Cum antrenam creierul sa gestioneze durerea in travaliu: sfatul medicului (VIDEO)

20 Aprilie 2018

de Irina Olteanu

Domnul doctor Bogdan Cioata, medic specialist obstetrica-ginecologie www.naturnatal.ro a vorbit la Scoala Parintilor Responsabili despre cum gestionam durerile in nasterea naturala:

Nasterea este, din punctul meu de vedere, culminarea unei perioade frumoase a sarcinii. Este un proces fiziologic care se intampla de la sine, iar singurul lucru care o poate bloca este mentalul. Din acest motiv vom discuta despre frica principala la o nastere: durerea. Toate ati auzit de nasteri si experiente dureroase, de aceea este indicat ca din timpul sarcinii lucrurile sa fie cat mai bine intelese pentru a intra in travaliu fara o stare incarcata. Contractiile vin si trec, sunt in numar de aproximativ 400, iar la final iti cunosti bebelusul. Dupa nastere endorfinele si oxigenul au un nivel extrem de ridicat, iar bucuria este maxima si ati uitat totul dupa nastere.

Durerea in travaliu chiar exista. Ce este durerea? Durerea poate fi definita ca o experienta senzoriala si emotionala, neplacuta, asociata cu leziuni reale sau potentiale ale tesutului (ne imaginam durerea). Exista receptori in corp si nociceptori care inteleg durerea, presiunea care apare in procesele fiziologice ale nasterii. Este normal ca atunci cand bebelusul departeaza o serie de structuri interne ale mamei cand vine pe lume, el trage de ligament. Preseaza uretra, vaginul, rectul, musculatura pelviana si genereaza ceea ce interpreteaza drept durere, o functie care este buna. Nu trebuie sa ne dorim sa dispara, ci sa invatati cum sa o gestionati.

Creierul trebuie usor pacalit si invatat sa accepte aceasta durere, presiune constanta care exista. Iar totul porneste din prenatal, fiind lucruri pe care este bine sa le aflati din timp, informatii corecte si pertinente. In prenatal exista cursuri de pregatire perineala, exercitii Kegel. Ideea este ca musculatura pelviana cu care se va lupta capul bebelusului cand se naste sa fie pregatita sa se relaxeze. Se strange si se relaxeaza continuu, iar in timp devenind ceva repetitiv corpul invata ca este un lucru pe care l-a mai facut.  Nu va fi ceva nou, cu care sa se lupte.  Este la fel ca la sala de forta. In timp muschii se obisnuiesc cu o anumita rutina si inteleg miscarea. Musculatura uterina lupta; uterul se scurteaza, impinge capul copilului in jos, iar accesul oxigenului este oprit catre fibra muscular uterina.  Si apare astfel o lipsa de oxigenare, motiv pentru care trebuie sa ne aducem aminte sa respiram. Oxigenul ajuta in viata de zi cu zi iar in travaliu este sfant.

Nu uitati sa respirati. Cu cat creste panica si emotiile, cu atat respiratia devina sacadata, iar oxigenarea scade pentru creier, uter si consecutiv pentru copil. Ceea ce poate conduce la complicatii sau la un travaliu care nu decurge usor.

Sunt importante traumele emotionale sau fizice din trecut. Durerea o percepem intr-un anumit fel si o legam de ceva anume, prin care am trecut si care ne-a marcat. Ne gandim ca procesul se va repeta si va fi la fel de rau ca si prima data. Aceste lucruri trebuie discutate inainte si acceptate ca o experienta placuta si inteleasa nasterea ca o experienta noua. Suportul este foarte important in acest sens; de la sot inainte de nastere, in travaliu si in perioada post-partum si de la echipa medicala. Conteaza sa aveti o medicala de incredere si in primul rand moasa. Dar daca iti doresti sa nasti natural si ii comunici moasei, va fi un moment de bucurie maxima pentru aceasta. O moasa te va incuraja si va gasi solutii sa nasti natural, precum si suportul necesar din travaliu.

