Ce și când vede bebelușul pentru prima dată?

26 Iulie 2021

de Mirela Floricescu

Lumea înconjurătoare este un tărâm necunoscut pentru bebeluși. Încă din prima lună de viață ei încep să-și dezvolte văzul și auzul. Nu puține sunt întrebările părinților despre văzul la bebeluși. Este important ca orice părinte să știe cum se dezvoltă vederea bebelușilor în fiecare lună de viață. Află mai jos când vede bebelușul pentru prima dată, dar și când ajunge să observe clar lumea din jurul său. 

Când vede bebelușul pentru prima dată?

Lumea este un loc necunoscut pentru nou născuți. În afara uterului, copii își dezvoltă treptat abilități necesare pentru a interacționa cu mediul înconjurător. Dacă te întrebi când vede bebelușul, atunci află că vederea există încă de la naștere. El poate să observe unele forme, lumina, umbrele și poate sesiza mișcarea. 

bebelus-care-se-uita-mirat

Auzul și văzul la bebeluși nu sunt dezvoltate suficient în primele luni de viață. La început, bebelușul tău te va auzi vag, nu va putea focusa obiectele, va avea o privire în gol și nu va putea vedea clar lucrurile care sunt mai departe de 20 de cm de el. Ochii bebelușilor sunt atât de sensibili în primele luni de viață, încât este posibil ca lumina de la o lampă să-l orbească, iar clipitul des este un semnal pentru tine că are un disconfort. Dacă vei dori ca bebe să îți vadă cât de cât fața, atunci trebuie să-l iei în brațe și să-l ți foarte aproape de tine. 

Simptome și semne care anunță probleme de vedere la bebeluși

Pe lângă faptul că este esențial să știi ca părinte după cât timp vede un bebeluș, la fel de important este să observi dacă micuțul sau micuța ta are o problemă de vedere. Ține cont de faptul că vederea este un instrument vital pentru noi, care ne ajută să înțelegem ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Bebelușii pot dezvolta probleme oculare încă de la naștere și care rămase netratate pot duce mai târziu la pierderea parțială sau totală a vederii.

Unii părinți se îngrijorează ca nu cumva bebe să aibă strabism, deoarece ochii nu lucrează sincron, astfel că vor să știe sigur când vede un nou născut. Adevărul este că până la vârsta de 3 luni, copii nu-și pot coordona ochii în aceeași direcție, deoarece mușchii nu sunt dezvoltați.

Însă, după acea vârstă este recomandat să mergi la un oftalmolog pentru a vedea dacă musculatura ochilor este dezvoltată corespunzător. Predispuși la strabism sunt bebelușii născuți prematur.În același timp, pe lângă ochii încrucișați care indică un posibil strabism trebuie să consulți un medic și dacă bebe nu-și poate mișca privirea în mai multe direcții. Și partea ereditară joacă un rol important în dezvoltarea vederii la copii. Dacă în familie există persoane care au probleme cu vederea, la fel, este cazul să ceri părerea unui medic.

Ce văd bebelușii la o lună

Răspunsul la întrebarea despre ce văd bebelușii la o lună este unul simplu. La acea vârstă, bebe începe să-ți analizeze fața atunci când îl vei ține aproape de tine. Pentru el focalizarea anumitor lucruri este un lucru nou, așa că lasă-l să se uite la tine pentru mai mult timp. De asemenea, dacă vei aduce un obiect aproape de raza lui vizuală, el va putea să-l urmărească cu privirea. Spre finalul primei luni, bebe va începe să distingă și primele culori. Astfel că, va fi atras vizual de toate obiectele din jurul lui. 

Vederea bebelușului la 2 luni

La 2 luni copilul se află în stadiul în care începe să distingă majoritatea culorilor. Cel mic are dificultăți de vedere numai la culorile asemănătoare, cum ar fi roșul și portocaliul. Totodată, vederea bebelușului la 2 luni presupune și creșterea interesului pentru jucării. Așa că, este momentul să-i arăți diverse obiecte pentru a-l stimula vizual. Însă, ține cont de faptul că ochișorii lui nu sunt încă coordonați cum trebuie, de aceea atunci când va focaliza un anumit lucru este vizibilă o deviație a privirii spre nas. 

bebelus-fericit-care-sta-cu-piciorusele-in-sus

Ce vede bebelușul între 2 și 4 luni?

