Pozitiile corecte de alaptare – VIDEO

20 Iulie 2018

de Irina Olteanu

Doamna Luiza Andries, specialist in alaptare certificat IBCLC, a vorbit la Scoala Parintilor Responsabili despre Sfaturi pentru o alaptare usoara. Alimentatia mamicii. Rolul tatalui:

Alaptarea este un proces care implica atat mamica, cat si taticul si alti membri ai familiei. Cu ce ne putem pregati inca din timpul sarcinii? In niciun caz nu va frecati mameloanele cu un prosop umed. Este un sfat care se folosea acum foarte multi ani si probabil bunicile sau parintii vostri stiu de el; dar nu este cazul sa va traumatizati. Ce putem face in primul rand este sa ne informam. In momentul in care va hotarati sa ramaneti insarcinate este sa participati la cursuri sau la grupuri locale de sprijin in alaptare care se tin ocazional, carti, dvd-uri sau filme pe Youtube. Ca si carte va recomand Ghidul pentru alaptare al doctorului Jack Newman, cel care este urmarit de toti consultantii in lactatie. Cartea este foarte utila si usor de citit. Mai putem apela si la prietene care alapteaza. De multe ori intr-o problema apelam la specialisti si medici si ne dam seama ca nu am primit raspunsul pe care-l cautam. Si atunci este foarte probabil ca o ruda sau prietena sa fi trecut prin acea experienta, iar sfatul sa fie cel dorit.

Ce ne dorim in momentul in care suntem hotarate pentru alaptare?

Sa avem incredere in noi. In primul rand ca si la nasterea naturala, alaptarea cere timp. Nu va asteptati sa nasteti si laptele sa tasneasca imediat din sani. Totul vine treptat, usor si in timp, important este sa avem rabdare. Avem nevoie de incredere pentru ca suntem niste mecanisme inteligente care reusim sa producem lapte exact dupa cantitatea si nevoile copilului. Si alaptarea aduce noi provocari.

Cand deveniti mamici devine totul foarte greu pentru ca nu mai dormiti. Apare astfel oboseala, epuizarea, avem tendinta sa dam vina pe altceva. De cele mai multe ori spunem ca avem un copil nemultumit, nesatisfacut sau care nu este satul. Apoi sunt responsbilitati coplesitoare dupa ce devenim parinti. Pentru ca nu stim ce avem de facut, este primul copil, dar uneori si la urmatorii apar lucruri diverse. Au alta personalitate si alte nevoi. Iar alaptarea este si ar trebui sa fie usoara daca va veti informa. Nu trebuie sa fie dureroasa.

Ce putem face in plus pentru alaptare?

Va recomand in momentul alaptarii sa incercati sa alaptati piele pe piele. In primul rand se va prelungi viata intrauterina. Copilul va va simti aproape, veti fi una, exact ca in perioada sarcinii. Avem sanse maxime de alaptare exclusiva. Puteti vedea pe Youtube cum copiii nascuti natural care treptat s-au catarat pana la san si s-au atasat perfect. Este esential sa ii oferim timp, sa nu il fortam, sa nu intervenim.

Copilul plange mai putin. Cand vine mama de la maternitate este pregatit patutul pentru copil si taticii spun ca doresc ca cel mic sa fie independent si sa doarma separat. Noi suntem mamifere. Mamiferele terestre sunt de 3 tipuri: followers (urmaritorii – cum sunt puii de cal care isi urmaresc mama, iar daca nu o mai are aproape intra intr-o stare de nesiguranta), hiders (mamiferele care stau in vizuina – vulpea, bursucul, ariciul, puii lor se simt in siguranta cand statu in patut). Noi nu suntem hiders, iar copiii nu vor sta in patut – acesta va ajunge loc de depozitare pentru rufe ce trebuie calcate sau jucarii. A treia categorie este de carriers sau caratorii – mamifere care caram puii pe noi, cum sunt si cangurul sau oposumul. Alaptarea si tinutul copilului in brate constituie indeplinirea unei nevoi.

