21 de semne care iti spun ca bebelusul este bolnav

9 Iulie 2018

de Irina Olteanu

Pentru un proaspăt părinte poate fi extrem de dificil să înțeleagă când bebelușul său este bolnav. Iată câteva semne pe care trebuie să le urmărești, precum și o serie de sfaturi care te pot ajuta să intervii în mod prompt.

Deși bebelușii nu pot să îți comunice problemele cu care se confuntă, iar comportamentul lor se schimbă frecvent odată cu creșterea, te ajutăm cu câteva semne care îți pot indica faptul că este bolnav. În cazul în care ești îngrijorată cu privire la starea sa de sănătate este important să ai încredere în instinctele tale și să apelezi la sfaturi medicale pertinente.

femeie-care-isi-tine-bebelușul-in-brate-si-pare-ingrijorata

Semne care îți spun că bebelușul este bolnav

1. Un plâns pe ton extrem de ridicat, extrem de slăbit sau continuuu
2. Lipsa reacției, reducerea activității, stare fără vlagă sau stare de leșin
3. O fontanela bombată la bebelușii de vârstă mică (o pată moale situată pe vârful capului bebelușului)
4. Durere evidentă
5. Înțepenirea gâtului la copil
6. O cantitatea insuficientă de aport de lichide într-un interval de 8 ore (aportul de alimente solide nu este la fel de important)
7. Refuzul de a se hrăni la sân sau din biberon
8. Pare sa întampine probleme la înghițire
9. Temperatura corporală mai mare de 38 grade Celsius pentru un bebeluș mai mic de 3 luni sau mai mare de 39 grade Celsius pentru un bebeluș cu vârsta 3-6 luni
10. Temperatura ridicată, dar mâini și picioare reci
11. Temperatura ridicată alături de liniște și apatie
12. Nu udă scutecul sau nu are lacrimi când plânge
13. Convulsii sau crize
14. Învinețire, aspect palid, marmorat, cenușiu sau dimpotrivă extrem de îmbujorat
15. Respirație rapidă, sunete ciudate în timpul respirației sau dificultate în respirație (își suge stomacul sub coaste ca să respire)
16. Neobișnuit de somnolent, greu de trezit sau pare să nu te cunoasca
17. Nu este capabil să stea treaz când îl trezești
18. O iritație sub formă de pete, de culoare violet-roșie oriunde pe corp (semn de meningită) sau orice tip de iritație
19. Vărsături repetate sau vărsături cu bila (de culoare verde)
20. Diaree
21. Înroșirea, supurație sau sângerare aparută la nivelul buricului, al penisului sau în orice parte a corpului pot fi semne de infecție

De reținut

În cazul bebelușilor nou-născuți și bebelușilor cu vârsta sub 3 luni, febra poate constitui primul și singurul semn al unei infecții serioase. Dacă observi o temperatură corporală chiar puțin peste intervalul normal , trebuie să aduci copilul cât mai curând posibil la medic. O temperatură normală este considerată 38 grade intrarectal sau 37.5 grade Celsius la subțioară.
Unul dintre primele semne de îmbolnăvire la bebeluși este reprezentat de o schimbare în comportament. Bebelușul poate să plângă mai mult sau să prezinte o schimbare la nivelul activității. În general, dacă bebelușul tău este activ când este treaz, se hrănește bine și poate fi alintat când plânge, sunt normale mici diferențe în nivelul de activitate sau în plâns. Cu toate acestea, dacă bebelușul devine letargic sau irascibil, poate fi vorba de o boală.
Există și semne mai subtile că bebelușul este bolnav. Printre acestea se numără schimbări în tiparul de somn; nu reprezintă întotdeauna o problemă, însă dacă apar subit sau sunt însoțite de alte modificări comportamentale pot indica o boală. Nici dacă un copil este extrem de lipicios nu este un semn bun întotdeauna.

