Secretele unei nasteri cu blandete, fara dureri si fara temeri – VIDEO

20 Iulie 2018

de Irina Olteanu

Doamna Oana Sofron, Educator prenatal Renasterea, a vorbit la Scoala Parintilor Responsabili despre gestionarea durerii in travaliu, despre cum sa avem o nastere usoare, nemedicalizata si cu blandete:

Travaliu si nasterea cu blandete

In primul rand vreau sa va vorbesc putin despre nasterile mele, pentru ca sunt mamica de doi copii. Am doua nasteri naturale, nemedicalizate, dintre care una a fost acasa in apa. M-am documentat foarte mult. Cand am ramas insarcinata cu primul copil am urmat cursurile de hypnobirthing, sustinute in Brasov de catre Dita Depner. Prima nastere a fost satisfacatoare, nu a iesit asa cum mi-am dorit pentru ca am planificat-o prea mult. Dupa a doua nastere, cand am citit si m-am informat mai mult, am reusit sa nasc asa cum mi-am dorit, acasa, in apa, alaturi de sotul meu si de o doamna doctor de familie. A fost alaturi si copilul cel mare dupa ce s-a nascut cel mic si totul a decurs asa cum am vrut, pentru ca nu mi-am mai planificat nasterea. De cele mai multe ori incercam sa controlam si nasterea ajunge sa fie un esec, pentru ca trebuie sa fie ceva instinctiv.

Cursul de care va vorbeam au fost creat de Dita Depner, o mamica tot de doi copii, care are o experienta de peste 10 ani in domeniul nasterilor. Prima data a predat hypnobirthing, dupa care si-a dat seama ca avem nevoie de ceva pentru momentul prezent. Pentru ca toate metodele care au fost folosite, hypnobirthing, Lamaze si restul sunt de foarte mult timp si nu functioneaza la nastere. Orice metoda, indiferent cine v-o ofera si va spune ca veti avea nasterea dorita nu este adevarat, totul depinde de voi, de informatia pe care o aveti si de cum gestionati lucrurile la momentul respectiv.

Conceptul s-a schimbat foarte mult si a introdus si nasterea cu blandete, adica bebelusul sa vina pe lume intr-un cadru plin de iubire, cu blandete, sa fie primit cu recunostinta si apreciere pentru ca nasterea este cel mai important moment si reprezinta cea mai mare schimbare din viata unui om. Felul in care ne nastem ne afecteaza pentru tot restul vietii. Si conteaza sa venim pe lume cat mai bland si cu cat mai multa consideratie.

Este un concept aparut recent pentru ca are nevoie de informatie actuala si e bazat pe experienta. Dupa cea de-a doua nastere am urmat cursurile de educator prenatal si am inteles ca tot ce am experimentat era tradus in ele. Am inteles ca mi-am urmat instinctul si intuitia si asa am avut nasterea dorita. Renasterea trebuie sa devina un eveniment implinitor – trebuie sa fie al mamei, al copilului si al familiei. Trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru ceea ce vrem sa facem, indiferent de modalitatea pe care o alegem si sa stim ca asa este cel mai bine pentru noi si bebelusul nostru.

De aceea vreau sa va spun ca exista cateva personalitati care au nascut natural sau acasa, prin metode de gestionare a durerii si vreau sa va spun ca femeile care aleg sa nasca natural sau acasa nu sunt fara educatie sau care nu sunt responsabile. Aleg in cunostinta de cauza, se informeaza si isi dau seama ca asta vor sa faca pentru copiii lor. In toata lumea femeile incep sa abordeze altfel nasterea naturala si aducerea pe lume a copiilor in mod bland.

Secrete pentru travaliu

Iata in continuare 5 secrete, pe care daca le folositi in timpul travaliului si al nasterii o sa va aduca liniste, o sa treaca durerea si frica pentru ca principalul factor care blocheaza nasterea este frica. De ce? Pentru ca noi atunci cand avem o frica, chiar daca este reala sau imaginara, corpul da acelasi raspuns. Daca va este frica de paianjeni si vedeti unul sau va imaginati unul pe voi, reactia de frica este aceeasi. Daca scapam de frica, nasterea poate decurge ca un proces fiziologic normal, asa cum este de exemplu digestia. O nastere care este lasata sa se intample de la sine fara blocaj – frica, personal din exterior care poate induce frica sau face mama sa nu mai fie relaxata sau tot felul de alte temeri pe care le poate avea mama, ea se desfasoara fara probleme. Odata ce intervenim va trebui sa facem asta. Cocktail-ul hormonal ajuta corpul sa nasca, intr-un mod in care nu reuseste niciun medicament. Atunci cand primeste ceva din exterior poate fi afectat.

