Acid folic înainte de sarcină: minunatele beneficii pentru bebe

25 Iunie 2021

de Bianca Petre

Multe femei aleg să administreze acid folic înainte de sarcină pentru beneficiile pe care acesta le are pentru dezvoltarea fătului. Acidul folic este o vitamină care ajută organsimul mamei să se regenereze și să funcționeze normal. De asemenea, acidul folic scade riscul de apariție a unor afecțiuni grave în ceea ce privește bebelușul.

Ce este acidul folic?

Acidul folic este un nutrient foarte important pentru corp care ajută celule să se regenereze și facilitează producerea de energie, metabolizarea carbohidraților sau formarea celulor roșii din sânge. Cunoscut și sub denumirea de vitamina B9, acidul folic este foarte util în dezvoltarea și buna funcționare a organismului. Adesea, acesta este asociat cu o sarcină sănătoasă și cu un bebeluș care se dezvoltă normal. Unele femei aleg să introducă în alimentație acidul folic chiar înainte de a afla că sunt însărcinate. Acest acid folic înainte de  sarcină va aduce beneficii numeroase atât pentru mămică, cât și pentru făt.

De ce este importantă în sarcină această vitamină?

Desăre acid folic înainte de sarcină știm că ajută organismul mamei să funcționeze foarte bine și regenerează celulele. Acesta poate să fie un aliat și în reducerea riscului de apariție a defectelor de tub neural fetal sau în prevenirea malformațiilor congenitale. Pentru a evita aceste malformații congenitale, specialiștii recomandă consumul de acid folic înainte de sarcină. În primele etape ale sarcinii este important ca nivelul de folați să nu fie scăzut. Folații serici sunt un grup de substanțe derivate din acidul folic care ajută organismul să se dezvolte normal.

Specialiștii recomandă administrarea de acid folic înainte de sarcină pentru a pregăti organismul pentru instalarea acestei etape. Această vitamină se regăsește în multe dintre suplimentele prenatale recomandate de către medici. De asemenea, organismul nu stochează acidul folic, ceea ce înseamnă că doza normală trebuie susținută constant prin administrarea de suplimente alimentare.  

Femeie insarcinata cu vitamine in palma

Acid folic înainte de sarcină: beneficii pentru mamă și bebe

Atât organismul mamei, cât și cel al fătului se vor bucura de beneficiile aduse de acest acid folic înainte de sarcină. Beneficiile pentru mamă sunt regenerarea celulară, susținerea sistemului imunitar, prevenirea depresiei sau reducerea nivelului de homocisteină. Homocisteina este molecula care poate cauza probleme cardiovasculare, depresie sau alte afecțiuni similare.

Pentru bebe, acidul folic este important întrucât ajută la prevenirea malformațiilor congenitale de la nivelul creierului, măduvei osoase sau coloanei. Dezvoltarea normală a organismului bebelușului este susținută de această vitamină care se găsește și în alimente însă se administrează în mare parte prin suplimente alimentare speciale pentru începutul sarcinii. Un alt beneficiu adus de acidul folic este absorbția substanțelor nutritive din alimente.

Care sunt alimentele care conțin această vitamină?

Deși o mare cantitate de acid folic înainte de sarcină poate fi administrată cu ajutorul suplimentelor speciale, vitamina se găsește și în alimente precum ficatul, nucile sau cerealele. De asemenea, leguminoasele uscate, semințele și gălbenușul de ou conțin acid folic. Din această listă nu trebuie să lipsească nici spanacul, banana, zmeura, portocala, ananasul, căpșunile, varza, conopida sau cartoful. Consumul acestor alimente poate asigura nivelul normal de acid folic din organism de care corpul are nevoie pentru a se dezvolta. O anumită concentrație de acid folic înainte de sarcină este benefică atât pentru bebe cât și pentru mămică.

