Când se face un test de sarcină și ce trebuie să ai în vedere

9 Aprilie 2021

de Mirela Floricescu

Fie că îți dorești un bebeluș sau poate vrei să verifici eficacitatea măsurilor contraceptive, testul de sarcină este cea mai rapidă metodă prin care poți afla dacă vei fi mămică sau nu. Însă, ca testul să fie concludent trebuie să știi când îți poți face un test de sarcină. Făcut prea devreme, testul de sarcină poate da un rezultat fals. Află mai jos când se face un test de sarcină corect.

Când se face un test de sarcină

Multe dintre noi ne întrebăm când putem face un test de sarcină, pentru a îndepărta orice confuzie din mintea noastră. Din dorința de a găsi rapid un răspuns căutăm despre când se face un test de sarcină pe tpu sau pe alte site-uri, dar important este să ne informăm din surse sigure. Testele de sarcină tip bandă au devenit foarte populare în ultimii ani, deoarece ajută femeile să afle dacă sunt însărcinate într-un timp foarte scurt, din confortul propriei locuințe. Testul de sarcină măsoară nivelul hormonului HCG (gonadotropina corionică umană) din urină sau sânge. Cel pe care îl poți face acasă dă un rezultat pe baza unei probe de urină. Testul de sarcină oferă un rezultat corect dacă este făcut la momentul potrivit. În stadiile incipiente ale sarcinii, când încă implantarea ovului nu a avut loc, rezultatul poate fi fals-negativ. De aceea este atât de important să știi când se poate face un test de sarcină.

cuplu-fericit-care-se-uita-la-un-test-de-sarcina-pentru-cand-se-face-un-test-de-sarcina

Hormonul HCG numit și „hormonul sarcinii” este produs de către placentă și poate confirma dacă o femeie va fi mamă sau nu, cam la 7 – 10 zile de la implantarea ovulului fecundat. HCG-ul crește producția de estrogen și progesteron, tocmai pentru a sprijini dezvoltarea normală a fătului. HCG-ul se dublează la fiecare 48 – 72 de ore, nivelul său maxim fiind înregistrat între săptămânile 8 – 11de sarcină. După aceea, HCG-ul scade și să rămâne la același nivel pe tot parcursul sarcinii. Așa că dacă te întrebi când îmi pot face un test de sarcină, trebuie să înțelegi că organismul are un ritm după care funcționează, mai ales dacă vorbim de dezvoltarea unui copil.

Aici ai un calculator care îți spune când poți face un test de sarcină, al cărui rezultat să fie corect.

Nu trebuie să știi doar când pot să fac un test de sarcină, ci și pașii care trebuie urmați pentru efectuarea acestuia. În primul rând, există câteva metode prin care îți poți colecta urina pentru test, anume:

1. Colectează urina într-un pahar curat și introdu capătul absorbant în probă.

2. Colectează urina într-un pahar curat și folosește o pipetă pentru a pune câteva picături din probă fix pe capătul absorbant al testului.

3. Poziționează zona absorbantă a testului de sarcină fix sub jetul de urină.

Pentru a face un test de sarcină corect trebuie să respecți următorii pași, anume:

1. Asigură-te că testul nu este expirat. Testele de sarcină vechi nu dau un rezultat exact.

2. Introdu testul în proba de urină și așteaptă între 3 – 4 secunde.

3. Așteaptă rezultatul testului. La majoritatea testelor de sarcină de pe piață, rezultatul este afișat în maxim 3 minute.

femeie-fericita-care-are-un-test-de-sarcina-in-mana-pentru-cand-se-face-un-test-de-sarcina

Interpretarea rezultatelor

Este pasul cel mai important. Dacă ai trecut de confuzia legată de când pot să-mi fac un test de sarcină, este momentul să afli dacă vei deveni mămică sau nu. Pe majoritatea testelor de sarcină, liniuțele sunt marcate cu C și T.

  • Rezultatul pozitiv: apar două liniuțe roșii. Una este la C și cealaltă la T.
  • Rezultatul negativ: apare doar o liniuță roșie la C.
  • Rezultatul fals-pozitiv: apare o liniuță roșie la C, iar cea de la T nu este foarte clară. Acest rezultat apare în situații rare, atunci când nu ești însărcinată, dar testul îți spune că ești. Femeile care urmează tratamente cu hormoni HCG sau cu tumori ovariene, boli ale ficatului și rinichilor pot obține un astfel de rezultat.
  • Rezultatul fals-negativ: este foarte posibil să nu fi însărcinată. Un astfel de rezultat apare în situațiile în care testul este expirat, a fost făcut prea devreme, proba de urină este diluată fiindcă ai băut lichide înainte sau iei diuretice.
  • Rezultat invalid: nu apare nicio liniuță sau apare doar cea de la T. În acest caz testul trebuie repetat.

