10 superstiții despre sarcină transmise din generație în generație

9 Aprilie 2021

de Mirela Floricescu

Superstițiile nu au o bază științifică, dar ele au apărut din cele mai vechi timpuri pentru a justifica anumite evenimente care se întâmplau în viața oamenilor. Multe superstiții sunt foarte ciudate și nu mai sens pentru oamenii din prezent. Aproape nimeni nu se mai ghidează după superstiții în ziua de astăzi, de aceea nici pe parcursul sarcinii nu ar trebui să dai importanță acestor vorbe din popor. Nu s-a dovedit niciodată ca încălcarea acestor credințe vechi atrag de la sine lucruri negative. Pentru femeile ce urmează să devină mămici foarte curând, este interesant să vadă cum percepeau oamenii sarcinile acum mult timp și ce obligații aveau pe atunci gravidele. Poate fi o activitate relaxantă și amuzantă de a citi superstiții despre sarcină. Găsești mai jos cele mai interesante superstiții despre sarcină transmise din generație în generație.

Superstiții în sarcină

1. Nu ține secretă sarcina: dacă afli că ești însărcinată și nu împărtășești asta cu restul lumii, atunci vei naște un copil mut. Această idee face parte din categoria celor mai haioase superstiții despre sarcină.

2. Evită anumite alimente: se consideră faptul că anumite mâncăruri îți pot provoca travaliu. Mâncarea picantă ocupă un loc fruntaș în lista alimentelor ce pot induce nașterea și poate avea efecte dăunătoare asupra digestiei, precum reflux gastroesofagian și arsuri stomacale. Alte alimente responsabile de inducerea travaliului ar mai fi ananasul și uleiul de ricin. Ananasul conține bromelaină, o substanță care ar ajuta la relaxarea cervixului, în timp ce uleiul de ricin era folosit pe timpul egiptenilor, ca fiind un laxativ puternic cu efecte directe asupra uterului. Nu există niciun studiu care să demonstreze că vreun aliment poate declanșa travaliul, de aceea este bine să ai răbdare ca bebe să vină atunci când este „pregătit”, iar în cazul unor îngrijorări pe care o ai în ceea ce privește ziua nașterii, singura soluție recomandată este de a discuta cu obstreticianul tău.

burtica-de-gravida-plina-cu-biletele-colorate-pe-care-sunt-semne-ale-intrebarii-despre-superstitii-in-sarcina

3. Nu cumpăra haine înainte de naștere: este una dintre cele mai cunsocute superstiții.Se spune că atragi foarte mult ghinion, dacă îi cumperi bebelușului tău lucruri înainte de a-l naște. De asemenea, hăinuțele cumpărate înainte de naștere ar putea însemna că bebe va fi bolnav. Cu atât mai puțin nu trebuie să iei în considerare această vorbă din popor, deoarece majoritatea mămicilor își cumpără toate cele necesare cu multe luni înaintea termenului și dau naștere mai apoi unui bebeluș sănătos și voios.

4. Să nu atingi altă gravidă: În cele mai vechi timpuri exista o superstiție foarte ciudată, anume dacă o  femeie gravidă atingea o altă gravidă, atunci sexul bebelușului se putea inversa. În ziua de astăzi prea puțini mai știu despre acest mit.

5. Nu trebuie să zici numele copilului: înainte, multe gravide păstrau cu îndârjire misterul despre numele bebelușului, doar pentru a-l feri pe cel mic de necazuri. Totodată, se pare că nu ar fi bine să-ți strigi copilul pe nume înainte de botez, fiindcă spiritele rele îi vor aduce multă suferință.

6. Tunsul aduce ghinion: și nu doar necaz, ci și i-ar scurta viața copilului. Nimic mai greșit, deoarece majoritatea gravidelor se confruntă cu neplăcuta cădere a părului, iar din cauza dereglărilor hormonale au o podoabă capilară aspră și lipsită de strălucire. Este recomandat să-ți tunzi părul măcar 3 – 4 cm, o dată la 2 – 3 luni, pentru a-i da posibilitatea acestuia de a se regenera. De asemenea, dacă ai nevoie de o schimbare de look pentru a-ți recăpăta încrederea în tine, atunci fă-o! Legătura dintre tuns și ghinionul pentru bebe este doar o vorbă învechită.

