Ritualul unei nasteri naturale ne transforma in mame – Dr. Szidonia Lacziko

20 Aprilie 2018

de Irina Olteanu

Doamna doctor Szidonia Lacziko, Medic primar obstetrica-ginecologie, Doctor in medicina, Specialist in medicina materno-fetala www.clinicaeuclid.ro a vorbit la Scoala Parintilor Responsabili despre nasterea naturala si beneficiile ei:

Am nascut de 2 ori natural si cred in nasterea naturala. Sunt fericita ca am putut sa nasc natural si din acest motiv sunt o sustinatoare a acestui tip de nastere. Sunt nefericita ca nu am putut alapta, de aceea sustin alaptarea.

In Oradea, din pacate, peste 50% dintre nasterile de la stat sunt cezariene. Iar in cele private peste 90%. De ce sa ne dorim sa nastem natural? Raspunsul este simplu: unii considera ca asa este lasat de la Dumnezeu, iar altii ca asa este natural. Din punctul meu de vedere nasterea naturala este o experienta extraordinara, este multumirea unui lucru obtinut cu greu. Maternitatea este un lucru greu si numai femeile au aceasta putere. Dupa travaliu, indiferent cum a fost acesta, multumirea ca iti tii copilul in brate este ceva extraordinar. Toate cele care au nascut natural si au spus ca este o experienta pozitiva, au subliniat ca nasterea nu poate fi asemanata cu nimic altceva, fiind unica.

Apoi, ritualul acesta al nasterii ne transforma in mame. In urma nasterii vine pe lume un copil si se naste o mama. Trecand prin aceasta nastere ne dam seama de ce va urma, de ce suntem parinti si ce inseamna a fi parinte.

 

Exista si cateva beneficii medicale pentru nasterea naturala. Dupa nastere se elibereaza niste hormoni de fericire, se numesc endorfine. Chiar si oxitocina este un hormon de fericire. Iar dupa nastere te simti fericita, uiti de durere si travaliu. Efectiv esti intr-o stare de euforie, stare care ajuta mama sa fie treaza si alerta. Si copilul este intr-o stare de alerta dupa o nastere naturala, nu este adormit ca dupa o operatie cezariana, fiind apt sa suga. Daca punem copilul la san imediat ne bucuram de acea ora magica si am reusit sa implementam acest concept. Ora magica inseamna ca dupa ce se naste copilul se uita in jur cu ochi mari; daca sta pe pieptul mamei nu plange, dupa care incepe sa scoata limba, cauta si se ataseaza de san. Copilul stie sa suga, nu mama; poate dura 5 minute, 10 minute, poate 30-45 minute. Trebuie sa-i acordam timpul necesar ca sa ajunga la starea aceasta. Unii copii sug altii mai putin, dar daca il lasam suficient la san incepe sa suga si colostrul este esential.

Contactul piele la piele. Dupa ce a stat 9 luni in burtica vine intr-un mediu care pare ostil. Copilul vrea la mama. Doua lucruri doreste dupa nastere: mama si san. Atat ora magica cat si contactul piele pe piele se intampla dupa o nastere naturala. Exista clinici unde se poate face acest lucru si dupa nasterea cezariana, unde intervine si ajutorul tatalui. Dar se intampla rar, asa ca mama ajunge sa isi vada copilul dupa o zi, doua, cinci si dispare toata magia alaptarii.

La o nastere naturala daca tatal este prezent, si va recomand sa fiti acolo, pentru ca este un lucru absolut minunat, o experienta pe care nu o veti mai avea. De ce este atat de benefica? Pentru ca treceti impreuna prin greutatea nasterii. Nasterea implica tatal; un tata care a participat la nastere va fi mult mai implicat in continuare.  Consider ca un tata trebuie sa fie implicat in tot ceea ce tine de cresterea copilului; sa fie prezent la nastere, sa aduca copilul sa suga, sa schimbe copilul etc.