Test de sarcină la 8 zile de la concepție

În farmacii există o multitudine de teste, însă puține femei știu după cât timp se vede sarcina pe test. În mod normal, un test de sarcină trebuie efectuat la 10 – 14 zile distanță de la contactul sexual neprotejat sau la cel puțin o săptămână după întârzierea ciclului menstrual. Există, însă, și teste de sarcină care promit un rezultat concret la 8 zile de la concepție. Teoretic, 8 zile sunt suficiente pentru a obține un rezultat real.

Trebuie să ți cont și de faptul că poți avea un nivel de HCG scăzut încă, astfel că rezultatul poate să iasă fals negativ. Medicii recomandă ca testele de sarcină să fie efectuate dimineața, cu primul jet de urină, atunci când concentrația de HCG este la nivelul maxim. Pentru a obține un rezultat corect, este foarte importat, de asemenea, să respecți toate instrucțiunile de pe cutia testului.

După cât timp se vede sarcina pe test

Pentru a obține un rezultat corect trebuie să faci testul de sarcină în prima săptămână după întârzierea menstruației. Dacă testul este făcut prea devreme, este foarte posibil ca ovulul să nu fi fost implantat, iar placenta să nu fi avut timp să producă HCG. La femeile cu un ciclu menstrual regulat lucrurile sunt mai simple, dar rămâne întrebarea legată de când se face un test de sarcină la un ciclu neregulat. Dacă ciclul variază între 30 – 36 de zile, sarcina apare pe test începând cu ziua 37 sau mai târziu.

Pe de altă parte, dacă nu poți aștepta până la trecerea perioadei de menstruație, poți face un test de sarcină la 14 zile după contactul sexual. În mod normal, ovulul este fecundat și implantat pe peretele uterului în 11 – 12 zile. Totuși, trebuie să iei în considerare și faptul că amenoreea (întârzierea menstruației) poate fi un efect al stresului cotidian, al alimentației nesănătoase și a viciilor, nu doar al sarcinii.

Simptome de sarcină cu test negativ – ce este de făcut?

Testele de sarcină au o precizie de 97% și sunt foarte sensibile. Dacă nu respecți cu strictețe pașii din prospect, atunci rezultatul ar putea fi unul eronat. Pe de altă parte, trebuie să-ți dai seama dacă așa-zisele simptome de sarcină nu sunt efecte ale unor factori interni și externi.

test-de-sarcina-negativ-desfacut-pentru-cand-se-face-un-test-de-sarcina

În primul rând, rezultul negativ poate să apară chiar dacă tu ești însărcinată. Testul oferă un rezultat negativ în următoarele situații:

  • Ai verificat prea repede rezultatul: asigură-te că respecți timpul de așteptare indicat în prospect. Folosește un cronometru pentru a fi sigură.
  • Testul a fost efectuat prea devreme: cele 7 – 10 zile după întârzierea menstruației sunt foarte importante pentru detectarea unei sarcini. Dacă este făcut prea devreme, testul nu poate detecta nivelul HCG-ului din urină.
  • Urina colectată a fost diluată: nu bea lichide înainte de a face un test de sarcină.
  • Sarcina ectopică: se întâmplă în mai puțin de 3% din cazuri, dar un ovul dezvoltat în afara uterului poate induce în eroare testul.
  • Stilul de viață: stresul, fumatul, alimentația nesănătoasă și cofeina sunt factori în dereglarea ciclului menstrual. Nu ești neapărat însărcinată dacă te simți obosită și ai o stare de rău. Poate este timpul să ai câteva zile de relaxare.
  • Diferite afecțiuni: ca sindromul ovarelor polichistice (PCOS) sau dereglări ale tiroidei duc adesea la un ciclu menstrual neregulat. Femeile cu astfel de probleme medicale experimentează și stări generale de rău, așa că un rezultat negativ al testului de sarcină poate fi real.
  • Anumite medicamente: cum ar fi cele pentru scăderea tensiunii arteriale sau pentru reglarea nivelului de HCG. Astfel de tratamente influențează foarte mult rezultatul testului de sarcină.

Ce este de făcut dacă ai simptome și un test de sarcină negativ?

1.Repetă testul de sarcină după 3 – 4 zile.

2. Mergi la medicul obstretician pentru efectuarea unor analize de sânge și a unei ecografii.

3. Cumpără un test de sarcină de la o altă firmă, față de cel pe care l-ai făcut anterior. 4. Relaxează-te. Stresul îngreunează determinarea unei sarcini.

Test de sarcină negativ la 5 săptămâni

Dacă ai simptome de sarcină, dar obți rezultate negative la toate testele pe care le faci, atunci vorbim despre un rezultat fals negativ. Pe lângă nerespectarea instrucțiunilor primite în cutie, există posibilitatea unei sarcini ectopice (extrauterine). În sarcina ectopică, embrionul se dezvoltă în trompa uterină și nu in interiorul uterului, de aici și rezultatele fals negative care îți arată că nu ești însărcinată, când, de fapt, tu ești.

