Iata cand ar trebui sa simti miscarile bebelusului in sarcina

27 Aprilie 2018

de Irina Olteanu

Oare cand misca bebe in pantece? Momentul cand incepi sa simti miscarile fatului, devine unul dintre cele mai emotionante din sarcina, mai ales pentru ca sunt miscarile pe care le asteptai cu atata nerabdare. Loviturile sale te asigura de faptul ca se dezvolta si te ajuta sa te simti mai aproape de micuta viata din interiorul tau. Iata ce trebuie sa stii despre miscarile bebelusului in sarcina.

In secolul al 18-lea, William Blackstone, un savant juridic, a descris miscarea pe care o face bebelusul in uter drept inceputul vietii: „Viata…incepe in contemplarea legii imediat ce bebelusul este capabil sa se miste in pantecul mamei.” Acesta a explicat faptul ca miscarea fetala era privita drept un indicator al vietii pentru un copil in sens legal, pentru a proteja copilul si mama din punct de vedere legal daca s-ar fi intamplat ceva copilului nenascut sau gravidei. Desi oamenii dispun de perspective diferite cu privire la momentul in care incepe viata, loviturile bebelusului au reprezentat un marker in sens legal.

Cum se simt miscarile bebelusului?

Mamele au descris miscarile fatului ca o senzatie asemanatoare cu o masina de popcorn, cu un pestisor auriu care inoata in abdomen sau cu fluturi care dau din aripi. Ai putea crede ca aceste prime atingeri sau tresariri delicate sunt cauzate de gazele abdominale sau de foame, dar vei recunoaste diferenta dintre ele odata ce vor aparea mai des.
La inceput, loviturile fatului vor aparea rar si destul de distantate. Ai putea simti cateva miscari intr-o zi, pentru ca in ziua urmatoare sa nu mai apara niciuna. cand misca bebe loveste regulat, multe dintre miscarile sale nu sunt suficient de puternice pentru ca tu sa le simti. Insa acele lovituri de reasigurare vor deveni tot mai puternice si mai regulate in cel de-al doilea trimestru de sarcina. Nu te ingrijora daca experienta ta este diferita de cea a prietenelor tale. Fiecare bebelus are propriul tipar de activitate, iar atata timp cat activitatea bebelusul tau nu scade, sunt sanse mari sa fie totul in regula. Chiar daca un bebelus mai mare ocupa mai mult spatiu in uter si ar putea avea perioade mai lungi de liniste, nu ar trebui sa devina mai putin activ. Cand misca bebe ai putea chiar sa simti ca miscarile sale sunt mai dese pe masura ce dobandeste forta si are mai putin spatiu la dispozitie.

Femeie frumoasa gravida care isi mangaie burta aratandu-si dragostea pentru copilul ei nenascut si intrebandu-se la cate saptamani misca copilul

Cand misca bebe prima data in burtica?

Sunt sanse mari sa nu iti simti bebelusul miscandu-se pana in intervalul 16-22 saptamani (daca te afli la prima sarcina se poate sa nu le simti decat cand te apropii de 25 saptamani gestationale, iar la sarcinile urmatoare le poti simti chiar de la 13 saptamani), chiar daca el a inceput sa se miste efectiv la aproximativ 7-8 saptamani gestationale (este posibil sa-i fi observat acrobatiile daca ai efectuat o ecografie). Femeile care au mai nascut nu se mai intreaba la cate saptamani misca copilul. Ele au tendinta sa observe acele lovituri subtile mai devreme decat cele care nasc pentru prima data deoarece este mai usor sa distingi intre loviturile bebelusului si alte miscari care se petrec in interiorul stomacului (precum gaze) daca ai mai fost insarcinata. De asemenea, sunt sanse mai mari sa simti miscarile fatului cand stai jos sau intinsa in mod relaxat. Si constitutia corporala poate juca un rol in acest sens; vei putea distinge mai usor cand misca bebe fata de senzatia de foame. Femeile mai slabe au tendinta sa simta miscarea mai devreme si mai des. Odata ce poti simti bebelusul miscandu-se va dura probabil inca cateva saptamani pana cand acesta va putea fi simtit si de catre partenerul tau.

