Povesti de mamici: sarcina cu placenta previa

25 Septembrie 2018

de Irina Olteanu

Nu toate sarcinile decurg armonios si, din pacate, nici nasterile nu se finalizeaza asa cum ne-am dori. Insa atata timp cat de informezi si respecti sfatul medicului, procesul prin care devii mama nu are cum sa fie altfel decat minunat. Cum a fost sarcina cu placenta previa si cum se simte o proaspata mamica ne povesteste Ioana Catalina Galiceanu.

1. Descrie-ne momentul in care ai aflat ca esti insarcinata. Care au fost primele emotii pe care le-ai simtit?

Vestea ca sunt insarcinata a venit sub forma unui cadou intarziat de Craciun si un cadou in avans de Anul Nou. Eram in drum spre coafor cand am primit mesaj de la doctor in care imi confirma ca sunt insarcinata. Noroc ca deja parcasem masina. Pentru moment nici nu am constientizat ce mi se intampla. In momentul in care am realizat ca s-a indeplinit visul cel mai important l-am sunat imediat pe sotul meu pentru a-i impartasi si lui vestea cea mare. Atunci am fost coplesita de o bucurie imensa, ce nu poate fi descrisa in cuvinte.

2.  In ce punct al sarcinii ai aflat ca te confrunti cu placenta previa?

Spre norocul meu am aflat la inceputul trimestrului 2 si astfel am putut lua toate masurile necesare pentru a preveni complicatiile.

placenta previa

3. Ai apelat la mai multe opinii medicale sau doar la medicul care iti urmarea sarcina?

Diagnosticul a fost confirmat pe langa medicul care imi urmarea sarcina, de medicul care imi efectua ecografiile morfologice si de catre unchiul meu, medic ginecolog. A fost destul de clar ca ne confruntam cu o placenta previa, cu toate ca noi, eu si sotul meu am continuat sa speram pana in saptamana 28 de sarcina ca se va ridica.

4. Ce recomandari ai primit pe perioada sarcinii?

Recomandarile primite au fost cele uzuale, fara efort fizic, fara drumuri lungi cu masina, fara bai si dusuri cu apa fierbinte, fara activitati care sa provoace contractii si fara excursii in afara tarii. In acelasi timp am primit recomandarea de a rari mersul la birou, insa nu am putut sta departe de firma. Atata vreme cat lucrezi intr-un mediu placut, fara stres si agitatie, nu am considerat necesar sa stau acasa. Tinand cont de specificul activitatii mele, distributie produse natural-organice, a fost o adevarata placere sa ajung zilnic la birou si sa am contact cu oameni minunati si sa acord sfaturi pentru o viata sanatoasa. Trebuie sa mentionez ca am urmarit cu strictete si tratamentul recomandat de medic. Toate aceste masuri m-au ajutat sa nu am deloc sangerari in timpul sarcinii si sa ajung la 37 de saptamani de sarcina.

5. Care au fost principalele provocari cu care te-ai confruntat?

Din pacate am fost nevoiti sa renuntam la o excursie programata, insa a fost un pret mic platit pentru a ne asigura de sanatatea mea si a celui mic. In acelasi timp am fost nevoita sa imi petrec trimestrul II si III de sarcina doar in Bucuresti, cu toate ca imi doream mult sa mai ies macar pentru un weekend la mare sau la munte, insa nu am vrut sa risc aparitia unor complicatii. Alta provocare a fost diagnosticarea cu diabet gestational, si cu toate ca nu sunt un mare consumator de dulciuri cu zahar, am constientizat cat de greu este sa adopti o dieta fara zahar. Norocul meu este ca nu sunt nici pofticioasa, altfel nu stiu cum as fi rezistat cand cei din jurul meu serveau dulciuri care mai de care mai imbietoare. Pot spune doar ca, daca nu ai un stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata, poate fi greu sa urmezi un regim in sarcina. Din fericire, stilul meu de viata, implica o alimentatie echilibrata si a fost mai usor de gestionat.

placenta previa

O alta provocare a fost cea in care nu am avut voie sa ridic greutati. Eu fiind o persoana foarte activa, eram implicata in toate activitatile din cadrul firmei, inclusiv aranjatul si mutatul cutiilor in depozit. A fost dificil sa depind de altii pentru a cobori o cutie de pe raft sau a aranja produsele. Nu eram obisnuita sa depind de alte persoane, insa a fost ceva ce a trebuit sa invat.

