Entonox sau gaz ilariant: ce se intampla in organism cand il folosim in timpul nasterii

3 Mai 2020

de Irina Olteanu

Entonox, cunoscut si sub denumirea de gaz ilariant, dispune de un rol analgezic puternic, putand fi folosit in deplina siguranta de viitoarele mame in nasterea naturala. Ce se intampla in organism cand folosesti entonox, cum se administreaza, ce pret are, dar si daca genereaza efecte adverse in urma administrarii, vei afla din acest articol.

Ce este Entonoxul sau gazul ilariant

Entonox este folosit intr-o serie de interventii de natura medicala, indeosebi in nasterea naturala. Entonoxul mai este cunoscut si sub denumirea de protoxid de azot sau gaz iliariant.

Gazul ilariant este folosit in anestezierea gravidei la nasterea naturala
Gazul ilariant este folosit la anestezierea gravidei in nasterea naturala

Protoxidul de azot este utilizat in scop anestezic. Poate actiona ca un analgezic pe perioada scurta, dar poate fi folosit si combinat cu alte tipuri de analgezii. Este sigur pentru gravide/viitoare mamici. Majoritatea pacientelor au observat ca daca se concentreaza asupra respiratiei, respirand incet si profund, se pot acomoda cu durerile resimtite in timpul procesului de nastere naturala. Dupa administrarea analgeziei cu Entonox, in cazul in care starea de sanatate a pacientei este una buna, aceasta isi poate relua fara probleme activitatile obisnuite.

Gazul ilariant reprezinta o alternativa pentru alte analgezii care dureaza un timp indelungat pentru a actiona si care cauzeaza o serie de efecte adverse. Daca esti o viitoare mamica si iei in considerare nasterea cu ajutorul acestei analgezii, afla ca este disponibila in multe maternitati din Romania.

Istoria gazului ilariant: cum a ajuns sa fie folosit in medicina

Dar hai sa aflam cum a ajuns gazul ilariant sa fie una dintre cele mai stralucite inventii in analgezia medicala.

In anul 1799 chimistul si inventatorul Humphry Davy a inceput sa faca experimente cu protoxidul de azot, cunoscut drept gaz ilariant. A dorit sa stie ce efecte poate avea asupra oamenilor si a inceput sa il foloseasca pe propria-i piele, mai intai inhalandu-l singur si facand observatii legate de senzatiile pe care le experimenteaza.

Humphrey Davy, inventatorul gazUlui ilariant, in 1799
Inventatorul gazului ilariant, Humphrey Davy

Cum a ajuns Davy sa afle de protoxidul de azot? Cercetatorul lucra la Institutul Pneumatic din Bristol, Anglia, unde, sub supravegherea profesorului Thomas Beddoes, a inceput sa izoleze gazele considerate a fi benefice pentru bolnavii de tuberculoza. Mai intai a ajuns sa izoleze oxigenul, iar la scurt timp si oxidul de azot. Din curiozitate, Davy a incercat sa inhaleze gazul incolor si a observat ca are efecte relaxante asupra organismului. Astfel, a inceput sa fie interesat despre cum se comporta oamenii normali, daca inhaleaza acest gaz. Si-a construit un mic laborator, la el acasa, unde obisnuia sa faca experimente cu protoxid de azot, experimente pe care le documenta minutios.

Ulterior a construit si o cutie etansa in care statea mai multe ore si inhala gazul, avand parte de experiente si mai intense, in incercarea de a vedea efectele gazului in afara laboratorului sau.

La cateva luni de la inceperea experimentelor, a permis si altor persoane sa participe, incepand cu pacienti, dar si cu subiecti alesi din cercul de familie si prieteni, carora le-a cerut sa inregistreze experientele.

Iata ce observa Samuel Taylor Coleridge, dupa ce a inhalat gaz ilariant: “Dupa ce am inhalat oxidul de azot am simtit o senzatia inaltator de placuta de caldura in tot corpul. A fost asemanatoare cu senzatia pe care am avut-o la un moment dat, cand m-am intors de la o plimbare prin zapada si am intrat intr-o camera incalzita”, scria Samuel in observatiile sale, conform Public Domain Review.

“Fizic, o singura miscare mi-a venit sa fac, aceea de a rade de toti cei care se aflau in fata mea si se uitau la mine”, a adaugat el.

Caracteristici, efecte adverse si contraindicatii ale gazului ilariant

Protoxidul de azot este un gaz cu miros dulceag, care intretine arderea, fiind folosit in combinative cu alte gaze in scop de anestezic chirurgical.

