Atașarea corectă la sân: ce reguli trebuie să urmezi

9 Aprilie 2021

de Mirela Floricescu

Atașarea corectă la sân este primul pas pentru un alăptat corect. Mămicile trebuie să aibă grijă la poziția copiilor în timpul alăptării, deoarece din cauza poziției incorecte pe care o au bebelușii la sân apar probleme cu nivelul de lactație. Poziția incorectă la sân are ca efect principal scăderea lactației, deoarece copilul nu poate stimula suficient laptele. Dacă aveți dureri ale sânilor în timpul alăptatului, este posibil ca bebelușul vostru să nu fie bine atașat. Este foarte important pentru fiecare mămică să învețe să-și alăpteze corect bebelușul, pentru ca mesele celui mic să nu devină chinuitoare, iar experiența unică prin care treceți împreună, să consolideze legătura dintre voi. De asemenea, trebuie să profitați pe deplin de beneficiile pe care vi le oferă alăptatul și să nu-l privați pe bebe de nutrienții din laptele matern.

Atașarea corectă la sân a bebelușului

Atașarea corectă la sân a bebelușului este o parte importantă în viața proaspetelor mămici. În primul rând, mamele care nu învață cum să-și alăpteze corect bebelușul vor avea parte de o experiență dureroasă. Copilul se va chinui să apuce sânul cum trebuie, ceea ce va lăsa în jurul mameloanelor răni și vânătăi. Dacă bebe refuză să mai fie hrănit la sân, este un semn că nu poate mânca normal, ceea ce îl face agitat și frustrat. Un alt aspect pe care trebuie să-l aibă în vedere femeile este că bebelușul care nu este atașat într-o poziție corectă, nu va reuși să golească sânul în totalitate, ceea ce vă poate provoca afecțiuni precum: mastita, angorjarea sânilor, blocarea canalelor galactofore, ragadele, abcesul mamar și infecția cu candida.

bebelus-suge-la-sanul-mamei-si-se-uita-in-sus

Mastita: este o inflamație la nivelul sânilor, care apare, de obicei, după câteva luni de la alăptare. În cazuri rare poate să apară și la femeile care nu alăptează. Se manifestă prin durere mamară, umflarea sânilor, roșeața pielii, febră, apatie și întărirea țesutului mamar. Cauza principală a acestei afecțiuni este laptele care nu este golit complet de către sugar și care devine un mediu bacterian.

Angorjarea sânilor: este umplerea excesivă a sânilor cu lapte, cauzată de problemele pe care le întâmpină bebelușul atunci când este pus să mănânce. Din cauza poziției incorecte, sânii nu se vor goli complet, iar laptele rămas va duce la umflarea acestora și la dureri persistente. De aceea, este esențial ca mama să fie învățată cum să se poziționeze în pat și cum să atașeze corect  bebelușul la piept.

Blocarea canalelor galactofore: aceste canale galactofore sunt cele care asigură ajungerea laptelui la mamelon. Reprizele prea scurte de alăptat sau poziția pe care o are copilul în timpul meselor, sunt cele care duc la blocarea unor canale galactofore. Mamele simt durere la orice atingere, sâni se înroșesc și apar câțiva noduli. Trebuie ca mesele bebelușului să fie cât mai dese, să aveți răbdare ca laptele să se termine și să evitați purtarea bluzelor și bustierelor prea strâmte. Multe femei apelează la bustiere pentru a-și recăpăta fermitatea sânilor după naștere și ajung să le poarte chiar și în timpul somnului. Aceste obiceiuri combinate cu un alăptat necorespunzător, provoacă apariția unor disconforturi atât pentru mamă, cât și pentru bebe.

Ragadele: sunt rănile care apar la nivelul sânilor, în urma alăptării proaste. Laptele care rămâne după masa copilului, se strânge și duce la umflarea excesivă a sânilor. Acest lucru provoacă deseori răni și vânătăi. Principala cauză a apariției ragadelor este poziția incorectă a bebelușului la sân. Pe lângă aceasta, nu uitați, că spălarea excesivă după fiecare alăpatat nu este benefică, așa cum nu este, de altfel, purtarea sutienelor și folosirea unor prosoape dure.

Abcesul mamar: este des întâlnit la femeile care alăptează și înseamnă, de fapt, strângerea de puroi sub țesutul mamar. Abcesul mamar apare și la femeile care suferă de mastită și pe care nu o tratează la timp. Principalul simptom pentru abcesul mamar este eliminarea de puroi prin mameloane. Alte simptome asociate sunt: febra, vărsăturile, starea generală de rău, sânii umflați și calzi la atingere. În astfel de cazuri este esențială prezentarea la medic, deoarece o complicație survenită în urma unui abces mamar poate duce la cancer la sân. De obicei, abcesul mamar se tratează cu antibiotice și drenaj, care ajută la eliminarea puroiului.

femeie-in-tricou-maro-deschis-isi-palpeaza-sanii-cu-ambele-maini

Infecția cu candida: se deosebește de restul afecțiunilor, deoarece infecția cu candida afectează  atât mama, cât și copilul. Pe sân apar diferite răni, iar la copil apar afte bucale sau erupții cutanate. În aceste cazuri ambii trebuie să primească tratament. Pe lângă leziunile din gură, copilul poate fi agitat în timpul alăptării și poate avea gaze foarte des. Infecția cu candida este des întâlnită în cazul mamelor care suferă de candidoză vaginală (ciupercă la nivelul vaginului) sau au urmat recent un tratament cu antibiotice. Cele mai cunoscute tratamente pentru infecția cu candida sunt: unguentele pentru copil și probioticele pentru mamă.

