Este alaptarea dupa cezariana mai dificila?

28 Septembrie 2015

de Irina Olteanu

Multe mame se intreaba, pe buna dreptate, daca alaptarea dupa cezariana este intr-adevar mai dificila. In realitate, este vorba de un simplu mit, aceasta fiind la fel de posibila ca si dupa o nastere naturala; metoda de nastere are un impact efectiv redus asupra abilitatii de alaptare. Mai multe informatii puteti afla citind urmatorul articol.

Alaptarea dupa cezariana

Studiile au indicat faptul ca bebelusii nascuti in urma unei interventii cezariene reusesc la fel de bine sa suga ca si cei nascuti pe cale vaginala, atata timp cat mamele reusesc sa-si pastreze determinarea de a alapta. Este posibil, totusi, sa dureze un anumit timp pana la initierea alaptarii, iar laptele are tendinta de a aparea mai tarziu ca urmare a unei cezariene, fia ca rezultat direct al operatiei, fie datorita faptului ca sunt oferite mai putine oportunitati de alaptare timpurie si frecventa.

Iata ce se intampla exact. Instinctul de a suge al unui bebelus nascut la termen atinge punctul culminant la 20-30 minute dupa nastere daca nu se afla sub efect de sedare cauzat de medicamentele/anestezia administrate mamei in timpul travaliului si al nasterii. In prima ora dupa nastere bebelusii se afla intr-un stadiu linistit, alert si dispun de abilitatea innascuta de a suge eficient, iar cercetarile au demonstrat faptul ca atunci cand nou-nascutii sunt asezati imediat pe abdomenul mamei, vor gasi sanul si initia suptul in mai putin de 50 minute. Separarea copilului de mama in acest interval esential conduce la privarea de prima oportunitate din viata.

Ulterior primei ore dupa nastere, cei mici devin somnorosi si isi pierd dorinta naturala de a gasi mamelonul, ceea ce poate conduce intr-o dificultate mai mare de initiere a alaptarii (Righard si Alade 1990, Windstrom et al. 1990, Wand si Wu 1994). Prin urmare, asigurandu-va ca bebelusul beneficiaza de acest moment unic este cel mai important lucru pentru a garanta si o cantitate de lapte cat mai imbelsugata.

alaptare cezariana1

Factori care influenteaza suplimentar alaptarea dupa cezariana

Anestezia si orice fel de medicatie analgezica administrata nu ar trebui sa afecteaze laptele; in mod evident, anestezia locala intra in fluxul sanguin in cantitati mai mici decat cea generala, cauzand prin urmare mai putina sedare la nou-nascut. Exista multe substante compatibile cu alaptarea, asadar asigurati-va ca cereti medicului una folosita in mod uzual pentru mame care alapteaza. Daca este posibil, apelati la medicatie analgezica numai in masura in care va este necesara pentru a reduce riscul de somnolenta la copil; unele medicamente pot cauza o stare temporare de somnolenta, insa beneficiul alaptarii excede acest inconvenient. In multe situatii este necesara administrarea analgeziei deoarece durerea interfereaza cu eliberarea de oxitocina, un hormon care contribuie la un flux de lapte generos.

Trebuie mentionata intre factorii care influenteaza alaptarea dupa cezariana si administrarea antibioticelor care sunt incluse in rutina asociata cezarienei. Desi ele ajung in lapte, este vorba de o cantitate foarte mica, iar volumul de colostru consumat in primele zile post-partum este si el mic, prin urmare cantitatea ingerata efectiv de copil e minima. Mamele care au suferit o interventie cezariana trebuie de asemenea sa stie ca antibioticele pot cauza o infectie cu candida care se va prolifera nu numai la nivel vaginal,ci si in zona gurii sau a scutecului celui mic sau in zona mameloanelor mamei. Femeile trebuie sa stie sa identifice simptomele pentru a preveni eventualele complicatii.

O temperatura corporala de cateva grade in plus la mama este comuna in primele zile dupa nasterea cezariana si nu ar trebui sa constituie un motiv de separare a acesteia de copil. Atata timp cat regulile de igiena sunt respectate, nu exista motiv intemeiat pentru a sista alaptarea.

