22 Aprilie 2020
Cu siguranta te intrebi care este pestele interzis in sarcina daca esti gravida. Iti explicam in continuare ce specii de peste poti consuma fara probleme, la care trebuie sa ai grija si pe care trebuie sa le eviti complet.
Pestele confera nu doar acizi grasi omega 3, ci si proteine, calciu, vitamina D si fier, nutrimente extrem de utile in timpul sarcinii. Astfel, prin consumul de peste in sarcina ajuti dezvoltarea fatului – proteinele din peste sunt amninoacizi care contribuie la crearea celulelor bebelusului (de la piele pana la muschi, par si oase), ajuti la dezvoltarea creierului bebelusului – prin aportul de DHA (un acid gras omega 3) extrem de important in al treilea trimestru de sarcina, sustii memoria – beneficiu important in timpul sarcinii, iti imbunatatesti starea de dispozitie – scade riscul de depresie in sarcina si postpartum, sustii inima – scazi riscul de boli cardiace (este redus riscul de cheaguri de sange si nivelul de trigliceride, dar si tensiunea arteriala), scazi si riscul de nastere prematura – ratele de nastere prematura sunt mai reduse in zonele unde se consuma mult peste.
Pestele este un aliment extrem de sanatos datorita continutului de acizi grasi esentiali, dar in acelasi timp poate fi si nociv ca urmare a continutului de mercur. In anul 2014 si apoi in anul 2016 Agentia de Protectie a Mediului a eliberat o declaratie care incurajeaza mamele sa consume mai mult peste care nu prezinta probleme in sarcina. Astfel, indrumarul dietetic pentru americani de catre FDA (Agentia pentru Alimentatie si Medicamente) recomanda gravidelor sa consume o cantitate cuprinsa intre 230-340 grame de fructe de mare (inclusiv peste) pe saptamana, din sortimente cu nivel redus de mercur.
Desi pestele dispune de beneficii multiple, exista cateva tipuri care trebuie evitate, precum:
Urmatoarele specii sunt considerate acceptabile, in sensul ca pot fi consumate in siguranta o data pe saptamana (aproximativ 115 grame):
Acorda atentie deosebita speciilor de peste pe care nu le prepari singura (le consumi la restaurant); verifica locul unde au fost pescuiti si daca nu se cunoaste informatia, opteaza pentru o portie pe saptamana, fara piele si grasime.
Desi speciile anterior enumerate par multe, in realitate poti consuma o multime de tipuri de peste in timpul sarcinii; majoritatea celor care pot fi achizitionate din magazine sau restaurante sunt considerate sigure cand este vorba de 2-3 portii (230-340 grame) pe saptamana.
In categoria speciilor sigure de consumat se includ:
Cand vine vorba despre somon, pentru a evita un nivel ridicat de PCB (in cazul somonului de crescatorie), este indicat sa optezi pentru somon salbatic. In acest fel te vei bucura de acizii grasi omega 3. In ceea ce priveste sardinele, acestea au o compozitie ridicata de sare, asadar trebuie sa ai grija daca te confrunti cu hipertensiune. Sunt o sursa bogata de omega 3, ajungand la 2 400 mg/100 g si au una dintre cele mai mici cantitati de mercur. Fiind conservate, au un risc redus de listeria, fiind si o buna sursa de calciu.
Multe viitoare mamici au aflat ca sushi-ul este interzis in sarcina, la fel ca si alte fructe de mare crude (stridii, pestemarinat, somon afumat), peste nepreparat termic/insuficient gatit, deoarece pot contine bacterii si paraziti precum Listeria, extrem de periculoase pentru dezvoltarea bebelusului tau. Toxiinfectia alimentara cauzata de consumul pestelui negatit nu va dauna bebelusului, dar te poate face sa te simti rau.
Sushi-ul din supermarket-uri poate fi consumat de obicei in siguranta. Chiar daca contine adesea peste crud, este congelat in prealabil, proces care distruge parazitii. Pestele crud care a fost afumat bine (somonul sau macroul) este de asemenea considerat sigur pentru consum. Procesul de afumare distruge parazitii si bacteriile; cu toate acestea daca somonul nu a fost corespunzator pregatit sau congelat pot sa mai ramana bacterii, asa ca verifica daca provine de la o sursa sigura.
Iata cateva recomandari pentru a te asigura ca pregatesti pestele corespunzator si reduci expunerea la orice substanta nociva:
Surse: www.fda.gov; www.whattoexpect.com; www.pbcexpo.com.au
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.