7. Dureri stomacale și un bebe creț: femeile de pe timpuri spuneau că durerile și arsurile stomacale erau un semn privitor la părul bebelușului, mai exact că acesta va fi bogat și creț. În realitate, durerile stomacale sunt cauzate de greutatea lui bebe care apasă pe tractul digestiv al mamei și efectul unui regim alimentar nesănătos, umplut din belșug cu mâncare de tip fast-food, băuturi acidulate și vicii periculoase. Mai mult ca oricând, sarcina este perioada în care alimentația trebuie să fie constituită doar din fructe, legume și cereale. Copilul are nevoie de cantități mari de vitamine, fibre și minerale pentru a se dezvolta normal în uter.

copil-blond-si-cret-doarme-cu-degetul-in-gura

8. Nu te uita urât la cineva pentru a nu avea un bebe urât: trăsăturile unui copil nu pot fi influențate de o simplă pivire, ci ele sunt construite din genele părinților. Ține cont însă că nu este indicat oricum să te raportezi la felul în care arată un om. Fiecare este unic și frumos în felul său.

9. Mâncatul pe furiș: se cunoaște faptul că femeile însărcinate poftesc la cele mai neobișnuite alimente. Mâncatul pe furiș se crede că ți-ar oferi un copil fricos. Dacă motivul furișatului sunt niște alimente nesănătoase, ar trebui să te gândești că îți vor face rău atât ție, cât și bebelușului tău. Modul cum te hrănești în sarcină este foarte important pentru starea ta și pentru sănătatea celui mic.

10.Ține secretă data nașterii: protejarea bebelușului de spiritele rele le făceau pe femeile din trecut să țină secretă data când vor naște. Pe atunci nici nu exista tehnologia necesară care să spună exact ziua nașterii, de aceea perioada aproximată a termenului era știută doar de părinți. În prezent, unii viitori părinți nu anunță data nașterii pruncului lor din dorința de a păstra acel moment intim doar pentru ei.

Sfaturi bătrânești în sarcină

Dacă ai rude bătrâne, cu siguranță îți vor spune de aceste superstiții. Anumite gesturi și obiecte sunt considerate în tradiția populară aducătoare de necazuri. Mai jos găsești cele mai bizare sfaturi bătrânești în sarcină.

o-femeie-tanara-si-una-mai-in-varsta-discuta-la-o-masa-despre-superstitii-batranesti-in-sarcina

1. Trebuie să mănânci cât doi: această idee rămasă întipărită în popor le produce confuzii viitoarelor mămici, care se întreabă dacă bebe are nevoie de multă mâncare. Această teorie este falsă. Dacă mănânci în exces, tot ceaa ce vei obține sunt probleme digestive și multe kilograme în plus. Contează alimenele pe care le consumi, iar cantitatea trebuie să fie ca înainte de sarcină. Bebe are nevoie de nutrienți pentru a crește normal în burtică, iar pe aceștia îi va obține dacă tu vei consuma multe fructe și legume, în cantități normale.

2. Evită înmormântările și nu ai ghinion: nu sunt evenimente plăcute pentru nimeni, iar atmosfera apăsătoare specifică le poate transmite viitoarelor mămici o stare de neliniște și tristețe, de aceea ar fi mai bine să nu participi la înmormântări cât timp ești gravidă. Însă, nejustificată este superstiția conform căreia spiritul decedatului îi va aduce ghinion femeii însărcinate.

3. Să ai încredere în Luna plină: încă de acum multe secole se transmitea vorba că mulți bebeluși sunt născuți de Lună plină, tocmai de aceea în timpurile străvechi când nu exista un mijloc pentru a afla în ce zi vor naște, femeile se ghidau după poziția Lunii. Totodată, exista și mitul Lunii și al fertilității. Dacă voiau să rămână însărcinate, femeile încercau să conceapă un bebe în noaptea cu Lună plină. Ambele superstiții sunt nefondate, datarea sarcinii ține doar de ziua fecundării ovulului, iar concepția de ovulația lunară.

4. Să nu treci peste funie și să nu ți mâinile ridicate: pentru a nu avea cordonul ombilical răsucit. În realitate, un cordon ombilical răsucit este efectul mișcărilor pe care bebe le are în uter.