Travaliul activ care genereaza intensitatea contractiilor, repetitivitatea lor si de la un anumit moment devin mai dificil de gestionat se instaleaza sub regula 5-1. Contractii la fiecare 5 minute sau sub acest interval, dureaza 1 minut fiecare, timp de cel putin o ora. Sunt repetitive si vin. Pana la acel moment este un pretravaliu, o perioada in care corpul se adapteaza, iar creierul prin secretia de oxitocina permite intelegerea travaliului (atunci cand are loc pentru prima data). Dar atunci cand sunt scurte si rare, ajungi sa le inveti ritmul; sa respiri, sa te pozitionezi, sa te plimbi si sa-ti accepti evolutia travaliului fiziologic. Nu va alterati rutina din cauza contractiilor, continuati-va treburile, caci la un moment dat nu veti mai putea de la sine sa faceti anumite activitati. Uneori nici nu veti mai putea vorbi. Tineti cont de urmatoarele: respiratie, balans postural (puteti dansa si chiar asculta muzica); scopul este ca gravitatia si miscarea sa ajute coborarea bebelusului, ca travaliul sa accelereze.

Scoala Parintilor Responsabili

Ce se intampla in timpul travaliului? Scopul formelor de analgezie, fie ca este postural, fizica, apa, farmacologica este de a bloca senzatia de durere transmisa catre creier. Fiziologic, corpul isi permite sa elibereze endorfine daca il lasam, in paralel cu limitarea secretiei de adrenalina. Adrenalina apare cand avem o activitate care ne place sau una intensa, dar de fapt este un hormon de frica, care ne face sa ne strangem si sa intram in stare de autoprotectie. Nu ne ajuta deoarece ne blocheaza endorfinele; endorfinele au structura asemanatoare cu opioidele si astfel ne ajuta de a ne elibera si de a limita accesul durerii catre creier.

Corpusculii Merkel sunt niste corpusculi mici de la nivelul pielii. Acestia sunt utili in travaliu. Exista o teorie a durerii care explica ca poti pacali durerea, generandu-i un stimul bun inainte ca el sa apara. Durerea ajunge prin niste fibre nervoase cu mica viteza catre creier. Acesti corpusculi sunt mult mai sensibili, iar transmiterea durerii catre cortex este mult mai rapida. Atunci in travaliu intre contractii ii putem stimula prin atingere, prin masaj usor, prin apa calda, care stimuleaza pielea. Atingerea buzelor prin sarut genereaza acest impuls favorabil, iar de la buze merge foarte repede catre creier. Iar stimularea prin atingere usoara este benefica in travaliu.

In travaliu este foarte importanta pozitionarea. In strainatate alaturi de pat sunt tot felul de variante care ajuta gravida sa se pozitioneze. Statul in pat este important in anumite moment (cum ar fi cele in care este monitorizat bebelusul), dar incercam sa il limitam pe parcursul travaliului pentru a permite aceasta aliniere gravitationala, sa-ti asiguri cursivitatea travaliului. Pozitiile sezande, in patru labe sau cele care imita urcatul pe scari permit avansarea cursiva a travaliului si a bebelusului.

Nu trebuie sa va fie frica, ci pur si simplu sa va lasati corpul sa lucreze, sa simtiti cum bebelusul coboara si procesul se intensifica. O pacienta in travaliu poate descrie exact modul in care resimte o contractie, pe care o gandeste si o simte. Dupa fiecare contractie lucrurile vor avansa progresiv. Copilul este intr-un fel de sistem yo-yo; cu fiecare contractie coboara si urca pentru ca trebuie sa deschida un spatiu care nu este deschis, este vorba despre zona intregului pelvis. De aceea pacientele se examineaza in timpul contractiei; astfel vedem pana unde are capacitatea de a cobori intr-o contractie reala.

La un moment dat contractiile de la 5 ajung la 3,2, 1 minut distanta si sa tina de 3 ore. Orice suport este binevenit, incercam sa gestionam travaliul. De la un punct incolo lucrurile pot deveni prea intense, fie este un travaliu lung, fie posterior, o pozitie a copilului care coboara prea lent, contractiile sa fie putin prea scurte si sa dureze mai mult si apare oboseala. Marea majoritate a travaliilor pornesc noaptea pentru ca corpul este relaxat si ajungeti la un punct dupa 12-14 ore cand oboseala isi spune cuvantul, lipsa de mancare, creierul care nu mai primeste glucoza. S-au gasit diverse solutii pentru ca durerea va oboseste foarte mult. Hypoxia secreta catecolamine si simti ca nu mai vrei, iar la un moment dat scade aportul de oxigen fetal. O nastere  cursiva si fiziologica in care iti gestionezi druerea si reusesti sa elimini disconfortul iti asigura si un aport optim de oxigen pentru copil.