Ce trebuie să faci ca parinte când copilul tău este bolnav

– Încrede-te în instinctul tău. Simptomele pe care le observi la bebelușul tău trebuie să fie suficient de clare pentru a-ți transmite că este o problemă – fie că este mai agitat decât de obicei sau nu poate adormi
– Ia temperatura copilului. Dacă are o răceală poate dezvolta o febră ușoară. Pentru nou-născuți orice creștere în temperatura corporală constituie un motiv de îngrijorare. Febra este, de obicei, un semn că nou-născutul se luptă cu o infecție. Bacteriile și virusurile se dezvoltă de obicei la o temperatură apropiată de cea normală. Atunci când apare febra, temperatura corporală crește, ceea ce îngreunează supraviețuirea bacteriilor și a virusurilor. Febra activează sistemul imunitar și transmite globule albe. De obicei, febra este asociată cu boli comune precum răceli, dureri de gât de infecții ale urechii. Există și situații când febra nu este un răspuns la boală, ci este cauzată de epuizare sau insolație. Epuizarea termică este însoțită de deshidratare, oboseală, greață, durere de cap și respirație rapidă.
– Monitorizează scaunul. În cazul în care scaunul bebelușului devine mai frecvent sau apos, poate fi vorba despre o afecțiune gastrointestinală. Dacă observi scaune lichide sau diaree, pot fi prezente și crampe stomacale.
– Sună medicul dacă bebelușul tău vomită. Nu este vorba despre regurgitări – o cantitate mică de lapte praf sau de sân care iese din stomac. Dacă vomită frecvent pe perioada bolii se află expus unui risc de deshidratare. Poate, de asemenea, să își inhaleze voma și să se înece.
– Verifică fontanela bebelușului tău pentru a verifica dacă este adâncită și observă cât de des urinează. Acestea sunt semne de deshidratare și necesită îngrijiri medicale. Alte semne de deshidratare includ: lipsa lacrimilor când plânge, letargie, piele palidă, gura uscată și lipicioasă și urina puternic mirositoare.
– Secreții nazale colorate galben sau verde. Pot indica o infecție respiratorie sau o alergie la tipul de lapte praf.
– Observă dacă există sunete de tip wheezing sau tuse. Dacă tractul respirator este iritat pot să apară. Wheezing-ul apare atunci când bebelușul încearcă sa expire (căile respiratorii sunt îngustate de prea mult mucus). Dacă tusea sa pare ca un lătrat, sună de urgență doctorul.
– Observă pielea bebelușului. Dacă îi apare o iritație neobișnuită, poate fi vorba de o infecție virală sau bacteriană; poate fi vorba și de o reacție alergică la lapte praf sau alt factor de mediu.
– Acordă atenție oricărei modificări de la nivelul pielii și ochilor. Dacă albul ochilor devine galben sau roz este un semn de boală. Pielea poate deveni îmbujorată dacă are febră. Și un aspect palid al acesteia ascunde boala.
Sună medicul oricând observi vreunul dintre aceste semne. Nu uita că deshidratarea poate fi periculoasă pentru un copil de vârstă mică și necesită îngirjire medicală adecvată.

Bebeluș agitat și nervos

Dacă ai un bebe agitat înseamnă că el încearcă din răsputeri să-ți transmită că are anumite nevoi. Bebelușii nu pot comunica cu tine prin cuvinte, de aceea agitația și plânsul sunt singurele metode prin care îți arată că își dorește ceva. Dacă bebe nu are febră, nu vomită, are energie, are poftă de mâncare, nu are membrele reci sau are scaune normale, atunci discutăm despre niște manifestări ale sale prin care dorește să te atenționeze că are scutecul murdar, ori că îi este foame, că este obosit sau are chef de joacă. În unele cazuri, bebelușii se agită deoarece vor atenție din partea mamei, adică să fie luați în brațe și pupați. Este normal ca bebelușul tău să-și dorească să stai cât mai mult cu el. În primele luni de viață, bebelușii se dezvoltă din punct de vedere emoțional și cognitiv.

mama-care-isi-tine-bebelușul-imbracat-cu-body-verde-in-brate-care-se-agita-iar-femeia-isi-tine-mana-la-tampla-si-pare-ingrijorata

Un alt lucru de care trebuie să ți cont este legat de faptul că un bebe agitat este și rezultatul stării de spirit pe care o are părintele. Dacă ai stări de anxietate, depresie sau ești stresată trebuie să știi că astfel de emoții negative sunt resimțite și de către bebelușul tău. De asemenea, dacă cel mic are crize dese și tu devi foarte agitată lângă el, se poate ca lucrurile să se înrăutățească.