 Pe lângă când vede un bebeluș, este important să știi că la aproape 4 luni deja ai un pui de om care își poate coordona și mișcările corpului. Pe scurt, între 2 – 4 luni creierul bebelușului se dezvoltă atât de mult încât el va putea localiza poziția unui lucru și va întinde mâna după el. Pe lângă poziție, copilul îți va da seama de forma și dimensiunea obiectului, iar aceste informații vor fi transmise către creier. Însă, deoarece se află la început cu această abilitate de a prinde lucrurile, va avea nevoie de mai multe încercări pentru a-și duce treaba la final. Mobilitatea se va dezvolta mai mult în următoarele luni, odată cu apariția primilor pași. 

Ce vede bebelușul între 5 și 8 luni?

De la 5 luni deja vederea copiilor face un salt uriaș către dezvoltarea absolută. Dacă la 4 luni, se declanșează modul de percepție al obiectelor, în luna următoare de viață vorbim despre percepția adâncimii. Astfel că, micuțul își dă seama ușor de distanța dintre obiecte. Imaginile blurate vor fi de domeniul trecutului, iar bebe este fascinat de cele tridimensionale, pline de culoare și forme diverse. Fețele părinților sunt văzute perfect, de aici și fericirea care există atunci când bebe își vede mama sau tatăl. Spre finalul lunii 5 ochii deja sunt coordonați, astfel că dispare acel strabism fals.

bebelus-in-albastru-care-zambeste-si-sta-in-sezut

La 6 luni copilul stă deja în șezut, iar poziția verticală îi permite să analizeze cu atenție tot ce se întâmplă în jurul său. Tocmai pentru a-i stimula și dezvoltarea creierului este important ca la această vârstă copilul să petreacă mult timp uitându-se la imagini colorate și să se joace cu multe jucării în diverse forme.

Un copil de 7 luni începe să se târască, astfel că apare coordonarea mâini-ochi. În același timp, când vede și aude bebelușul va putea să se deplaseze și să aproximeze distanța între el și obiecte. În schimb, la vârsta de 8 luni vederea bebelușului este aproape complet dezvoltată în ceea ce privește precizia și claritatea. Și spunem aproape, deoarece procesul de dezvoltare al vederii se încheie complet abia între 5 – 6 ani. Explicat în termeni medicali, vederea unui copil de 8 luni este de 20/40. Oftalmologii exprimă acuitatea vizuală în raport, astfel că maximul este de 20/20, prin urmare rezultatul de 20/40 de la copii reprezintă 50% din cum vede un adult normal.

Un alt punct important este că la 8 luni culoarea ochilor se apropie de cea definitivă. Bebelușul tău de 8 luni este, de asemenea, capabil să recunoască și persoanele aflate la depărtare, cum ar fi în celălalt colț al camerei. Rolul tău este foarte important începând cu 8 luni. Astfel că, trebuie să-ți duci copilul la controale oftalmologice regulate, pentru ca medicul să vadă dacă există semne ale unor boli oculare.

Vederea bebelușului tău între 9 și 12 luni

Ajuns la vârsta de 9 luni, copilul deja vrea să se ridice, tocmai pentru a explora lumea fascinantă din jurul său. Atenția la detalii este acum și mai mare, de aceea orice jucărie este întoarsă pe toate părțile și orice lucru nou adus în preajma lui este intens analizat. Memoria joacă și ea un rol important în acest punct al vieții, deoarece bebelușul este capabil să recunoască obiectele pe care le vede de câteva ori. Părinții observă acest lucru atunci când îi cumpără un ursuleț de pluș sau o păturică copilului lor, fiindcă atunci când vor vrea să ia respectivul obiect de lângă micuț sau micuță va ieși un mic „război”. 

baietel-cu-camasa-colorata-care-se-uita-mirat-si-arata-ceva-cu-degetul

La 10 luni deja poți spune cu exactitate ce culoare au ochii copilului tău, deoarece irisul este complet dezvoltat. Așa cum am precizat despre luna 9 și dezvoltarea memoriei, același lucru se va întâmpla și în următoarea perioadă a vieții. De aceea, la 10 luni bebe îți va cere anumite obiecte doar indicând spre ele au chiar se va duce singur către ele. 