Unde se simt miscarile bebelusului

Miscarea constituie o parte normala din dezvoltarea fatului in uter. Majoritatea miscarilor fatului sunt doar un antrenament pentru viata de dinafara uterului. Bebelusul isi antreneaza plamanii respirand lichid amniotic. De asemenea, isi exerseaza muschii si forta. Unele miscari sunt un raspuns fata de stimulii externi, precum lumina sau sunetul, in timp ce altele sunt miscari de curiozitate (descopera mediul inconjurator). Unii bebelusii au fost surprinsi (cu ajutorul ecografului) jucandu-se cu cordonul lor ombilical; uneori chiar merg in interiorul uterului ca sa se pregateasca pentru prima lor calatorie pe care o vor face de pe abdomenul mamei pana la san (ora magica si importanta contactului piele pe piele).

Unde se simt primele miscari ale fatului?

Pe masura ce bebe creste vei incepe sa ii simti miscarile ca si cum ar fi in stomac, ca mici fluturari si sa le confunzi de multe ori cu gazele. Prin urmare, primele miscari ale micutului tau se vor simti in zona abdominala, apropiata de cea digestiva.

Simti miscari fetale in partea de jos?

Este cat se poate de normal, pentru ca totul este in functie de cum si cand misca bebe. Acum el isi exerseaza miscarile si nu va osteni in a te impinge cu pumnii si cu piciorusele in zona de jos, mai ales in al doilea trimestru de sarcina, cand are loc sa se invarta. Pe masura ce sarcina evolueaza, nu va avea asa mult loc, si miscarile fetale din partea de jos se vor resimti si mai puternic. De multe ori vei simti cum bebe sughite in burta si micile fluturari de la sughit vor fi resimtite si in partea de jos.

Ce faci daca il simti pe bebe foarte agitat in burtica?

Ingrijorarea ta trebuie sa vina atunci cand bebelusul nu se misca in burtica. Daca il simti agitat, este un semn bun. Are chef de joaca sau de miscare si nu trebuie sa te ingrijorezi. Dimpotriva, aseaza-te comod si bucura-te de fiecare miscare a lui. Uneori, agitatia ta sau zgomotele si vibratiile puternice din afara uterului sunt cele care il agita si pe el. Asa ca cel mai bine este sa te relaxezi si se va relaxa si micutul tau.

Femeie insarcinata care simte miscarile bebelusului ei in burtica tinand in mana un ursulet de plus

La cate saptamani misca bebe la a doua sarcina?

Nu exista suficiente studii ca sa demonstreze ca a doua, a treia sau a patra sarcina are vreun efect asupra momentului cand simti prima oara miscarile bebelusului. Practic cand misca bebe este suficient de maricel ca sa il simti inca din a saisprezecea saptamana. Singura diferenta este ca, fiind la a doua sau a traia sarcina, vei putea sa iti dai seama mai devreme ca fluturarile pe care le simti in stomac sunt, de fapt, miscarile bebelusului. O primipara va recunoaste aceste fluturari mult mai tarziu, poate chiar in saptamana 19-20 de sarcina.

Numaratul loviturilor bebelusului

Odata ce simti in mod regulat cand misca bebe, loviturile (de obicei pana in saptamana 28 de sarcina), fii atenta la cat de des se intampla asta si anunta medicul imediat ce observi ca nivelul de activitate a bebelusului s-a redus. Mai putina miscare poate indica o problema, iar medicul poate recomanda urmatoarele investigatii: test fetal non-stres, masurare ecografica a lichidului amniotic pentru a verifica bebelusul si posibil un profil biofizic pentru a se asigura ca totul este in ordine (se poate sa ai nevoie de aceste teste si ca parte din rutina de ingrijire prenatala).
La inceputul sarcinii se poate sa simti doar cateva fluturari din cand in cand. Insa pe masura ce bebelusul tau creste – de obicei pana la finalul trimestrului al doilea de sarcina – loviturile ar trebui sa devina mai puternice si mai dese. Studiile arata ca pana in trimestrul al treilea bebelusul se misca de aproximativ 30 de ori in fiecare ora. Bebelusii tind sa se miste mai mult la anumite momente din zi pe masura ce alterneaza intre stadiul de vigilenta si cel de somn. De obicei sunt cel mai activi intre 9 pm si 1 am, exact cand incerci sa adormi. Aceasta intensificare a activitatii se datoreaza modificarii care survine la nivelul glicemiei tale. Bebelusii pot sa raspunda la atingere si miscare.