Dacă alimentele de mai sus nu sunt potrivite pentru tine, trebuie să știi că acidul folic este introdus și în făină, pâine, orez, mălai sau batoane proteice. Aceste alimente pot suplini deficitul de acid folic înainte de sarcină din organsim. Dacă ești iubitoare de avocado, îl poți consuma și pentru volumul ridicat de acid folic din structura acestuia. Nu evita nici citricele, alte cereale sau semințele.

Alimente bogate in acid folic

A rămas cineva însărcinată după ce a luat acid folic înainte de sarcină?

Dacă a rămas cineva însărcinată după ce a luat acid folic este o întrebare la care majoritatea mămicilor își doresc un răspuns exact. Într-adevăr, acest acid folic înainte de sarcină poate crește șansele de a rămâne însărcinată și este recomandat de către medicii specialiști. Mai cu seamă, acidul folic reduce multe riscuri pe care o sarcină le poate aduce, precum avortul spontan, nașterea prematură sau dezvoltarea insuficientă în uter a fătului.

Acidul folic este răspunzător și pentru reducerea riscului de apariție a unor afecțiuni precum buza de iepure, malformații ale inimii sau despicătura vălului palatin. Alimentele care conțin acid folic sau suplimentele alimentare prenatale pot fi un aliat al mămicilor în sarcină sau înainte de instalarea acesteia. De asemenea, acesta se poate administra și în perioada alăptării, având aceleași beneficii pentru bebeluș.

Când se ia acidul folic, dimineața sau seara?

Perioada în care se poate administra acidul folic într-o zi rămâne să fie aleasă de viitoarea mămică dacă este vorba de suplimente alimentare. În ceea ce privește alimentele care conțin acid folic, acestea pot fi consumate în orice perioadă a zilei și în cantitățile dorite. În perioada sarcinii sau înainte de aceasta, cantitatea zilnică de acid folic trebuie crescută de la 400 de micrograme la 600 de micrograme pentru a nu intra în deficit. De asemenea, în perioada alăptării, cantitatea potrivită de acid folic este de 500 de micrograme pe zi. La întreabarea „când se ia acidul folic, dimineața sau seara?”, răspunsul potrivit poate fi oferit de medicul specialist. Ginecologul tău îți poate recomanda și cantitatea potrivită pentru organismul tău astfel încât să nu fi în deficit de vitamina B9. De asemenea, acesta îți poate recomanda și analizele potrivite pentru a afla ce cantitate de acid folic este potrivită pentru tine. Despre acid folic înainte de sarcină părerile sunt pro, fie că vin din partea specialiștilor sau mămicilor. De asemenea, acidul folic înainte de sarcină nu îngrașă, mai ales dacă este luat din alimentele precizate mai sus.

Acid folic 1 mg la bebeluși: este periculos?

Acidul folic este benefic și pentru bebeluși, aceștia având nevoie de o cantitatea de aproximativ 65 de micrograme în primele șase luni de viață. Acidul folic 1 mg la bebeluși este prea mult pentru organismul acestora, doza recomandată fiind de 0.06 în primele șase luni și 0.08 până la un an. 1 mg de acid folic s-ar putea să fie prea mult pentru un bebeluș, iar o cantitatea mare poate cauza slăbirea sistemului imunitar, reducerea funcțiilor cerebrale, tulburări de somn, greață sau probleme digestive. Pe cât este de benefic acidul folic în sarcină sau înainte de aceasta, pe atât de mult rău poate cauza o doză mare. Este foarte important să consulți un medic specialist înainte de a lua decizia să incluzi în alimentație acidul folic.

bebelus care sta in scaunul de masa

Excesul de acid folic: ce poate păți bebe?

