Da, exista durere, nasterea nu este usoara. Dar este extrem de frumoasa. Cum facem sa ramanem cu amintiri pretioase. Sfaturi de la moasa

11 Februarie 2020

de Irina Olteanu

Moasa Erika Popescu la Scoala Parintilor Responsabili in Cluj Napoca

Nasterea este un proces natural, ce implica durere

Vreau sa incep prin a va spune ca nasterea este un proces absolut fiziologic, natural. Este absolut normal sa aveti multe intrebari la care cautati raspunsuri. Una dintre intrebarile la care cu siguranta v-ati gandit foarte mult este cea legata de durere. Da, exista durere, nasterea nu este usoara. Dar este extrem de frumoasa. Daca stim cum sa ne gestionam aceasta durere vom trece foarte usor si vom ramane cu o amintire extrem de placuta despre nastere.

Despre durere se pot vorbi multe, exista multe definitii, o intreaga stiinta. Poate fi definita ca o senzatie si o experienta senzitiva si emotional neplacuta (implica factorii senzitivi si emotionali). Nu avem masuratori obiective pentru durere. Putem sti ca o persoana are durere doar pe baza afirmatiilor si actiunilor sale.

Vreau sa fac referire la pragul de toleranta la durere. Fiecare dintre noi suntem construiti diferit, reactionam la situatii diferit, la fel si la durere. Am avut o graviduta care m-a impresionat mult. A intrat cu zambetul pe buze in sala de nastere, a nascut fara niciun fel de durere. Exista si asemenea situatii. Travaliul a fost intr-adevar extraordinar, graviduta s-a comportat extraordinar, dar exista situatii in care travaliul este greoi, debuteaza greu, mobilizarea este greoaie, pacienta este extrem de obosita, apare starea de panica de ce ma doare atat de tare. Aici intervenim noi si incercam sa linistim pacienta, sa venim cu metode pe gestionare, medicamentoase sau nu, in functie de situatie.

Ce provoaca durerea in timpul travaliului? Este foarte importanta din punctul meu de vedere, informarea corecta a gravidelor, informatia ne face puternice. Prin participarea la conferinte, citit in media, ascultarea de diverse informatii, incercati sa triati informatiile. Daca nu intelegeti ceva este bine sa intrebati medicul curant.

nastere

Gestionarea durerii la nastere

Componenta functionala – aici fac referire la toate procesele care au loc in timpul travaliului si al nasterii – dilatarea colului, coborarea fatului. Acestea sunt momentele in care gravidele resimt mai puternic acele dureri. Capul fatului devine un instrument obstetrical, care dilata colul si destinde tesuturile. Pozitia fatului – exista mai multe, precum este varietatea posterioara – bebelusul este pozitionat cu spatele pe spatele mamei, iar mama resimte mai intens in travaliu durerile de spate. Chiar daca sunt neplacute, exista pozitii care duc la atenuarea acestui disconfort.

O trecere peste etapele nasterii – dilatarea in mare cuprinde doua faze, una latenta si una activa in care apar aceste modificari la nivelul colului, incep sa apara contractiile. In faza latenta, de inmuiere, de dilatare, pana la 2-3 centimetri, contractiile pot sa fie sau nu la 10 minute. Pot sa fie la 15 sau la 20 de minute. Sau chiar cu 2-3 zile inainte pot sa apara deja mici modificari. In faza activa ajungem la 4 cm. Aici vom avea contractii la 10 sau chiar sub 10 minute, la 5 minute, care vor creste in intensitate, vor fi ritmice, pe care le veti resimti.  In timpul nasterii colul ajunge de la lung la o dilatare de 10 cm. O alta etapa importanta este expulzia fatului – si aici veti resimti intr-o oarecare masura disconfortul. Delivrenta se face fara probleme, efectiv expulzia placentei in postpartum-ul imediat. Este perioada a patra a nasterii; veti mai ramane aproximativ 2 ore in sala de nasteri sub atenta supraveghere pentru a preveni marile hemoragii care pot aparea.

