Nasterea nu este ca in filme, dar ne putem pregati sa fie

11 Mai 2018

de Irina Olteanu

Doamna Claudia Barbura, Asistenta medicala cu grad principal in obstetrica-ginecologie, Asistent sef la Spitalul Judetean Oradea a vorbit la Scoala Parintilor Responsabili despre cele mai bune sfaturi si exercitii pentru o nastere naturala:

Evenimentul nasterii ar trebui sa fie pentru fiecare familie cel mai important, unul care sa aduca foarte multa bucurie. Din pacate, cand vorbim despre nasterea naturala totul se asociaza cu durere, cu suferinta, ceea ce nu este chiar real. Este foarte important ca dumneavoastra sa aveti pe parcursul acestui proces toata sustinerea familiei, cat si a cadrelor medicale.

Ce putem face pentru acest lucru? Foarte importanta este informarea; sa fiti informate, sa stiti ce inseamna procesul nasterii, ce anume presupune el, cum se desfasoara, care sunt modalitatile de a combate sau diminua aspectele sale neplacute. In prezent exista multe modalitati prin care puteti avea acces la foarte multe informatii. Prin participare la diverse evenimente, la cursurile organizate la maternitate sau la clinicile private de tip scoala mamei. Aveti cursuri Lamaze, de HypnoBirthing, de yoga prenatal, discutati cu alte mame care au trecut prin aceasta experienta. Cautati pe Youtube experientele altor persoane care au trecut prin acest proces, cat si alte informatii care pot sa va vina in ajutor. Toate constituie informatii utile. In plus, este foarte important un stil de viata sanatos, multa miscare, alimentatie sanatoasa.

 

Cateva informatii legate de nastere. Nasterea se desfasoara in 4 mari perioade: de dilatare, de expulzie a fatului, de expulzie a placentei si lauzia imediata. Durata travaliului poate sa fie pana la 24 de ore la prima nastere si pana la 12 ore la nasterile ulterioare. Acestea nu sunt standarde. Sunt nasteri care se desfasoara in 2 sau 4 ore sau altele care se desfasoara intr-o perioada de timp mai lunga. De retinut ca cea mai lunga perioada a nasterii este cea de dilatare, in care apar contractiile, durerea pe care trebuie sa stiti sa o gestionati.

Perioada de dilatare incepe cu declansarea contractiilor, la inceput nu mai mult de 2 in 10 minute, care apoi se sistematizeaza si devin din ce in ce mai dese. A doua perioada este cea de expulzie a fatului care incepe in momentul in care dilatatia colului uterin este completa si se termina cu degajarea fatului. In aceasta perioada, mai scurta ca timp, se spune ca efortul din partea mamei este similar cu participarea la un maraton. Este perioada cea mai intensa. Apoi urmeaza perioada de expulzie a placentei si de post partum imediat care cuprinde primele 24 de ore care urmeaza nasterii.

Foarte important pe durata acestor perioade, si in special la prima, este suportul psihologic al gravidei. Componenta emotionala este una esentiala. Ideal ar fi ca in toate clinicile si maternitatile din tara sa existe o persoana de suport a gravidei, fie ca e vorba de sot/tata al copilului, mama sau o prietena apropiata. Daca niciuna dintre persoane nu are permisiunea de a va insoti, rolul acesta revine personalului medical.

Majoritatea tind sa creada ca lucrurile decurg ca in filme, ca dupa primele contractii fugim la spital. Lucrurile nu stau chiar asa in realitate. Atunci cand travaliul se declanseaza, deci apar contractiile neregulate la inceput, nu este obligatoriu sa fugiti cu bagajele catre spital. Ar fi bine pentru dumneavoastra sa petreceti mai mult timp acasa impreuna cu cei dragi, in mediul dumneavoastra, unde va veti simti mult mai confortabil decat la spital. In conditiile in care acest lucru va confera senzatia de siguranta; daca aveti vreo suspiciune prezentati-va la clinica sau spitalul unde nasteti.

