Burta tare în sarcină: ce e normal și ce nu

13 Iunie 2021

de Bianca Petre

Burta tare în sarcină poate apărea din mai multe cauze însă majoritatea dintre acestea nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru mămică. Creșterea uterului, mișcările bebelușului, hidratarea sau hrănirea incorectă sunt doar o parte dintre motivele pentru care burta ta s-ar putea întări mai ales în utlima perioadă. De asemenea, burta tare poate apărea și în timpul travaliului. În ceea ce privește primul trimestru de sarcină, burta tare poate reprezenta un avort însă cel mai bine este să discuți cu medicul tău.

De la câte luni crește burta in sarcină

Burta în sarcină începe să crească abia după săptămâna 13 întrucât până în acest moment embrionul se dezvoltă foarte încet. În această perioadă bebele are în jur de 50 de grame și burta începe să se vadă. Există însă posibilitatea să apară alte schimbări ale corpului care să anunțe sarcina. Spre exemplu, în jurul perioadei de nouă săptămâni talia mamei se poate mări puțin. Astfel, nu trebuie să te îngrijorezi dacă burta ta nu începe să crească din primele săptămâni de sarcină. La unele femei, burta apare abia foarte târziu sau crește foarte puțin, aproape insesizabil. Pentru a afla dacă burta ta are mărimea normală pentru perioada sarcinii în care te afli, îți poți întreba medicul. De asemenea, aici vei afla un truc pentru a-ți măsura corect burta pe toată perioada sarcinii dar și de la câte luni crește burta în sarcină.

Mi se întărește burta și mă doare

Burta tare în sarcină nu este un motiv pentru mămică să intre în panică și nici nu este vorba despre o problemă a bebelușului. Aeastă perioadă a sarcinii este normală și reprezintă de fapt doar un simptom specific femeilor însărcinate. Singurul moment în care burta tare în sarcină reprezintă un motiv de îngrijorare este atunci când sarcina abia s-a implantat, mai exact în primele săptămâni de sarcină. În această perioadă, burta tare poate reprezenta un avort.

Burta tare în sarcină apare atunci când corpul tău trece prin anumite schimbări precum creșterea uterului sau creșterea volumului de apă din stomac. Modificarea uterului poate conduce și la întărirea burții mai ales în ultima parte a sarcinii. De asemenea, atunci când ți se întărește burta în sarcină și te doare probabil treci prin contracțiile Braxton Hicks care apar după săptămâna 30 și trec destul de repede fără a cauza probleme. Putem menționa că și greutatea mamei are un efect destul de important asupra burții în sarcină. Femeile cu o greutate mai mare s-ar putea să aibă burta mai tare spre finalul sarcinii.

Femeie insărcinată care are dureri

De ce am burta tare? Iată posibile cauze!

Întrebarea „de ce am burta tare?” este foarte frecvetă printre mămici și poate provoca stări de panică și anxietate pentru acestea. Burta tare în sarcină are mai multe cauze și nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru mămici. Acesta este un simplu simptom al sarcinii prin care trec majoritatea femeilor și care poate apărea din cauza creșterii uterului, creșterii accelerate a copilului sau pur și simplu are legătură cu hidratarea și alimentația. Burta tare în sarcină apare și în timpul travaliului fiind un simptom normal care n-ar trebui să te îngrijoreze.

Dacă însă ești măcinată de această întrebare și simți că ceva nu este în regulă cu sarcina ta, poți cere sfatul medicului tău pentru a-ți oferi toate răspunsurile de care ai nevoie. Singurul moment în care burta tare în sarcină poate reprezenta un motiv de îngrijorare este în primele săptămâni de sarcină când aceasta poate fi semnul unui avort.  

Kilogramele în plus

Kilogramele în plus se înscriu pe lista de cauze în ceea ce privește întărirea burții în sarcină. Femeile care au mai multe kilograme s-ar putea să resimtă burta tare în sarcină mai ales în trimestrul al treilea. În cazul femeilor care au mai puține kilograme, acestea vor avea burta mai tare în primul trimestru de sarcină. De asemenea, întinderea excesivă a pielii poate duce la dureri în această zonă.

Constipația

Constipația este una dintre cauzele principale ale apariției durerilor de burtă. Burta tare în sarcină poate fi o consecintă a constipației ceea ce înseamnă că mămica trebuie să ofere o atenție deosebită alimentației. De asemenea, este foarte important ca aceasta să mestece încet pentru a nu simți disconfort după masă.

Hidratarea insuficientă

În perioada sarcinii hidratarea este foarte importantă și trebuie să reprezinte un obiectiv zilnic pentru fiecare mămică. Lipsa unei hidratări suficiente poate conduce la constipație, stări de oboseală sau alte simptome nedorite mai ales în sarcină. În această perioadă poți exclude cu totul și băuturile carbogazoase care îți pot da o stare de disconfort. Hidratarea și alimenația sănătoasă te vor ajuta enorm în această perioadă.

Femeie insarcinata care are dureri si se tine cu mainile de burta

Durerile de burtă în sarcină trimestrul 1

Trimestrul întâi este cel mai sensibil și fiecare mamă trebuie să fie atentă în această perioadă la schimbările prin care trece corpul. Durerile de burtă în sarcină în trimestrul 1 pot fi cauzate și de un avort sau de o problemă sa sarcinii. În această perioadă este foarte important să ai grijă la stilul de viață pe care îl adopți și la semnalele pe care le simți. La început de sarcină, femeile care au mai puține kilograme pot avea un abdomen mai dur sau mai tare. Nu este însă un motiv de îngrijoare.