Starea lui bebe poate fi influențată și de puseele de creștere. Pe lângă apetitul mai mare, creștere vizibilă în lungime și somn dereglat, un puseu de creștere vine și cu schimbări de comportament. Puseele de creștere au loc la 2 săptămâni, 3 săptămâni, 6 săptămâni, 3 luni, 6 luni și 9 luni. În acele câteva zile de creștere bruscă, se poate să ai un bebe agitat și plângăcios. Trebuie să acorzi atenție maximă copilului tău în zilele când trece printr-un salt de dezvoltare, pentru a-i îndeplini toate nevoile pe care le are.

Bebe agitat dă din mâini și picioare

Există 2 cauze frecvente prin care se explică situația în care bebe agitat dă din mâini și din picioare. Oboseala este prima cauză, fiind vorba despre depășirea orei de culcare. Atunci când bebe este foarte obosit, adrenalina din corpul său este eliberată tocmai pentru a-l menține treaz, iar acest exces de hormoni se manifestă printr-o agitație continuă, copilul este mârâit, își mișcă mâinile și picioarele frenetic și se freacă des la ochi. Este bine să-ți pui copilul la somn în maxim 30 de minute după ce au apărut primele semne de oboseală. Bebelușii au nevoie de mult somn pentru ca organismul lor să funcționeze normal.

Colicile abdominale sunt al doilea motiv în ceea ce privește un bebe agitat. Perioada colicilor este solicitantă atât pentru părinți, cât și pentru cel mic. Colicile abdominale sunt crampele pe care bebelușul le poate resimți începând cu vârsta de 1 lună și jumătate. Colicile trec de la sine și pot dura între 2 – 4 luni. Îți poți da seama foarte ușor dacă bebe are colici, prin simplul fapt că este agitat mereu, iar crizele de plâns durează câteva ore și pornesc de mai multe ori pe zi.

Bebe agitat la sân

Poziția incorectă în timpul alăptării este prima cauză pentru care un bebe este agitat la sân. Poziția incorectă pe care bebe o are la sân nu-l afectează doar pe el, ci și pe tine. Din dorința de a atinge nivelul de sațietate, bebe va strânge cu putere mameloanele, ceea ce îți va lăsa în urmă multe vânătăi și răni dureroase. Un bebe agitat care nu poate mânca suficient va refuza foarte repede sânul mamei. Pentru proaspetele mămici este esențial să învețe cum să-și alăpteze corect puiul. Ține minte că alăptarea corectă presupune ca bărbia celui mic să fie lipită de unul dintre sâni, iar nasul să fie în sensul opus mamelonului. Bebelușul trebuie să prindă întregul mamelon, nu doar o parte din el.

Puseele de creștere nu afectează doar comportamentul celui mic, ci și pofta de mâncare. Un bebe agitat care se află în plin salt de dezvoltare are nevoie să fie hrănit mai des decât în mod normal, iar cantitatea de lapte trebuie să fie mai mare. Problema este când nivelul de lactație al mamei este scăzut, iar bebelușul nu primește în timp ce este atașat la sân cât lapte își dorește.

Alte motive dese pentru care bebe este agitat la sân pot fi gazele, gustul laptelui (se schimbă atunci când mama cosumă mâncăruri iuți sau bea des sucuri acidulate) sau are nasul înfundat. În schimb, există și boala de reflux gastroesofagian, intoleranțele sau alergiile. Dacă pe lângă agitație observi și alte simptome precum diaree, erupții sau balonare mergi de urgență cu bebelușul la medic.