Acasa persoana de suport trebuie sa va ajute sa petrecti un timp placut, sa va relaxati; facand o baie calda, ascultand muzica, sa va plimbati, sa discutati si in acest timp cei care va sustin sa observe durata contractiilor, intensitatea lor, intervalul la care vin. Respirati, relaxati-va si in momentul in care considerati oportun luati legatura cu medicul dumneavoastra curant in vederea internarii la clinica pentru nastere.  Rolul foarte important este al partenerilor. Sustineti gravida, linistiti-o, incurajati-o, va pregatiti pentru un moment absolut minunat. Panica, frica nu sunt aliatii vostri in aceasta zi.

Scoala Parintilor Responsabili

In Oradea exista doule, la ajutorul carora puteti apela ca sa fie alaturi de dumneavoastra pe perioada travaliului. Din pacate, in maternitatea de stat cel putin, nu exista un protocol care sa permita accesul acestora in spital. Insa daca luati legatura din timp pot sa va invete ce anume sa faceti, cum sa respirati si sa va miscati, la ce metode alternative puteti apela acasa, astfel incat sa petreceti perioada aceea intr-un mod cat mai placut.

In momentul internarii se face un examen clinic general si o examinare obstetricala, dupa care, in functie de evaluarea pe care o face medicul obstetrician, sunteti repartizata la sala de nasteri, unde veti fi preluata de o moasa. Fiecare gravida are moasa ei. Dumneavoastra trebuie sa comunicati orice frica, orice neliniste, este foarte important sa o transmiteti mai departe. Pentru personalul medical este o munca de rutina; insa nu stim cu ce bagaj veniti, cu ce temeri si frici. De aceea este importanta comunicarea dintre dumneavoastra si moasa, respectiv medic. Sarcina moasei in sala ar fi pe langa sustinerea dumneavoastra pe durata nasterii de a va monitoriza; bataile cordului fetal, contractiile uterine, durata, frecventa, intensitatea lor, evalueaza aspectul lichidului amniotic in cazul in care membranele s-au rupt pentru a putea oferi informatiile necesare medicului in vederea stabilirii conduitei nasterii. Aceasta este perioada in care se decide si instituirea metodei de analgezie, in cazul in care optati pentru una din metode.

Este important sa aveti un plan de nastere in acest sens; este un fel de acord scris, continand ce anume doriti sa vi se faca pe perioada nasterii si ce nu doriti. Acest plan trebuie discutat din timp cu medicul dumneavoastra pentru ca atunci cand ajungeti acolo si nasterea este declansata sa aveti niste lucruri stabilite din timp. Si medicul stie ce asteptari aveti dumneavoastra pentru ca momentul acesta este unul foarte special, nu nasteti in fiecare zi si este dreptul dumneavoastra sa hotarati in ce fel doriti sa se desfasoare nasterea dumneavoastra.

Foarte importanta este psihanalgezia. Nu voi vorbi despre analgeziile medicale, ci despre ce putem face noi. Cuvantul este foarte important; cand este spus cum trebuie, cand trebuie si pe tonul care trebuie poate sa aiba o importanta foarte mare. De aceea trebuie comunicat cu gravida, sa ii inlaturam frica. Frica este de fapt aceea care sporeste senzatia de durere. Daca dumneavoastra va pregatiti din timp pentru procesul nasterii, cand stiti ce se intampla, cand acceptati ceea ce se intampla deja lucrurile se schimba.

Nu voi spune ca nasterea este complet nedureroasa. Insa perceptia pe care o aveti dumneavoastra legata de acest proces poate schimba in totalitate mersul lucrurilor. Gravida trebuie tot timpul incurajata. Este o provocare pentru fiecare dintre dumneavoastra, mai ales in zilele de astazi, sa nasteti natural cand rata cezarienelor este semnificativa. Dar daca sunteti incurajate si sustinute, mai ales daca va doriti acest lucru, cu siguranta puteti reusi.

