Ce este colestaza de sarcină și cum te poate afecta

7 Aprilie 2021

de Mirela Floricescu

Colestaza de sarcină este o afecțiune temporară care apare în ultimul trimestru de sarcină. Colestaza de sarcină se manifestă prin mâncărimi persistente la nivelul mâinilor și picioarelor. Multe mămici se confruntă cu această problemă, neștiind, de fapt, care este motivul acestui disconfort. Este cu atât mai deranjant, deoarece mâncărimile apar preponderent noaptea, de aceea femeile ce întâmpină colestaza de sarcină sunt adesea obosite și lipsite de energie. Este foarte important să observi ce simptome specifice colestazei de sarcină ai, pentru a discuta pe larg toată situația cu medicul tău. Află mai jos toate detaliile despre colestaza de sarcină, de la cauzele apariției sale, la cum se manifestă aceasta în timp, dar și care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a o trata.

Ce este colestaza de sarcină?

Colestaza de sarcină este o afecțiune care apare în ultimul trimestru de sarcină și care dispare la câteva zile de la naștere. Colestaza se manifestă adesea prin mâncărime intensă la nivelul palmelor și tălpilor, puruit, îngălbenirea tegumentelor, scaune deschise la culoare și urină de culoare mai închisă. Alte simptome mai rar întâlnite pot fi: senzația permanentă de greață și scăderea apetitului. Colestaza de sarcină este un disconfort pentru toate viitoarele mămici, deoarece se manifestă cu precădere noaptea. Multe dintre femei ajung să fie obosite și îmbufnate din cauza lipsei de odihnă de pe timpul nopții.

femeie-gravida-asiatica-care-are-colestaza-se-scarpina-pe-burtica-si-tine-ochii-inchisi

Colestaza de sarcină nu reprezintă un risc pentru viitoarea mămică, dar este un motiv de îngrijorare în ceea ce privește dezoltarea fătului. De aceea, este esențial ca imediat după declanșarea simptomelor, să discuți cu medicul tău pentru a stabili un tratament.

Colestaza de sarcină dispare, de obicei, la câteva zile de la naștere, fără a mai fi nevoie de un alt tratament sau de alte seturi de analize. Termenul de „colestază” reprezintă definiția pentru toate afecțiunile care încetinesc circulația lichidului biliar la nivelul ficatului.

Cauzele apariției colestazei de sarcină

Cauzele exacte ale apariției colestazei de sarcină nu sunt cunoscute pe deplin, dar există o conexiune între hormonii pe care femeile îi produc pe timpul sarcinii și secreția biliară. Se pare că acești hormoni, care nu sunt deloc puțini la număr, încetinesc fluxul lichidului biliar de la nivelul ficatului.

o-femeie-cu-colestaza-se-tine-cu-mainile-de-burtica-de-gravida-si-are-pantaloni-roz

Bila sau fierea așa cum mai este cunoscută în termeni populari este un lichid de culoare galbuie, secretat de ficat și care este stocat în vezica biliară. Bila ajută la absorbția grăsimilor și a vitaminelor în organism. De asemenea, bila ajută la calmarea lichidului din stomac și elimină mare parte din microbii din alimente. Dacă bila nu funcționează corespunzător, apare așa-numita „bilă leneșă”, iar persoanele care suferă de ea au simptome precum: balonare, greață, dureri abdominale și constipație. În cazuri netratate la timp, se poate ajunge la litiaza biliară, anume pietre la fiere.

Colestaza de sarcină poate să mai apară și din următoarele motive, anume:

  • Ai afecțiuni hepatice dinainte de sarcină
  • În istoricul familial au existat femei ce au avut colestază de sarcină
  • Sarcina este obținută prin fertilizare in vitro
  • Ai sarcină gemelară
  • Ai mai avut colestază la o sarcină anterioară

Analize pentru colestaza de sarcină

Există mai multe teste pe care le poți efectua pentru a determina dacă este vorba despre colestaza de sarcină sau nu. Rezultatele trebuie interpretate de către medicul tău.

femeie-gravida-ce-are-colestaza-isi-mangaie-burtica-iar-in-spatele-ei-este-un-doctor

Printre cele mai cunoscute seturi de analize care se fac pentru colestaza de sarcină sunt:

