Am voie sa mananc icre in sarcina?

28 Mai 2020

de Irina Olteanu

Sarcina este o perioada delicata in viata unei femei, iar alimentatia pe care o consuma joaca un rol esential in sanatatea ei si a bebelusului. Pentru ca iti doresti sa te bucuri de cat mai putine toxine si sa ai o sarcina lipsita de griji iti explicam in continuare ce trebuie sa stii despre consumul de icre in sarcina.

Icrele de peste si sarcina

Icrele de peste sunt ovulele extrase din membrana ovariana a femelei peste, precum pastrav, somon, hering, sturioni (caviarul), dar si specii autohtone precum crap sau stiuca. Desi pot sa varieze in marime si culoare, sunt in general bogate in grasime si au tendinta de a fi perisabile (se altereaza usor). Unele icre, dupa cum bine stii, sunt considerate o delicatesa, avand un pret ridicat, precum caviarul, care este produs din ovulele sarate ale unui sturion.

Medicul dietatician specializat in sarcini cu risc Daphna Steinberrg din cadru Institutului de Cercetare Sunnybrook din Toronto subliniaza ca “pentru gravide nu se mentin aceleasi standarde. Motivul pentru care atat de multe alimente nepasteurizate ar trebui evitate in sarcina este reprezentat de faptul ca sarcina constituie o stare imunitara compromisa”. Prin urmare, daca doua femei (dintre care una gravida) sunt expuse la Listeria sau Salmonella, cea gravida are “de 20 de ori mai multe sanse sa dezvolte listerioza sau salmoneloza comparativ cu cea care nu este gravida”. Iar un caz grav de acest gen poate afecta bebelusul.

In ceea ce priveste siguranta icrelor de peste in sarcina, acestea pot fi consumate de gravide atata vreme cat au fost gatite sau pasteurizate in mod riguros. Conform dieteticianului Kimberley A.Tessmer, icrele de peste nepasteurizate, in special cele preparate pe baza de saramura, pot sa sustina dezvoltarea unor patogeni alimentar precum Listeria, care se pot dovedi daunatori pentru tine si bebelusul tau.  Produsele din icre etichetate drept pasteurizate au fost tratate cu bai de apa la temperatura ridicata sau pasteurizare prin radio frecventa, care distruge bacteriile nocive si face icrele sigure pentru consum.

Beneficii

Icrele de peste sunt un aliment dens nutritional, oferind o gama larga de vitamine, minerale si grasimi, importante pentru dezvoltarea bebelusului tau. O portie de 85 grame contine 2 grame de acizi grasi omega 3, care sustin dezvoltarea creierului bebelusului si sunt implicate in dezvoltarea sistemului nervos, conform Asociatiei Americane a Sarcinii. Icrele contin de asemenea si multe vitamine si minerale importante pentru sanatate, inclusiv vitamina C, vitamina A, vitamina E, tiamina, riboflavina, folat, vitamina B-12, niacina, acid pantoteic, fosfor, zinc si seleniu.

Caviarul in sarcina

Cand vine vorba despre caviar, tot acizii grasi omega 3 reprezinta cel mai important beneficiu oferit. O singura portie de 30 grame poate contine pana la 1 g din acest pretios nutriment. Conform unui studiu recent care a implicat copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 8 ani, cercetatorii din Marea Britanie au descoperit ca gravidele care au consumat cel putin 2 portii de peste (340 grame) pe saptamana au avut cu 52% mai putine sanse ca copilul lor sa inregistreze scoruri verbale reduse in cadrul testelor IQ. Acest aspect poate fi corelat de continutul ridicat de acid folic din caviar. De asemenea, acest aliment este cunoscut a ajuta la crearea globulelor rosii; beneficiul se datoreaza vitaminei B12 din compozitia sa. Alte vitamine care se gasesc in caviar sunt A, B, D si E. Toate aceste beneficii nutritive vizeaza caviarul adevarat, cel de la sturioni, precum si cel de la somonul rosu. Insa, cand vine vorba despre consumul de caviar in sarcina, trebuie sa eviti sa mergi la restaurantele sushi. Bacteria mentionata anterior, Listeria, se poate gasi in caviar in cantitati mici. Atunci cand il cumperi trebuie sa urmaresti produse de calitate, care au fost depozitate in conditii corespunzatoare, intotdeauna in portiunea cea mai rece a frigiderului. Nu trebuie sa iti asumi niciun risc inutil in sarcina si achizitioneaza produse pasteurizate. Prin tratament termic icrele sunt curatate de orice microb.

Un al doilea aspect care ingrijoreaza multe viitoare mamici implica continutul de mercur. Este adevarat ca fructele de mare pot sa continua mercur si nu este sigur pentru consum, insa in caviar acesta se gaseste in cele mai mici concentratii. Poate sa devina o problema daca incepi sa consumi kilograme de caviar in fiecare zi. Acest element chimic se gaseste adesea doar in carnea pestilor pradatori de dimensiune mare, precum rechinii, insa nu trebuie sa te ingrijoreze cand vine vorba de caviar.

De retinut

Pentru a reduce la minim riscul de a contracta o toxiinfectie alimentara, evita sa consume icre care nu au fost marcate distinct ca pasteurizate sau gatite si evita icrele care au fost preparate in saramura, dar nu au beneficiat de tratament termic. Nu ar trebui sa consumi mai mult de 2 portii de peste gras pe saptamana, precum somnon, pastrav, somn, macrou sau hering. Ar trebui sa nu depasesti 2 bucati de ton (aproximativ 140 grame gatit) sau 4 conserve de marime medie de ton (aproximativ 140 grame fara zeama) pe saptamana.

In cazul in care nu esti sigura cu privire la siguranta unui anumit aliment, poti intreba medicul obstetrician sau nutritionist care sunt conditiile in care il poti consuma si sa iti ofere recomandari. In final, trebuie sa stii ca exista cateva soiuri de icre care pot fi periculoase cand sunt consumate crude (precum cele provenite de la pesti de apa dulce) deoarece pot fi infectate cu larve de viermi, cauzand diaree, ameteala, dureri abdominale si anemie.

Surse: www.livestrong.com, https://globalnews.ca, https://bondcaviar.com, www.nhs.uk

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close