Cat de tare doare nasterea naturala

19 Mai 2020

de Irina Olteanu

Nasterea naturala este considerata de multe femei drept o experienta extrem de dureroasa, in vreme ce altele sustin ca nici nu au simtit cand au nascut. Adevarul este ca fiecare nastere este unica, iar durerea perceputa difera de la o persoana la alta. In continuare vei afla in ce mod descriu mamele nasterile de care au avut parte, precum si informatii importante despre durerea resimtita in travaliu.

Experiente din nasterea naturala  

  • “Sentimentul cel mai ciudat a fost cand si-a facut efectul anestezia si nu mi-am mai simtit picioarele, iar cand au inceput sa ma pregateasca pentru interventie am simtit ca mi se face rau. Interventia in sine a trecut destul de bine, am avut norocul sa am langa mine o asistenta foarte draguta, care in momentul in care lucrurile nu pareau tocmai roz din perspectiva mea (cel mic era in pozitie transversa si a fost mai greu de extras din burtica, presiunea simtita de mine fiind una mare) a stat langa mine si m-a incurajat. Citisem povestiri ale altor mamici cum ca nu e indicat sa te uiti in sus spre lampa deoarece risti sa vezi ca intr-o oglinda ceea ce se petrece, asa ca am stat cuminte cu capul intr-o parte pana la final. Timpul dupa ce s-a nascut cel mic si pana am fost scoasa din sala mi s-a parut ca s-a scurs foarte incet. Stiu ca in timpul interventiei nu eram atenta nici la ce se vorbeste in jurul meu, prindeam doar cuvinte sporadic, deoarece imi doream foarte mult sa ii aud strigatul celui mic si sa se termine cat mai repede, sa fiu dusa in camera si sa stau la puiutul meu.”
  • “Mi-am dat seama ca sunt chiar contractiile travaliului pentru ca am vazut ca incep sa devina din ce in ce mai dese, un pic mai lungi. Erau suportabile si destul de dese, dar nu imi faceam probleme. Am ajuns la spital si am intrat in camera, deci nu la sala de nasteri, acele crampe s-au transformat, au devenit din ce in ce mai dureroase, simteam ca si cum ma prinde o gheara si ma strange foarte tare, au inceput si frisoane. Era august, 36 de grade afara si eu tremuram de frig. Daca se intampla sa nasteti vara luati-va sosete de lana pentru ca aveti nevoie. Eu am avut si le-am purtat. Deci efectiv tremuri ca si cum ar fi foarte frig. La un moment dat am simtit ca durerile sunt mai mari paote decat ma asteptam si am zis sa incerc acest Entonox. Stiam de el dinainte, am zis ca daca va fi cazul il voi incerca si am solicitat. Mi l-au adus, am inceput sa trag acel gaz. Ce pot sa va spun este ca m-a ajutat foarte mult, nu neaparat sa scada intensitatea durerii, cam 30% estimez eu ca ar fi scazut intensitatea durerii. Dar cred ca aveam 30 de secunde intre contractii. Cu acel Entonox am putut sa ma relaxez si sa-mi recapat energia si forta pentru o noua contractie. Si ce am simtit atunci cand am tras acel gaz a fost ca sunt pe un norisor. Nu radeam, nu spuneam lucruri trasnite, dar chiar simteam ca sunt pe un norisor, pufos, alb, care