Cele mai comune cauze ale avortului spontan

27 Iunie 2019

de Irina Olteanu

Avortul spontan este o problema cu care nicio gravida nu isi doreste sa se confrunte. Pentru a intelege mai bine de ce apare iti prezentam in continuare cele mai comune cauze pentru avortul spontan. Citeste-le cu atentie pentru a putea interveni din timp.

Ce este un avort spontan?

Avortul spontan este definit drept pierderea spontana a sarcinii inainte de varsta sa de viabilitate (aceasta varsta poate diferit de la un stat la altul si este utila in stabilirea sanselor de supravietuire). Deoarece fatul este insuficient dezvoltat, avand o dimensiune extrem de mica, nu poate supravietui chiar daca ii este oferit cel mai bun tratament. Atunci cand are mai putin de 24 saptamani gestationale si se opreste din crestere sau este expulzat de uter este vorba despre un avort spontan; daca exista o componenta voluntara (femeia doreste intreruperea sarcinii) termenul este avort. Un mit frecvent intalnit in acest sens consta in faptul ca avortul spontan apare ca urmare a neglijentei gravidei cu privire la ceea ce mananca, la locul de munca sau la modul in care calatoreste.

femeie-care-isi-tine-mainile-pe-fata-pentru-avortul-spontan

Din punct de vedere statistic, un procent cuprins intre 10-20% dintre sarcini se incheie prin pierderea sarcinii (una din 7 sarcini); cel mai adesea are loc in primele trei luni de sarcina. Semnele unui avort spontan includ: sangerare/hemoragie vaginala, scurgere de lichid din vagin, crampe similare celor menstruale, durere abdominala puternica.

Care sunt factorii care pot duce la un avort spontan?

Avortul spontan reprezintă un lucru pe care nicio femeie însărcinată nu și-l dorește. Pentru a evita un asemenea moment sensibil, este indicat să cunoști toți factorii care pot duce la un avort spontan.

femeie-trista-care-sta-cu-picioarele-ghemuite-pentru-avortul-spontan
  • Vârsta mamei: este un factor important atunci când ne referim la avortul spontan. După vârsta de 40 de ani riscul de a suferi un avort spontan crește. Deoarece o sarcină târzie poate fi însoțită de commplicații, este necesar să faci investigații suplimentare, care îți vor confirma dacă poți duce sarcina la termen.
  • Anumite infecții: cum ar fi cele urinare care pot provoca leziuni placentare. De asemenea, și astmul sau bronșita provoacă avort ori prin moartea fătului din cauza hipoxiei sau prin declanșarea contracțiilor uterine.
  • Antibioticele: comsumul ridicat de medicamente, în special, de antibiotice este considerat a fi riscant în timpul sarcinii. În cazul medicamentelor, avortul spontan este pus pe seama malformațiilor care pot să apară la făt.
  • Cofeina în exces: reduce absorbția fierului în cazul mamei. Lipsa fierului duce la anemie care, la rândul ei, se manifestă prin amețeli și ritm cardiac neregulat.
  • Stresul: duce la creșterea nivelului de cortizol, așa-numitul hormon al stresului, fapt care l-ar putea afecta și pe bebeluș.
  • Lovirea abdomenului: poate duce la avort spontan. Abdomenul este cea mai sensibilă zonă a unei femei gravide, astfel că trebuie să fi atentă la mișcările pe care le faci.
  • Genetica: și în principal anomaliile cromozomiale. Cel mai des avortul spontan se produce din cauza modificărilor cromozomiale care apar la embrion. Translocația este o anomalie ce apare atunci când un cromozom s-a atașat de un alt cromozom. La o sarcină anomală dusă până la termen, există riscul ca nou născutul să aibă probleme grave de sănătate.
  • Fumatul: tutunul duce la scăderea fluxului sângelui uterin și diminuează calitatea ovocitelor la femeile care nu sunt gravide. Fumatul pasiv are aceleași efecte nocive asupra sarcinii la fel ca fumatul direct. De aceea, dacă ești însărcinată, evită să petreci mult timp în jurul fumătorilor, iar dacă fumezi chiar tu renunță la acest obicei dăunător pentru tine și bebeluș.

Alți factori care pot duce la avortul spontan sunt:

  • Sindromul ovarelor polichistice
  • Sarcina extrauterină
  • Alimentația
  • Febra
  • Diabetul

