Top 10 temeri despre nastere care nu sunt justificate

24 Martie 2015

de Cosmina Ionita

“Daca nu ajung la spital la timp?”, “daca bebelusul nu supravietuieste?”, “daca nu pot suporta durerea?” sau “daca ma rup?” Sunt doar cateva dintre gandurile sumbre ale viitoarei mame in legatura cu nasterea care se apropie. Fie ca sunt la prima nastere sau au deja experienta, femeile insarcinate nu-si pot stapani temerile sau chiar atacurile de panica despre “chinurile facerii”. Dar nasterea poate fi o experienta frumoasa, lipsita de durere daca te eliberezi de frica. Si ca sa-ti fie mai usor, iti prezentam 10 temeri despre nastere care nu sunt justificate.

Daca prima sarcina a fost usoara, iti faci griji ca a doua va fi grea. Daca prima data a fost greu, esti ingrozita ca istoria se poate repeta. Iar daca esti la prima nastere, imaginatia ta o ia pur si simplu razna creand cele mai pesimiste scenarii. Chiar si cele mai calme si echilibrate femei devin anxioase cand vine vorba de momentul nasterii.
“Este in parte emotie, parte anticipare, iar o parte teama pura de necunoscut. Dar este de asemenea un moment in care unele preocupari realiste vin in prim-plan. Si poate un pic coplesitor, chiar si pentru cele mai calme femei”, spune obstetricianul Laura Riley, Spitalul General Massachusetts din Boston.

Si cum sa nu se intample astfel cand femeile au fost dintotdeauna invatate ca este normal sa aiba dureri la nastere chiar din Biblie? “Voi inmulti mereu necazurile tale, mai ales in vremea sarcinii tale; in dureri vei naste copii; atrasa vei fi catre barbatul tau si el te va stapani”, sta scris in Facerea 3:16. Mai mult decat atat, femeile au fost indoctrinate de secole ca merita durerea. “Zamislirea a fost data de Dumnezeu in durere, ca sa stearga pacatul impreunarii in care exista si placere”, spune Maica Eustasia pe blogul ei crestin.

Cu astfel de mesaje care inunda internetul, cum sa gandeasca viitoarea mama la o nastere blanda si in armonie cu firea? Tocmai de aceea, am alcatuit un top al temerilor nejustificate pe care femeile insarcinate le au cand se apropie marele eveniment.

 

1. Teama de a pierde copilul in timpul nasterii

Nu o putem numi chiar nejustificata, dar aceasta temere nu-si are locul daca sarcina a fost monitorizata periodic si a evoluat bine. Strangulat cu cordonul ombilical sau expulzat fara vlaga sunt doua dintre scenariile ingrozitoare pe care le insaileaza femeile insarcinate. Medicii dau asigurari ca “lucrurile nu se intampla chiar ca in filme”. Cordonul ombilical aluneca usor peste capul fatului inainte ca el sa iasa. Complicatiile apar doar cand cordonul este prea scurt sau infasurat de mai multe ori, dar, in zilele noastre, orice problema este anticipata.
Cat despre moartea copilului in timpul nasterii – poate singura temere fondata – devine nejustificata daca i-ai oferit copilului un mediu sanatos de a se dezvolta, iar la monitorizarea periodica nu au aparut modificari alarmante. Sunt foarte rare cazurile in care copilul se opreste din evolutie cu cateva zile inainte de nastere. Dar trebuie sa gandesti pozitiv. Un psihic sanatos este vital!

longform-original-20535-1409789277-5

 