Atașarea corectă la sân a bebelușului este foarte importantă, pentru a nu transforma o experiență atât de specială între mamă și copil într-un program dureros și anevoios pentru ambii. Mamele trebuie să învețe dinainte de a naște cum să-și alăpteze copilul, deoarece mesele celui mic vor începe curând după ce vine pe lume.

mama-isi-tine-bebelusul-in-brate-si-zambeste-la-el

Proaspetele mămici trebuie să se ghideze după următorii pași pentru a fi sigure că bebeleușul lor este atașat corect la sân, anume:

1. Atunci când este înfometat, copilul începe să se agite, să miște frenetic din mâini și picioare. În acel moment, mama trebuie să știe că momentul alăptării a sosit.

2. Mămica trebuie să stea confortabil, sprijinită de o pernă.

3. Bebelușul trebuie lipit de burta mamei, între cei doi să nu existe spațiu.

4. Bărbia trebuie să fie lipită de sân, iar buza de sus și nasul să fie în sensul opus mamelonului.

5. Îniante de alăptarea propriu-zisă, gura copilului trebuie să fie larg deschisă, iar mama trebuie să îi aducă nasul la sân, pentru a simți mirosul laptelui. Bebeblușul trebuie să prindă întregul mamelon, nu doar o parte din el.

6. Obrajii sugarului trebuie să fie plini, iar el nu trebuie să facă zgomote în timpul alăptării, ca și cum s-ar îneca.

Poziții corecte de alăptare

1. Poziția leagăn încrucișat

Este perfectă pentru prospatele mămici care abia de acum vor începe să-și alăpteze pruncul. Poziția leagăn încrucișat presupune ca mama să se așeze confortabil, iar copilul să fie sprijinit cu mâna opusă sânului de unde bea. Bărbia trebuie lipită de sân, iar mamelonul trebuie să fie poziționat aproape de buza superioară a lui bebe.

mama-isi-alapteaza-copilul-la-san-si-are-in-fata-ei-o-ceasca-de-cafea

2. Poziția culcat

Este considerată ca fiind una dintre cele mai confortabile poziții de alăptat. Este folosită des de către mamele care se trezesc noaptea pentru a-și alăpta pruncul, pentru ca ambii să-și poată continua somnul liniștiți. Poziția culcat presupune ca mama să stea pe o parte, cu mâna de sub ea ridicată, iar bebelușul să sugă la sânul aflat pe partea ei. Este o poziție ideală pentru cei mici, care adorm imediat după masă.

femeie-satena-isi-alapteaza-bebelusul-stand-pe-spate-in-pat-si-se-uita-la-el

3. Poziția leagăn

Capul bebelușului trebuie sprijinit pe cotul din dreptul sânului unde veți alăpta, iar restul corpului trebuie sprijinit cu palma de la aceeași mână, respectiv cu mâna cealaltă. Mamelonul trebuie poziționat în partea de sus a buzei superioare. Mare atenție la gura bebelușului, care trebuie să cuprindă mamelonul și întreaga areolă.

tanara-mama-satena-cu-aprul-lung-isi-alapteaza-bebelusul-la-san-in-pozitia-leagan

4. Poziția mingii de fotbal

Numele vine de la modul în care jucătorii americani își țineau mingile de fotbal în timpul meciurilor. Este potrivită pentru mamele care au născut prin cezariană, deoarece greutatea copilului nu apasă pe incizie. Bebelușul trebuie poziționat sub brațul din dreptul sânului unde va fi alăptat, iar greutatea lui se va sprijini pe șoldul mamei.

pozitia-de-alaptat-a-mingii-de-fotbal
instagram.com/milkmamaclc/

5. Poziția semi-culcat

Este potrivită pentru bebelușii care au fren lingual și este recomandată pentru mamele care au născut prin cezariană, fiind o poziție foarte comodă de alăptare. Practic mama stă întinsă, cu capul sprijinit pe o pernă mai înaltă, iar bebelușul este poziționat deasupra ei cu gura fix în dreptul mamelonului. Această poziție îl ajută pe bebe să se atașeze corect de sân și mult mai ușor față de alte poziții.