Tipuri de respiratie la nastere

In ultima perioada se discuta mult despre nasterea cat mai usoara, despre umanizarea nasterii, despre implicarea, despre femeia gravida care trebuie sa devina activa in timpul nasterii. Ea stie sa isi gestioneze durerea, trebuie sa fie atenta la fiecare semn transmis de corp. Probabil ati auzit despre cursurile Lamaze; se pune foarte mult accentul pe relaxare, pe exercitiile respiratorii care sunt extrem de importante. Muschiul uterin este unul ca oricare altul. Daca este privat de oxigen durerea se resimte mai intens, deci este foarte important sa respiram. Daca in primele faze ale travaliului respiram corect, o respiratie lenta si profunda, veti vedea ca durerea se atenueaza. Ce inseamna aceasta respiratie? Inseamna sa inspiram adanc pe nas, sa ne umplem plamanii cu aer, stam cateva secunde si apoi expiram cu gura intredeschisa. Ne relaxeaza mult si ne ajuta la gestionarea durerii.

Respiratia superficiala – in momentul in care respiratia profunda nu mai are efect sau contractiile sunt atat de puternice incat gravida nu mai poate respira, trebuie sa ne linistim si sa ne spunem ca durerea face parte din acest tablou. Trebuie sa ne gandim ca si copilul din burtica e privat de oxigen si sa respiram in continuare. Se poate folosi si respiratia superficiala.

Respiratia variabila sau mixta este o combinatie intre cele doua tipuri de respiratii, unde mai multe respiratii superficiale vor fi succedate de o respiratie profunda. In momentul in care va veti afla in fata faptului, veti intelege la ce ma refer.

Mai exista un tip de respiratie, respiratia in tandem, unde sotul sau persoana care insoteste gravida respira impreuna cu ea, o ajuta. Vreau sa propun taticilor sa isi insoteasca partenerele la aceste cursuri. Este foarte important sa invete si ei tipurile de respiratie.

Miscarea, masajul, muzica si dansul – daca aveti o piesa preferata sau un gen de muzica care va face placere nu ezitati. Imi amintesc cu drag de paciente fane Bob Marley, care s-au simtit foarte bine si au spus ca le-a trecut durerea. Muzica este o adevarata terapie. Este un proces fiziologic, absolut natural, voi nasteti, voi stiti ce va face placere si veti vedea si respiratiile, nu uitati sa respirati asa cum va dicteaza corpul.

In primele faze ale travaliului puteti sa va luati efectiv partenerul in brate si sa dansati. Este extrem de relaxant si se creeaza o conexiune extraordinara. Mersul este important, balansarea – sigur ati auzit despre acele mingi care se folosesc la travaliu, mingile medicinale mari, care sunt extrem de relaxante, preiau din presiunea care se creeaza la nivelul perineului, trebuie sa le folositi, sunt foarte bune. Pozitiile aplecata in fata, unde putem ajuta si cu un masaj al spatelui, se poate incaleca efectiv un scaun. Sau la marginea patului. Si rugam partenerul, moasa sau cine ne insoteste sa ne faca un masaj. De asemenea, tot pentru reducerea durerii de spate este pozitia in genunchi. Poate este putin incomoda, dar trebuie sa punem ceva sub genunchi sa nu ne deranjeze. Mai sunt pozitiile: semisezand, stand pe maini si in genunchi. Este o pozitie care ajuta foarte mult la oxigenarea bebelusului. Si in special in varietatile posterioare ajuta la rotatia bebelusului intr-o pozitie cat mai fiziologica pentru nastere si reduce foarte mult durerea de spate. In travaliu, pe langa durerea resimtita sub burtica, data de dilatarea colului veti simti si durerea de spate. De asemenea, exista o pozitie in pat, semisezanda. Cand se apropie momentul nasterii, al expulziei, vi se va propune poate sa va prindeti de coapse, sa le trageti spre dumneavoastra si sa impingeti. Ajuta foarte mult.

