Nu lasa bebelusul sa devina un mofturos. Diversificarea nu doare!

20 Iulie 2018

de Irina Olteanu

Crina Coliban, Femeia care ii face pe copii sa manance, specialist in diversificare si alaptare a vorbit la Scoala Parintilor Responsabili despre provocarile etapei de diversificare, cum prevenim mofturile si cum crestem un copil sanatos si pofticios:


De ce va este frica de nasterea naturala? De durere sau sa nu pateasca ceva copilasul? Sa stiti ca organismul vostru chiar stie sa faca treaba asta. Ma intreaba deseori mamele inainte de alaptare daca trebuie sa isi frece sanii cu prosopul. Asa cum nu trebuie sa te freci ca sa nasti, asa cum sa ramai insarcinata nu trebuie sa te freci, la fel si cu alaptatul. Si corpul si copilul tau stiu ce sa faca. De ce vorbesc despre asta si nu despre diversificare? Pentru ca mi se pare ca sunteti inca departe de momentul diversificarii si imi doresc sa vorbesc despre ce va pasioneaza acum, mai ales.

Ce inseamna diversificarea?

Diversificarea inseamna ca la un moment dat mama este nevoita de natura sa nu-i mai dea doar lapte de la san copilului sau, daca e nevoie, din formule, ci sa ii dea mancare de oameni mari. Mancare de care mancati de-o viata, macare solida. Iar eu nu va voi spune ce sa ii dati punctual, mar sau pastarnac, nici de metode, daca sa fierbeti sau sa coaceti.

Voi vorbi despre faptul ca diversificarea inseamna cu totul altceva decat va imaginati acum. Unii se gandesc la fructe, altii la legume. In general piureuri. De ce este recomandat sa introducem mai intai legumele? Pentru ca fructele sunt dulci si copilul nu mai primeste legume daca ii dam mai intai fructe. Asta fac eu, dau peste cap toate chestiile pe care le considerati normale.

Care este leguma cu care incepeti diversificarea? Morcovul, care dupa cum bine stiti, are gust dulce. Deci incepem diversificarea cu legume care nu sunt dulci si ii dam o leguma dulce? De ce nu ii dam mar? Cand te gandesti la mar ce gust are? Sigur marul nu este un aliment la care cand te gandesti iti vine gust de dulce in gura. Eu va ajut sa ganditi, chiar daca lumea ma cunoaste drept femeia care ii face pe copii sa manance.

Nu ascultati de nicio recomandare, indiferent cine o face, fara sa ganditi, fara sa va intrebati sotul. Mergem acasa si ne asezam, citim, ne intrebam, nu stim sa ne raspundem. Mai intrebam o data. Pentru ca voi lucrati cu viata si sanatatea copiilor vostri. Deci nu poti incepe cu o recomandare sa nu oferiti fructe pentru ca sunt dulci si mergi acasa si ii dai morcov dulce. Vom invata sa gandim pentru a veni in intampinarea copiilor nostri si sa nu avem atitudinea aceea pe care o au cei mai multi dintre parintii neinformati si neresponsabili, in sensul ca stiti mai bine. Pentru ca ati aflat de la bunica si strabunica, iar copilul ajunge rezultatul unui sir de babe.

De ce site-ul meu se numeste permisdeparinte? Sora mea a dat de cateva ori examen ca sa ia permisul de conducere. Stiti si voi cat este de invatat. Oare de ce nu exista si politisti la crescut copiii? Sau il cresti baut la volan. Pentru singura meserie, cea mai importanta din lume, nu ne trebuie permis, cand pentru aceasta va trebuie cel mai strict permis. Tot respectul pentru cei care invata ca sa isi ia permisul.