  • Determinarea nivelului de bilirubină totală: acest pigment biliar numit bilirubină are rol în descompunerea celulelor roșii (hematiile). După ce sunt descompuse celulele vechi, apar imediat altele noi, astfel că bilirubina este transportată până la ficat. Această analiză arată cât de bine funcționează ficatul tău. Niveluri prea ridicate sau prea scăzute ale bilirubinei înseamnă că este vorba despre o boală hepatică serioasă. Acesta este și unul dintre cele mai ieftine teste, prețul lui fiind de 10 lei.
  • Acizii biliari totali: sunt formați din colesterol, ajung la ficat, iar apoi sunt secretați de fiere și depozitați în vezica biliară. Analizarea nivelului de acizi biliari se face pentru a observa funcția hepatică. Insuficiența hepatică apare la persoanele care au un nivel scăzut de acizi biliari. Prețul pentru o astfel de analiză este de 72 de lei.
  • ALAT (alanin aminotransferază): reprezintă o enzimă care are rol în sintetizarea aminoacizilor. Această enzimă este prezentă doar la nivelul ficatului și al rinichilor. Niveluri prea mari ale acestei enzime sunt semnul unor afecțiuni hepatice cum ar fi: hepatita sau ciroza. Acest test este necesar pentru a observa cum funcționează ficatul tău. Prețul pentru această analiză este de 10 lei.
  • TGO (glutamat oxalocetat transaminaza): este un alt tip de analiză care se face pentru a determina colestaza de sarcină. Acest TGO este tot o enzimă care are rol în sintetizarea aminoacizilor. Diferit față de ALAT, este faptul că TGO-ul se găsește și în mușchii miocardici și mușchii scheletici. Această analiză este făcută pentru a determina dacă poate fi vorba despre boli grave, cum ar fi: cancerul hepatic, angină pectorală, hepatită sau necroză hepatică. Prețul pentru analiza TGO-ului este de 10 lei.
  • Ecografia abdominală: arată dacă există anumite modificări în structura și dimensiunea hepatică. De asemenea, medicul observă dacă există anumite nereguli ale vezicii biliare. Prețul pentru o ecografie abdominală este de 120 de lei.

Regim alimentar pentru colestaza de sarcină

În ameliorarea colestazei de sarcină intră și regimul alimentar. Felurile de mâncare greu de digerat și porțiile copioase nu vor face decât să pună și mai multă presiune pe ficat, ceea ce va duce la agravarea bolii. Pentru femeile ce au colestază de sarcină este recomandat un regim alimentar sărac în proteina animală, asta însemnând carne grasă sau greu digerabilă (aici intră carnea de vită, porc sau miel), lactatele și brânzeturile cu mucegaiuri, ouăle prăjite și untul cu un conținut mare de grăsime. De asemenea, sunt de evitat sosurile, făina albă, dulciurile procesate, alimentele de tip fast-food, băuturile alcoolice și carbogazoase și cafeaua.

femeie-insarcinata-zambeste-si-tine-in-mana-un-bol-cu-salata-din-care-mananca-si-tine-regim-alimentar-pentru-colestaza-de-sarcina

Regimul alimentar recomandat este bazat pe fructe și legume bogate în fier, zinc, acid folic și vitamina C. Fructe așa cum sunt portocalele, mango, grapefruitul, pepenele galben, perele sau zmeura sunt excelente de consumat. Legumele pline de nutrienți și vitamine recomandate sunt: spanacul, broccoli, ardeiul gras, sfecla, salata verde, cartofii dulci și pătrunjelul. Alte alimente foarte bune pentru colestaza de sarcină sunt: peștele slab în grăsimi (merluciu, cod, șalău sau cod), brânzeturile UHT dietetice (ricotta, cottage, cheddar sau gouda), cerealele de tip musli și gemurile din fructe, pentru a înlocui dulciurile procesate.

Tratament pentru colestaza de sarcină

În funcție de rezultatul analizelor, medicul o să-ți recomande un tratament pentru ameliorarea problemei. Colestaza de sarcină nu trece în totalitate, decât la câteva zile de la naștere. Singurele metode pentru a trece mai ușor peste acea perioadă sunt: anumite medicamente care să îmbunătățească funcția hepatică, unguente ce au corticosetroizi (mentite să reducă senzația de mâncărime) sau introducerea mânilor și picioarelor în apă călduță pentru 10 – 15 minute.

tratament-pentru-colestaza-de-sarcina-iar-o-femeie-blonda-gravida-sta-in-pat-se-uita-spre-burtica-si-o-mangaie

Doar în cazurile foarte grave, atunci când boala pune în pericol dezvoltarea normală a fătului se apelează la:

  • Ecografii periodice prin care se monitorizează starea fătului
  • Teste de sânge repetate lunar
  • Inducerea travaliului, dacă se observă nereguli la făt, iar prelungirea sarcinii ar putea duce la complicații severe

Colestaza de sarcină forum

Colestaza de sarcină este o problemă supărătoare pentru orice femeie care trece prin așa ceva. Multe viitoare mămici caută sprijin și răspunsuri pe forumuri, de la alte persoane care au trecut prin așa ceva. Mai jos găsești confesiuni ale mămicilor care au trecut printr-o perioadă dificilă din cauza colestazei de sarcină.

gravida-tine-o-mana-pe-burta-iar-in-cealalta-tine-un-telefon-si-se-uita-la-colestaza-de-sarcina-forum

„La mine doctorul mi-a spus că am colestază, dar nu părea deloc îngrijorat. Am citit și pe alte site-uri de pe internet, anume dacă nu se naște copilul la nouă luni, după acest termen crește riscul de a-i fi fatală această boală. Am fost și la ginecolog și i-am spus de colestază, iar el mi-a zis că este  posibil să am colestază de sarcină, dar că este foarte rară, apoi m-a trimis să-mi refac analizele la ficat și să iau niște hepatoprotectoare.” – romedic.ro forum

„Sunt însărcinată în 34 de săptămâni, iar începând cu săptămâna a 28-a de sarcină mi-au apărut niște mâncărimi la nivelul burții, apoi a brațelor și picioarelor, ulterior s-au extins la palme și tălpi. Am tot citit pe internet că este posibil să fie colestază de sarcină, o afecțiune care îi provoacă dereglări bebelușului, începând cu a 36-a săptămână de sarcină. În cazul acesta, am înțeles că se apelează la cezariană în a 37-a săptămână de sarcină, pentru a evita eventualele probleme. Eu mi-am făcut analizele la ficat și mi-au iesit mărite transaminazele și fosfataza, dar bilirubina totală este în limite normale. Doctorul mi-a spus că nu trebuie să îmi fac griji pentru că nu este colestaza, ci doar prurit gravidic și că trebuie să repet analizele peste două săptămâni.” – romedic.ro forum

„De vreo 11 zile am început să mă lupt cu mâncărimi acute, localizate la nivelul gleznelor și care încet par să se extindă pe mâini, coate și piept. Încă le țin în frâu apelând din când în când la comprese cu gel înghețat, deși nopțile au devenit neliniștite din cauza asta. Mi-e teamă că se vor transforma într-o colestază generalizată și că voi ajunge să simt nevoia să îmi smulg pielea de pe mine (mai cunosc o persoană trecută prin experiența asta și nu este deloc veselă perspectiva). Însă, momentan, asta pare mai puțin important. Sper doar să fie tolerabile, cât mai multă vreme de acum înainte.” – forum.infertilitate.com

„Eu am avut colestază în ultima lună de sarcină. N-am dormit aproape deloc noaptea, mă scărpinam până când îmi dădea sângele. Practic te mănâncă peste tot și nu știi unde să te scarpini. Ajunsesem să iau calmante pentru că stăteam rău cu nervii. Mă rog, a fost groaznic. Hai să spunem ca n-ar fi mâncarimile cea mai rea parte, ci faptul că afectează copilul care poate muri. Așa se face că am și născut la 37 de săptămâni.” – parinti.com forum

Naștere cu colestază

Colestaza de sarcină este o afecțiune care nu are efecte negative asupra memei, dar poate afecta dezvoltarea fătului în uter. Colestaza împiedică absorbția vitaminelor în organism și poate duce la revărsarea meconului în lichidul amniotic în momentul nașterii. De aceea, există situații în care, pentru siguranța fătului, este indus travaliul și se apelează la operația prin cezariană. La decizia medicului, acest lucru se poate întâmpla între săptămânile 37 – 38, pentru a evita posibile complicații respiratorii ale bebelușului.

Colestaza de sarcină este o afecțiune care se manifestă prin mâncărimi la nivelul mâinilor și picioarelor, în ultimul trimestru de sarcină. Aceste mâncărimi apar în principal noaptea, de aceea femeile însărcinate care suferă de colestază sunt lipsite de energie și trebuie să discute cu medicul simptomele specifice pe care le au, pentru a putea găsi împreună soluția potrivită.

Surse: mayoclinic.org, reginamaria.ro, nhs.uk, bioclinica.ro, medicover.ro, synevovet.ro, obio.ro, daciamedicalcenter.ro, medichub.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close