Un alt beneficiu al nasterii naturale, o recuperare mai usoara. O femeie care a nascut natural se poate ridica de pe pat, masa, poate merge, ia copilul in brate, se culca etc. La cezariana daca ai noroc si ti se rahianestezie si 6 ore nu te mai poti misca, picioarele iti sunt amortite. Nu ai voie nici sa misti capul pentru ca faci cefalee. Apoi te ridici cu greu. Daca ai noroc ai o singura sonda, cea urinara, eventual si una prin burta. Cum ai putea sa iti ingrijesti copilul? Iti este greu. Sa il iei la san si sa il schimbi. Ne amintim de ce are nevoie copilul imediat: de mama si de san. Iar dupa cezariana exact aceste lucruri nu le va primi.

Spitalizarea este mai scurta. O femeie in strainatate este externata dupa 8 ore. La noi majoritatea stau 24 de ore pentru supraveghere si in acest interval majoritatea complicatiilor se observa. Daca nu preiau infectii nosocomiale. In strainatate moasa comunitara ii mai viziteaza acasa, la noi este medicul de familie. Pentru persoanele care nu apreciaza statul in spital este un mare avantaj nasterea naturala.

De ce sa nastem natural? Copilul are cateva avantaje. Legat de dezvoltarea creierului s-a dovedit in niste experiente pe animale ca o serie de proteine implicate in activitatea sistemului limbic se declanseaza la cei care nasc natural si mai putin la nasterile cu cezariana, sistem implicat in functii cognitive si mentale chiar pana in viata adulta. S-a dovedit ca mor mai multi neuroni dupa nasterea naturala decat dupa cezariana fara vreo implicatie clinica. Animalele care se nasc prin cezariana plang mai lent, cu o voce mai scazuta decat cele care se nasc pe cale naturala, ceea ce inseamna ca sunt mai apti pentru nastere. Cu siguranta ceva este diferit la nivelul creierului in functie de tipul de nastere.

Scoala Parintilor Responsabili

Se discuta mult la nasterea naturala despre colonizarea intestinului cu bacterii. Toti bebelusii sunt sterili in mediul intrauterin, inclusiv sistemul digestiv. Iar bacteriile pe care le avem, milioane si milarde, vin dupa aceea. La nasterea naturala vin la trecerea prin canalul de nastere, din bacteriile care se afla in vagin, respectiv intestinul mamei. Daca copilul ia prima data contact cu doctorul, asistenta, neonatologul, moasa primeste altfel de bacterii decat cele care trebuie. S-a dovedit ca aceste bacterii au importanta in dezvoltarea sistemului imunitar al copilului, iar cei care s-au nascut prin cezariana sunt predispusi la boli alergice si astm bronsic decat cei care se nasc natural, diabet zaharat de tip 1 si obezitate. Avantajul medical pentru copil este ca la o nastere naturala ne permitem sa asteptam sa pulseze cordonul ombilical si sa il pensam cand nu mai pulseaza, asta inseamna ca primeste putin mai mult sange dupa nastere. Studiile au dovedit ca acei copii la care s-a lasat sa pulseze au avut 1.5 g hemoglobina pe decilitru mai mult care nu s-a mai dovedit prezent la 3 luni; deci efectul este pe termen scurt, dar depozitele de fier au fost pana la 1-2 ani.

Si totusi de ce nu nastem natural? Exista cateva perceptii eronate, dezvoltate cu timpul. Prima este ca nasterea inseamna chin; mama urla, plange, sufera, toti incearca sa o calmeze, sa o ajute, deci totul este un chin. Nu este usor sa nasti, dar nu este rau.