ma tine acolo si ma ajuta sa merg mai departe. Spre sfarsit, ca sa va povestesc cum a fost si cu nasterea propriu-zisa, stiam ca va veni, dar nu stiam exact ce o sa simt. Am simtit in felul urmator: niste furnicaturi de la buricele degetelor pe maini care in corp s-au transformat intr-un val de caldura care mi-a dat o energie foarte mare si simteam ca pot sa mut muntii in acel moment. Am simtit atunci senzatia de a impinge, am impins, dar nu am stat in pozitia clasica, ci pe maini si pe genunchi.”
  • “Am ajuns sa stau in patru labe, pe maini si pe genunchi, cu prosoape peste spate care imi tineau cald. Contractiile au inceput sa apara rapid si am stiut ca nu mai am mult timp. Mi-am rugat sotul sa ne verifice fiicele si sa se asigure ca au mancat. Apoi s-a intors la mine si a venit o alta contractie. Incercam sa imi tin mandibula moale si gatul deschis, sperand ca ma voi dilata mai mult. Imi puteam da seama ca sotul meu incepuse sa se enerveze si sa faca glume si mi-as fi dorit sa rad cu el, daca lucrurile nu s-ar fi simtit atat de intens. Mi-a facut masaj la spate si solduri, ceea ce a fost un lucru bun. Mi-a fost greu sa spun ce a fost bine versus ce a fost rau, dar cred ca cel putin m-a ajutat sa nu o iau razna. Urmatoarea serie de contractii m-a zguduit mai tare decat orice am experimentat in viata mea. Nu imi amintesc sa fi fost asa dificil cu primul copil. Eram destul de linistita cand am nascut. Acum nu mai gemeam, ci strigam sau rageam sau orice zgomot puteam sa fac tare. Nu as fi putut sa ma abtin nici daca as fi incercat. A fost dureros, nu pot sa neg. Speram sa experimentez diferit durerea. Am crezut ca as putea avea o nastere organismica, insa clar nu a fost cazul.”
  • “Am optat pentru nastere naturala cu cel de-al doilea copil deoarece am avut o epidurala la primul cu trei ani in urma si au fost unele probleme. Nu am simtit ca m-a ajutat la durere si am rugat asistenta sa verifice anestezia – se pare ca nu functiona corect. Dupa ce am reparat-o, inca simteam durere si m-am trezit cu un picior drept complet amortit. Imi amintesc clar cum sotul meu ma ajuta sa imi tarasc membrul schip pana la camera nou-nascutilor ca sa ne vedem fiica.”
  • “Odata ce mi-au rupt apa, contractiile au devenit tot mai dureroase, iar evolutia dilatatiei s-a oprit, in mod ironic. Experienta mea a fost astfel: nu am simtit ca am control asupra propriei nasteri. Am avut o linie intravenoasa si un monitor exterior si odata ce personalul mi-a spus ca trebuie indus travaliul, am aprobat epidurala, pe care au aplicat-o de doua ori pentru ca prima mi-a amortit doar jumatate din corp. Am stat 22 de ore in travaliu si pana la final am avut doua monitoare, un cateter, 39.5 grade Celsius de la travaliul lung si o epidurala care imi dadea o senzatie ingrozitoare de mancarime, antibiotic si amenintarea unei cezariene. Mi-am nascut fiul pe cale vaginala, dupa ce am impins 2 ore, dar nu am fost deloc multumita de experienta.”