6. Ti-ai fi dorit sa nasti natural? De ce?

De cand ne-am hotarat ca e timpul sa ne marim familia a fost fara indoiala ca imi doream sa nasc natural. Asa cum ne sugereaza si denumirea “nastere naturala” este modul firesc prin care sarcinile fara contraindicatii ar trebui duse la final. M-am interesat mult si mi-a fost clar ca o nastere naturala inseamna o recuperare mai rapida si posibilitatea de a fi in forma pentru a face fata noilor provocari. Am auzit povesti de la apropiati atat despre nastere naturala cat si prin cezariana si am constientizat ca in cazul nasterii prin cezariana este mult mai greu sa stai langa bebelusul tau, sa il ingrijesti si sa il tin in brate imediat dupa interventie. Eu imi doream foarte mult sa stau cu copilul imediat dupa nastere si sa creez legatura dintre mama si bebelus. Imi doream sa il iau in brate singura si sa il alaptez inca din primele clipe de viata. Operatia de cezariana te restrictioneaza la multe, iar daca stii ca esti o persoana care se vindeca/recupereaza mai greu este bine sa te gandesti de doua ori daca iti doresti cu adevarat sa nasti prin cezariana daca nu ai indicatii medicala pentru aceasta procedura.

7. In ce mod ai avut grija de tine pe perioada sarcinii? Ai avut vreun ajutor?

Pe langa o alimentatie sanatoasa, echilibrata, in care am acordat mare atentie ingredientelor alimentelor si provenientei acestora am avut grija si la alegerea produselor cosmetice utilizate. Astfel, am ales pentru igiena orala paste de dinti fara fluor. In cazul cremelor pentru fata am avut grija sa aleg produse cu ingrediente naturale, fara alergeni, cu un minim de conservanti, ambalate in mediu vidat (airless), indicate tenului sensibil. Pentru a mentine pielea hidratata am folosit un gel de dus, lotiune de corp si ulei pentru burtici din ingrediente in proportie de 98% naturale, hipoalergenice sau dedicate persoanelor cu piele sensibila. Pentru igiena intima am ales un sapun intim lichid, fara glicerina sau parfumuri, cu pH adaptat zonei intime; igiena intima este unul din lucrile cele mai importante in timpul sarcinii. Recunosc ca mi-au fost de mare ajutor cunostintele dobandite in ultimii ani in ceea ce priveste un stil de viata sanatos, care nu inseamna doar o alimentatie sanatoasa, ci si o ingrijire corporala cu produse sanatoase.