Se mai spune ca nasterea nu este sigura, ca afecteaza viata sexuala, eu nu cred asta. Mai exista si categoria aceea care vine odata cu nivelul de cultura sociala too posh to push care se considera prea presus pentru a impinge. Acestea sunt niste perceptii eronate pentru ca niciodata nu a fost asa de sigur sa nasti si totusi femeile nu sunt asa de inspaimantate sa nasca decat in zilele noastre. De unde este frica aceasta de nastere? Ce inseamna frica de nastere? O parte este frica de necunoscut, nu stiu ce se intampla la prima nastere, cum va fi acolo, cum intru in spital, cu cine ma intalnesc, daca va fi moasa draguta, ce o sa zica portarul, daca o sa lase sotul sa vina cu mine etc. Desigur, apare si frica de durere. Apoi ce se intampla cu bebelusul? Auzim tot felul de povestiri neintemeiate. Ce o sa se intample cu mine? Am auzit ca o sa ma rup, ca o sa sangerez, ca nu voi mai fi femeie, cum ma va coase etc. Neincrederea in personalul medical, o problema foarte raspandita. Sau frica partenerului, multi tati induc frica mamelor.

Este adevarat oare ca riscam fatul? Chiar asa de riscanta este nasterea pentru fat? Exista un studiu din 2018 publicat in America dar se suprapune peste ce se intampla si la noi. Sunt cateva riscuri pentru fat, nu putem sa le negam, aspecte medicale, cum ar fi distocia de umar (iese capul, dar nu ies umerii care sunt mai mari – in medie 1.5 la 1000 de nasteri, la cezariana fiind acest risc de 100 ori mai mic). Abia 15% merg pe leziuni permanente. Daca in Oradea se nasc 4000 de copii, 46 pot avea distocie de umeri, dintre care poate 1 ramane cu o problema. La paralizia cerebrala copilul ajunge in conditii de hipoxie, dupa care nu mai poate sa isi miste bine manutele si piciorusele, statistic 3.8 la 1000 de nasteri. Deci din 4000 copii poate 15 sa aiba problema acasta, abia 10% apar din cauza nasterii. Traumatismele la nastere 0.1-0.2 la mia de nasteri, poate 4 din 4000 de nasteri, se intampla in special daca folosim vacuum, forceps sau ambele. Ce inseamna moarte fetala in utero? Copilul moare inainte sa se nasca este o situatie extreme de drastica inainte de nastere, riscul fiind de 0.6 la mia de nasteri, deci 2-3 copii morti in Oradea anual; riscul creste inainte de 39 saptamani, ajungand la 4.7 la 41 de saptamani.

Cum putem ajunge sa nastem? Care este secretul reusitei? De cine depinde? Depinde in primul rand de voi si apoi de noi, personalul medical si de locul unde nastem. Ce puteti face? Sa capatam incredere, determinism, vointa. Cu ele va nasteti. Sarcina si nasterea sunt simple, nu trebuie sa le faceti complicate, iar noi femeile trebuie sa fim increzatoare in capacitatea noastra de a da nastere la copii pe care sa ii puteti creste apoi. Cursurile prenatale sunt primul pas si apoi informatiile pe care le-ati auzit despre alte nastere care v-au influentat automat gandirea. Apoi daca ati avut o experienta neplacuta in sarcina sau la o alta nastere, daca ati pierdut sarcini va ganditi altfel, putand sa tindeti catre nastere naturala sau dimpotriva cezariana. Daca totul merge bine de la inceput sigur esti mult mai increzatoare. Frica de nastere este un lucru universal; 10% in medie, mai mica in tarile nordice, mai mare in tarile balcanice, pentru ca acolo se depune un efort deosebit pentru a linisti femeile si a le asigura o experienta deosebita a nasterii.

Avantajele cezarienei pentru mama sunt foarte mici pentru o femeie eligibila pentru o nastere vaginala. Are multiple dezavantaje: este o operatie abdominala majora cu tot felul de complicatii. Trebuie sa facem 17 cezariene ca sa evitam un caz de incontinenta urinara, dar pentru fiecare 1500 cezariene facute vor fi aditional cazuri de astm la copii, cazuri de subfertilitate, placenta previa, rupturi uterine, avorturi spontane cu moarte fetala intrauterina.  Sunteti niste finite minunate, stiti sa nasteti, sa cresteti un copil, depinde foarte mult de voi. Cereti si vi se va da. Sarcina si nasterea sunt ceva special, exprimati-va dorintele, iar medicii incearca sa invete.

 

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close