O relatie armonioasa cu mancarea

Hai sa vedem ce inseamna o relatie armonioasa cu mancarea din punctul de vedere al unui adult. Te trezesti dimineata, femeie sau barbat, si te duci la frigider cand vrei tu, cand simti ca ti-e foame. Deschizi frigiderul si-ti iei ce vrei tu. Unde te duci sa mananci? Unde vrei tu. Si cum mananci acolo? Cum vrei tu. Si cat mananci acolo unde te-ai dus sa mananci? Cat vrei. Dupa ce nasti se cam strica acest algoritm, nu mai mananci cand si unde vrei tu. Mananci la wc, in timp ce schimbi pampers-ul. Sau nu mai mananci deloc. Aceasta inseamna o relatie armonioasa cu mancarea. Cand unul dintre acesti factori lipseste nu mai putem spun ca avem o relatie sanatoasa, armonioasa, echilibrata cu mancarea.

Acum sa ne gandim la copii. Cam la ce varsta credeti ca un copil poate sa manance? Ce vrea el, cand vrea el, cum vrea el, cat vrea el, unde vrea el. Si tragem concluzia ca alaptarea este cea mai frumoasa perioada din viata omului. In fiecare oras unde ma duc diversificarea incepe in alta zi: miercuri, luni, la 2, la 5, in functie de cand s-a nascut copilul. La 6 luni incepe diversificarea si ce se intampla cu copilul? Nu mai mananca ce vrea el, mananca atunci cand vrea mama, unde vrea mama, in principiu cat vrea mama, cu lingurita. Ce concluzie tragem? Ca un copil care 6 luni a avut o viata frumoasa si o relatie buna cu mancarea lucrurile s-au stricat.

Iata ca am aflat primul lucru de care trebuie sa tinem cont. O relatie armonioasa a oricarui om cu mancarea poate exista doar atunci cand exista macar unul, daca nu toti cinci factori. Eu lucrez cu mame de copii mofturosi zi de zi de mai multe ori pe zi. Asta inseamna ca in tara aceasta relatia copiilor cu mancarea este defectuoasa. Si ea nu ajunge stricata fara sprijin din partea mamelor.

Cand trebuie sa le dam de mancare copiilor?

Cand le este foame. Cine stie cand le este foame? Mama. La 6 luni nu dau semne. Avem noi impresia ca stim cand sa le dam sa manance. De fapt, nu exista mese fixe. Le dam copiilor mancare cand sunt intr-o stare buna. Sa le dati copiilor sa manance la ore fixe pentru ca vreti voi si ei manifesta tot felul de comportamente de lupta. Copiii vostri se poarta ca voi. Copiii vostri mananca cand se simt bine, in niciun caz cand le bagati cu forta mancarea in gat pentru ca trebuie.

Ce trebuie sa manance copiii la inceputul relatiei lor cu diversificarea?

Toti ajung sa manance piure. Dar copiii vor sa manance mancare gustoasa pentru ca sunt oameni. Mancare vie pentru oameni. Simti pofta cand vezi fructe si legume in starea lor naturala. Si copiii la fel, pentru ca sunt facut de noi si ei la asta reactioneaza. Copiii incepand de la varsta de 6 luni pot sa manance singuri, cu mana. BLW (baby lead weaning), autodiversificarea, nu este ceva inventat de o doamna care a scris o carte. BLW este un comportament pe care niste doamne l-au urmarit la multi copii si au observat ca pot fi autonomi in relatia lor cu mancarea, sa se hraneasca, trebuie sa afle lumea. De ce e nevoie de o carte? Pentru ca in lucrul meu cu parintii de copii mofturosi am copii de 5 ani care mananca doar pasat sau de 12 ani care mananca pasat si daca ii da mama lui cu lingurita. Nu copilul este bolnav. Problema acestei mame este ca nu stie si ii este frica. Desigur, nu facem BLW fara sa citim cartea, ca pe cea mai importanta scrisoare de iubire pe care am primit-o de la vreun barbat. Nu inseamna ca il pun pe copil la 6 luni in leagan sau in scoica si ii dau ce mananc eu.

Cum le dam sa manance copiilor?