Prima alaptare dupa cezariana

Daca este posibil, imediat dupa nastere puteti initia alaptarea. Deoarece inca va aflati sub efectul anesteziei spinale/epidurale, nu veti resimti niciun fel de disconfort. In mod evident, femeile care au beneficiat de anestezie generala vor fi mai putin capabile sa isi tina si sa-si alapteze bebelusul o perioada indelungata de timp. Daca ati beneficiat de epidurala, va trebui sa alaptati in pozitie culcata pe spate, eventual bazandu-va pe un singur brat; incercati sa asezati bebelusul cu fata in jos pe deasupra sanilor si apelati la o persoana care sa urmareasca ca nasul sau sa nu ramana blocat (eventual si la mai multe perne de sprijin). In aceasta situatie alaptarea ofera si un grad de analgezie pana la disparitia efectului anesteziei locale.

Dupa cum am mentionat anterior, ideal ar fi sa pozitionati bebelusul la san in decursul primei ore de la nastere, insa sub nicio forma dupa 4-6 ore, mai ales ca poate aparea si angorjarea sanilor. Este recomandat daca doriti sa alaptati sa urmariti o clinica/maternitate cu sistem rooming-in. In cazul in care exista vreun motiv care impiedica alaptarea, ar trebui sa incepeti sa exprimati laptele sau colostrul cu o pompa de san timp de 10-20 minute la fiecare 2-3 ore (astfel se maximizeaza activitatea receptorilor de prolactina si se minimizeaza impactul alaptarii intarziate). In general, mesele sunt indicate la un interval de cel putin 2 ore in timpul zilei si nu la mai mult de 4 ore in timpul noptii, cumuland 10-12 alaptari in 24 ore. Atata timp cat bebelusul suge eficient (in caz contrar este afectata atat productia, cat si viteza cu care curge laptele), nu exista niciun motiv de suplimentare a hranei (cu lapte formula) si nici de a apela la suzeta: pot conduce la probleme ulterioare in alaptare. Daca completarea cu lapte praf este necesara din ratiuni medicale, ar fi de preferat sa o administrati cu o seringa sau cu o canuta si nu cu un biberon.

Cand apare laptele

Modificarea hormonala brusca care apare la momentul separarii placentei de uter este cea care mediaza initierea lactatiei. Prin urmare, corpul femeiii transmite acelasi semnal indiferent daca a experimentat o nastere cezariana sau una vaginala. Doar in situatii de nasteri traumatizante, laptele are tendinta sa intarzie. In mod concret, veti observa aparitia sa intre zilele 2-6 dupa nastere (de obicei zilele 2-3); chiar daca apare mai lent, nu va ingrijorati deoarece alaptarile frecvente for ajuta, iar colostrul in sine este suficient de satios pentru cei mici.

Pozitii pentru alaptare dupa cezariana

Odata ce va redobanditi abilitatea de a va rasuci corpul, incercati sa stati pe o parte alaptand in pozitie laterala, multe mame o gasesc drept cea mai confortabila deoarece va si puteti odihni in acelasi itmp; partenerul sau asistenta medicala va pot ajuta cu perne pentru sustinere si protectie a inciziei cezariene. Bebelusul va sta cu fata catre corpul vostru, piept la piept, iar picioarele sale vor fi alaturi de corpul vostru, cu capul fie pe pat, fie pe bratul vostru. O alta pozitie confortabila este asa-numita pozitie minge de fotbal care presupune sa stati oarecum in pozitie verticala in pat si sa asezati copilul pe o perna, intre brat si lateralul corpului, cu mana cuprinzand partea inferioara a capului sau. Deoarece in primele zile va va fi greu sa identificati o pozitie de alaptare confortabila, este bine sa exprimentati cat de mult puteti. De asemenea, nu ezitati sa cereti ajutor fie partenerului, rudelor, asistentelor, moaselor, doulei sau unui consultant in alaptare. Indiferent de pozitie, asigurati-va ca abdomenul bebelusului este indreptat catre voi.

Dupa externare

Cand ajungeti cu bebelusul acasa este in primul rand important sa beneficiati de cat mai mult ajutor cu treburile casnice si sa va odihniti o perioada cat mai indelungata. Nasterea prin cezariana este o operatie importanta, iar organismul vostru are nevoie de un timp mai lung pentru a se reface. Nu trebuie neglijata nici hrana de calitate, iar aportul de lichide trebuie oferit in cantitate sporita. Exista consultanti in alaptare care efectueaza vizite la domiciliu si va pot indruma cu privire la pozitiile potrivite si confortabile pentru voi.