Excestul de acid folic înainte de sarcină sau în timpul acesteia poate provoca probleme în organism. De la slăbirea imunității și până la probleme mai grave precum reducerea funcțiilor cerebrale, excesul de acid folic poate cauza mai multe afecțiuni. Cantitatea potrivită de acid folic trebuie să fie recomandată de medicul specialist în funcție de nevoile fiecărui organism. Pentru a afla dacă un organism este în deficit de folat se pot realiza analize speciale. Aceste analize sunt recomandate de medicul specialist și îți pot răspunde la multe întrebări despre funcționarea organismului.

Acid folic 400 mcg: care este, de fapt, doza corectă?

Acidul folic 400 micrograme este potrivit pentru un adult sau pentru orice persoană peste 14 ani, fiind cantitatea ideală pentru un organism sănătos. Dozele recomandate pentru o persoană în funcție de vârstă sunt următoarele:

  • În primele șase luni, cantitatea potrivită este de 65 micrograme pe zi;
  • Între șase luni și un an, cantitatea trebuie să fie de 80 micrograme/zi;
  • Până la trei ani, un copil poate primi până la 150 micrograme de acod folic pe zi;
  • Între patru și opt ani, cantitatea potrivită este de 200 micrograme/zi;
  • Până la 13 ani păstrăm o doză de 300 micrograme;
  • După 14 ani, cantitatea potrivită de acid folic este de 400 micrograme într-o zi.

Aceste cantități se schimbă atunci când femeile hotărăsc să rămână însărcinate sau atunci când sarcina s-a instalat deja. De asemenea, în perioada alăptării, cantitatea de acid folic trebuie ținută la 500 de micrograme pe zi.  Despre acid folic înainde de sarcină știm că trebuie să fie într-o cantitate mai mare decât în mod normal.

Analize înainte de sarcină bărbați

Nici bărbații nu sunt scutiți de analizele înainte de sarcină întrucât și organismul acestora influențează mult dezvoltarea fătului. Bărbații trebuie să facă atât analizele de sânge precum hemoleucograma sau serologiile, cât și cele de fertilitate precum spermograma. Aceste analize pot influența foarte mult viitorul sarcinii și al dezvoltării fătului fiind foarte utile.

Barbat care isi face analizele


Analize înainte de sarcină forum

„Este chiar indicat să-ți faci un set de analize și investigații prenatale, să afli dacă ești ok cu starea generală de sănătate și – mult mai important – afli la ce boli ale copilăriei ai sau nu imunitate, pentru că dacă nu ai și le faci în timpul sarcinii, e destul de grav, poate fi afectat fătul sau se poate ajunge până la intreruperea sarcinii”, spune Corina despre analize înainte de sarcină pe forum.softpedia.com

„Eu am făcut analize, dar numai după ce mi s-a confirmat sarcina. Am făcut analize de sânge în principal”, spune Adriana pe forum.7p.ro
„Este foarte bine dacă un cuplu, înainte de a planifica o sarcină efectuează anumite analize, cum ar fi: A: Generale (care se pot face de regulă o data pe an): HLG+VSH, Glicemie, Calcemie, Transaminaze (…) B: Dozări anticorpi pentru: zoonoze (toxoplasmoza, riketsii, listeria, brucella), CMV (citomegalovirus), Rubeola, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma(…) C: Consult genetic: se indică dacă în familiile partenerilor au fost cazuri de malformații în cupluri unde partenerii sunt rude (grad 2,3). Se efectuează de către ambii parinți”, spune doamna doctor Pelin pe forum.7p.ro

Nu consuma acid folic înainte de sarcină dacă nu a fost recomandat de mediul specialist, întrucât  poți ajunge la un exces. De asemenea, pentru a afla cantitatea de acid folic potrivită pentru tine trebuie să faci analize speciale înainte de sarcină. Nu uita că alimentele precum citricele, cerealele și semințele sunt o sursă perfectă de acid folic înainte de sarcină și s-ar putea să suficiente pentru organismul tău.

Surse: webmd.com, nativia.ro, medicover.ro, bioclinica.ro, diversificare.ro, sfatulmedicului.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close