Miscarile copilului in burta: video

In ecografii, mai ales in cele 3D, miscarile bebelusului se pot observa foarte clar. Bebelusul poate sa auda sunete puternice, poate sa simta agitatia mamei, poate sa simta vibratiile unei boxe, a masinilor de pe strada, simturile lui fiind activate si stimulandu-i miscarile, care sunt involuntare si o reactie la ceea ce se intampla in exteriorul cuibului sau din pantecele mamei.

Pana cand ajungi in trimestrul al treilea de sarcina, unii medici recomanda sa petreci timp in fiecare zi numarand loviturile bebelusului. Exista o multime de modalitati ca sa faci acest lucru, iar medicul obstetrician te poate ajuta (este utila folosirea unui grafic) sa numeri cand misca bebe. De exemplu, iti poate sugera sa alegi o anumita perioada din zi cand bebelusul are tendinta de a fi mai activ (in mod ideal numaratul loviturilor ar trebui realizat in acelasi moment in fiecare zi). Apoi stai intinsa pe o parte sau asaza-te si cronometreaza cat de mult dureaza sa simti 10 miscari distincte (indiferent de natura lor). Daca nu simti 10 miscari in decurs de 2 ore, incearca mai tarziu in acea zi; daca in continuare nu simti 10 miscari sau bebelusul tau este mai putin activ apeleaza la medic care poate verifica ritmul sau cardiac si numarul de miscari. Nu trebuie sa intri in panica daca nu simti nicio miscare pana la 25 saptamani de sarcina, atata timp cat medicul iti confirma ca sarcina evolueaza bine.

Miscarile bebelusului: marturii de pe forum

  • Aseara după stăteam întinsă in pat si dupa ce am mâncat un pachet de biscuiți cu ciocolată, am inceput sa simt ca niște furnicaturi in burtica. Poate fi bebe??? Era ceva ca si cum sarea in burtica.. zbura.. Nu stiu sa explic.. se simțea asa fin dar clar….
  • Am 21 de săptămâni si nu prea o simt pe bebelina cand lovește! Simt de pe la 20 de săptămâni niste lovituri dar nu puternic pe undeva pe jos sub burta (doctorul mi-a zis cand am fost la control la 20 de săptămâni ca totul este bine)
  • Eu simt cand impinge uneori destul de jos, aproape de osul pubian, dupa care revine la orizontala. De cele mai multe ori prefera partea dreapta. Acolo il simt in proportie de 80 la suta.
  • Eu am simtit-o pe Sasha exact cand am implinit 20 saptamani. Stateam cu o prietena de vorba pe messenger si dintr-o data am simtit ca si cum inoata un pestisor in burtca mea, timp de 20 minute m-a tinut in suspans.
  • Dupa aceea, la cateva zile iarasi si tot asa pana am ajuns in stadiul de a misca de nu stiu cate ori pe zi. Prima senzatie este unica!
  • Eu am simtit prima data ca misca prin saptamana a 17-a. Apoi, liniste.
  • Dupa saptamana 24 a inceput sa miste zdravan in fiecare zi. Avea ore fixe, si deja ii stiam programul, cand doarme, cand se joaca…
  • Am simtit miscarile lui Calin pe 15 iunie 2005, adica aproximativ la 4 luni si jumatate. O senzatie destul de ciudata la început. Dar eram asa de fericita, pentru ca le asteptam, mai ales ca mai multe mamici îmi spuneam de copiii lor ca miscasera mai devreme, numai al meu nu mai dadea nici un semn. Dar si când a început!!! Cum stateam într-o pozitie care nu îi convenea, îmi si dadea picioare, coate sau mai stiu eu cu ce lovea. Prin luna a 7-a am început sa cos un goblen si îl sprijineam burta (ca era mare si îmi era mai comod) si lui Calin nu prea îi convenea si lovea atât de tare ca mi se misca ghergheful.

Poate mișca bebe 14 săptămâni?