In 1850 Regina Victoria este cel mai cunoscut caz la nasterea celui de-al optulea copil fiindu-i administrat cloroform. La cloroform poti pune prea mult, da efecte secundare si medicii si-au dat seama ca puteau sa o omoare. Dupa 170 de ani, dupa studii indelungate, s-a ajuns la concluzia ca din punct de vedere analgezic avem la dispozitie in momentul de fata o analgezie inhalatorie. Este sigura pentru ca iti confera o doza mai mica de gaz ilariant, iar jumatate este oxigen. Din aerul exterior oamenii preiau 21% oxigen, iar Entonoxul confera 50% oxigen. Un aport crescut la un travaliu intens unde oxigenarea fetala scade pe parcursul travaliului ne va ajuta sa avem o doza mai mare. Cand rezervele corpului sunt scazute, indiferent cat de mult suport primim, vom avea nevoie de un ajutor. Iar pentru o nastere apelam la metode cat mai minim invazive; pornim de la managementul obisnuit, pozitiv si mental si ajungem la analgezia inhalatorie. Este un tub inalt pe care il puteti plimba dupa voi, fiind inhalat inaintea contractiei (dureaza 10 secunde ca efectul sa se instaleze) si poate fi inhalat in orice pozitie. Marele avantaj este ca fiecare pacienta isi dozeaza cantitatea; inhaleaza printr-o masca si isi da seama de la contractie la alta de cat de mult are nevoie. Iti da o senzatie de beatitudine si activeaza receptori opioizi de la nivel cerebral, blocand unul dintre canalele care percep durerea. Pacalim cumva creierul; durerea si senzatia de presiune exista, dar nu mai intelege creierul.

Apoi, daca ajungem la urmatorul pas si anume anestezie, care este invaziva pentru ca presupune introducerea unui ac in coloana, pana in zona din spatele sau; produsul blocheaza si adoarme receptorii care transmit stimulul catre creier. In mod normal, la nivel mondial, anestezia peridurala presupune administrare continua. Deci se lasa un cateter in spate si se injecteaza progresiv o cantitate de anestezic. Dozarea este realizata in general pe kilogram /corp, insa in diverse situatii, in functie de intensitatea travaliului, de lungimea lui, poate varia de la o persoana la alta. In majoritatea spitalelor se ofera bolusul, adica se mai injecteaza cate o doza suplimentara.

Ne trebuie sau nu ne trebuie? Exista situatii in care nu avem de ales, chiar daca apelam la masaj si alte metode de gestionare. Comunicarea cu moasa este foarte importanta, pregatirea si modul de relationare in travaliu. Este bine ca viitoarea mamica sa fie activa, motivata, alerta. Exista travalii de 25-30-40 de ore in care pacienta adormea dupa anestezie si era necesar sa participe deoarece partea de expulzie si partea finala a nasterii este importanta.

Coborarea si expulzia, cand capul copilului coboara in vagin si este pregatit sa iasa este importanta pentru ca apar dureri in plus; este presiunea pe zona perineala. Dar daca este antrenata constant pasajul capului bebelusului se face mult mai rapid si mai cursiv. Anestezia continua prelungeste perioada aceasta deoarece nu simti mare lucru, nu stii daca capul coboara sau nu, doar creste presiunea. Cu anestezie nu mai ai reflexul de expulzie.

Retineti ca pana la dilatatia completa pot sa treaca si 4 ore la o primipara. Daca parametrii fetali sunt buni poti permite pacientei sa astepte. Nu va grabiti. Asezati-va in pozitie gravitationala si respirati in continuare. Presiunea creste constant in contractie, atunci cand presiunea persista si intre contractii este punctul final si se discuta drspre expulzie si impins. Distensia vulvara apare la final, este ultima faza a durerii.  Acolo este importanta pregatirea si relaxarea. De retinut ca autnci cand simtiti ca arde respirati usor si mai asteptati o contractie. Incercam sa mentinem perineul intact si sa permitem capului sa avanseze. Nu trebuie sa va fie frica de partea finala; copilul iese si intra cate putin si apoi se naste cand coboara sub osul pubian. Pregatiti-va din timp. De dorit este analgezia daca se simte nevoia si anestezie daca se impune. Fiecare contractie, ca si travaliul, are un inceput si un sfarsit. Lucrurile vor curge bine daca le lasati sa vina de la sine. Nu plecati de la ideea ca va fi traumatizant si dureros.

 

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close