Sarcina ectopică pune în pericol viața mamei, astfel că ea trebuie tratată fie medical, fie chirurgical, în funcție de istoricul medical al pacientei. Dacă embrionul continuă să se dezvolte în trompa uterină, poate duce la ruperea acesteia și la provocarea unei hemoragii masive în interiorul abdomenului. Astfel, dacă prezinți simptome specifice sarcinii extrauterine precum sângerare vaginală abundentă, durere lombară acută, durere pelvină, amețeală sau leșin, mergi de urgență la medic.

Când se face testul de sarcină – dimineața sau seara?

După ce am înțeles răspunsul la întrebarea când pot să îmi fac un test de sarcină, trebuie să știi și când se face un test de sarcină dimineața sau seara. Acuratețea rezultatului este influențată și de momentul zilei într-o oarecare măsură. Pe majoritatea prospectelor ți se recomandă să faci testul dimineața, cu primul jet de urină. Momentul ideal când se face un test de sarcină este dimineața, deoarece concentrația HCG-ului este mai mare imediat după trezire.

După cât timp se vede sarcina pe test? Răspunsuri de pe forum

Poți afla după cât timp se vede sarcina pe test și de la alte femei care au trecut prin același moment de confuzie ca tine. Iată mai jos câteva povestiri de pe forum despre după cât timp se vede sarcina pe test.

„Am ciclul neregulat între 24 – 26 zile. Acum 7 zile am avut mai multe contacte neprotejate, aproximând eu că atunci este perioada fertilă. Azi trebuia să-mi vină menstruația, dar nu mi-a venit. Mi-am făcut azi dimineață un test și a ieșit negativ. Îl voi repeta peste câteva zile.” – sfatulmedicului.ro forum

„Când am rămas însărcinată prima dată testul a ieșit pozitiv abia după 10 zile de întarzierea menstruației și erau 2 linii șterse. Din păcate a fost o sarcină cu ghinion, deoarece s-a oprit din evoluție la 8 săptămâni.” – sfatulmedicului.ro forum

„Eu am făcut testul de sarcină la maxim 10 zile de întarzierea menstruației. Eu nu mă așteptam să iasă pozitiv, deoarece nu eram în perioada fertilă când am avut contact intim.” – ro-mamma.ro forum

Eu am făcut test de sarcină cam la o săptămână după întârzierea menstruației. Mi-a ieșit a doua liniuță slab vizibilă. Pe zi ce trecea, însă, era tot mai evidentă. Azi, a doua liniuță este aproape la fel de intensă ca linia de control.” – ro-mamma.ro forum

După cât timp se face testul de sarcină forum

Un alt loc bun de inspirație sunt forumurile. Dacă ești la prima experiență și te întrebi când pot face un test de sarcină de pe forum acolo chiar poți afla mai multe, din experiențele altor femei. Află mai jos când se face un test de sarcină de pe forum.

test-de-sarcina-pozitiv-pe-fundal-albastru-cu-roz-si-un-semn-de-intrebare-deasupra-lui

„Am făcut un singur test de sarcină. Atunci când am văzut ca mi-a întârziat menstruația pentru trei zile, am mers la farmacie, am cumpărat testul și m-am grăbit până acasă pentru că nu mai aveam răbdare. La început a apărut doar o liniuță și m-am întristat, dar când l-am privit din nou am vazut că mai apăruse încă o liniuță mai subțire.” – forum.7p.ro

„Și eu am făcut mai multe teste de sarcină începând după a șaptea zi de la presupusa concepție. Azi e prima zi de întârziere a menstruației și eram convinsă că va ieși pozitiv, dar n-a fost. M-am mai liniștit când am citit că uneori iese pozitiv după 10 – 14 zile de întârziere.” – forum.7p.ro

„Un test de sarcină este irelevant după șapte zile. La mine au trecut două săptămâni și ceva. Am făcut un test, dar a ieșit negativ.” – forum.softpedia.com

„Eu mi-am făcut testul de sarcină la cinci zile de la întârzierea menstruației și a ieșit pozitiv. Analizele de sânge mi-au arătat că am deja cinci săptămâni.” – garbo.ro forum

Testul de sarcină tip bandă este cea mai simplă metodă prin care poți afla dacă ești însărcinată. Dacă nu îl faci la momentul potrivit rezultatul poate să fie unul fals, de aceea este important să știi când se face un test de sarcină. Totodată, trebuie să respecți toate indicațiile din prospect. Dacă rezultatul testului de sarcină este pozitiv, trebuie să mergi la obstretician pentru efectuarea unui set de analize de sânge și a unei ecografii.

Surse: healthline.com, verwellfamily.com, reginamaria.ro, donna-medicalcenter.ro, remediumfarm.ro, testulbarza.ro, doc.ro, ncbi.nlm.nih.gov, desprecopii.com, clearblue.com, mayoclinic.org

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close