Importanta este respiratia. Respiram impreuna. Daca ati participat la cursuri, acolo sunteti invatate cum sa respirati. Daca obisnuiti sa faceti yoga sau alte metode de meditatie, acolo primiti informatiile necesare ca sa stiti cum sa va controlati respiratia, sa va oxigenati bine organismul si implicit sa va distrageti atentia de fapt de la durere, fiind una dintre metodele sale de combatere.

Noi incurajam gravida sa se deplaseze, sa-si modifice pozitia corpului. In travaliu trebuie sa aveti libertate de miscare, sa stati cum simtiti. Organismul dumneavoastra detine toate resursele necesare pentru a gestiona toate situatiile in timpul nasterii. Ascultati-va corpul, el va spune ce aveti nevoie. Cum simtiti ca este mai bine si mai putin dureros pentru dumneavoastra asa sa stati. Nu conteaza pe care parte si cum, cine se uita la dumneavoastra, important este confortul. Sunt diverse pozitii pe care le puteti practica in travaliu, inclusiv stand pe jos. Intr-o maternitate de stat este mai dificil uneori sa puneti intotdeauna in practica ce faceti si este important sa faceti cum simtiti.

Ce se mai poate face pe langa modificarea pozitiei corpului? Masajul bilateral al coapselor sau al regiunii sacrate, masajul mainilor si al palmelor care este demonstrat ca elimina tensiunea si stresul, acupresiunea in zona coloanei vertebrale in timpul contractiilor sau continuu, aplicarea de presiune cu mainile pe spate, abdomen, coapse, sacru, perineu (partenerul poate face acest lucru inainte sa veniti la spital). Se pot aplica comprese calde sau reci, in functie de preferinta gravidei. Se pot utiliza uleiuri esentiale pentru relaxare (sub forma de uleiuri volatile sau combinate cu masaj).

Eu spun mereu gravidelor cand completeaza formularul ca nu au voie cu telefonul in sala de nasteri sa isi ia cu ele telefonul, sa isi puna niste casti si sa asculte muzica in timpul travaliului. In ceea ce priveste alimentatia in timpul travaliului se incurajeaza consumarea lichidelor, ceea ce inseamna apa plata sau sucuri naturale pentru ca este necesara multa energie. Binevenit poate fi si consumul unei bucatele de glucoza, ciocolata cand va simtiti epuizate. Ceaiurile de plante sunt de asemenea foarte bune.

Consider in acest moment necesar cu privire la schimbarea lucrurilor legate de nasterea naturala este aportul dumneavoastra. In conditiile in care dumneavoastra sunteti informate si v-ati facut o idee despre ce inseamna nasterea si cum doriti sa se desfasoare deja puteti veni sa aveti anumite cerinte. Este important ca personalul medical sa vina in sprijinul dumneavoastra, trebuie sa tinem cont de ceea ce dumneavoastra va doriti, de aceea am sa pun accent pe planul de nastere, sa ramana copilul cu dumneavoastra inca din perioada expulziei prin practicarea orei magice, examinarea de catre medicul neonatolog poate fi facuta fara a va desparti de bebelus, sa se puna copilasul la san. Insistati asupra prelungirii duratei de pensare si taiere a cordonului ombilical. Daca nu doriti sa fiti imobilizate la pat trebuie sa stiti ca monitorul fetal nu este de rutina, puteti refuza clisma la internare, sa refuzati epiziotomia daca considerati ca nu doriti sa vi se efectueze si orice manopera care ar putea declansa travaliul inainte de momentul la care acesta ar trebui sa se faca spontan. Tinand cont de toate optiunile dumneavoastra si de tot ceea ce va doriti pentru nasterea dumneavoastra si noi si dumneavoastra vom avea parte de experiente placute impreuna. Informati-va pentru ca atunci cand sunteti informate cu siguranta ca experienta nasterii va fi una mult mai placuta pentru dumneavoastra. Cea mai importanta este atitudinea pozitiva  si bucuria cu care trebuie sa participati la nasterea copilului dumneavoastra.

 

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close