Primele 3 luni dupa nastere se numesc al patrulea trimestru, iar copilul cauta contact in primul rand cu mama. Copilul simte caldura mamei si se simte in siguranta, simte pulsul, ii recunoaste vocea si mai ales mirosul. Nu va fie frica sa va luati copiii in pat alaturi de voi. O sa va fie mult mai usor pentru ca nu va mai trebui sa va ridicati din pat, sa alaptati si sa il puneti inapoi. De cele mai multe ori copilul care se alapteaza, desi mai des decat cel hranit cu lapte praf, mama doarme mai mult pentru ca nu este o trezire totala, ci una partiala.

Stabilizarea temperaturii este o alta tehnica, tehnica kangaroo, cand copilul prematur se tine la pieptul mamei pentru ca au o evolutie pozitiva, favorabila. Si mai putin stres pentru mama. Imi este mult mai usor sa stiu ca am copilul aproape, doar sa pun mana pe el. Daca nu reusiti sa il puneti in pat, luati un patut pe care il trageti langa patul dumneavoastra si faceti cosleeping. Credeti-ma ca nu veti reusi daca vreti sa il culcati in alta camera.

Care este secretul in alaptare?

Secretul in alaptare va zic din experienta ca este in pozitia in care tinem copilul si in pozitia de alaptare. Primul pas si cel mai important este ca mama sa stea confortabil. Daca nu gasesc o pozitie in care sa pot sta o ora fara sa amortesc ma voi misca si voi da din nou vina pe copil. Eu recomand si chiar in primele zile de viata sa folositi pozitia sustinandu-i ceafa. Astfel detineti controlul asupra alaptarii. Ca alaptarea sa aiba loc cu succes copilul trebuie sa cuprinda foarte mult din zona areolei, nu mamelonul. Daca aveti mameloane ombilicate nu are importanta; atunci cand copilul se ataseaza de mamelon nu face decat sa produca durere mamei. Atasarea trebuie sa aiba loc de areola, cea din spatele mamelonului.

Cea mai usoara metoda se numeste leagan inversat. Veniti cu mana opusa sanului de alaptare. Burta copilului este pe burta voastra. Copilul sta cu urechea umar-sold pe aceeasi linie. Incercati sa respirati si sa inghititi cu capul dat pe spate sau rasucit. Nu veti putea si nici copilul nu poate. Deci nu se va hrani, produce ragade, rani, iar alaptarea nu va fi un succes. Ureche-umar-sold la copil, iar nasul trebuie sa fie liber, asa ca trebuie tras mai spre talie. Atunci va face o hiperextensie a gatului si va suge foarte usor, exact cum si noi bem apa. Incercati sa va puneti in situatia lui. Ce i se intampla in momentul respectiv? Ce as face eu in locul copilului sau ce ma nemultumeste? Nu manutele la piept pentru ca atunci se formeaza un loc foarte mare intre voi si el, iar pozitia gurii va fi doar de pupic.

alaptare
Mai avem inca o pozitie in care voi ca mame detineti controlul cefei. Cu cealalta mana puteti manca sau puteti folosi telefonul. Pozitia stand pe lateral este foarte buna pentru mamicile care au nascut natural si nu stau inca in sezut. Cand copilul suge cu un flux mare se ineaca si este nemultumit; atunci ne intindem pe spate si copilul vine ca o broscuta pe noi.

Ce inseamna atasare corecta la san?

De asta insist foarte mult pe pozitie si pe atasare. Sunt secretele de care avem nevoie. Gura trebuie sa fie ampla, copilul sa cuprinda cat mai mult din zona inferioara a areolei, buzele sa fie rasfrante (gura ca de peste). Niciodata copilul nu va sta cu buzele supte sau ca in pupic pentru ca atunci va agresa mamelonul, nu va curge lapte, nu va suge eficient, va adormi frecvent si nici nu va avea castig ponderal. Printre primele sfaturi va fi sa suplimentati cu lapte praf ca nu aveti lapte destul.

Cand atasati copilul la san trebuie sa il dirijati. Copiii stiu sa suga din saptamana 28 de sarcina, atunci invata sa faca miscarile peristaltice. Doar ca nu stiu ce sa suga. De aceea e important ca in primele ore dupa nastere, ideal in primele minute, sa aiba parte de atasare corecta la san. Daca primul lucru de care se va atasa este un biberon, el va considera normalitatea si apare confuzia san-tetina, cand copilul refuza sanul in detrimentul biberonului.