Cauze pentru avortul spontan

– Anormalitate in dezvoltarea fatului – nu toti gametii se dezvolta normal. Atunci cand intervine ceva in procesul lor de dezvoltare, pot aparea anomalii care conduc la pierderea sarcinii. Mai mult de jumatate din pierderile de sarcina din primele 13 saptamani de sarcina apar ca urmare a unei probleme cu cromozomii materni (ovulul deteriorat, deces fetal intrauterin, sarcina molara si partial molara)
– Probleme medicale la mama – un control necorespunzator al diabetelui/hipertensiune, afectiuni tiroidiene sau autoimune (lupus), febra mare la inceputul sarcinii, tulburari de coagulare a sangelui (Factor V Leiden) sunt cauze posibile pentru avortul spontan. De asemenea, si obezitatea poate cauza aceasta problema, in special cand indicele de masa corporala este extrem de ridicat
– Deficienta de vitamine – exista cateva studii stiintifice care au sugerat ca o deficienta de acid folic este asociata cu un risc ridicat de pierdere a sarcinii. Din acest motiv majoritatea medicilor recomanda suplimente multivitaminice atat in timpul perioadei de conceptie, cat si al sarcinii
– Infectii – infectiile virale precum toxoplasmoza, rubeola sau herpes (dar si citomegalovirus, HIV, gonoree, sifilis, malarie) pot fi cauze pentru avort spontan (din acest motiv este recomandata vaccinarea inainte de sarcina). Exista de asemenea si multe infectii bacteriene (vaginoza bacteriana, chlamydia), inclusiv de tract urinar, care pot conduce la pierderea sarcinii
– Toxiinfectie alimentara – exista cateva situatii in care poate fi vorba despre o toxiinfectie alimentara cauzata de consumul unor alimente contaminate cu listerioza, toxoplasmoza, salmonella
– Medicamente – unele pot creste riscul de avort spontan – misoprostol (pentru artrita reumatoida), retinoizi (pentru eczema si acnee), metrotrexat (pentru artrita reumatoida), medicamente nesteroidiene antiinflamatorii (ibuprofen)
– Hormonii – deficienta unor hormoni precum progesteronul poate cauza avortul spontan. In sarcinile obtinute prin tratament de infertilitate medicii recomanda administrarea de hormoni pentru a sustine un nivel sanatos in organism
– Incompetenta cervicala – cervixul sta inchis pe intreaga perioada a sarcinii si se deschide cand se apropie nasterea. Uneori acest lucru se poate intampla prea devreme, ceea ce poate cauza un avort spontan (al doilea trimestru de sarcina).
– Sarcina multipla – atunci cand esti insarcinata cu doi sau trei bebelusi ai sanse mai mari de avort spontan
– Anomalii uterine – unele femei au un uter de forma anormala (uter bicorn, de exemplu), iar altele dezvolta un sept. Aceste anomalii pot conduce la avort spontan
– Fibroame uterine – fibroamele deosebit de mari sau care ating mucoasa uterului
– Mol vezicular – reprezinta o cauza rar intalnita in care fatul nu se formeaza, fiind caracterizata prin hemoragie. Diagnosticul se pune prin ecografie, iar ginecologul elimina tesutul prin interventie chirurgicala
– Factori imunologici – sistemul imunitar creeaza din greseala mici cheaguri la nivel de placenta, care conduc la un flux sanguin anormal sau precar catre fat. Poate fi vorba despre avorturi spontane multiple
– Interventii medicale – interventii precum amniocenteza sau reductia fetala pot conduce la pierdere a sarcinii, insa incidenta este extrem de redusa
– Stil de viata – fumat, abuz de droguri, malnutritie, consum excesiv de cofeina si expunere la radiatii sau substante toxice (plumb, mercur, solventi, pesticide, arsenic)

Trebuie mentionati in acest sens si factorii de risc pentru avort spontan:
– Doua sau mai multe avorturi spontane anterioare
– Varsta peste 35 de ani (riscul creste odata cu inaintarea in varsta)
– Fumatul, consumul de alcool sau abuzul de droguri
– Expunerea la chimicale nocive – un exemplu sunt solventii (substante chimice care se dizolva in alte substante)
– Teste prenatale invazive (precum amniocenteza)

Retine faptul ca avorturile spontane pot fi prevenite in multe cazuri, iar o masura vitala consta in a fi cat mai sanatoasa posibil inainte de a concepe pentru a oferi o premisa sanatoasa instalarii sarcinii. Exista insa si multe situatii in care nu exista un motiv cert pentru aparitia lor. Elimina in acest sens fumatul, consumul de alcool sau de droguri si mergi la controale medicale regulate inainte de a ramane insarcinata. Exercitiul fizic regulat, alimentatia sanatoasa, gestionarea stresului, mentinerea greutatii in parametri sanatosi, administrarea de acid folic reprezinta masurile esentiale in acest sens.
NU provoaca avort spontan activitati precum exercitiul fizic (jogging si ciclism), raportul sexual, activitatea profesionala. Consumul de cofeina insa poate fi un factor important, daca depasesti doua bauturi cu cofeina pe zi. Unele femei care se confrunta cu avort spontan dezvolta o infectie uterina sau avort septic, caracterizat prin febra, frisoane, sensibilitate in zona inferioara a abdomenului, scurgere vaginala urat mirositoare.

Simptome ale avortului spontan

Dacă nu știi ce este un avort spontan, află că acesta reprezintă pierderea sarcinii înainte de săptămâna 20 de sarcină. Pe lângă posibilele cauze pentru avort spontan, trebuie să știi să recunoști o astfel de situație neplăcută, deoarece este esențial să ajungi rapid la medic. Este posibil ca înainte cu mai multe ore de pierderea efectivă a sarcinii, corpul să dea anumite semne de avort spontan. Iată mai multe simptome pentru avort spontan.