In final, este important de subliniat faptul ca alaptarea incurajeaza crearea unei legaturi speciale intre mama si copil. Stimuleaza aparitia lactatiei, elibereaza hormonul oxitocina care ajuta la contractia uterului, ofera copilului avantajele imunologice ale colostrului, primele ore fiind esentiale in stabilirea unui obicei benefic de hranire.

alaptare cezariana

Doamna Mihaela Drilea consultant de lactatie si alaptare certificat international, IBCLC,  www.mihaeladrilea.ro a avut amabilitatea de a ne raspunde la cateva intrebari legate de alaptarea dupa cezariana

1. Este alaptarea dupa cezariana mai dificila?

Din experienta mea, alaptarea dupa cezariana poate sa fie dificila, daca nu se alapteaza imediat sau daca prima masa a bebelusului este de la biberon si nu de la san. Un aspect despre care eu sper si cred ca se cunoaste foarte bine este principalul instinct al bebelusului care, imediat dupa nastere, este de a se catara la sanul mamei si dupa parcurgerea unui drum anevoios (bebe parcurge 9 etape in ora magica) ajunge sa suga fara a primi niciun fel de ajutor. In cazul unei cezariene acest lucru nu este permis in toate maternitatile, dar putem totusi sa incercam sa punem bebe in contact piele pe piele cu mama cat mai devreme si vom avem rezultate foarte bune.

2. Din ce motiv (explicati)?

Consider ca este dificil pentru ambele parti, pentru binomul mama-copil sa faca fata despartirii. Locul lor este impreuna, habitatul natural al nou-nascutului este pe pieptul mamei, mama se va simti vinovata ca nu-si poate ingriji bebelusul, de fapt este mai mult un sentiment de neputinta, iar bebe va suferi din cauza despartirii de mama lui, va sta singur intr-un patut pana cand ori va adormi de atata plans ori va primi un biberon cu lapte praf. In aceste conditii reflexul lui de a se catara la sanul mamei, de a stimula lactatia, de a suge este cumva bruiat si este posibil ca in urmatoarele zile sa fie nevoie de mai multe incercari pentru a-l atasa corect la san si pentru a-l face sa si suga corect, nu ca dintr-un biberon. Din pacate aceste “mici” detalii fac o mare diferenta, care are urmari pe termen lung in instalarea si mentinerea lactatiei.

3. Ce trebuie sa stie femeile care nasc prin cezariana in acest sens?

Sfatul meu este sa profite la maxim de primele ore, sa tina bebelusul cat mai mult in brate, la san, sa incerce (daca le este permis) contactul skin-to-skin, daca exista salon rooming-in sa nu lase copilul pe sectiile de neonatologie daca nu are nevoie de supraveghere medicala, locul copilului este cu mama lui si aveti incredere in voi ca o sa reusiti, o sa va descurcati in ingrijirea nou-nascutului, o sa va descurcati si cu alaptatul. Nu uitati bebelusul stie ce are de facut! Din pacate de multe ori noi il perturbam si in final ajungem sa regretam.
In concluzie le recomand tuturor mamelor, indiferent de modul in care nasc, sa alapteze cat mai repede dupa nastere si sa incerce sa alapteze exclusiv in primele 6 luni de viata.

4. Ce sfaturi aveti pentru proaspetele mame pentru o alaptare lipsita de probleme?

Cea mai buna si utila investitie, inca de pe perioada sarcinii, este sa mearga la cursuri de alaptare, sa se informeze despre ora magica, fiziologia lactatiei (in felul acesta ar intelege mai bine de ce in primele 2-4 zile laptele este mai galbui si mai vascos- se numeste colostru- si apoi sanii se maresc, isi dubelaza volumul si laptele incepe sa curga chiar si atunci cand nu alapteaza, pana cand ajung pe la 2 saptamani de la nastere si abia atunci putem vorbi de stabilizarea lactatiei), pozitii de alaptare, pusee de crestere, alimentatia mamei pe perioada alaptarii – un subiect extrem de controversat, cum anume ar putea sa evite/previna posibilele probleme ce pot aparea in alaptare. Cu cat este mama mai corect si onest informata cu atat mai multa incredere va avea in ea si in bebelusul ei. Sa nu uitam inca un aspect important, si anume ca alaptarea este un act de vointa, adica pe langa tot ceea ce incearca mama sa obtina impreuna cu bebeluslui ei, mai avem nevoie si de sprijinul personalului medical, al familiei si al comunitatii. A alapta = sanatate pentru nou-nascut si mama.

Multumim doamnei Mihaela Drilea pentru informatiile oferite.

Surse:

http://kellymom.com; www.askdrsears.com; www.lalecheleague.org; www.breastfeedingbasics.com; www.healthychildren.org

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close