Luam copilul de ceafa, cand deschide gura ii oferim mamelonul pe buza superioara si spre nas. Este un punct cardinal si copilul va ridica nasul, atasam copilul si cu cealalta mana facem compresie. Iar nasul este liber. Cand nu este liber trag copilul spre talia opusa, spre partea opusa sanului.

Cat de des alaptez? Mananca suficient?

Unii mananca in 5 minute, altii intr-o ora. Vi se pare corect sa ii grabim pe cei care nu mananca la fel de repede ca noi? Ascultati nevoile copilului dumneavoastra, lasati-l sa manance atat cat ii trebuie. Cea mai usoara si la indemana metoda de linistire a copilului este sa il alaptati. Alaptarea nu este doar hrana, ci forma de alinare a plictiselii, a durerii, a fricii cand mai creste, cand ii este sete. Copilul alaptat exclusiv, chiar si cu lapte praf, nu primeste niciun supliment de apa sau de ceai. Cat de des alaptez? La cerere. Copilul poate cere chiar din 5 in 5 minute. Exista anumite pusee de crestere pentru copii si aplicatii care va ajuta sa le identificati. Nu punem copilul la program, 15 minute la un san si 15 minute la celalalt pentru ca nu stim care este nevoia lui. Datoria noastra este de a-i oferi libertate si spatiu sa isi ia atat cat ii trebuie.

Mananca suficient? Asta este frica tuturor. Daca nu se hraneste. Atunci incepem sa vorbim despre indicatori. Suptul activ inseamna un copil atasat corect la san si caruia ii aud inghititurile. Se aud exact ca la un adult si se vad; miscarea este ampla. Se vede efectiv cand inghite. Un copil care va motai in pozitia pupic nu o sa faca un supt activ. Oricat de obosit ar fi un copil atasat corect la san se va trezi. Copilul suge cu ochii deschisi. Daca aveti un copil atasat la san care adoarme in secunda doi el face un supt de confort care il adoarme, il linisteste, ii confera siguranta, dar nu il hraneste. Asa ca noi trebuie sa corectam atasarea, iar cu mana cealalta facem compresie pe san pentru a-i creste fluxul de lapte. Nu exista copil lenes, nici macar prematuri. Copiii sug ce li se ofera. Daca atasarea nu este buna, fluxul de lapte nu ii multumeste si nu vor suge. Daca se ataseaza corect le va veni lapte si vor inghiti ceea ce li se ofera.

Apoi urmarim scaunele. In prima zi copilul elimina un scaun. Se numeste meconiu, un scaun spre negru. Pe masura ce trec zilele scaunul se deschide la culoare. Scaunul trebuie sa fie de marimea pumnului copilului. O sa va vorbesc despre ziua 4 cand ajungeti acasa pentru ca primele 3 le petreceti in maternitate si nu ajungeti mereu sa identificati scaunele copilului. Din ziua 4 se modifica textura si culoarea, ajunge exact ca mustarul. Iar mirosul este ca de iaurt, nu exista zone de mucus sau zone verzui. Dupa fiecare masa pot aparea scaune, este posibil si perfect normal. Cand suge eficient? Dupa ziua 4 apar 1-2 scaune pe zi de marimea pumnului copilului.

Despre diureza, de cate ori face pipi copilul? Un scutec plin inseamna 3 linguri de apa in prima saptamana. Chiar daca poate retine mult mai mult, asta inseamna pentru un parinte un indicator corect. Are 5-6 scutece pe zi? Atunci e ok. Aud inghititurile, suge activ? Are ochii deschisi? Are scaunele ca mustarul? Atunci lasam copilul in pace. Din pacate, de multe ori sursele de informatii nu sunt cele mai corecte sau noi nu stim sa le trecem prin filtrul propriu. Si ne gandim prima data la suplimentare. Alaptam pana cand copilul se relaxeaza.