Cu lingurita. De ce credeti ca refuza sa manance copiii cand le dati? Nu este ceea ce isi doresc. Pe copii nu ii putem pacali, nu merge decat o data, de doua ori. Copiii trebuie sa manance ca voi. Din 100% timp de mancare intr-o zi, inregistrati-va si vedeti cat mancati cu mainile. 80-90%. Deci tot ce facem noi in prezent este contra naturii. Am ajuns foarte departe de firesc. Pentru ca eu nu am studiat ce va spun, precum colegii medici. Am studiat psihologia procesului hranirii ca sa intelegem ce se intampla in capul omului atunci cand vine vorba despre mancare. Dar este de o logica, de un bun simt extraordinar. Vi se par revelatii. Dar din punctul de vedere al logicii pe care o au informatiile. Nu e musai cu lingurita. Am foarte multi parinti cu care lucrez care au si animale. Copilul vrea sa manance cu cainele si nu vrea cu mama si cu tata. Este liber si sunt mai multi. Cainele si pisica mananca cum vor; noi nu trebuie sa plescaim, sa vorbim. Mancarea este despre viata si despre bucurie. Nu este despre constipatie.

diversificarea
Unde sa mancam?

In scaunul de masa, imbracat frumos, cu un castron cu ventuza in fata ca sa nu faca mizerie in bucataria impecabila, coafat si legat. Incercati sa stati voi blocati intr-un scaun fara sa va miscati, fara sa puteti vorbi si reactiona. Eu va povestesc astea pentru ca nici eu nu am stiut. Mi-am chinuit copilul pana a ajuns el sa ma chinuie si a trebuit sa invat tot ce inseamna capul copilului meu, sentimentele ei. Si a trebuit sa invat ca trebuie sa ma port cu ea asa cum as vrea sa se poarte oricine cu mine, lucruri pe care mi-am dorit sa le impartasesc. Nu trebuie sa mancam doar la masa din bucatarie. Pentru copiii vostri este ingrozitor sa manance in acelasi loc zi de zi, de 3 ori pe zi.

Cat sa manance copiii? Sa manance tot. Ultima bucatica este norocul. Copiii nu trebuie sa manance cat mai mult. De ce trebuie sa fie copilul pufos? Copilul trebuie sa fie suplu, zvelt, atletic, cu stamina, sa arate bine. Cand va intreaba cineva cat, raspunsul este conteaza ce. Conteaza ca ce exista in lingurita sa fie de calitate. Este absolut normal sa refuze mancarea. Copilul tau poate refuza pentru ca stie; sunt copii care refuza sa puna mana pe alimente pentru ca stiu ca le vor provoca reactii alergice. Ce trebuie sa faci? Sa il respecti, sa il observi, sa afli lucruri. Puteti accepta ca le oferiti mancare copiilor in momente in care nu le este foame? In momentul in care copilul refuza ar treebui sa il respecti.

Sa ii lasam pe copii sa se bucure de mancare. Nu trebuie sa ii faceti sau sa ii ajutati voi sa se bucure. Copiii stiu sa se bucure de mancare, stiu sa manance singuri. Primul lucru pe care va rog sa il faceti este sa faceti parte din joaca lor cu mancarea. Nu il certati daca da pe jos mancare, nu sa stergeti sau sa puneti o musama. La noi exista inca multe sechele de la parintii nostri, de tip vina si rusine. Pentru ca lucrul de care avem nevoie cu toti in lumea asta este sa ne jucam cu cineva care se joaca asa cum vrem noi si ce vrem noi. Cautam sa ne jucam cu oameni care sunt prietenosi, care fac porcariile pe care vrem sa le facem si noi. Cand copilul arunca cu mancare nu o face ca sa te simti tu rau. Face asta ca sa testeze, sa exploreze. Si ce vrea de la mama lui? Ca ea sa ii creeze un cadru sigur, sa ii arate ca este de incredere.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close