2. Teama de a muri pe masa de nastere

“Inainte sa nasc eram ingrozita ca as putea muri in timpul nasterii. Suna prostesc. Dar pe langa multitudinea de frici exagerate, aceasta ma coplesea mai mult decat orice. Si asta pentru ca mi se parea monstruos sa-i refuz lui dreptul la viata, chiar si independent de vointa mea”, imi povestea o prietena.
Suna intr-adevar terifiant! Iar cand am intrebat-o ce anume a speriat-o atat de tare incat sa aiba astfel de ganduri, mi-a raspuns sec: “sistemul!” Si m-a lasat fara replica. Pentru ca un sistem de sanatate atat de subred, de “nesanatos”, cu nasteri si morti de groaza iti provoaca fiori pe sira spinarii. Dar nu m-am lasat mai prejos. Am sfatuit-o sa dea uitarii toate ororile si sa-si pastreze calmul si credinta. Nimic rau nu ti se poate intampla daca esti stapana pe situatie, optimista si daca ai ales cu grija echipa medicala cu care sa nasti. Oameni devotati meseriei si implicati. Oameni.

 

3. Teama de a nu suporta durerea

Organismul femeii a fost conceput pentru a da viata. Inainte de orice artificii, a existat doar nasterea naturala ca urmare fireasca a naturii. De aceea, nu exista in nastere nicio durere pe care femeia sa nu o poata suporta. Durerea este doar consecinta contractiilor uterine. Iar teama amplifica tensiunea si durerile se intetesc. O data inlaturata frica, dispare si durerea. Bineinteles, ajutata fiind de gandirea pozitiva, controlul asupra situatiei si asupra propriului corp.
In cazul in care durerea devine insuportabila, poti solicita o anestezie sau macar niste calmante. Medicii dau asigurari ca analgezicele nu au efecte negative asupra ta sau a bebelusului. “Nicio femeie nu trebuie sa experimenteze mai mult decat un disconfort in timpul travaliului. Nu este nevoie sa sufere. Medicamentele impotriva durerii folosite astazi sunt, in general, sigure pentru mama si copil”, spune Robert Atlas, presedinte al departamentului de Obstetrica si Ginecologie de la Spitalul Mercy din Baltimore. Exista analgezia inhalatorie, cunoscuta popular cu denumirea de gaz ilariant, care calmeaza si linisteste mama, nu are niciun efect asupra fatului si mama isi poate amdinistra singura doza necesara cand simte nevoia.

 

4. Teama de epidurala

Multe dintre femeile insarcinate au o fobie fata de ace. Iar gandul unei injectii in coloana le provoaca reale atacuri de panica. Teama de procedura in sine, de amorteala si de efectele secundare le face pe viitoarele mamici sa refuze orice fel de analgezice. Obstreticienii dau asigurari ca rata de complicatii este extreme de mica, mai ales in cazul celor pe termen lung. Complicatiile pe termen scurt – precum o durere de cap spinal – pot fi tratate cu usurinta.
Daca iti este teama sa fii complet amortita, poti opta pentru epidurala “pe picioare”, cea care permite deplasarea. Epidurala “pe picioare” este o combinatie de anestezie epidurala si spinal, iar medicamentele sunt administrate in doze mai mici decat in cazul epiduralelor obisnuite. Te poti misca si poti simti contractile fara ca ele sa te deranjeze.

 

5. Teama de rupere

Cele mai multe femei sunt cu adevarat ingrozite ca ar putea sa se “rupa” in timpul nasterii. Sau sa fie necesara epiziotomia (taierea perineului – portiunea dintre vagin si anus pentru a facilita expulzarea fatului). Dar specialistii considera ca epiziotomia nu trebuie sa devina o rutina la femeile care nasc vaginal. Este o interventie chirugicala necesara doar in cazuri de forta majora, precum: deschidere insuficienta a uterului, marimea bebelusului, travaliu prelungit, ruperea perineului. Daca exista riscul ca perineul sa se rupa, medical poate decide efectuarea unei incizii care controlata si sub anestezie locala se vindeca mai usor decat o ruptura.
In orice caz, epiziotomia nu este sinonima cu nasterea naturala. De cele mai multe ori, mamica sufera cel mult niste fisuri care se vindeca in cateva saptamani. Iar ca sa fii sigura ca perineul este elastic si nu se va fisura, inscrie-te din timp la sedintele de masaj perineal. O musculatura pelviana tonifiata scade la minim necesitatea unei epiziotomii sau riscul de rupere a perineului.