Vreau sa mai vorbim despre semnele foamei. Cand ii este foame copilului? Cand se trezeste si are pumnii foarte stransi si ii tine la piept, e nervos, e iritat, nu reusesc sa ii ridic pumnul de la piept. Suptul devine accelerat la inceput – supt, inghitire si apoi se mai calmeaza. Este la fel ca la adulti. Apoi suptul devine mai regult. Supt, supt si inghitire – suge de 2 ori si inghite. Important este sa il auzim ca inghite.

Probleme in alaptare

Cu 2 lucruri ne confruntam dupa ce am nascut. Cea mai chinuitoare este furia laptelui. Ati auzit cu siguranta de ea, sanii devin calzi, sunt pietrificati, sunt rosii, foarte durerosi, cand mamelonul si areola sunt intarite. Copilul are nevoie de acestea sa fie foarte moi, pentru a-si manevra si mula aerola pe cerul gurii, exact cum doreste. Daca acestea sunt foarte tari, atasarea nu va fi cu succes. Si va avea tendinta sa se prinda doar de mamelon si apare durerea foarte mare si ragadele care pot ajunge pana la sange. Cum prevenim? Alaptam la cerere si eficient. Alaptarea cere timp. Initial avem colostru care este galbui, transparent, curge doar cateva picaturi, iar in prima zi copilul mananca doar 5 ml (o lingurita) la o masa. Apoi trecem la lactogeneza 1, cand laptele devine spre alb si lactogeneza 2 cand lactatia este deja instalata si nu mai avem nicio grija. De asta este important sa tinem corect copilul la san, ca sa trecem peste aceasta perioada inca din timpul maternitatii. Ci sa ajungem acasa si lactatia sa se instaleze fara sa ne dam seama, fara sa suferiti sau sa treceti prin dureri. Nu sariti peste mese, mai ales noaptea. Suntem mecanisme inteligente, care producem dupa cerere. Prolactina intre 12 si 5 dimineata produce cel mai mult lapte. De aceea este bine sa alaptam la cerere.

Cum prevenim furia laptelui? Simtim ca dupa alaptare sanul s-a golit. Textura sanului este modificata de cum era inainte sa alaptez. Punem foi de varza batute cu ciocanul, incalzite, facem masajul sanilor intr-o forma circulara, incepand de sus si coborand spre areola si mamelon. Compresele calde se pun inainte de alaptare pentru ca vor dilata canalele si laptele va curge mult mai usor, iar cele reci pentru a contracta canalele si a opri lactatia. Exista si o tehnica de presiune inversa, cand in loc sa mulgem sanul de sus incepem de la areola si ajungem la mamelon sa il detensionam.

Cand chemam consultantul IBCLC sau medicul? Cand ne dam seama ca ceva nu este bine? Cand bebelusul nu urineaza, cand unul dintre indicatorii anteriori nu este prezent – cand nu are scaune si urina este in cantitate mica, daca dupa ziua 3 urina este colorata si apar pete portocalii pe scutec este semn de deshidratare, cand scaunul dupa ziua 4 nu ajunge sa aiba textura si culoare ca mustarul, cand copilul nu suge activ sau doarme la san (nu este un copil lenes, ci trebuie crescut fluxul pe san). Sau cand mama face mastita, febra, zona rosie pe san si dureroasa.

Ce am voie sa mananc cand alaptez? Alaptarea nu este o boala. Daca nici voi, nici sotul nu va stiti cu teren alergic, nici sotul nu va suferi de vreo alergie. Totul consta in cantitate. Mancati de toate in cantitati normale. Daca imi plac portocalele nu voi manca o lada. Aveti 3 mese pe zi, 2 gustari. Nu va ganditi la kilograme pentru ca veti scapa de ele, ci sa aveti grija de voi pentru a avea grija de copil. In momentul de fata nu exista o lista oficiala de alimente. Mancam cate putin si urmarim reactiile copilului.
Taticii ar trebui sa lase mamele sa isi urmeze instinctul, bunicile, matusile, soacrele sa ajute mamele cu treburile din casa. Preluati sarcinile de curatenie si de mancare si lasati mamele sa aiba o relatie cu copilul si sa ajunga sa il cunoasca foarte bine in situatia aceasta si in relatia de alaptare.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close