Caracteristicile sale sunt urmatoarele:

  • un gaz anorganic si inert,
  • neinflamabil, dar care intretine combustia,
  • anestezic general incomplet (dar produce analgezie la concentratii subanestezice),
  • are un efect rapid,
  • se administreaza impreuna cu oxigen,
  • nu relaxeaza musculatura striata.

Ce utilizari are Entonox

  • anestezie de baza, dar si asociat cu alte anestezice generale pentru a mentine anestezia
  • este utilizat in obstetrica in timpul travaliului,
  • in stomatologie,
  • in sindromul de abstinenta la etanol,
  • in industria alimentara (un agent de propulsie eficient)
  • in industria auto (aditiv pentru combustibil).
Viitoare mamica folosind gaz ilariant in timpul travaliului
Viitoare mamica folosind gaz ilariant in timpul travaliului

Efectele adverse ale gazului ilariant

  • hipoxie (cand utilizarea nu este realizata corespunzator),
  • cresterea presiunii intracraniene,
  • patrunderea in cavitati corporale,
  • inactivarea vitaminei B12 (in cazul utilizarii repetate),
  • posibil efect teratogen,
  • hipoxie tranzitorie la sfarsitul procedurii,
  • uneori dependenta.

Contraindicatii in administrarea de gaz ilariant

  • epilepsie,
  • anemii megaloblastice,
  • hipertensiune arteriala,
  • epilepsie,
  • traumatisme cerebrale,
  • ateroscleroza.

Ce se intampla in corp cand folosim Entonox?

Entonox este denumirea comerciala a analgeziei inhalatorii compusa din 50% oxigen si 50% oxid de azot sau gaz ilariant. Recent a ajuns sa fie utilizat extrem de frecvent, fiind disponibil si in numeroase maternitati din Romania.
Ingredientul activ din Entonox este, desigur, oxidul de azot, prin urmare mecanismul de actiune il priveste in mod special. Oxidul de azot patrunde in fluxul sanguin prin difuziune alveolo-pulmonara in timp ce este inhalat, dar nu se leaga de hemoglobina. Este liposolubil, prin urmare avanseaza rapid in celule, inclusiv in terminatiile sinapselor din creier. Datorita stabilitatii compusului, oxidul de azot nu este metabolizat de corp, asadar are efect ca molecula acestuia, apoi este elimina prin difuziune de plamani, odata ce inhalarea a incetat (dureaza in principiu 2 minute de la momentul inhalarii pana la incetarea efectului sau). Conform specificatiilor tehnice oferite de catre companiile farmaceutice, mecanismul exact al analgeziei nu este pe deplin inteles. Se cunoaste, cu toate acestea, ca este capabil sa induca modificari inconsistente in nivelurile bazale ale nucleilor talamici.

Oxidul de azot ajunge la anticorpii anti-receptor glutamat (tip NMDA) din creier, in timp ce sustine in mod simultan stimularea receptorilor postsinaptici GABA (acidul gamma-aminobutiric). Acest lucru produce in cele din urma efectul anestezic. S-a inteles de asemenea faptul ca oxidul de azot promoveaza eliberarea de neurotransmitatori opioizi endogeni (analgezice naturale, de exemplu endorfine) care activeaza in mod specific traseele de durere descendente. In consecinta se inhiba transmiterea senzatiei de durere. Astfel, analgezia oferita de oxidul de azot este mai degraba antinociceptiva (reducatoare a durerii) decat un depresor limbic generalizat. Cu toate acestea, oxidul de azot are de asemenea un efect pozitiv asupra canalelor ionice de potasiu, reducand sansa ca o actiune potentiala sa fie generata in neuronii afectati. Cercetariile din domeniu cu privire la efectele oxidului de azot sunt in curs de desfasurare.

Euforia este un efect advers comun pentru utilizarea Entonox, de aici si denumirea de gaz ilariant. Aceasta face parte dintr-o vasta serie de modificari emotionale care apar cand este administrat oxidul de azot. De exemplu, unele persoane in loc sa rada devin sperioase sau in alte cazuri extrem de agresive fata de persoanele aflate in imediata apropiere. Entuziasmul emotional poate conduce la un comportament depresiv sau maniac chiar pana in punctul de psihoza sau halucinatii, in special la cei care au o vulnerabilitate preexistenta la boli mentale. Nici mecanismul precis pentru aceste dezinhibari nu este pe deplin inteles.