În săptămâna 14 de sarcină, bebelușul tău e de mărimea unei piersici, având o lungime între 9 – 11 cm și 40 – 60 de grame. Săptămâna 14 de sarcină vine cu o mare surpriză pentru părinți, deoarece sexul puiul lor este deja vizibil. La fete se formează foliculii ovarieni, iar la băieți prostata. De asemenea, corpul fătului este mai definit, anume brațele deja au o lungime asemănătoare cu acea pe care o vor avea la naștere, ochii ajung în poziția corectă, iar urechile ajung din zona gâtului spre lateralele capului. La 14 săptămâni bebe deja poate face grimase, își suge degetul și devine din ce în ce mai energic.

femeie-gravida-care-sta-cu-mainile-pe-burta-pentru-cand-misca-bebe

Dacă te întrebi la câte săptămâni mișcă bebe, este posibil ca primele zvâcniri ușoare să le simți chiar de la finalul primului trimestru, în funcție la a câta sarcină te afli. Pentru femeile care sunt la prima sarcină, mișcările fetale se resimt abia în săptămâna 19 de sarcină. În schimb, dacă ne referim strict la câte săptămâni mișcă bebe la a doua sarcină, totul este legat de organismul mamei care deja este obișnuit cu schimbările, deci poate mișca bebe de la 14 săptămâni sau chiar 13. Și femeile mai slabe care au peretele abdominal mai subțire pot simți mișcările fetale foarte devreme. Primele mișcări ale bebelușului sunt comparate cu bătăile din aripi ale unui fluture. Pentru mămicile care vor să știe, însă, la câte luni mișcă copilul cel mai mult, se pare că ultimele două luni de sarcină sunt foarte active, mișcările fiind atât de puternice încât mama se poate trezi din somn foarte ușor.

La câte săptămâni mișcă fetele?

Nu există niciun studiu care să arate că ar exista vreo diferență între debutul mișcărilor fetale la gravide în funcție de sexul copilului. Momentan nu există un răspuns universal la întrebarea „la câte săptămâni mișcă fetele?”, deoarece nu sexul bebelușului influențează mișcările fetale, ci alți factori precum sarcinile anterioare sau dimensiunile bebelușului. Ține minte că nu există un tipar prestabilit legat de la câte săptămâni mișcă bebe, deoarece orice sarcină este unică și fiecare copil are modul său propriu de ase mișca, indiferent de sex.

De obicei, bebelușii sunt activi pentru 20 – 40 de minute, alternând cu o perioadă de inactivitate de cel puțin 60 de minute. Pentru orice nelămurire pe care o ai referitoare la săptămâna când ar trebui să simți copilul pentru prima dată, adresează-te medicului tău obstretician. Doar un specialist îți poate oferi toate răspunsurile avizate de care ai nevoie.

La câte săptămâni mișcă copilul forum

Pentru viitoarele mămici care se află la prima sarcină, mișcările copilului lor sunt așteptate cu nerăbdare. Fie că nu-l simt pe bebe până târziu în sarcină și vor pune întrebări legate de ce să fac să miște bebe sau vor să știe exact la câte săptămâni mișcă bebe, gravidele au des momente de neliniște. Pe forumuri găsești confesiunile femeilor care, la rândul lor, sunt însărcinate sau au născut. Află la câte săptămâni mișcă copilul de pe forum.

„Eu sunt în săptămâna 14, iar de câteva zile simt bebelușul cum se mișcă, este ca o senzație de fluture care dă din aripi. Am citit și eu că la prima sarcină simți copilul de pe la 16 săptămâni, dar eu am început să-l simt un pic mai devreme. Ieri am făcut prima ecografie și l-am văzut cum se mișcă.” – forum.desprecopii.com

„Eu am simțit-o pe fiica mea exact când am împlinit 20 de săptămâni. Stăteam cu o prietenă de vorbă și dintr-o dată am simțit ca și cum înota un peștișor în burtica mea. Toată senzația a durat de 20 minute. La câteva zile distanță am avut aceeși senzație și tot așa până am ajuns în stadiul în care se mișca de nu știu câte ori pe zi.” – forum.7p.ro

„Am simțit prima dată că se mișcă bebe prin săptămâna 17. Apoi, liniște. După săptămâna 24 a  început să se miște mai mult în fiecare zi. Avea ore fixe și deja îi știam programul, când doarme și când se joacă. Nu poți știi cu siguranță la câte săptămâni mișcă bebe, fiecare sarcină e diferită.” – forum.7p.ro

„Eu am simţit bebelușul înainte de finalul primului trimestru, pe la săptămâna 12. La început simţeam că mă gâdilă şi apoi am făcut legătura cu mişcările lui, când am fost la prima morfofetală.” – ro-mamma.com forum