Aproape de 11 luni copilul înțelege perfect distanțele și profunzimile, privește în toate direcțiile și începe să distingă între aproape și distanță. Majoritatea copiilor încep să meargă la 12 luni, fiind fascinați de locurile din casă pe care nu le știau până atunci. Deja la 12 luni putem vorbi despre un sistem oculomotor dezvoltat în toate etapele, anume vederea binoculară (copilul își poate folosi ambii ochi în același timp) și vederea stereoscopică (3D). Nu în ultimul rând, acum micuțul sau micuța ta va distinge ușor nuanțele culorilor, indiferent de intensitatea lor. 

Când începe bebe să vadă clar lumea din jur?

Într-adevăr, vederea există încă de la naștere, dar probabil vrei să afli când vede bebe clar lumea din jur. Până la 4 luni, copilul distinge unele culori puternice sau chipul mamei, dar toate numai dacă se află aproape de el. În schimb, după 5 luni bebe începe să vadă clar lumea din jurul său, adică poate să-și dea seama de forma obiectelor, își poate vedea părinții de la distanță sau va observa chiar și unele nuanțe asemănătoare.

Important de știut este că la 5 luni imaginile blurate și greu de înțeles sunt înlocuite de unele clare și pline de forme. Fiindcă poate vedea limpede ce se află lângă el, bebe poate întinde mâna spre anumite lucruri sau poate începe să zâmbească când vede oameni. Tocmai pentru că de la 5 luni în colo puiul tău începe să vadă clar lumea din jur, este esențial să-l stimulezi vizual. Alege câteva jucării colorate și mișcă-le ușor prin fața lui. Bebelușilor le place să se uite cu atenție la fețele și obiectele din jurul lor, de aceea au numeroase expresii faciale amuzante pentru adulți.

De ce se uită bebelușii la bec

Te-ai gândit vreodată de ce se uită bebelușii la bec sau la unele lucruri aparent banale pentru noi? Pentru bebeluși lumea din afara uterului este necunoscută, fiind plină de zgomote, forme și fețe. Din prima lună de viață vei observa că bebelușul tău poate sta minute în șir uitându-se la bec sau la geam. Motivul este legat de dezvoltarea vederii la copii. Până la 5 – 6 luni când deja copilul vede limpede, el va fi atras de toate sursele de lumină. Acesta este un efect direct și al dezvoltării creierului. De asemenea, pentru că nu pot focaliza, copii sunt atrași vizual de contrastele puternice. 

fetita-in-roz-care-se-uita-la-o-sursa-de-lumina-pentru-când-vede-bebelușul

Dacă îți vezi bebelușul cum se uită intens la bec nu te îngrijora. Un astfel de obicei este absolut normal și face parte din etapa normală de dezvoltare a vederii. Cu toate acestea, pentru ca bebe să se simtă confortabil, evită să pui lumini puternice la el în cameră. O mică lampă este suficientă. Pe de altă parte, trebuie să discuți cu un medic dacă ai un copil mai mare de 5 – 6 luni care se uită fix în lumină pentru foarte mult timp. La copii mai mari acesta poate fi un semn de autism, dar un diagnostic sigur nu poate fi pus până la vârsta de 2 ani, deoarece copilul nu este încă dezvoltat complet din punct de vedere psihic și fizic. 

Vederea există încă de la naștere, fiind o abilitate pe care bebelușii încep să și-o dezvolte încă din prima lună de viață. Despre când vede bebelușul putem spune că la început cei mici pot vedea doar anumite imagini neclare, apoi deja își văd părinții și își dau seama de distanța dintre obiecte. Ca părinte, este esențial să cunoști când vede bebelușul, tocmai pentru a-ți da seama dacă cel mic are probleme oculare. Dacă observi că bebelușul tău mai mare de 5 luni are probleme cu vederea, mergi urgent cu el la medic. Fără tratament adecvat se poate ajunge la afectarea permanentă a vederii. 

Surse: healthline.com, totuldespremame.ro, insmc.ro, qbebe.ro, marioarapop.ro, baby.unica.ro, babyneeds.ro, pampers.ro, kidshealth.org, aoa.org, aao.org, bundoo.com, memorialcare.org, pointsdevue.com, spectrumnews.org

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close