travaliu
Primul lucru pe care il puteti face pentru o nastere implinitoare este sa va relaxati si asta incepe din sarcina. Faceti lucruri care va fac sa va simtiti bine, sa va reamintiti ce iubeati sa faceti ce erati mici si ati uitat sau nu mai aveti timp. De ce sa va relaxati? Pentru ca in acel moment, din corp nu exista tensiune. Va puteti concentra pe respiratie si relaxare. Imaginati-va ca gura are stransa legatura cu vaginul. Daca noi in timpul nasterii sau al travaliului strangem din dinti la fel se va intampla si cu copilul nostru. Daca ne relaxam se va deschide si copilul va iesi usor. Tine de noi, dar trebuie sa stiti sa fiti informate. Datoria parintilor este sa se informeze chiar ei; nu este de ajuns sa mergeti la doctor si sa ii cereti sa va spuna ce sa faceti pentru ca doctorul nu o sa stea cu voi 10 ore sa va explice tot ce aveti de facut. Voi trebuie sa gasiti toate informatiile si apoi veti sti ce alegeti. Iar apoi mergeti la medic si discutati optiunile si sa va indrume. Vorbesc despre sarcini sanatose, femei sanatoase, fara complicatii.

Relaxati-va, mergeti la inot, dansati, orice metoda considerati de ajutor. Suntem unici, asa ca pe fiecare ne relaxeaza o activitate diferita. Iar nasterea este unica pentru fiecare. Iar fiecare bebelus care vine pe lume este unic si trebuie sa ii respectam ritmul propriu, atunci cand este pregatit. Media duratei sarcinii este in Europa de 41 de saptamani si 3 zile. Eu am nascut la 38 saptamani si jumatate la prima sarcina, iar la a doua la 41 de saptamani si jumatate. Mintea mea, pentru ca deja se astepta sa fie ca la prima, era nerabdatoare. Cand mi-am propus sa las lucrurile sa vina cum vor, mi s-a declansat travaliul. Oricum se intampla este perfect, asa ca nu trebuie sa o controlati prea mult.

Al doilea secret este intimitatea. Cand ati conceput bebelusul ati facut-o in intimitate. Nu a fost nimeni sa va asiste si sa va indrume. Nasterea este un ciclu care incheie procesul conceptiei. Din punctul meu de vedere nasterea trebuie sa se intample la fel: in intimitate, alaturi de persoane in care sa aveti incredere si cu care sa va simtiti confortabil. Din acest motiv, trebuie sa simtiti ca va puteti deschide in fata medicului care va urmareste sarcina; in caz contrar poate ar trebui sa alegeti pe altcineva. Intimitate inseamna ca nu trebuie sa fie persoane in plus; conform unui studiu, cu fiecare persoana in plus care asista la travaliu acesta se prelungeste cu o ora. Orice metoda alegeti pentru nastere, este bine sa stati cat mai mult acasa, unde va simtiti bine si cunoasteti mediul. Iar apoi puteti merge la spital. Intimitate inseamna si intuneric; asta isi doreste bebelusul, sa fie primit intr-o oaza de liniste. Chiar daca se adapteaza bine dupa nastere, este important sa ii cream conditii cat mai prielnice, pentru o trecere cat mai usoara de la mediul intrauterin.

Nasterea este instinctiva. Ca orice mamifer de pe Pamant si noi ne folosim de instinct. Ceea ce inseamna ca mentalul nu are ce cauta. Daca stam sa ne intrebam cate ore de travaliu avem, cate secunde dureaza contractiile, de cat timp nu am mai baut nimic ne vom bloca nasterea. Trebuie sa lasam instinctul sa isi faca treaba. Femeile sunt niste fiinte foarte puternice si trebuie sa aveti incredere in puterea voastra. Femeilor le este frica de suferinta. Suferinta este momentul in care nu mai stii cat dureaza, ce se intampla cu tine, de ce nu te ajuta nimeni, de ce esti acolo, de ce nu nasti. Cand stii ca este o durere care poate fi controlata poti sa dai voie instinctului sa lucreze.

Al patrulea secret este sa ne abandonam complet in fata nasterii. In caz contrar nu vom putea avea nasterea pe care ne-o dorim. Abandonul nu poate fi partial. Daca nu lasam nasterea sa decurga in ritmul ei, indiferent cat dureaza, ne vom bloca. De aceea este foarte important sa te poti abandona si sa ai langa tine pe cineva specializat, care sa poata controla. Daca ceva nu se intampla asa cum vreti voi nu trebuie sa tineti cu dintii de acele idei.