Burta tare în sarcină în primul trimestru este un motiv de îngrijorare și trebuie să mergi urgent la medic pentru a afla ce se întâmplă în corpul tău. Dacă acest simptom este asociat și cu dureri de burtă anormale pot fi un semn de avort. Durerile de burtă ușoare sunt normale și nu ar trebui să te îngrijoreze dacă nu apar însoțite de scurgeri de sânge altfel de dureri.

Femeie insarcinata care are dureri de burtă

Durerile de burtă în sarcină trimestrul 2 forum

„Mi-amintesc ca si eu am avut dureri abdominale (suportabile) pe parcursul intregii sarcini. Mi s-a spus ca e normal sa doara burtica, pt ca uterul creste si toate tesuturile se intind. Eu aveam o durere specifica daca ma intorceam brusc, mai ales in ultima parte a sarcinii, dar si la inceput, parca mi se intindea ceva in burta”, spune Anaida depre durerile de burtă în sarcină trimestrul 2 pe forum.7p.ro.

„Eu nu am avut astfel de dureri decat in ultima luna ,in schimb aveam dureri de stomac de la gastrita sau ulcer acuma incerc sa urmez un tratament,ca pe perioada sarcinii m-a durut rau”, spune Eli pe forum.7p.ro.

„Mai tarziu apar alte durei cauzate de marirea in volum a uterului(deja el a “inteles” ca poarta o comoara pretioasa si nu se mai contracta). Cresterea asta in volum este concomitenta cu urcarea in zona abdominala deranjeaza celelalte organa, de unde apare disconfortul. Prima data o sa observati nevoia de a merge des la baie, pt ca vezica este chiar lipita de uter si aceasta apasa pe el”, spune Nico pe forum.7p.ro.

„Eu pe la 5 luni aveam niste dureri ingrozitoare de spate. Cei din tara imi ziceau sa merg la medic ca nu e normal si e foarte periculos pentru bebe. Clar am mers la doctor si ei spun ca durerile de spate sunt foarte normale si ca nu au nimic de a face cu dezvoltarea bebelusului. Iar cu durerile de burta acelasi lucru. Ei zic ca bebelusul creste si de aceea avem dureri ca in timpu menstruatiei”, spune Iuliana pe forum.7p.ro.

Burta tare în sarcină apare la majoritatea femeilor și este un simptom normal mai ales în utlimul trimestru de sarcină. Acesta nu este un motiv de îngrijorare întrucât nu-ți pune în pericol sarcina. Pentru a-ți ușura cât mai mult această perioadă și pentru a nu te simți inconfortabil, este indicat să mănânci cât mai echilibrat și să te hidratezi corespunzător. De asemenea, medicul tău îți poate oferi răspunsuri la toate întrebările pe care le ai despre burta tare în sarcină.

Femeie insarcinata care are dureri si sta pe canapea

De ce se întărește burta când mișcă bebe

Într-adevăr se întărește burta când se miscă bebe întrucât acesta crește și miscările lui devin din ce în ce mai greoaie. Ca urmare a creșteri bebelușului, uterul se va dezvolta și asta poate conduce la burta tare în sarcină. Vei simți miscările bebelușului și îți vei da seama ușor de poziția acestuia în funcție de burta ta. S-ar putea ca burta să fie mai tare în anumite părți întrucât cel mic se împinge și se mișcă. Această întărire a burții apare mai cu seamă în ultima lună de sarcină sau în ultima perioadă a acesteia.

Cel mai probabil, medicul tău specialist care îți urmărește sarcina îți va povesti despre aceste simptome care apar pe parcursul sarcinii și care ar putea reprezenta un motiv de îngrijoare. Deja în trimestrul al treilea nu ar trebui să îți mai faci griji dacă ai burta tare în sarcină. În această perioadă din sfârșitul sarcinii, burta tare poate reprezenta și întrarea în travaliu. Dacă ai impresia că travaliul se apropie mai devreme decât trebuie, contactează-ți medicul.  

Femeie insarcinata care are dureri

De ce simți înțepături jos în ultima lună de sarcină

Este normal să simți atunci când corpul tău trece prin schimbările normale din sarcină. Burta tare în sarcină are mai multe cauze dar nu reprezintă un risc pentru bebeluș. Dacă simți înțepături jos în utlima lună de sarcină, acestea ar putea fi cauzate de coborârea copilului spre pelvis. În ultima lună de sarcină copilul apasă mai tare pe vezica urinară și s-ar putea să simți o presiune constantă în această zonă. De asemenea, este normal ca în această perioadă să urinezi mai frecvent din cauza spațiului mic rămas în acea zonă.

Pentru a-ți ușura cât mai mult această perioadă a sarcinii și pentru a scăpa de senzațiile mai puțin plăcute este important să te hidratezi și să mănânci corect. Un stil de viață sănătos și echilibrat poate ajuta enorm corpul să treacă prin aceste schimbări. Încearcă să bei cât mai multă apă și să mănânci alimente calitative pe care să le mesteci ușor. Este de dorit ca mămicile să evite alimente care ar putea provoca constipație întrucât aceasta poate conduce la întărirea burții în sarcină.

Sursă foto: iStock.com

Surse: babyneeds.ro, healthline.com, nastenatural.ro, forum.7p.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close