Cum se foloseste Entonox

Respiri amestecul si oxigen si oxid de azot prin intermediul unui filtru antibacterian aplicat la o piesa bucala sau masca, pe care o sustii singura. Masca este confectionata dintr-un material plastic usor si transparent. Piesa bucala si filtrul sunt de unica folosinta, prin urmare vei primi un set nou, sigilat.

In cazul in care nasti acasa, moasa este cea care se va asigura ca piesa bucala, sectiunea cu valva si tubul pentru respirat sunt functionale, precum si ca ai la dispozitie suficiente tuburi.

In cazul in care ti se ofera ocazia de a exersa in prealabil folosirea analgeziei inhalatorii, iata ce trebuie sa faci:

  1. Pune piesa bucala intre buze sau dinti sau adu masca pana la fata ta incat sa creezi un sigiliu peste gura si nas
  2. Mentine-o astfel pe masura ce respiri profund si in mod uniform, inspiri si expiri. Piesa bucala sau masca dispune de o valva bidirectionala care elibereaza amestecul de gaz si aer pentru ca tu sa il inspiri. Apoi aceasta preia dioxidul de carbon pe care tu il expiri si il elimina rapid
  3. Continua sa respiri profund pana incepi sa te simti putin ametita. Indeparteaza apoi masca sau piesa bucala de fata
  4. In decurs de cateva secunde te vei simti din nou normal

Cum utilizezi gaz ilariant in travaliu

Ai nevoie de putin antrenament pentru a te obisnui cu sincronizarea respiratiilor. Dureaza aproximativ 15-20 secunde pentru ca Entonox sa inceapa din nou sa actioneze si poate dura pana la 2-3 minute pentru a beneficia de efectul sau deplin. Incepe sa respiri gazul ilariant in secunda in care simti din nou ca incepe o contractie. Daca astepti pana cand contractia doare cu adevarat si apoi incepi sa respiri, acesta va avea efect intre contractii. Nu inspira constant gazul ilariant intre contractii sau pentru perioade lungi de timp deoarece te poti simti ametita si vei resimti furnicaturi. Entonox iti poate usca gura, asa ca ar fi o idee buna sa apelezi la un balsam de buze si sa bei cantitati abundente de apa intre contractii pentru a mentine umezeala buzelor si a gurii.

Atunci cand te afli in perioada de expulzie este posibil sa te poti concentra mai bine fara a folosi amestecul de gaz si aer. Sau ai putea sa il inspiri la inceputul fiecarei contractii, dar apoi sa extragi piesa bucala. Acest aspect te poate ajuta sa te concentrezi pe deplin pe fiecare senzatie de a impinge. Moasa sau medicul te va indruma si sustine in acest stadiu al travaliului.

Modalitatea de autoadministrare pentru Entonox este una sigura deoarece daca este inhalata suficienta va incepe sa induca anestezia, pacienta devine incapabila sa mentina valva, asadar o va elibera si va expira curand gazul rezidual. Acest lucru inseamna ca spre deosebire de alte tipuri de anestezii cu administrare inhalatorie, nu presupune prezenta unui medic anestezist in scopul administrarii. Compozitia de 50% oxigen din Entonox asigura pacienta ca va dispune de suficient oxigen in organism pentru o perioada scurta de apnee fara niciun fel de complicatie.

Ce spun gravidele care au nascut cu gaz ilariant

“Spre deosebire de nasterea mea anterioara, unde mi s-a spus ce sa fac, aici am avut libertatea sa conduc eu intregul process. Nu stiam cum va fi protoxidul de azot, nu il folosisem nici macar la dentist. Nu m-a facut sa rad, insa mi-a permis sa imi trag rasuflarea, sa imi inchid ochii si sa ma pregatesc pentru urmatoarea contractie. Simteam ca plutesc, iar tensiunea a disparut, in acelasi timp ramanand constienta. Mi-am tinut masca si am asezat-o pe fata cand am avut nevoie. Desi trebuie sa iti sincronizezi respiratia cu contractiile, nu a fost nevoie sa fac asta, moasa mi-a spus cand am nevoie, adica in punctul culminant al unei contractii. M-a ajutat sa raman prezenta, insa nu stiu cand a trecut timpul. Travaliul a durat 14 ore si imi amintesc ca respiram profund prin masca si lasam gazul sa actioneze. Mi-a placut ca pot sa imi controlez singura administrarea. Contractiile erau in continuare dureroase, dar suportabile. Am putut sa ma concentreze pe respiratie, sa me relaxes si sa ma concentrez pe propria-mi persoana”.