5. Să nu lovești animale: sau vei avea un copil ranchiunos și egoist. Acțiunile mamei din timpul sarcinii, nu au nicio legătură cu modul în care se va comporta bebelușul după naștere. Educația din primii ani de viață este baza de la care trebuie să pornească orice părinte, pentru a avea un copil minunat.

6. Să nu stai lângă foc: sau bebelușul se va naște cu pete roșii. Bineînțeles că sunt de evitat evenimentele neplăcute, fie și observate de la distanță, dar acestea nu au nicio legătură cu modul în care va arăta copilul tău.

Superstiții despre gravide

Există mnumeroase mituri despre gravide care au ajuns din vorbă în vorbă până în ziua de astăzi. De la forma burții, ce ar trebuie să poarte sau ce actvități sunt de rău augur, toate superstițiile despre gravide s-ar putea să le pună pe gânduri pe unele femei.

1. Nu ai voie să porți mărgele: ca să nu ai cordonul ombilical înnodat. Sunt foarte rare situațiile când o femeie însărcinată are cordonul ombilical încurcat și asta se poate întâmpla din cauza dimensiunilor mici ale fătului sau în sarcinile gemelare. Un mit legat de ce bijuterii să nu poarte o gravidă, nu are vreo legătură cu probleme apărute în sarcină.

burtica-de-gravida-pe-care-sunt-puse-lanturi-cu-perle

2. Trebuie să ai cuțite sub pat: era o metodă des folosită în trecut pentru a alunga spiritele rele din jurul gravidei. Această superstiție este rar auzită acum și clar nu este o ipoteză demonstrată științific.

3. Nu ai voie să faci sex: deoarece poate afecta dezvoltarea fătului. Atâta timp cât sarcina decurge normal, iar medicul nu ți-a recomandat să eviți contactele intime, nu există vreo problemă în a face sex până în ultimul trimestru de sarcină. Copilul nu este afectat în nicun fel, fiind protejat de mușchii puternici ai uterului.

4. Alimente lipite: cumar fi două gălbenușuri în același ou sau două căpșuni lipite. Legat de această superstiție, se spune că vei avea gemeni dacă dai din greșeală peste două alimente lipite între ele.

5. Să nu treci peste un pod sau o apă: acest mit era legat de lactația viitoarei mămici, anume dacă o femeie gravidă trecea peste o apă sau un pod rămânea fără lapte. De fapt, laptele matern  insuficient este un efect al mai multor probleme pe care le are mama, cum ar fi dereglările hormonale, sânii prea mici, vârsta, obezitatea sau diabetul.

Superstiții în sarcină forum

Sunt multe păreri pro și contra în ceea ce privește anumite superstiții despre sarcină, iar mămicile care au trecut prin experiența unei sarcinii își pot experima punctul de vedere cel mai bine. Mai jos găsești confesiuni ale unor mămici despre superstițiile în sarcină.

femeie-gravida-sta-in-pat-cu-un-laptop-si-cauta-pe-froum-despre-superstitii-in-sarcina

„Mama a furat o prună când era gravidă cu mine și a ascuns-o la spate, iar eu am o aluniță de mărimea unei prune pe spate. Am auzit de toate aceste supersiții. Eu nu prea cred că au vreo legătură cu realitatea. Când eram gravidă cu fiul meu și eram studentă, făceam practică în asistență socială. Vedeam copii și adulți cu tot felul de deficiențe, iar fiul meu este foarte bine. Haine am cumpărat la greu, nu mă puteam abține. Și acum cand achiziționez haine copiilor, arunc câte un ochi la raionul de nou-născuți. Este ceva magic acolo.” – forum.7p.ro

„Și eu aveam totul pregătit înainte să nasc și nu s-a întâmplat nimic cu sarcina. Dimpotrivă, a trebuit să fac cezariană la 41 de săptămâni, că altfel nu se grăbea fiica mea să iasă. Mie superstițiile astea mi se par niște aberații cât casa. Dacă nu le văd logica sau un sambure de adevăr cât de cât științific, nu le cred, zică cine ce-o vrea.” – forum.7p.ro

