociala strans legata de ceea ce numim “medicalizarea” nasterii, mai ales acolo unde nasterea cu moase nu este disponibila. Ce se intampla este ca medicii nu vor sa petreaca ore lungi ingrijind o pacienta si costul unei nasteri prin cezariana este de doua ori mai mare decat cel al unei nasteri normale, asa ca pentru ei este mult mai avantajos financiar sa aiba mai multe femei care nasc prin cezariana si mai multe companii de asigurari implicate in acest proces. Este vorba de o politicizare aproape bolnava a nasterilor si pana cand si celelalte tari vor lua exemplul Marii Britanii si vor adera la aceasta proces de “normalizare”, oamenii vor profita in continuare. Obstetricienii din UK sunt respectati, dar nu sunt “dumnezei” si asa cred ca sunt vazuti si in celelalte tari europene. Medicii obstetricieni urmaresc aceleasi seturi de norme pe care le urmaresc si moasele, ceea ce standardizeaza procedura si pune stiinta in folosul nostru.

5. Ce ne puteti spune despre tocofobie? Poate o femeie care sufera de aceasta tulburare sa treaca peste frica?

Cu siguranta. Aproximativ 65% dintre femeile care apeleaza la ajutor specializat si care se lasa pe mana practicienilor in care au ncredere reusesc sa-si depaseasca aceste temeri.  Echipa mea de 5 moase participa la cel putin 12 nasteri naturale pe luna, in care, la inceput, viitoarea mamica se hotarase sa apeleze la cezariana. Sa ai alaturi o moasa careia ii pasa si care te sprijina constant face diferenta. Noi punem la dispozitie ingrijire antenatala pentru cel putin 40 de femei pe saptamana.

6. Cum procedati, ca moasa, in mod concret, pentru a ajuta o femeie sa-si invinga frica?

Am un plan foarte bine pus la punct pe care l-am cizelat in ultimii 3 ani. Sunt norocoasa pentru ca lucrez cu 3 psihologi perinatali ce ma ajuta sa planuiesc nasterile pentru femei si sa le inteleg frica sis a le ajut sa treaca peste.

7.    Ne puteti da un exemplu de un astfel de plan?

Da, va voi arata un plan folosit recent.

Plan de nastere- HM

Acesta este al treilea copil al nostru- in mod tragic, fiul nostru a murit pe 10 decembrie din cauza unui cancer rar intalnit si suntem foarte suparati. Avem nevoie de o echipa sensibila care sa ne fie aproape si care sa inteleaga ca nu vrem sa ne asumam niciun risc. Am avut avut consultant si moasa si serviciu de consultant via UCH.

Centru de nastere

Astrid Osborne este moasa si consultantul nostru si ea va intermedia cu maternitatea si va instrui staff-ul cu privire la necesitatile noastre particulare.

·       Am vrea sa folosim Camera 5 pentru ca pot naste in apa acolo si pentru ca exista si suficienta monitorizare

·       Partenerul meu, M, va fi alaturi de mine in timpul nasterii

·       Nu vrem studenti sau rezidenti in camera pentru ca nu vrem sa fie prea multa lume prezenta

In timpul travaliului

·       Vrem sa avem perne la dispozitie

·       As prefera sa ma pot misca cat mai mult in timpul travaliului, pentr aca asta a functionat pentru mine in trecut si as vrea sa am deschisa optiunea de a apela la o epidurala sau posibilitatea de folosi gaz si aer (Entonox) ori de cate ori am nevoie

Observatii privind bebelusul

·       Suntem foarte prevazatori privind nasterea bebelusului nostru. De aceea am consimtit ca in camera 5 ne vom simti cel mai bine

·       Nu vreau sa mananc

Moduri de a gestiona durerea

·       Planuiesc sa folosesc tehnici de respiratie si relaxare pe care le-am invatat la clasele mele de yoga antenala

·       Vreau sa folosesc gaze si aer

·       Vreau sa mentin deschisa optiunea unei epidurale

·       Am un prag de durere foarte ridicat asa cum am observat la nasterile anterioare asa ca daca cer ceva pentru ameliorare inseamna ca am mare nevoie!

Optiuni pentru nastere

·       Vreau sa am optiunea de a naste in apa

·       As vrea ca imediat dupa nastere sa intru in contact direct cu bebelusul. Daca nu eu, macar partenerul meu

·       Vrem ca staff-ul sa taie cordonul ombilical

Dupa nastere

·       Vreau ca bebelusul sa-mi fie imediat pus in brate pentru contact direct

·       Planuiesc sa alaptez

·       Bebelusul poate primi vitamina k sub forma injectabila

8. Rareori auzim ca un bebelus sau o mama au fost salvate de o moasa; auzim despre paramedici, obstetricieni, chirurgi. De ce ar trebui femeile sa aiba incredere in moase?