Principalele simptome pentru avortul spontan sunt:

  • Sângerarea vaginală
  • Crampe abdominale
  • Crampe pelvine
  • Dureri de spate diferite în intensitate, de la ușoare până la acute
  • Eliminarea de mucus vaginal alb-roz
  • Pierdere în greutate

Cum îți dai seama că ai suferit un avort spontan

Probabil nu știi cum îți dai seama de avort spontan sau cum se manifestă un avort spontan, mai ales în cazul în care mai multe simptome debutează brusc. Dacă prezinți unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus și te afli înainte de săptămâna 20 de sarcină, atunci este posibil să fi suferit un avort spontan. În acea situație, trebuie să ajungi rapid la cel mai apropiat spital pentru a fi consultată de un medic. În cazul în care avortul s-a încheiat, pacienta este trimisă acasă pentru recuperare. Însă, în unele cazuri, este necesară o intervenție pentru îndepărtarea orcărui țesut al sarcinii.

Cât durează un avort spontan

Multe femei se întreabă cât durează un avort spontan sau cum arată un avort spontan. Răspunsul nu este unul universal. Avorturile spontane variază de la femeie la femeie, în funcție de stadiul și tipul sarcinii. De asemenea, avortul durează până în momentul în care organismul elimină țesutul fetal. De aceea, nu există o durată anume.

femeie-imbracata-in-alb-care-are-crampe-abdominale-si-se-tine-de-burta

Dacă la unele femei expulzarea țesutului durează câteva ore, la altele simptomele se întind pe câteva zile. În schimb, în plan emoțional, avortul spontan își lasă amprenta asupra psihicului timp de multe săptămâni sau luni. Este foarte important ca fiecare femeie care a trecut printr-un avort să primească consolare din partea celor dragi.

Poți preveni avortul spontan?

Deși nu poți controla în totalitate apariția unui avort spontan, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a crește șansele de a avea un bebeluș sănătos. În primul rând, dacă ai peste 40 de ani trebuie să știi că iminența de avort spontan este mai mare, de aceea sunt necesare investigații suplimentare. Totodată, solicită medicului să-ți recomande analize pentru detectarea unor posibile boli transmisibile sexual, cum ar fi sifilisul, HIV-ul sau gonoreea. Astfel de maladii netratate afectează dezvoltarea bebelușului în uter.

Activitățile fizice trebuie reduse la minimum atunci când afli că ești însărcinată. Exercițiile fizice în exces cresc temperatura corpului și pot reduce fluxul de sânge către făt. În loc de orele peterecute în sala de sport sau practicarea unor activități care necesită echilibru și mișcări bruște, apelează cu încredere la plimbările în aer liber. Plimbările zilnice de 15 – 30 de minute sunt suficiente pentru a te păstra sănătoasă pe timpul sarcinii. Pe de altă parte, deși toată lumea știe că sunt dăunătoare, refuză să renunțe la alcool, cafea și tutun. Pentru o femeie însărcinată renunțarea la aceste substanțe este esențială pentru a evita avortul spontan.

Ce trebuie să faci după ce ai suferit avort spontan

După ce medicul spune că totul este în regulă cu pacienta, aceasta poate începe recuperarea după avortul spontan acasă. Pe lista cu ce trebuie să faci după un avort spontan se află odihna, adică timp de 3 – 4 zile după avort sunt interzise activitățile fizice care solicită corpul. Apoi, trebuie să ai grijă de igiena intimă. Asfel că, zona organelor genitale externe trebuie curățată de 2 – 3 ori pe zi, dar sunt interzise spălăturile vaginale timp de 14 zile după avort. De asemenea, tot de 14 zile este și repausul recomandat de la activitatea sexuală. Administrarea pilulelor contraceptive se poate începe la 7 zile după avortul spontan.

Trebuie să urmărești cu atenție aspectul secrețiilor vaginale și să-ți măsori temeperatura generală a corpului de 2 ori pe zi. Este normal să ai sângerări ușoare, asemeni cu cele din timpul menstruației, timp de 7 zile după avort. Nu este normal, însă, să ai secreții urât mirositoare, febră sau dureri abdominale. Dacă starea generală se înrăutățește după avortul spontan trebuie să mergi de urgență la un control ginecologic.

Avortul spontan reprezintă pierderea sarcinii, deoarece fătul incomplet dezvoltat se oprește din creștere și este expulzat de uter. Factorii precum genetica, stresul sau anumite infecții pot duce la avort spontan. Dacă prezinți simptome specifice avortului spontan trebuie să mergi de urgență la un control. Doar un medic poate determina dacă este vorba despre un avort spontan sau nu.

Surse: indianexpress.com, webmd.com, parents.com, mayoclinic.org, nhs.uk, healthline.com, totuldespremame.ro, bebee.ro, bebebliss.ro, csid.ro, medicover.ro, reginamaria.ro, desprecopii.com, mamisicopilul.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close