„Nu am avut nicio superstiție cât am fost gravidă și nici după ce am născut.  Nici în momentul de față nu cred în chestiile astea. Am spus tuturor cu bucurie că sunt gravidă după ce am făcut testul, iar fiica mea nu-i deloc vorbăreața, dacă fi să mă iau după superstiția cu vorbitul. Am luat hăinuțe și lucruri înainte să nasc, am mâncat fructe din magazin fără să le cumpăr și nu are semne pe ea. A iesșit creață fără să umblu cu rumeguș în traistă. Am scos copila afară la câteva zile de viață, deși se zice că nu-i bine până nu este botezată. Nu i-am pus ață roșie să nu cumva să mi-o deoache careva și am văzut imagini șocante când eram gravidă și nu s-a întâmplat nimic.” – forum.7p.ro

„Eu nu cred în superstiții despre sarcină, dar nici nu încerc să sfidez soarta. Singurul lucru de care îmi amintesc acum este că nu am cumpărat nimic pentru bebe în primul trimestru de sarcină, atunci când sunt mai mari riscurile de avort spontan, dar cam atât.” – ghidulmiresei.ro forum

„Eu am fost atât de influențată de superstiția aia legată de cumpăratul lucrușoarelor, încât chiar îmi era frică sa nu fie adevărată. Toată lumea din jur mi-a zis să-mi aleg de pe internet ce vreau și după ce nasc să meargă ei prin magazine și să-mi cumpere ce mai am nevoie. M-am enervat și le-am dat peste nas și am fost eu și mi-am cumpărat tot, iar cu bebe nu s-a întâmplat nimic rău.” – femeia.ro forum

Superstiție în sarcină fată sau băiat

Acum zeci de ani nu exista ecograful, iar femeile însărcinate s-au dovedit foarte inventive în ceea ce privește metodele de a afla sexul copilului. Începând cu stările pe care le aveau, forma burții sau testele cu anumite ingrediente din casă, toate reprezintă mituri care s-au păstrat din generație în generație până în ziua de azi. Trebuie să știi că aceste superstiții care teoretic te-ar ajuta să ghicești sexul copilului, nu au sunt demonstrate prin niciun studiu. Mai jos ai câteva superstiții despre sarcină prin care îți poți da seama dacă vei avea fată sau băiat.

femeie-gravida-tine-doua-biletele-colorate-unul-cu-baietel-si-celalalt-cu-fetita

1. Mănânci sărat sau dulce: dacă mănânci în ultimul timp sărat, atunci se spune că vei avea băiat, dar dacă înclini spre a consuma multe dulciuri, atunci vei avea o fetiță. O dorință evidentă de a consuma alimente cu un anume gust, arată faptul că organismul tău trece prin niște schimbări majore și duce lipsa unor nutrienți esențiali.

2. Dacă stai cu gura deschisă: momentul conceperii se crede a fi esențial dacă vrei ca bebe să aibă un anumit sex. Se spune că vei avea o fetiță dacă stai cu gura deschisă în acel moment.

3. Burta țuguiată: este un mit foarte popular și în prezent. Se pare că se va naște un băiat dacă burta mamei este țuguiată.

4. Grețuri matinale: se spune că dacă ai grețuri foarte des atunci vei naște o fată. Nu există un studiu care să lege starea mamei de sexul fătului, dar grețurile matinale sunt efectul problemelor digestive comune la femeile gravide, a stresului și nivelului crescut de progesteron (hormon produs de către placentă).

5. După cum arată tenul: femeile gravide fără probleme cu tenul vor naște un băiat, iar cele cu pete și pistrui, se spune că vor avea o fată. Nivelurile crescute de hormoni sunt cele care au efecte asupra tenului unei gravide. În funcție de organism, imperfecțiunile de pe ten pot fi mai accentuate sau mai mici.

6. Testul inelului: leagă un inel (preferabil de logodnă) de un fir de păr și așează-l deasupra burticii. Dacă inelul se balansează în stânga și în dreapta, vei avea băiat, iar dacă se rotește este vorba despre o fetiță. Aceasta este o superstiție pe care unele gravide o încearcă și acum din amuzament sau din pură curiozitate.

7. Poziția de concepere a lui bebe: este un detaliu intim pe care este normal să-l păstrați doar pentru voi și partener, însă acum zeci de ani femeile erau foarte extrovertite când era vorba despre pozițile pe care le-au avut în timpul concepției, din dorința de a afla sexul viitorului copil. Despre poziția misionarului se spune că oferă cuplului un băiat, iar atunci când femeia stă deasupra se crede că perechea va avea o fată.