Noi lucram cu femei sanatoase asa ca rata mortii la nastere este aproape inexistenta. Doctorii lucreaza si cu oamenii bolnavi si cu femeile care au probleme in sarcina precum diabet,  probleme cardiace etc. Paramedicii raspund numai la situatiile de urgenta. Noi arareori ne intalnim cu ele. Nu este domeniul nostru. Sa ne amintim: o sarcina NU inseamna ca o femeie este bolnava, decat daca vorbim desigur de probleme medicale particulare.

In Marea Britanie, o treime din femeile insarcinate nu se duc la medic pentru ca sunt sanatoase si au o sarcina fara complicatii. Noi intervenim cand lucrurile se complica. Sa nu uitam, “medicalizarea” poate sa aduca vindecare, dar folosita in exces, ea poate face si rau. Moasele nu sunt interesante pentru presa, desi ar trebui.

9.  De-a lungul anilor, care este cel mai important progress pe  care l-ati observat privind nasterile in UK?

In ultimii 40 de ani am incercat sa-mi conving colegii medici ca moasele nu sunt o amenintare si ca putem lucra impreuna in armonie. As vrea sa spun ca progresul a avut loc, dar mai avem destul de mult de parcurs. Oricum, studii si rapoarte precum Birthplace in 2011, au demonstrat rolul esential al moaselor.  Ca si consultant in UK, simt ca este de datoria mea sa stau alaturi de colegii mei obstetricieni sis a fiu tratata egal. Astfel, profesia noastra este respectata. Nu suntem inferioare doctorilor, pur si simplu jucam roluri diferite.

10.  Daca o femeie insarcinata va spune ca vrea o  cezariana, cum ati convinge-o sa nu faca asta? Daca v-ar spune ca la prima sarcina a nascut prin cezariana si ca a fost bine pentru ea si pentru bebelus?

Echipa mea este intruita sa spuna mereu adevarul. Inca mai avem multe de aflat despre dezavantajele unei cezariene pentru mama si pentru bebelus. Ne uitam la motivele pro si contra unei cezariene si adevarul este ca nimeni nu poate prezice viitorul, dar putem sustine femeile si le putem ajuta. Noi sustinem practica hipnozei la nastere si yoga si folosim acupunctura. Suntem toate calificate pentru asa ceva. Nasterea este un eveniment spiritual. Cezariana este un instrument bun, dar numai atunci cand este nevoie de ea. Si punem accentul pe “nevoie”. Femeile care au avut nasteri prin cezariana sunt domeniul nostru. Sustinem nasterea vaginala dupa o nastere prin cezariana.

astrid osbourne111.  Ce parere aveti despre nasterea naturala prin analgesia inhalatorie cu gaz? Este o practica noua in Romania (abia in 2014 a fost introdusa in unele spitale), practica despre care mamicile romance nu stiu foarte multe? Care sunt avantajele si dezavantajele acestei metode?

Nu sunt dezavantaje la folosirea Entonoxului. Ajuta nasterea naturala! Foarte putine femei nu il agreeaza dar majoritatea il iubesc. Este rapid, usor de folosit, cu efect de scurta durata, necumulativ si nu afecteaza bebelusul. Nici ca ar putea sa ne ajute mai mult; il folosim in orice stadiu al nasterii. In majoritatea centrelor este cam singura metoda de ameliorare folosita.

12.  La final, care este sfatul dumneavoastra pentru viitoarele femei din Romania, unde rata operatiilor de cezariana este foarte ridicata? Ce ar trebui sa faca ele pentru a se convinge ca nasterea naturala este cea mai buna metoda?

Foarte multe femei din Romania ar putea beneficia de ajutorul moaselor. Incepeti prin a le acorda mai multa atentie acestora, lasati-le sa conduca centre specializate, nu reinventati roata. Noi avem norme si legislatie foarte buna in acest domeniu. Puteti lua exemplu de la noi. Oferiti-le femeilor educatie de calitate si aratati-le cum functioneaza corpul lor si cum pot naste natural. Faceti din nastere o ocazie speciala. Chiar saptamana aceasta am asistat o femeie care avusese o nastere prin cezariana in trecut si era de-a dreptul traumatizata. Am folosit Entonox si ea a avut o nastere perfecta si s-a simtit vindecata si recuperata. Obstetricienii trebuie descurajati de la a continua aceasta practica; ei trebuie sa conlucreze cu femeile si cu moasele. Nimeni nu ar trebui sa lucreze izolat si banii nu ar trebui sa fie un motiv pentru a mentine la inaltime rata cezarienelor. Asta dezavantajeaza si femeile si bebelusii lor.

 

Interviu realizat de Gabriela Paladi, redactor-sef Qbebe

Multumim lui Astrid Osbourne pentru implicarea in campania Naste Natural si pentru bunavointa de a ne raspunde sincer si complet tuturor nelamuririlor noastre.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close