placenta previa

8. Cum a decurs nasterea? Povesteste-ne experienta ta.

Recunosc ca mi-a fost foarte frica de cezariana, insa de cand am aflat ca nu exista alta solutie, gandul ca in urma operatiei imi voi vedea puisorul si voi avea ocazia sa il tin in brate m-a ajutat sa trec peste acest moment. Cel mai frica mi-a fost de peridurala, insa am discutat cu mai multe mamici care au trecut prin aceasta procedura si m-au asigurat ca nu este dureros. Stiu ca am solicitat in repetate randuri sa fie lasat in sala langa mine sotul pentru a ma linisti, insa nu a fost posibil. Sentimentul cel mai ciudat a fost cand si-a facut efectul anestezia si nu mi-am mai simtit picioarele, iar cand au inceput sa ma pregateasca pentru interventie am simtit ca mi se face rau. Interventia in sine a trecut destul de bine, am avut norocul sa am langa mine o asistenta foarte draguta, care in momentul in care lucrurile nu pareau tocmai roz din perspectiva mea (cel mic era in pozitie transversa si a fost mai greu de extras din burtica, presiunea simtita de mine fiind una mare) a stat langa mine si m-a incurajat. Citisem povestiri ale altor mamici cum ca nu e indicat sa te uiti in sus spre lampa deoarece risti sa vezi ca intr-o oglinda ceea ce se petrece, asa ca am stat cuminte cu capul intr-o parte pana la final. Timpul dupa ce s-a nascut cel mic si pana am fost scoasa din sala mi s-a parut ca s-a scurs foarte incet. Stiu ca in timpul interventiei nu eram atenta nici la ce se vorbeste in jurul meu, prindeam doar cuvinte sporadic, deoarece imi doream foarte mult sa ii aud strigatul celui mic si sa se termine cat mai repede, sa fiu dusa in camera si sa stau la puiutul meu. Mi-am dorit foarte mult sa pot avea parte de Ora Magica, stiind si ca puisorul meu se va naste inainte de termen, insa din pacate spitalul nu practica aceasta procedura si fiind nascut la 37 de saptamani, cu o greutate mica, bebelusul mi-a fost adus scurt, dupa care transportat la neonatologie pentru evaluare. Am avut noroc ca nu a fost nevoie sa stea la terapie intensiva. Clipe grele pentru mine au fost orele ce au urmat dupa interventie, cand datorita varstei si greutatii cel mic nu avea puterea necesara sa traga la san, iar eu nu puteam sa ma ridic sa il tin corespunzator la san, astfel fiind necesar sa mi se administreze tratament intravenos pentru a stimula contractiile uterine postpartum si eliminarea de reziduuri, doza de calmante fiind una redusa in timpul acestui procedeu. Am avut noroc ca in acele momente au fost langa mine sotul si mama. Din pacate eu am fost internata cu anemie si asta s-a simtit in timpul spitalizarii, mi-a fost mai greu sa ma ridic din pat si sa imi refac fortele. In acelasi timp am avut stari subfebrile frecvente care ma tineau la pat, prin urmare contactul cu cel mic a fost unul restrictiv impus pentru a ma reface. Stiu ca in ziua externarii, dupa 3 zile de spitalizare, am asteptat cu nerabdare sa ne aduca buletinele de externare si sa plecam acasa. Sentimentul de a ajunge acasa si de a-mi tine puisorul la san atat cat doreste a fost incredibil.

9. Ti-ai fi dorit sa schimbi ceva in nasterea ta?

Da, as fi dorit sa pot naste natural. Iar in ceea ce priveste nasterea prin cezariana as fi dorit ca dupa interventie sa fi fost mai puternica si sa nu cedez la insistentele asistentelor de la neonatologie de a-l tine pe cel mic preponderent pe sectie si nu cu mine in camera.

placenta previa

10. Cum resimti experienta maternitatii?

Este ceva extraordinar, o senzatie de implinire si bucurie imensa. Eu am citit foarte mult despre ce inseamna perioada de dupa nastere, am fost la cursuri de puericultura si prim-ajutor, am incercat sa stiu cat mai multe pentru a nu fi luata prin surprindere. Recomand tuturor femeilor care isi doresc un copil sau care sunt insarcinate se sa documenteze cat mai bine inainte de nastere. Lumea ma intreaba daca m-am acomodat cu gandul de a fi mama, iar eu le raspund mereu ca DA. Am avut mare noroc ca m-am documentat inainte deoarece acum totul mi se pare normal, inclusiv noptile nedormite sau alaptatul continuu in unele zile. Da, nu este un job usor, cel de proaspata mamica, insa este incredibl sa iti ti puisorul in brate, sa il alaptezi si sa traiesti momente incredibile alaturi de acesta, mai ales ca fiecare zi este una in care invati ceva nou alaturi de el.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close