Beneficiile atașării corecte la sân

Există numeroase beneficii ale alăptării, numai dacă aceasta este făcută corect. Alăptarea este o experiență benefică pentru ambele părți, atât mamă, cât și copil și face ca legătura maternă să se consolideze și mai tare.

Beneficiile atașării corecte la sân pentru bebe sunt:

1. Dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușului: laptele matern este îmbogățit cu multe vitamine și minerale, necesare dezvoltării sistemului imunitar, care se formează cel mai bine în primele luni de viață ale copilului. Poziționarea incorectă la sân îl va face pe cel mic să refuze laptele într-un final, din cauza disconfortului continuu pe care îl simte pe timpul meselor. Refuzul de a bea lapte matern îl privează pe sugar de toți nutrienții atât de importanți în dezvoltarea lui.

2. Laptele matern este deja pregătit pentru bebeluș: temperatura este optimă, este steril și conține cantitatea necesară de zahăr. De asemenea, este foarte ușor de digerat de către sistemul digestiv și ține afecțiunile stomacului departe.

3. Dezvoltarea dentiției: un copil atașat corect la sân va ști cum să apuce mamelonul, iar gingiile sale vor face mișcările corecte. Mai târziu, dinții vor crește drepți și sănătoși.

4. Reduce riscul de infecții: laptele matern este plin de anticorpi care țin orice fel de infecție cât mai departe de copil, dar atașarea corectă la sân este baza de la care trebuie pornit, deoarece bebelușul trebuie să primească cantitatea necesară de lapte pentru a susține toate funcțiile din corp.

5. Atașarea corectă la sân, scade riscul apariției colicilor și a altor boli precum: leucemie, diabet și obezitate.

bebelus-care-se-uita-mirat-si-este-alaptat-la-sanul-mamei-sale

Beneficiile atașării corecte la sân pentru mamă sunt:

1. Scăderea șansei de apariție a cancerului la sân și a celui ovarian.

2. Este favorizată scăderea în greutate după naștere, astfel că femeile care alăptează revin într-un timp scurt la forma inițială decât cele care își hrănesc bebelușii cu lapte praf.

3. Alăptarea ideală prin atașarea corectă a bebelușului la sân are efect contraceptiv ridicat. Dacă nu vă  hrăniți copilul cu altceva decât lapte matern, este bine de știut că această experiență are un puternic efect contraceptiv.

4. La femeile care suferă de diabet, alăptatul corect duce la scăderea necesarului de insulină.

5. Mineralele și vitaminele pierdute în sarcină revin la nivelurile optime, dacă cel mic bea suficient lapte, încât să golească ambii sâni.

Atașarea corectă la sân după cezariană

Operația de cezariană reprezintă un eveniment stresant pentru femeile care nu pot naște natural. Fie că este vorba despre emoțiile dinaintea operației, fie că vorbim de moralul scăzut pe care îl au după, mamele trebuie să se adapteze rapid la noua lor viață și să înceapă să-și hrănească pruncul. Lactația se produce la 24 – 48 de ore după naștere, iar la femeile care nasc prin cezariană, durerile le împiedică să-și alăpteze bebelușul timp de câteva zile. De multe ori, mamele au impresia că nu pot alăpta, dar problema nu este la ele, ci la faptul că organismul are nevoie de o recuperare îndelungată.

proaspata-mamica-la-spital-isi-tine-bebelusul-in-brate-iar-langa-ea-este-un-medic-care-zambeste-si-ii-arata-atasarea-corecta-la-san-dupa-cezariana

Pentru a evita disconforturile după operație, atașarea corectă la sân a copilului este foarte importantă. Totodată, pozițiile pentru alăptat joacă și ele un rol crucial. Cele mai bune poziții de alăptat după cezariană sunt cea a mingii de fotbal și cea semi-culcată. În niciuna dintre ele greutatea copilului nu apasă pe incizie, iar mama nu trebuie să-l susțină pe bebe în brațe mult timp. Un alt lucru important este ca sugarul să apuce mamelonul în totalitate, pentru a evita apariția rănilor pe sâni. În perioada postoperatorie mama este mult mai sensibilă la atingere, mai ales în jurul sânilor. Important este ca experiența să fie confortabilă și plăcută pentru ambele părți.

Atașarea corectă la sân a bebelușului este primul pas important din viața oricărei femei și este începutul perioadei de hrănire a celui mic cu laptele matern, plin de nutrienți și vitamine esențiale pentru creșterea și dezvoltarea lui. Este deosebit de important ca hrănirea la sân să fie făcută corect, astfel încât să nu aibă de suferit nici mama, nici bebelușul. O atașare incorectă poate duce la probleme grave, mai ales dacă ele nu sunt tratate la timp, mai mult decât atât, va face perioada de hrănire foarte frustrantă pentru cel mic.

Atașarea corectă la sân video

Surse: burticifericite.ro, whattoexpect.com, totuldespremame.ro, copiisiparinti.ro, arcadiamedical.ro, adinish.com, programsamas.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close