Sprijinul fizic si spiritual. Din punctul meu de vedere, gravida nu trebuie lasata niciodata singura la nastere. Poate ati auzit povesti despre personal medical care avea un limbaj total neadecvat in astfel de momente, cum ar fi: Cine te-a pus asa? Nu este normal pentru ca la randul sau acea persoana are o mama care i-a dat nastere. Limbajul adecvat este poti si vei reusi. Toate puteti si toate veti reusi pentru ca veti vedea dupa ce ati nascut ce puternice sunteti. Suportul spiritual – am vazut multe doamne care sunt insotite in sala de nastere de mici iconite. Daca pe ele le linisteste nu vad nimic rau in asta. Este alegerea fiecareia cum trece peste aceasta experienta.

Anestezia epidurala nu este o necesitate, este o optiune. Sustin nasterea naturala; natural inseamna spontan, se declanseaza spontan, nastem repede si frumos si totul s-a terminat. Dar este vorba despre gravida, nu despre nastere. Nu exista un tipar efectiv. Fiecare gravida trece prin sarcina, prin travaliu si respectiv prin nastere intr-un anume mod. Chiar daca incepe totul bine si frumos, nu putem sa stim.  Pentru ca apoi se poate intampla ceva, ajungem la o cezariana de urgenta. In schimb, anestezia epidurala este o optiune pentru ca multe dintre paciente nu doresc. Daca travaliul merge repede, pacienta nu este obosita, coopereaza si are suficienta forta la momentul final cand avem nevoie de ea, cand trebuie sa participe si ea activ la nastere atunci este minunat. Dar daca avem un travaliu extrem de greu, obositor, care dureaza mult, pacienta este nedormita, nu colaboreaza, este greu, iar anestezia epidurala devine o optiune. Sunt diferite cocktail-uri folosite in anestezia epidurala, s-a dezvoltat mult si aceasta parte din medicina. Daca pacientele beneficiaza de acest tip de analgezie se pot mobiliza. Daca mai sunt locuri unde este imobilizata pe masa de nastere, conectata la tubulatura, la monitor etc. Se monitorizeaza pacienta atata timp cat incepe sa isi faca efectul anestezia, apoi se poate mobiliza dupa bunul plac. Este o anestezie loco-regionala care consta in introducerea unui cateter prin care se injecteaza periodic anestezicul de medicul anestezist sau pacienta este conectata la o seringa automata, poate sa isi dozeze si ea cand are nevoie cate o doza bolus, pe langa ce primeste.

Respiratia din timpul nasterii – daca in primele stadii ale travaiului avem o respiratie lenta, profunda, de relaxare, unde avem contractii uterine care se succed la 1-2 minute care dureaza 50-60 de secunde, trebuie sa ne concentram pe respiratie. Apare reflexul de a impinge, Ferguson. Ritmul respirator consta intr-o respiratie profunda, cu presa abdominala (contractam si musculatura abdominala si impingem, scremem jos). Numaram pana la 10, expiram si apoi din nou timp de aproximativ 1 minute, 2-3 respiratii din acestea. Dar veti vedea in momentul cand veti ajunge acolo.

Momentul in care realizezi ca zbuciumul, durerea si emotiile de pana atunci au disparut, cand iti tii copilasul in brate, atunci realizezi ca a meritat tot efortul.  Dupa nastere incurajam contactul skin to skin, care poate fi facut si de tatic, precum si alaptarea, care poate varia pana este initiata, pana la 2 ore. Sunt copii care parcurg in 30 de minute cele 9 etape pana la catararea la san, in vreme ce altii sunt mai lenti. Este foarte important acest skin to skin pentru ca se creeaza acea legatura speciala intre mama si copilul ei, care au fost si vor ramane impreuna, nu avem voie sa ii despartim si ajuta foarte mult la declansarea lactatiei si are un rol important in involutia uterina, in reducerea sangerarii.  

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close