“Am optat pentru Entonox cand eram in faza de impingere. Desi durerea nu a disparut complet, anxietatea s-a diminuat semnificativ si mi-a permis sa ma simt puternica, usor ametita, visand la imagini frumoase. Protoxidul de azot nu este potrivit pentru orice situatie. Are un gust ciudat, de guma de mestecat si poate fi descurajant sa tii o masca pe fata in timp ce incerci sa faci fata contractiilor. Insa iti ofera o alternativa de a mentine ritmul de respiratie mai multe ore si mentalitatea pozitiva si permite si alte tehnici de gestionare a durerii. Aceasta analgezie are niste calitati pe care ale metode nu le au.”

Nu in ultimul rand, gazul ilariant are un rol important si in tratarea traumei. Un studiu realizat recent a implicat prezentarea unor scene violente dintr-un film unui grup de 50 de adulti. Jumatate dintre ei au inspirat 30 de minute un amestec de oxid de azot si oxigen si numarul de flashback-uri a scazut semnificativ a doua zi, cu mai mult de jumatate. In grupul care a respirat doar aer s-a observat doar o scadere usoara in amintirile spontane in a doua zi, fiind necesare mai multe zile ca frecventa acestora sa atinga nivelul celor din grupul care a inhalat gaz ilariant.

Prospect pentru Entonox

Iata cum arata prospectul integral pentru Entonox, document oficial disponibl pe site-ul ANM:

  • Ce este Entonox si pentru ce se utilizeaza

Entonox conţine un amestec pregatit de protoxid de azot (gaz medicinal “ilariant”, N2O) si oxigen (oxigen medicinal, O2), 50% din fiecare si trebuie utilizat prin inhalarea amestecului de gaze. Efectele Entonox Protoxidul de azot reprezinta 50% din amestecul de gaze. Protoxidul de azot are efect analgezic, reduce senzatia de durere si creste pragul dureros. De asemenea, protoxidul de azot are efect de relaxare si un usor efect de calmare. Aceste efecte sunt produse de efectele protoxidului de azot asupra neurotransmitatorilor de la nivelul sistemului nervos. Concentratia de 50% de oxigen, aproximativ dubla fata de cea din aerul ambiental, asigura un continut sigur de oxigen in gazul inspirat.

  • Pentru ce se utilizeaza Entonox

Entonox trebuie utilizat cand se doreste aparitia si apoi disparitia rapida a efectelor analgezice si cand durerea tratata este de intensitate medie pana la moderata si de durata limitata. Entonox produce efecte analgezice imediate dupa cateva inhalari, iar efectele analgezice dispar la cateva minute dupa ce utilizarea este intrerupta. Entonox poate fi utilizat la adulti, adolescenti si copii de la varsta de o luna.

  • Cum sa utilizati Entonox

Entonox se administreaza intotdeauna in prezenta unui personal familiarizat cu acest tip de medicament. In timpul utilizarii Entonox, dumneavoastra si administrarea medicamentului trebuie sa fie monitorizate pentru a se asigura administrarea in siguranta. Dupa terminarea administrarii veti fi supravegheat de personal medical competent pana sunteti recuperat in totalitate. Utilizati intodeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau asistenta medicala. Discutati cu medicul dumneavoastra sau asistenta medicala daca nu sunteti sigur. Medicul dumneavoastra sau asistenta medicala trebuie sa va explice cum sa utilizati Entonox, cum actioneaza Entonox si ce efecte apar la utilizare. In mod normal inhalati Entonox printr-o masca faciala atasata la o valva speciala, ceea ce inseamna ca aveti control total asupra debitului de gaz prin intermediul propriei respiratii. Valva se deschide numai cand inspirati. Entonox poate fi administrat si cu ajutorul unei asa numite “masti nazale”. Indiferent de masca utilizata, trebuie sa respirati normal, prin masca.

Pretul pentru Entonox

Sistemul de inhalosedare este format din butelie ENTONOX tip LIV cu capacitatea de 10 L si un continut de 2.8 Nm3 gaz, butelie OXIGEN MEDICINAL tip LIV cu capacitatea de 10 L si un continut de 2 Nm3 gaz, valva de administrare ENTONOX, carucior pentru manipularea buteliilor de ENTONOX in cabinet.  Poti sa platesti in momentul de fata pentru acest sistem o chirie de numai 1 EURO/zi.

Asa arata o butelie cu gaz ilariant

Surse:

www.babycentre.co.uk; https://biology.stackexchange.com; https://en.wikipedia.org; www.gwh.nhs.uk,www.smithsonianmag.com, www.anm.ro,www.cosmopolitan.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close