 

6. Teama de cezariana

Oricate masuri de precautie si-ar lua pentru a evita cezariana, exista situatii in care se impune interventia chirurgicala. Chiar daca nu se regaseste in planul tau de nastere, trebuie sa o iei in calcul. Chiar daca exista o serie de dezavantaje – dureri abdominale, timp de recuperare mai lung, sistem imunitar al bebelusului mai scazut si lipsa contactului imediat cu pruncul – in cele din urma, siguranta si sanatatea bebelusului si a ta sunt mai importante!
Daca ti-ai dorit o nastere naturala, care s-a finalizat prin cezariana, nu inseamna ca ai dat gres! Ai nascut un bebelus sanatos. Este cea mai mare realizare!
Mai mult decat atat, in ziua de azi, medicii pot estima din timp daca vei avea nevoie de interventie chirurgicala. Daca ginecologul iti garanteaza ca poti sa nasti natural, nu ai de ce sa-ti faci griji!

 

7. Teama ca nu ajung sa nasc la spital

Acest lucru se intampla foarte rar cu primele sarcini. De fapt, aproape niciodata, cu excepția cazului in femeia alege sa amane sa mearga la spital. Nasterile in drum spre spital – in masina, in taxi, pe strada – sunt mai intalnite la sarcinile ulterioare. Dar nu exista niciun motiv de alarma. Discuta cu medicul despre semnele travaliului si cum le recunosti. Astfel, nu te va prinde nepregatita. Vei ajunge in timp util la spital. Pastreaza-ti calmul. Este cel mai important.

iStock_000000529115_Small

 

8. Teama ca nu ma voi putea controla

Teama ca nu ai putea avea un scaun necontrolat in timpul sarcinii, ca vei tipa sau injura este fara temei. Medicii chiar recomanda femeilor care nasc sa fie lipsite de prejudecati. Echipa medicala a vazut si auzit mai multe decat ti-ai putea imagina. Tot ce conteaza este sa aduci pe lume un bebelus sanatos.

 

9. Teama ca medicul nu va ajunge la timp

Ati ajuns la timp la spital si sunteti pregatita pentru marele eveniment. Acum, unde e medicul? Teama ca el sau ea nu va ajunge la timp este intalnita in cazul multor femei insarcinate. Dar nu ar trebui sa te ingrijorezi. Nu esti niciodata pe cont propriu. Chiar daca ginecologul tau este blocat in trafic, spitalul este plin de profesionisti gata oricand sa-i tina locul.

 

10. Teama de complicatii

Teama in sine nu ar fi tocmai nejustificata. Oricand se poate intampla ca ceva sa mearga prost si nasterea sa se complice. Dar trebuie sa ai incredere ca echipa medicala care te asista este pregatita sa intervina in orice situatie. Tot ce trebuie sa faci este sa fii informata si sa-ti alegi cu grija medicul care te va supraveghea la nastere. El te va tine la current cu tot ce se intampla in timpul sarcinii, travaliului si in ziua cea mare. Iar daca apare ceva ingrijorator in ce priveste evolutia fatului, vei afla din timp. Cand cunosti faptele, poti lua decizii informate.

“Adevarul este ca singura persoana care controleaza lucrurile in ziua nasterii este copilul, poate cu un pic de ajutor de la Mama Natura”, este de parere obstetricianul Laura Riley, Spitalul General Massachusetts din Boston. Prin urmare, chiar daca ai un plan de nastere la fel de detaliat ca “Razboi si Pace”, sunt sanse mici ca lucrurile sunt sa mearga aaa cum planificat. Dar asta nu inseamna ca vor merge prost. Trebuie doar sa lasi loc si neprevazutului.

 

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close