Ce fel de peste ai voie sa mananci in timpul sarcinii?

4 Iunie 2019

de Irina Olteanu

Cu siguranta ai aflat ca in timpul sarcinii nu este bine sa consumi o serie de alimente, printre care se numara si anumite tipuri de peste. Iti explicam in continuare pe care le poti consuma fara probleme, la care trebuie sa ai grija si pe care trebuie sa le eviti complet.

Pestele in sarcina – informatii importante

Pestele confera nu doar acizi grasi omega 3, ci si proteine, calciu, vitamina D si fier, nutrimente extrem de utile in timpul sarcinii. Astfel, prin consumul de peste in sarcina ajuti dezvoltarea fatului – proteinele din peste sunt amninoacizi care contribuie la crearea celulelor bebelusului (de la piele pana la muschi, par si oase), ajuti la dezvoltarea creierului bebelusului – prin aportul de DHA (un acid gras omega 3) extrem de important in al treilea trimestru de sarcina, sustii memoria – beneficiu important in timpul sarcinii, iti imbunatatesti starea de dispozitie – scade riscul de depresie in sarcina si postpartum, sustii inima – scazi riscul de boli cardiace (este redus riscul de cheaguri de sange si nivelul de trigliceride, dar si tensiunea arteriala), scazi si riscul de nastere prematura – ratele de nastere prematura sunt mai reduse in zonele unde se consuma mult peste.

Pestele este un aliment extrem de sanatos datorita continutului de acizi grasi esentiali, dar in acelasi timp poate fi si nociv ca urmare a continutului de mercur. In anul 2014 si apoi in anul 2016 Agentia de Protectie a Mediului a eliberat o declaratie care incurajeaza mamele sa consume mai mult peste care nu prezinta probleme in sarcina. Astfel, indrumarul dietetic pentru americani de catre FDA (Agentia pentru Alimentatie si Medicamente) recomanda gravidelor sa consume o cantitate cuprinsa intre 230-340 grame de fructe de mare (inclusiv peste) pe saptamana, din sortimente cu nivel redus de mercur.

peste

Peste care poate fi consumat, peste care trebuie evitat

Desi pestele dispune de beneficii multiple, exista cateva tipuri care trebuie evitate, precum orice tip de peste oceanic, pradator, de dimensiune mare, deoarece contine un nivel ridicat de mercur, o toxina nociva pentru bebelusul tau. De asemenea, exista specii care traiesc in lacuri si rauri poluate cu PCB (Bifenili policlorurati), substante chimice la fel de nocive ca mercurul pentru bebelus, care trebuie si ele evitate. Iata in mod concret speciile de evitat pe care specialistii in igiena alimentara le recomanda gravidelor si femeilor care alapteaza: pestele tigla din Golful Mexic, rechinul pestele spada, pestele pion rosu, tonul obez, marlinul si macroul urias.

Urmatoarele specii sunt considerate acceptabile, in sensul ca pot fi consumate in siguranta o data pe saptamana (aproximativ 115 grame): peste albastru, crap, biban chilian, gruper, halibut, peste mahi, peste pediculat, biban de piatra, peste sabie, biban, stavrid spaniol, biban dungat, peste tigla din Oceanul Atlantic, ton alb (conservat, proaspat sau congelat), ton cu aripioare galbene, pastrav de mare. Acorda atentie deosebita speciilor de peste pe care nu le prepari singura (le consumi la restaurant); verifica locul unde au fost pescuiti si daca nu se cunoaste informatia, opteaza pentru o portie pe saptamana, fara piele si grasime.

Desi speciile anterior enumerate par multe, in realitate poti consuma o multime de tipuri de peste in timpul sarcinii; majoritatea celor care pot fi achizitionate din magazine sau restaurante sunt considerate sigure cand este vorba de 2-3 portii (230-340 grame) pe saptamana. In categoria speciilor sigure de consumat se includ: somon salbatic, creveti, somn, tilapia, calcan, platica, eglefin, halibut, pastrav de ocean, cod, ton conservat, crab, rac, homar, merluciu, scoici, biban negru de mare, ansoa si pastrav.

Cand vine vorba despre somon, pentru a evita un nivel ridicat de PCB (in cazul somonului de crescatorie), este indicat sa optezi pentru somon salbatic. In acest fel te vei bucura de acizii grasi omega 3. In ceea ce priveste sardinele, acestea au o compozitie ridicata de sare, asadar trebuie sa ai grija daca te confrunti cu hipertensiune. Sunt o sursa bogata de omega 3, ajungand la 2 400 mg/100 g si au una dintre cele mai mici cantitati de mercur. Fiind conservate, au un risc redus de listeria, fiind si o buna sursa de calciu.

Modul de pregatire pentru peste in sarcina

Multe viitoare mamici au aflat ca sushi-ul este interzis in sarcina, la fel ca si alte fructe de mare crude (stridii, pestemarinat, somon afumat), peste nepreparat termic/insuficient gatit, deoarece pot contine bacterii si paraziti precum Listeria, extrem de periculoase pentru dezvoltarea bebelusului tau. Toxiinfectia alimentara cauzata de consumul pestelui negatit nu va dauna bebelusului, dar te poate face sa te simti rau.

Sushi-ul din supermarket-uri poate fi consumat de obicei in siguranta. Chiar daca contine adesea peste crud, este congelat in prealabil, proces care distruge parazitii. Pestele crud care a fost afumat bine (somonul sau macroul) este de asemenea considerat sigur pentru consum. Procesul de afumare distruge parazitii si bacteriile; cu toate acestea daca somonul nu a fost corespunzator pregatit sau congelat pot sa mai ramana bacterii, asa ca verifica daca provine de la o sursa sigura.

De retinut

Iata cateva recomandari pentru a te asigura ca pregatesti pestele corespunzator si reduci expunerea la orice substanta nociva:
– Cumpara doar peste si fructe de mare proaspete, corespunzator refrigerate. Asigura-te ca nu au un aspect decolorat si ca nu miros urat. Depoziteaza-le in frigider intr-un sertar distinct daca nu le gatesti imediat
– Foloseste suprafete de gatit diferite pentru carne si peste si fructe/legume
– Nu refolosi sosurile pentru marinarea pestelui
– Gateste toate fructele de mare (scoici, stridii, creveti, homar) pana ating o temperatura interna de 63 grade Celsius. Daca nu ai la dispozitie un termometru, vei sti ca sunt facute atunci cand culoarea carnii este de culoare alba laptoasa, opaca; fileul de peste trebuie sa se desprinda usor cu o furculita. Scoicile, midiile si stridiile sunt gatite atunci cand cochiliile se deschid; arunca-le pe cele nedesfacute.

Surse: www.fda.gov; www.whattoexpect.com; www.pbcexpo.com.au

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close