Ai voie sa manaci ficat in sarcina? Cum, de ce si cat

23 Iulie 2020

de Irina Olteanu

Atunci cand esti gravida trebuie sa ai grija la alimentatie atat pentru binele tau, cat si al bebelusului deoarece exista o multime de bacterii si paraziti care pot periclita sanatatea voastra. Afla in continuare daca este permis consumul de ficat de sarcina, precum si ce cantitate si in ce conditii.

Ficat in sarcina

Sarcina presupune schimbarea modului in care te alimentezi astfel incat sa beneficiezi de toate nutrimentele de care ai nevoie. Deoarece idealul este o alimentatie echilibrata, si carnea este necesara, oferind o cantitate importanta de proteine si ajutand la prevenirea anemiei. Insa, preparatele din carne, avand in compozitie mai multe ingrediente, pot sa puna problema sigurantei consumului, in special in aceasta perioada.

In principiu, consumul de ficat nu este interzis pentru gravide; se cunoaste faptul ca acest aliment contine o serie de substante nutritive benefice. Problema apare in ceea ce priveste ingredientul retinol din acesta, care creste riscul de malformatii fetale; atata timp cat portiile nu sunt mari, consumul sau excesiv trebuie evitat.

Beneficii ale consumului de ficat in sarcina

Ficatul contine cateva elemente vitale, considerate esentiale pentru mama si bebelus, dupa cum urmeaza:

  • Acid folic – joaca un rol in protejarea copilului in uter si in stimularea dezvoltarii neurologice a fatului
  • Proteine – sunt necesare pentru fortifierea corpului mamei si dezvoltarea fatului
  • Vitamina A – este o sursa buna de vitamina A, care nu doar ofera beneficii nutritive mamei, ci are si un impact direct asupra dezvoltarii vederii si imunitatii bebelusului
  • Fier – prezenta fierului reprezinta motivul pentru care gravidelor li se recomanda ficatul; scade riscul de anemie si mentine sanatatea sangelui.

Cat ficat poti sa consumi in sarcina

Poti consuma in sarcina in siguranta 65-75 grame de ficat bine gatit in fiecare saptamana pentru a te bucura de beneficiile nutritive mentionate mai sus. Cantitatea de retinol poate sa varieze in functie de sursa ficatului (ficatul de pui si de porc au cele mai reduse cantitati de retinol).

Unele gravide pot primi recomandarea sa reduca cantitatea si frecventa consumului de ficat pentru a preveni problemele de sanatate. Este optim sa mananci o data pe saptamana sau de doua ori pe luna.

Atunci cand face parte dintr-un preparat de carne, ficatul se regaseste in diverse forme, avand un gust savuros. Iata si variantele in care poate fi consumat: carnati, tocanita, pate de ficat.

Riscuri cand consumi ficat in sarcina

Desi carnea de ficat este benefica pentru o viitoare mama, cand este consumata in cantitati mari poate afecta sanatatea fatului. Iata cele mai importante riscuri cu care se confrunta o viitoare mamica:

  • Proportia de nutrimente din ficatul de pui este diferita de cea din ficatul de vita sau porc. Aceste aspecte trebuie luate in considerare daca iti doresti sa consumi ficat din abundenta in sarcina
  • Infectie cu listeria. O multime de publicatii medicale raporteaza asocierea dintre consumul de pate de ficat si infectarea cu listerioza (o boala infectioasa care poate afecta femeile si fetii lor conducand la pierderea sarcinii si nasterea unor feti morti)
  • Vitamina A se gaseste in cantitati mari in ficat. Desi este benefica pentru organism, poate dauna sub forma de retinol (un precursor al acestei vitamine). Un exces din acesta a fost asociat cu defecte in dezvoltarea copilului (in special in primele luni de sarcina) si cancer la mama; de retinut faptul ca trebuie urmarite evitate si alte produse cu retinol in timpul sarcinii (precum oua si lapte, dar si suplimente alimentare, ulei din ficat de peste, produse cosmetic).
  • O cantitate mare de colesterol nu este benefica pentru o gravida, mai ales daca aceasta are probleme cu tensiunea arteriala.

Retinolul in sarcina

In ceea ce priveste retinolul, o portie de ficat de vita poate contine de pana la 3 ori doza zilnică recomandată de vitamina A de către Departamentul de Agricultura SUA (USDA); acesta recomanda sa nu se depaseasca 10 000 UI de vitamina A preformata din suplimente, surse animale si alimente fortifiate combinate in fiecare zi. Iar o singura portie de ficat de vita poate contine pana la 30 000 UI retinol, asa ca poti depasi recomandarea cu o singura masa. In cazul in care mananci zilnic o perioada de mai multe luni vei primi o doza toxica din aceasta vitamina. Specialistii sunt de parere ca trebuie evitat si uleiul din ficat de cod, care se administra in trecut copiilor datorita compozitiei de acizi grasi omega 3. Insa si acesta contine cantitati mari de retinol; astfel, o lingurita din acest ulei ajunge la 4500 UI retinol.

Exista si un studiu cu privire la nocivitatea consumului de retinol in sarcina. Acesta a demonstrat ca 1 din 57 copii nascuti de femei care au primit doze de vitamina A de peste 10 000 UI pe zi au fost expusi unor probleme de sanatate. Cu cat doza a fost mai mare, cu atat riscul a crescut. Cele care au consumat peste 10 000 UI pe zi au avut de 2.4 ori mai multe sanse sa nasca bebelusi cu defecte la nastere, la fel ca si cei expusi la 5000 UI sau mai putin. Insa cei expusi la 20 000 UI in primele 3 luni de gestatie au avut de 4 ori mai multe sanse sa se nasca cu defecte precum palat sau buza despicata, hidrocefalie si malformatii cardiac majore.

In final, este important sa retii ca ai nevoie de vitamina A in sarcina pentru sanatatea pielii, a ochilor si a sistemului imunitar. Poti sa beneficiezi de aceasta apeland la alte surse care au in compozitie mai putin retinol, precum: peste, branza, unt, cartofi dulci, dovleac, spanac, morcovi, kale, sfecla. Daca iei un supliment de vitamine sau minerale si esti gravida, verifica sa nu contina retinol. In cazul in care ai nelamuriri, cere intotdeauna sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

Surse:www.babycenter.com,https://parenting.firstcry.com.www.babycentre.co.uk,www.sacredvesselacupuncture.com,www.babymed.com,www.dispensaire.ca

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close