Al cincilea aspect pe care trebuie sa il luam in calcul este siguranta. Este foarte important sa nastem acolo unde ne simtim in siguranta. Fie ca este acasa sau la spital, in functie de fiecare persoana in parte. Pisicile, de exemplu, cand nasc si nu se mai simt in siguranta, isi blocheaza nasterea pana ajung in alt loc pe care il considera sigur. Daca nu ne simtim in siguranta vom bloca nasterea, va fi incetinit travaliul sau nu mai avanseaza. Pentru ca nu va simtiti ok acolo unde va aflati. Daca va simtiti sigur la spital, mergeti acolo, dar nu uitati si de intimitate, de abandon si toate celelalte aspecte.

Cum este privita nasterea in zilele noastre?

Dintr-odata, o femeie sanatoasa care nu a mai avut nicio problema de sanatate, ramane insarcinata si ajunge la doctor. Deodata incep foarte multe analize, ecografe, toate riscurile care ti se pot intampla. Nu este normal ca daca toata viata nu ai mers la medic, sa mergi in sarcina atat de mult. Nasterea este vazuta ca o operatie majora, nu ca pe un eveniment uman, plin de incredere. De aceea este important sa va alegeti medicul care sa stiti ca va sustine.

Cum puteti sa nasteti usor?

In primul rand ascultati-va corpul si aveti incredere ca poate face acest lucru. Corpul nostru este o masinarie fantastica, conceputa perfect pentru a da nastere. Scapati de toate influentele negative, de la filme care va aduc o stare de frica si de incordare pana la prietene care va povestesc din experientele lor, cu buna intentie, dar de care nu aveti nevoie. Nasterea voastra va apartine, este unica si se va intampla asa cum trebuie. Practicati dezvoltarea personala, adica lucrati mult cu subconstientul vostru, vedeti ce se ascunde inauntru si nu va da pace pentru ca in afara de partea fizica invatam anumite feluri de a respira, pozitii de travaliu sau de nastere, lucram foarte mult pe subconstient. Aici se absoarbe toata informatia din copilarie si pana in prezent si viata ruleaza acolo pe niste mici tipare pe care chiar daca nu le vrem, ele ne conduc viata. Trebuie sa scapam de toate fricile pe care le avem, multe dintre ele impregnate de mici. In trecut femeile nasteau in exaltare divina si nu exista durere, ci placere (exista femei care nasc prin orgasm). In trecut femeile transmiteau informatia despre nastere in comunitati, invatau una de la alta. Acum nu ni se mai preda nimic, mamele ne povestesc ce vor ele, este datoria noastra sa ne informam si sa vedem fricile din subconstient pe care trebuie sa le inlocuim sau eliminam pentru nasterea pe care ne-o dorim.

Nu uitati sa faceti sport foarte mult. Yoga, pilates, inotul este foarte bun pentru burtici, sa va relaxati foarte mult in apa, ca si bebelusul. In ultimele luni de sarcina o sa va priasca foarte mult, alegeti o piscina care nu are foarte mult clor si relaxati-va. Practicand yoga sau chiar dans – prin dans activati niste muschi pe care nu ii folositi altfel, va veti ajuta corpul sa fie puternic pentru nastere. Nasterea chiar este un efort supranatural. Dar ajutata de cocktail-ul hormonal, de informatie si instinct, puteti face asta.

Sarcina este un moment in care va puteti rezolva toate problemele pe care le aveti cu mamele. Sa le intelegeti si pe ele si sa vorbiti mult pentru a repara legatura. Fiecare dintre noi are lucruri spuse sau nespuse fata de mame. Este momentul si fata de partener sa vedeti ce vreti ca parinte, ce vrem noi impreuna, cum putem face ca acest copil sa fie crescut asa cum ne dorim amandoi. De cele mai multe ori apar neintelegeri dupa nastere pentru ca nu s-au purtat discutiile importante despre viziunea comuna ce implica cresterea unui copil si o familie. Este un moment bun sa rezolvati tot ce aveti cu partenerul si fata de voi. Este o perioada de tranzitie, treceti de la femeie la mama, este o perioada frumoasa, care o sa va solicite, fiti ingaduitoare cu voi si cu corpul vostru si oferiti-i ce are nevoie mai mult. Adoptati un stil de viata sanatos, mancati mancare buna, hidratati-va bine si adoptati o atitudine pozitiva din punct de vedere emotional. Emotiile va transmit foarte multe, iar urmarindu-le si ascultand corpul, veti ajunge acolo unde va doriti.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close