Sarcina 29 săptămâni mișcările fătului

Săptămâna 29 marchează debutul penultimei luni de sarcină. Așadar, te apropii cu pași repezi de momentul pe care îl aștepți cu nerăbdare, acela de a-ți cunoaște puiul. În săptămâna 29 de sarcină bebelușul tău este de mărimea unui dovleac alungit, având între 38 – 40 de cm și aproape 1,5 kg. Oasele fătului sunt dezvoltate complet, organele genitale în funcție de sex sunt și ele aproape dezvoltate, iar capul este din ce în ce mai mare.

femeie-gravida-imbracata-intr-o-rochie-roz-se-tine-cu-mainile-de-burta-si-sufla-atunci-cand-misca-bebe

Când vorbim despre sarcina la 29 de săptămâni și mișcările fătului, lucrurile sunt mai complexe. Începând cu săptămânile 28 – 29 de sarcină, gravidele trebuie să înceapă să-și monitorizeze mișcările fetale pe parcursul unei ore, dar și noaptea. Mișcările bebelușului sunt un semn important în ceea ce privește starea sa de sănătate. Anumite suferințe fetale care apar chiar și în ultimul trimestru, pot duce la pierderea sarcinii. Un număr de 10 mișcări ale bebelușului pe oră sunt un semn că el se dezvoltă normal.

Mare atenție, însă, la metodele folosite pentru monitorizarea mișcărilor fetale. Celebrele aparate Doppler nu sunt recomandate, deoarece pot induce foarte ușor gravida în eroare, ea putând să interpreteze pulsul ei ca fiind al bebelușului. Ultrasunetele sau testul fetal non stres sunt cele mai folosite metode pentru monitorizarea mișcărilor fetale. Ambele sunt realizate de către medic și sunt recomandate începând cu ultimul trimestru de sarcină. În schimb, dacă vrei să numeri câte mișcări face bebe într-o oră, este bine să-ți notezi cu exactitate ziua și ora într-un jurnal. Acum nu trebuie să te mai întrebi la câte săptămâni mișcă bebe, ci dacă este un număr egal de mișcări de la o oră la alta. Dacă observi dintr-o dată o schimbare în ritmicitatea acestora, trebuie să comunici medicului tău acest fapt.

Pe de altă parte, în timp ce bebe se dezvoltă legătura emoțională cu mama devine mai puternică. Din punct de vedere emoțional, mișcările fetale au rolul de consolida o relație unică între mamă și făt. Spre finalul sarcinii, bebelușul începe să simtă dacă este ceva în neregulă cu mama sa, reacționează la zgomote sau poate fi deranjat de anumite alimente pe care gravida le consumă.

De ce se mișcă bebe în burtă jos

De zona unde simți mișcările copilului se leagă mai mulți factori printre care poziția lui în uter, perioada sarcinii în care te afli și poziția placentei. Mișcările fetale se simt diferit odată ce sarcina progresează și este normal să dorești să afli de ce se mișcă bebe în burtă jos. În primul rând, la începutul sarcinii vei simți o ușoară zvâcnire în partea de sus a abdomenului, dar odată ce bebelușul se dezvoltă și acoperă tot uterul loviturile vor fi spontane atât în susul, cât și în josul burticii tale. De asemenea, în ultimul trimestru bebe se răsucește cu picioarele și în funcție de poziția lui în uter zona unde va lovi se poate schimba de la o oră la alta. Pentru o viitoare mămică care are placenta anterioară (poziționată în fața uterului, aproape de stomac) este mai greu să resimtă mișcările bebelușului. Abia când fătul este destul de mare o femeie cu placenta anterioară simte niște lovituri de intensitate medie în partea de jos a burticii.

La începutul sarcinii mișcările fetale sunt rare, dar odată ce te apropii de final cand misca bebe vei simți lovituri din ce în ce mai puternice. Orice gravidă vrea să afle la câte săptămâni mișcă bebe, dar realitatea este că mișcările fetale pot începe chiar de la 14 săptămâni sau mult mai târziu, pe la 20 de săptămâni. Nu uita că pentru orice nelămurire ai cu privire la câte săptămâni mișcă bebe este recomandat să discuți cu medicul care îți urmărește sarcina.

Surse: webmd.com, babycenter.com, mamanatural.com, femmeboutiquemedical.com, healthline.com, kidz.garbo.ro, reginamaria.ro, pampers.ro, babycentre.co.uk, totuldespremame.ro, copilul.ro, oh.baby.co.nz, parents.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close