De ce nu ai voie sa mananci branza nepasteurizata in sarcina?

20 Ianuarie 2020

de Irina Olteanu

Branza nepasteurizata in sarcina poate cauza o multime de probleme la care nu te gandeai. Iti explicam ce ti se poate intampla, ce tipuri de branza sunt nocive, precum si care sunt indicate.

Branzeturile nepasteurizate, informatii importante

Branzeturile moi contin bacterii de tip Listeria care cauzeaza o infectie denumita listerioza (aceeasi bacterie se poate gasi si in compozitia crenvurstilor si a mezelurilor), caracterizata prin simptome similare gripei in majoritatea adultilor, putand fi periculoasa pentru bebelusii nenascuti daca ajunge in sange. Simptomele specifice sunt similare cu cele ale unei toxiinfectii alimentare, putand conduce la varsaturi si diaree. Cele mai multe persoane afectate isi revin de la sine in decurs de cateva zile. Medicul epidemiolog Kelly Jackon din cadrul Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor spune ca daca o femeie contacteaza boala ulterior in sarcina, bebelusul poate fi la randul sau infectat “nou-nascutii care sunt infectati cu bacteria se pot imbolnavi de meningita sau de o infectie a sangelui. Aproximativ 6% dintre ei vor muri”.

Listerioza poate cauza in cazul fatului avort spontan, nastere prematura, imbolnavire grava sau chiar decesul nou-nascutului. Gravidele prezinta un risc de contactare mai ridicat ca urmare a schimbarilor hormonale care au loc in timpul sarcinii ce slabesc sistemul imunitar (conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor – CDC – riscul este de 10 ori mai mare de infectie la gravide, iar la femeile hispanice de 24 de ori). Desi listerioza este o infectie rara, trebuie sa ai grija in acest sens in timpul sarcinii. Chiar si o forma usoara a bolii la o gravida poate cauza complicatiile specificate.

Pentru a evita acest risc, gravidele nu ar trebui sa manance branzeturi nepasteurizate, cu mucegai, precum brie, camembert sau alte tipuri produse din lapte de capra. Tot pe lista branzeturilor de evitat sunt gorgonzola si Roquefort. Sunt sigure de mancat branzeturile enuntate cand sunt gatite riguros, la temperatura ridicata. Listeria se dezvolta la temperaturi joase, motiv pentru care incalzirea corespunzatoare a alimentelor este atat de importanta; pasteurizarea este procesul de tratare termica a laptelui pentru a distruge acesti potentiali patogeni nocivi. Problema pe care o prezinta pasteurizarea este ca distruge si bacteriile bune, dar si aminoacizi importanti, vitamine si minerale.

Branzeturile moi sunt mai mai putin acide decat cele dure si contin o cantitate mai mare de apa, ceea ce inseamna ca pot reprezenta un mediu perfect pentru bacterii nocive. Majoritatea, din fericire, sunt considerate sigure, aspect valabil pentru sortimente precum cheddar, gouda, parmezan, emmental, branza de vaci sau branzeturi cu textura cremoasa. Cele cu consistenta dura sunt in general considerate sigure in sarcina. Retine ca atunci cand cumperi un produs sa fie specificat pe eticheta faptul ca este pasteurizat si discuta cu medicul tau daca nu esti sigur cu privire la un anumit tip de branza.

branza

Consumul de branza in timpul sarcinii

Branza reprezinta o sursa excelenta de calciu, prin urmare este bine sa o consumi in sarcina. Administratia pentru Alimente si Medicamente, Departamentul Agriculturii al SUA si Colegiul American al Ginecologilor si Obstetricienilor, toate organisme importante de sanatate din SUA, au urmatoarele recomandari de consum cu privire la ea. Toate branzeturile dure, indiferent ca sunt fabricate din lapte pasteurizat sau nepasteurizat, sunt in general sigure pentru consumul in sarcina. Iata si cateva tipuri de branzeturi moi, fabricate in general cu lapte pasteurizat: branza de vaci, branza topita, branza de capra, ricotta, mozzarella, feta, halloumi.

Exista si cateva tipuri care nu trebuie sub nicio forma sa fie consumate in sarcina:  branza moale cu mucegai (are un continut de apa ridicat, care tinde sa permita proliferarea listeriei; este si mai putin acida decat branza dura, deoarece acidul distruge bacteriile, acest tip are sanse mai mari sa permita dezvoltarea lor), precum brie, camembert, branza de capra cu scoarta, chevre. Branza moale cu vene albastre nu este recomandata in sarcina, chiar daca este pasteurizata. Culoarea din aceste tipuri de branza provine de la bacterii special injectate care promoveaza circulatia oxigenului si contribuie la proliferarea mucegaiului. Desi operatiunea are rolul de a coace mai rapid branza, poate introduce bacterii nedorite. In aceasta categorie de branzeturi se includ: branza albastra daneza, gorgonzola, Roquefort. Mai sunt si alte varietati mai mici, mai putin cunoscute, de branza; daca observati cuvantul albastru sau bleu in denumire, puteti considera ca nu este sigura pentru consum in sarcina.

In sarcina, cel mai bine este sa te rezumi la branzeturi care sunt etichetate si provin de la fabrici certificate, indiferent ca sunt produse din lapte de vaca, capra sau oaie.

Nutritionistul din cadrul departamentului de obstetrica-ginecologie din cadrul Spitalului de Femei din Boston, Julie Redfern, spune ca din fericire cele mai multe dintre branzeturile moi pe care le poti gasi intr-un magazin in prezent sunt pasteurizate. Daca te afli la un restaurant si nu esti sigura, roaga personalul sa verifice sau alege un fel de mancare cu branza gatita “Chiar daca este nepasteurizat, daca branza este incalzita pana se topeste devine sigura pentru consum”.

In final, iata cateva recomandari pentru a reduce riscul de toxiinfectie cu Listeria:

Seteaza temperatura frigiderului la 4 grade Celsius sau mai putin (bacteria se dezvolta doar la temperaturi peste aceasta valoare)

Nu consuma branzeturile mentionate mai sus decat daca sunt pasteurizate sau preparate la temperaturi ridicate, dar nici crenvursti sau carnuri de la pranz.

Nu manca fructe de mare afumate refrigerate, decat daca fac parte dintr-un fel de mancare gatit bine. Aceste alimente se gasesc de obicei in sectiunea de produse congelate din magazine.

Nu consuma lapte crud sau alt produs nepasteurizat din lapte.

Consuma orice alimente pregatite sau semipreparate cat mai repede posibil de la desigilare.

Surse: www.nhs.uk, https://kidshealth.org, www.mamanatural.com, www.webmd.com, www.parents.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close