O noua clasa de antimicrobi a fost descoperita in laptele matern

3 Octombrie 2017

de Irina Olteanu

Ca urmare a proliferarii din prezent a unor specii de bacterii rezistente la antibiotic, sunt necesare medicamente din ce in ce mai puternice pentru a contracara efectul acestora. Iata si vestea buna: exista un remediu intr-o sursa naturala si accesibila, laptele matern.

Zaharurile din laptele matern actioneaza asupra streptococului de grup B

Oamenii de stiinta au atestat de multa vreme proprietatile benefice ale laptelui matern. Cu exceptia ingredientelor deja cunoscute care confera nutrimente vitale pentru consolidarea sistemului imunitar al bebelusilor, se pare ca acesta dispune si de un mecasnim extrem de eficient cu rol antibacterian. Acest mecanism rezida in zaharurile continute de laptele matern.

laptele
Cu toate ca teoriile vehiculate pana in prezent sustineau ca modalitatile de protectie antibacteriana sunt transmise de la mama la bebelus exclusiv prin intermediul proteinelor din lapte, o echipa de cercetatori de la Universitatea Vanderbilt sustine ca zaharurile sau carbohidratii demostreaza de asemenea proprietatile care pot proteja impotriva unor infectii bacteriene.
Chimistul Steven Townsend a declarat ca “acesta este primul exemplu de activitate generalizata, antimicrobiana in ceea ce priveste carbohidratii din laptele uman. Una dintre proprietatile remarcabile ale acestor ingrediente consta in faptul ca sunt in mod evident lipsite de toxicitate, spre deosebire de majoritatea antibioticelor.”
Infectia cu cea mai larga raspandire care afecteaza nou-nascutii este denumita Streptococul de grup B, care poate determina ca bebelusii sa dezvolte sepsis sau pneumonie inainte ca sistemele lor imunitare sa fie suficient de puternice pentru a contracara patogenul. Din fericire, desi streptococul de grup B se poate dovedi fatal pentru bebelusi, majoritatea nou-nascutilor nu sunt infectati de acesta, iar echipa de cercetatori doreste sa investigheze daca acei bebelusi ar putea fi protejati gratie laptelui cu care sunt hraniti de catre mame.
“Ne-am intrebat daca cea mai comuna gazda a streptococului de grup B, femeile gravide, produce anumite substante care pot fie sa slabeasca fie sa distruga streptococul, ceea ce reprezinta cauza principala a infectiilor in randul nou-nascutilor de la nivel mondial” explica chimistul Steven Townsend.
Pentru a verifica aceasta ipoteza cercetatorii au prelevat carbohidratii din laptele matern provenit de la cinci donatori umani si au izolat zaharurile complexe din ele (denumite oligozaharide) inainte de a introduce oligozaharidele in culturi streptococice (printr-o tehnica de spectrometrie) in cadrul unui laborator de analiza. Urmarind cu ajutorul microscopului interactiunea dintre acestea, echipa de cercetatori a descoperit faptul ca toti carbohidratii pot distruge atat bacteriile, precum si sa slabeasca mecanismele sale naturale de aparare, impiedicandu-le sa formeze un biofilm protector pentru a combate orice amenintare patogena.

laptele
In imaginea prezentata, biofilmul poate fi observat in partea din stanga – insa este impiedicat sa se formeze in prezenta carbohidratilor in partea dreapta. Chimistul Steven Townsend explica “atunci cand bacteriile doresc sa ne faca un rau, ele produc aceasta substanta protectoare lipicioasa care le permite sa contracareze mecanismele de aparare ale corpului uman.”
Intr-una din mostre, zaharurile au reusit chiar sa distruga integral streptococul, iar in alta au fost eficiente in mod moderat in distrugerea streptococului, in timp ce in cele trei mostre ramase carbohidratii nu au fost prea eficienti. Pentru a explica ceea ce se intampla in mod exact, oamenii de stiinta desfasoara in prezent un alt set de teste.

Cercetari aprofundate se intreprind in prezent asupra componentelor din laptele matern

Intr-o alta cercetare care nu a fost inca publicata, dar a fost prezentata saptamana aceasta la intrunirea Societatii Americane Chimice din Washington, grupul chimistului Steven Townsend a descoperit din nou un amestec de rezultate. Acestea au inclus doua cazuri in care zaharurile din laptele matern a descompus biofilmul si a distrus bacteriile; patru in care biofilmul a fost descompus, dar bacteriile au supravietuit si doua in care bacteriile au murit, dar biofilmul a persistat.
Este inca devreme pentru a trage o concluzie si este clar faptul ca sunt necesare cercetari aprofundate pentru a elucida amploarea acestor rezultate. Insa daca echipa de cercetare poate rezolva acest mister, se poate pune baza unei noi clase de antibiotice, acum ca am aflat deja modul in care acesti carbohidrati functioneaza in prezenta bacteriilor. Chimistul Steven Townsend declara ca “aceste zaharuri au un sens dublu. In primul rand ele sensibilizeaza bacteriile tinta si apoi le distrug. Biologii uneori denumesc acest lucru letalitate sintetica si este vorba despre un efort major in ceea ce priveste dezvoltarea unor noi medicamente antimicrobiene cu aceasta abilitate.” In plus, echipa de cercetatori sustine ca datele sale preliminare, inca in desfasurare, indica faptul ca zaharurile din lapte pot face bacteriile mai susceptibile la antibioticele comune, precum penicilina si eritromicina. In studiile urmatoare echipa a demonstrat de asemenea faptul ca activitatea antimicrobiana a zaharurilor din lapte se extinde la alte bacterii infectioase, inclusiv la cei sase patogeni care reprezinta cauza principala a infectiilor intraspitalicesti (nosocomiale) de la nivel mondial.
Specialistii sunt de parere ca nu trebuie sa ne entuziasmam pana la momentul in care echipa nu va avea mai multe dovezi concrete, insa daca rezultatele ies precum se anticipeaza, este posibil ca acei carbohidrati sa fie capabili intr-o buna zi sa reduca utilizarea acestor antibiotice comune, iar in acest mod contribuie la elucidarea problemei pe care o reprezinta rezistenta la antibiotic “poti sa intelegi modul in care actioneaza zaharurile, iar apoi poti justifica incercarea de a le produce la scara larga si a le transfera in corpul uman”.
Rezultatele au fost prezentate in data de 20 august la intrunirea anuala a Societatii Chimice Americane din Washington si publicate in revista Boli Infectioase in data de 1 iunie intr-un articol denumit Oligozaharidele din Laptele Uman prezinta Proprietati Antimicrobiene si Anti-Biofilm impotriva Streptococului de grup B. Motivatia de baza pentru cercetare a fost problema in continua crestere a rezistentei bacteriene la antbiotice, pe care Centrul pentru controlul si Prevenirea Bolilor o estimeaza a cauza 23 000 decese anual.

Surse:
www.sciencealert.com; https://news.vanderbilt.edu; www.acs.org

Menu