Daca bei ceai sau cafea in sarcina risti sa scazi greutatea copilului, spun cercetatorii

5 Februarie 2019

de Irina Olteanu

Cu siguranta stii deja ca este indicat sa nu consumi cafea in exces in timpul sarcinii. Un studiu stiintific realizat recent a demonstrat faptul ca atat ceaiul, cat si cafeaua, chiar in cantitati moderate, pot sa conduca la o scadere a greutatii copilului in sarcina.

Studiu despre consumul de ceai sau cafea in sarcina

Cofeina este cea mai comuna substanta psihoactiva utilizata in prezent la nivel mondial. Atunci cand consumul sau este moderat, este considerata benefica pentru sanatate sau cel putin nu este considerata nociva. Tot mai multe dovezi sugereaza insa ca poate dauna bebelusului in timpul sarcinii. Astfel, chiar si femeile care consuma mai putin de 200 mg de cofeina pe zi (aproximativ 2 cani de cafea instant sau 3 cani de ceai) sunt expuse unui risc de a da nastere unor bebelusi prematuri sau cu greutate mica la nastere.

In acest sens cercetatorii din cadrul Universitatii College Dublin sunt de parere ca orice aport de cofeina in timpul sarcinii restrictioneaza fluxul sanguin catre placenta, afectatand dezvoltarea bebelusului. Studiul a fost condus de catre doctorul Ling-Wei Chen, specialist in Cursul de Epidemiologie Nutritionala si a Vietii si a analizat 941 de perechi mama-copil nascuti in Irlanda. Consumul de ceai a reprezentat principala sursa de cofeina, respectiv 48%, in vreme ce cafeaua a reprezentat 38%.

ceai sau cafea in sarcina

Rezultatele studiului, publicate in Revista Americana de Nutritie Clinica, au sugerat urmatoarele aspecte: pentru fiecare cantitate suplimentara de 100 mg de cofeina, respectiv aproximativ o jumatate de cana de cafea, consumata zilnic pe durata primului trimestru de sarcina, greutatea bebelusului la nastere a scazut cu 72 g. Aceeasi cantitate de cofeina mentionata a condus si la scaderea lungimii bebelusilor si reducerea circumferintei craniene, dar a scazut si varsta gestationala (numarul de sapatamani de sarcina). Concluziile finale au indicat ca acele gravide care au avut cel mai mare aport de cofeina au dat nastere unor bebelusi cu aproximativ 170 grame mai mici decat cele care au avut cel mai redus aport de cofeina. Chiar si femeile care au consumat sub doza sigura de 200 mg de cofeina (recomandata de Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie) au observat modificari semnificative.

Un studiu anterior, desfasurat in 2008, a evaluat 1063 de gravide din San Francisco si a demonstrat ca cele care au consumat mai putin de 200 mg de cofeina zilnic au prezentat un risc cu 25% mai mic de a pierde sarcina, prin comparatie cu un risc cu 12% mai mic pentru cei care au evitat acest stimulent care se gaseste si in suc sau ciocolata. Un alt studiu cu privire la consumul de cofeina din timpul sarcinii a relevat ca acesta poate conduce la un risc crescut de obezitate infantila.

Pe langa efectele adverse mentionate, aportul matern de cofeina a fost asociat si cu alte rezultate negative cu privire la copil, precum un IQ mai redus. Toate dovezile mentionate provin din studii de natura observationala si nu pot astfel sa demonstreze ca apar prin consumul de cofeina, ci doar ca exista o legatura intre ele. Pentru a demonstra o cauzalitate oamenii de stiinta trebuie sa desfasoare studii controlate randomizate, ceea ce este dificil cand vine vorba despre femei gravide.

Opinii ale specialistilor despre consumul de cofeina

Doctorul Ling-Wei Chen a declarat urmatoarele: “Cofeina poate de asemenea sa treaca bariera placentara, iar pentru ca eliminarea ei din organism se reduce odata cu evolutia sarcinii, acumularea de cofeina poate aparea in tesuturile fetale. In baza asocierilor observate si deoarece multe dintre sarcini nu sunt planificiate recomandam femeilor care sunt insarcinate sau care isi doresc sa ramana gravide sa incerce sa limiteze aportul de ceai si cafea”.

O alta autoare a studiului, Catherine Philips, cercetator in cadrul Universitatii College din Dublin susinte ca “prin urmare, aportul matern de ceai si cafea trebuie luat in considerare atunci cand se incearca minimizarea aportului de cofeina din sarcina. Acest aspect este deosebit de important in cazurile unde ceaiul reprezinta sursa predominanta de cofeina.”

De retinut

Oamenii de stiinta se ingrijoreaza cu privire la faptul ca majoritatea persoanelor nu cunosc cat de multa cofeina se regaseste in ceai. O cana de ceai contine mai putina cofeina decat o cana de cafea, insa cantitatea exacta depinde de durata fierberii, temperatura apei, dar mai ales de tipul de ceai. Astfel, Departamentul Serviciilor Nutritionale raporteaza ca o cana de ceai negru contine intre 23 si 110 mg de cofeina.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda gravidelor sa consume mai putin de 300 mg de cofeina zilnic, in vreme ce Serviciul National de Sanatate si Colegiul American de Obstetrica din Ginecologie recomanda sa nu se depaseasca 200 mg de cofeina. Cercetatorul De-Kun Li din cadrul diviziei de cercetare din Kaiser Permanente California de Nord este de parere ca si aceasta cantitate este prea mare. Desi nu a fost direct implicat in studiu, specialistul a descoperit o legatura intre consumul de cofeina din sarcina si pierderea sarcinii in cadrul unui studiu din 2015 „descoperirile epidemiologice bazate pe consumul de cofeina auto-raportat nu sunt foarte exacte. Prin urmare, orice parametrii indicati de Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie si OMS pot fi priviti doar niste puncte de plecare. Din punct de vedere biologic, este putin probabil ca 300 mg sa reprezinte un risc, in vreme ce 299 mg sa fie considerata o cantitate sigura. Cred ca gravidele ar trebui sa retina urmatoarea sintagma: cu cat mai putin cu atat mai bine. Incercati sa reduceti consumul de cofeina cat de mult posibil si ar fi ideal sa puteti renunta complet la ea.”

Pana la alte dovezi mai clare, este prudent sa limitati consumul de cofeina in timpul sarcinii sau pe perioada de conceptie. S-a stabilit deja ca si in ceai se gaseste o cantitate semnificativa de cofeina, prin urmare consumul sau trebuie luat in considerare atunci cand incercati sa respectati recomandarile privind aportul de cofeina din timpul sarcinii.

Surse: www.dailymail.co.uk; www.ucd.ie; www.reuters.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close