Cate oase se rup in timpul nasterii

Este propagata intens si de multa vreme o informatie care sustine ca “corpul uman poate sa suporte doar 45 DEL (unitati) de durere. O mama simte pana la 57 DEL de durere cand naste, ceea ce poate fi echivalat cu 20 de oase care sunt fracturate.”

Specialistii s-au decis sa demonteze acest mit. Astfel, in primul rand daca femeile ajung sa suporte in travaliu o durere mai mare decat poate suporta corpul uman, ar insemna ca fie femeile sunt supereroii, fie ar trebui sa moara in momentul nasterii. Apoi, unitatea de masura pentru durere este DOL – acest termen este folosit sa desemneze o unitate de durere, avand o valoare de aproximativ 1/10 din intensitatea durerii maxime, conform unei publicatii ce a vizat studiul durerii. Aceasta publicatie a inregistrat o intensitate a durerii de 10.5 dol drept “cea mai intensa durere care poate fi experimentata”. Prin urmare, valorile de 45 si 57 mentionate in afirmatia de mai sus nu se incadreaza in scala durerii. Nu in ultimul rand, durerea este experimentata in mod subiectiv.

Astfel, Annabel Higgins, ofiterul Federatiei Globale a Societatii Anesteziologilor a declarat ca “nu exista o modalitate obiectiva de a masura durerea, care este o experienta subiectiva. In consecinta, prin compararea diverselor tipuri si grade de durere intre pacienti diferiti nu este usor de realizat. Ceea ce ma doare pe mine poate sa nu te doara pe tine si invers. Durerea poate fi gradata folosind note de la 0 (nicio durere) la 10 (cea mai rea durere posibila). Cum ar putea cineva sa masoare in mod realist durerea resimtita de o persoana cu 20 oase fracturate? Alaturi de durerea din travaliu, pietrele biliare si cele de la rinichi sunt incadrate drept cauzatoare de durere puternica. Insa gravitatea reala este un aspect extrem de personal.” Altfel spus, desi nasterea fara medicatie se poate dovedi extrem de dureroasa, gradul acelei dureri nu poate fi echivalat cu nimic altceva deoarece avem parte fiecare din noi de propria experienta a durerii.

Travaliul la a doua nastere doare mai putin?

Cu privire la durerea resimtita in timpul celei de-a doua nasteri, se poate spune cu siguranta ca fiecare nastere este diferita. La unele femei travaliul urmeaza un traseu similar, in vreme ce altele au parte de o experienta diferita. Daca primul travaliu a fost dificil, s-ar putea sa ai parte de o nastere mai rapida a doua oara. In ceea ce priveste modul in care simti contractiile, sunt sanse sa fie aceleasi ca prima data, insa majoritatea femeilor sustin ca sunt capabile sa le faca fata mai usor. Conteaza foarte mult sa stii la ce sa te astepti si sa te pregatesti din timp; deoarece travaliul este adeseori mai scurt, nu te vei mai simti atat de obosita. Cuplurile declara ca se simt mai pregatite si capabile sa foloseasca strategiile pe care le-au deprins mai usor decat cand devenisera pentru prima data parinti. In cazul in care simti ca ai motive de ingrijorare sau anxietate, este indicat sa discuti cu o persoana competenta si de incredere; poti apela la moasa, la un prieten sau la partenerul tau.

Curs nastere naturala

Atunci cand esti informata iti va fi mai usor sa faci fata nasterii naturale. Astfel, daca urmezi un curs de nastere naturala te poti bucura de urmatoarele avantaje:

  • Vei invata tehnici de relaxare si vizualizare, de a respira si de a-ti distrage atentia pentru a face fata mai usor durerii
  • Diverse pozitii in timpul travaliului care pot sa iti ajute bebelusul sa se alinieze cu pelvisul, pot grabi travaliul si iti pot ameliora durerea
  • Variante de calmare a durerii, inclusiv momentul in care trebuie solicitate daca decizi ca ai nevoie de ele (vei afla atat avantajele, cat si dezavantajele pe care le implica)
  • Stadiile unui travaliu si ale unei nasteri naturale – cum sa identifici semnele travaliului, ce se intampla cu corpul tau cand bebelusul vine pe lume
  • Complicatii posibile care pot surveni si modul in care pot fi abordate
  • Alte interventii medicale care pot fi utilizate in timpul nasterii naturale, precum inductia sau cezariana
  • Modul in care sa abordezi temerile tale. Vei avea sansa sa discuti despre ele cu alte femei care le impartasesc la randul lor. Studiile susint ca femeile care urmeaza cursuri prenatale au sanse sa se confrunte cu mai putin stres comparativ cu cele care nu fac aceste cursuri
  • Planul de nastere si cum sa te conectezi cu partenerul tau in travaliu – planul de nastere te ajuta sa concretizezi in scris modul in care iti doresti sa decurga nasterea ta. Prin intermediul acestor cursuri partenerul tau poate sa inteleaga la randul sau experienta prin care treci si cum sa te sustina.
  • Notiuni de baza despre ingrijirea bebelusului tau, inclusiv anatomia si fiziologia sa, ingrijirea postpartum (a mamei si a bebelusului) si alaptarea, dar si cum sa alegi un pediatru, sa il speli si sa ii schimbi scutecul.

Surse: https://africacheck.org,www.nct.org.uk, www.whattoexpect.com, www.mayoclinic.org,www.orgasmicbirth.com,www.self.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close