8. Burtă joasă sau ridicată: dacă burta este mai joasă atunci se zice că vei naște un băiețel, dar dacă burtica este mai ridicată atunci vei avea o fetiță. Poziția și forma burții ține doar de poziția fătului și de circumferința taliei mamei.

femeie-mulatra-gravida-se-uita-la-burtica-si-zambeste

9. Testul cu sare: acest aliment pe care oricine îl are în casă se spune că îți arată sexul bebelușului. Unei femei gravide trebuie să i se toarne puțină sare pe cap. Dacă viitoarea mămică va duce mâna la nas, va avea un băiețel, dacă o va duce la gură atunci va naște o fetiță.

10. Visul cu rațuște: un mit vechi de sute de ani spune că o femeie gravidă care visează rațe, va avea clar o fetiță. Visele sunt rezultatul imaginației noastre involuntare, tocmai de aceea nu trebuie să vă ghidați după așa ceva, ci după ecografiile pe care le faceți pe parcursul sarcinii.

Superstiții pentru a rămâne însărcinată

Multe femei își doresc cu ardoare să devină mămici, de aceea tind să dea crezare și celor mai vechi superstiții despre sarcină. Cu siguranță apropiații mai în vârstă te vor umple de sfaturi, superstiții și zicale demne să te ajute să devi mămică. Important este să îți dai seama că organismul nostru nu este ghidat de niște credințe prăfuite, ci de hormoni. De aceea, perioada ovulației este cel mai bun moment dacă vrei să rămâi gravidă, dar pentru satisfacerea curiozității poți citi superstițiile pentru a rămâne însărcinată de mai jos.

o-femeie-tine-o-ecografie-langa-burta

1. Stai mai mult la soare: pentru a-ți crește nivelul de hormoni sexuali. În popor se credea că vitamina D pe care o primim stând câteva ore pe zi la soare, are o legătură directă cu hormonii femeiești.

2. Pune mâna pe burtica unei gravide: dacă pui mâna pe burtica unei gravide se spune că se „ia”. În realitate, acesta poate fi maxim un gest drăguț din partea ta, dar care s-ar putea să o deranjeze pe viitoarea mămică. Așa că nu lua în seerios anumite supersiții despre sarcină.

3. Alimentele determină sexul copilului: există alimente care se crede că îmbunătățesc fertilitatea, dar niciunul nu poate garanta ce sex va avea copilul. În tradiția populară, femeile erau încurajate să mănânce murături pentru a avea un băiat, iar dacă preferau zahărul nășteau o fetiță. Alimentația unei femei însărcinate trebuie să fie pe bază de legume și fructe, în nicun caz pe produse cu mult potasiu sau foarte dulci.

4. Poziția este cea mai importantă: pozițiile care permit o penetrare mai adâncă sunt într-adevăr recomandate dacă încerci să rămâi gravidă, dar nicio poziție sexuală nu-ți poate garanta că vei avea un bebe. Concepția se întâmplă, de fapt, doar atunci când un ovul este fecundat de către un spermatozoid și are capacitatea de a ajunge la uter.

5. Visezi șoricei: dacă ai visat recent că țineai în mână un șoricel, se pare că vei rămâne curând însărcinată, conform unei superstiții despre sarcină. De asemenea, dacă vezi mulți șoricei în vis, se pare că o prietenă bună va avea cât mai repede un bebeluș.

Deși provin din cele mai vechi timpuri, aceste superstiții despre sarcină își pierd din însemnătate din ce în ce mai mult în lumea contemporană. Ele au apărut din încercarea strămoșilor noștri de a explica mai multe fenomene neînțelese, pentru care știința de la vremea respectivă nu avea încă un răspuns logic. În societatea de astăzi, anumite superstiții despre sarcină sunt un prilej de amuzament pentru majoritatea oamenilor și sunt încălcate frecvent, uneori pentru a demonstra tocmai că nu au nicio consecință. Totuși, poate fi interesant să citiți astfel de superstiții, pentru a vă relaxa sau pentru a vedea cum încercau oamenii de la vremea respectivă să justifice un eveniment.

Surse: desprecopii.com, clubulbebelusilor.ro, superbebe.ro, odoras.md, healthy.kudika.ro, sfatulparintilor.ro, mamisicopilul.ro, copilul.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close