Bebeluș agitat când mănâncă

Momentele când bebe este agitat în timpul mesei reprezintă adesea un moment de panică pentru mămica, care se întreabă ce problemă are puiul ei. Fluxul laptelui este adesea o problemă care îi face pe cei mici agitați în timpul meselor. Dacă fluxul laptelui este scăzut, copilul devine frustrat deoarece nu se poate hrăni suficient. Pe de altă parte, hiperlactația îl va face pe bebeluș să se înece foarte repede și îi va provoca gaze abdominale. Îți poți controla fluxul laptelui stând pe spate sau într-o parte atunci când îți hrănești bebelușul. Și mediul contribuie la starea celui mic în timp ce mănâncă. Dacă la debutul mesei stau multe persoane în aceeași cameră cu el, rezultatul poate fi un bebe agitat care probabil va refuza laptele.

femeie-care-isi-alapteaza-bebelușul-si-ii-tine-mana-pe-cap

Mai trebuie să iei și un alt lucru în considerare. La fel de bine cum ai un bebe agitat și flămând, așa trebuie să te gândești că poate fi și sătul. Dacă s-a săturat, cel mic te va atenționa prin mișcări ale mâinilor și detașarea de la sân. În cazul în care nu iei în considerare semnele lui, atunci va începe să plângă. Același semne ți le oferă și un bebe agitat la biberon, care deja a ajuns la pragul de sațietate și vrea să termine masa.

Relația dintre mamă și copil este una atât de apropiată, încât cel mic va simți dacă mamei îi este rău, este supărată sau stresată. Un astfel de comportament îl va face pe bebe agitat și anxios.

Crize de plâns înainte de somn

În cazul unui bebe agitat înainte de somn putem vorbi de 3 cauze principale, anume tranziția către un ciclu de somn normal, factori iritanți din mediul înconjurător sau nevoia de atenție din partea mamei. Un bebe agitat cu vârsta sub 3 luni va avea adesea crize de plâns înainte de somn, fiind vorba despre o reacție normală a organismului care trece de la programul lung de somn, la acela fără oprire de pe timpul nopții. Întregul proces de tranziție către un ciclu de somn complet poate dura chiar și o lună, timp în care și sistemul digestiv sau inima se adaptează noilor schimbări. Plânsul este singurul mod prin care bebelușul comunică doar cu tine, iar dacă în camera lui există factori care îi perturbă somnul, te va atenționa imediat. De obicei, ne referim la căldura sau frigul din cameră, parfumuri, lumină puternică sau zgomot deranjant. La final, nu putem aminti și de legătura pe care bebe o are cu tine, iar crizele de plâns înainte de somn pot fi un semn că vrea să stea numai cu tine. Mama este cel mai liniștitor lucru pentru orice bebeluș.

De ce se agită bebelușii în somn

Mișcatul mâinilor sau al picioarelor în timpul somnului sunt considerate reflexe normale pentru un bebe, deoarece ei se află în plin proces de dezvoltare. În primele 4 – 6 luni de viață, copii nu își pot controla membrele și își petrec mare parte din timp dormind (mai mult de 16 ore). De aceea, este normal ca în timp ce dorm să facă gesturi necontrolate. Pe de altă parte, despre un bebe agitat în somn putem să mai spunem că visează mult. Cei mici încep să rețină abia după vârsta de 5 – 6 luni, fețe și obiecte din jurul lor, pe care ulterior le proiectează în somn. Coșmarurile sunt, într-adevăr , rare, dar atunci când au loc ele perturbă somnul, provoacă clipitul involuntar și îl fac pe bebe agitat.

Plânsul și agitația sunt singura formă de comunicare pe care bebelușii o pot avea cu tine. Trebuie să fi atentă la nevoile lui bebe și să urmărești cele 21 de semne pe care este posibil să ți le transmită, pentru a fi sigură că nu este vorba despre o problemă de sănătate. Totodată, un bebe agitat poate fi flămând, să aibă gaze, să fie murdar, obosit sau să tânjească după mai multă atenție din partea mamei. Proaspetele mămici trebuie să îndeplinească cu răbdare nevoile copilului, dar și să apeleze urgent medicul dacă starea puiului lor se înrăutățește.

Surse: bounty.com, aboutkidshealth.ca, livestrong.com, healthline.com, kellymom.com, webmd.com, healthychildren.org, parentingscience.com, qbebe.ro, totuldespremame.ro, reginamaria.ro, parenting.firstcry.com, medicalnewstoday.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close