Diabetul la copii mici: cum și de ce apare la sugari și bebeluși?

3 Octombrie 2021

de Bianca Petre

Diabetul la copii poate apărea încă din primul an de viață, însă riscul de îmbolnăvire este foarte scăzut. Pentru a depista și a ține sub control o astfel de boală este nevoie de o serie de investigații. În anii trecuți erau menționați peste 3000 de copii care suferă de această boală. În cazul copiilor sub doi ani, incideța este mai mică de 2%. Iată la ce trebuie să fie atenți părinții pentru a afla dacă bebelușul lor trece printr-o astfel de afecțiune.

Ce este diabetul zaharat?

Diabetul zaharat este o afecțiune care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină necesară pentru funcționarea normală a organismului. De asemenea, în momentul în care organismul nu consumă în mod corect insulina din corp, diabetul zaharat își poate face apariția. În aceste cazuri, nivelul glicemiei crește peste limite, iar glucoza se adună în sânge rezultând hiperglicemie. Această afecțiune poate apărea și la bebeluși însă procentul de răspândire nu este foarte mare. Diabetul la copii apare aproximativ la 1% dintre aceștia cu vârste până într-un an și poate crește până la 2% în cazul bebelușilor cu vârste cuprinse între unul și trei ani. De cele mai multe ori, diabetul la copii este foarte greu de depistat întrucât simptomele sunt diferite de cele ale adulților. De asemenea, gradul de răspândire redus în cazul copiilor face diabetul zaharat să nu ajungă printre primele afecțiuni la care se gândesc părinții atunci când cei mici prezintă simptomele specifice.

Diabetul la copii este mult mai greu de gestionat în comparație cu cel care apare la adulți iar tratamentul este mai  dificil de găsit. Este foarte important ca valorile glicemiei la copii să fie ținute sub control întrucât pot apărea schimbări nefavorabile în dezvoltarea creierului. Viața copiilor cu diabet nu trebuie să fie diferită de cea a bebelușilor care nu au afecțiunea, însă aceștia au nevoie de mai multă atenție și răbdare. În cazul bebelușilor putem să ne confruntăm cu diabet de tip 1 care prezintă simptome specifice și care se intensifică într-un timp foarte scurt. Diabet tip 2 la copii apare preponderent în rândul adolescenților și este cauzat de obezitate sau este transmis prin istoricul familial.  

Viitoare mamica masurandu-si  glicemia

Din ce cauze apare diabetul zaharat la copii mici?

Adesea, diabetul la copii este transmis prin istoricul familiei sau este cauzat de factori de mediu precum infectarea cu virusuri care îl pot declanșa. De asemenea, stilul de viață a copiilor pot conduce spre diabet dacă vorbim despre zahăr în alimentație sau lipsa mișcării. În acest caz, sistemul imunitar al copilul va distruge celulele răspunzătoare de secreția de insulină în organism. În cazul în care copilul se confruntă cu lipsa de insulină din sânge, aceasta trebuie să fie asigurată de părinți în dozele corecte. Glicemia normală la copii este ținută sub control în urma unui tratament special. Diabetul la copii, cauzele și tratamentul sunt comunicate după un consult medical făcut de un specialist. Medicii nu au descoperit încă toate cauzele exacte care provoacă diabet de tip 1 în cadrul bebelușilor. Iată care sunt principalele cauze ale diabetului zaharat la copii:

  • Factori genetici manifestați mai ales în cazul copiilor care au rude care se lupă cu această boală.
  • Stil de viață nesănătos în combinație cu o alimentație haotică.
  • Schimbări hormonale din timpul sarcinii în cazul diabetuluji gestațional.
  • Insulina din corp este distrusă de sistemul imunitar.
  • Surplusul de grăsime poate potența declanșarea diabetului.

Care sunt simptomele diabetului zaharat la copiii mici?

Diabetul la copii își face simțit prezența prin diferite simptome specifice pe care părinții trebuie să le ia în considerare foarte repede. Iată cum îți poți da seama dacă bebelușul tău suferă de diabet zaharat de tip 1 și află totul despre diabet la copii simptome.

  • Copilul urinează mult mai des și se întoarce la a urina în pampers sau în pat dacă vârsta este mai mare. De asemenea, o urinare frecventă poate fi cauzată de hiperglicemie.
  • Diabetul la copii se poate manifesta și prin tulburări de vedere care nu sunt ușor de descoperit de către părinți, mai ales în cazul bebelușilor.
  • Deshidratarea este un alt simptom pe care îl poți observa când copilul are diabet. Aceasta se poate manifesta prin stări de slăbiciune sau tahicardie.
  • Polidipsie – deshidratarea cauzează și o nevoie accentută a celui mic de a consuma lichide în exces.
  • De asemenea, starea de foame este crescută, însă cel mic nu ia în greutate. Acest simptom este unul dintre cele mai importante și poate fi monitorizat de către părinți. În acest moment copilul poate scădea foarte mult în greutate deși mesele acestuia nu se schimbă.
  • Cetoacitoza diabetică – respirația sau urina bebelușului poate să miroasă a fructe, mai exact a mere fermentate.
Aparate de masurare a glicemiei si insulina

Ce este cetoacitoza diabetică?

Cetoacitoza diabetică este o agravare a diabetului care se manifestă printr-un dezechilibru al organismului. Aceasta este urmată de deshidratare severă și acumulare de acizi în corp. Medicul Ileana Puiu spune despre cetoacidoza diabetică că „este compensată inițial prin acea polipnee, respirație acidotică, respiră des, dar fără să tușească, fără să aibă pneumonie, respiră pe dezechilibrele metabolice. Mai este un semn particular când are această cetoacidoză, respirația cu halenă acetonemică, miros de mere fermentate, de acetonă. Acesta este un semn de agravare a diabetului.” În mod normal, un copil cu diabet nu ar trebui să ajungă în acest stadiu întrucât pot apărea coma sau stări de somnolență accentuate. Diagnosticarea precoce a diabetului la copii îl va face mult mai ușor de gestionat.

Medicul specialist va recomanda analize de depistare a diabetului la copii care vor ajuta parintii să afle dacă bebelușul are sau nu nevoie de un tratament special. De asemenea, există teste de sânge speciale prin care copilul trebuie să treacă pentru a ține sub control nivelul colesterolului, funcția renală și cea tiroidiană. Vor exista investigații regulate pentru a gestiona insulina mare la copii sau glicemia mică la copii.

Tratament pentru diabetul zaharat la copii

Tratamentul pentru diabet la copii are rolul de a ține sub control glicemia și este realizat adesea cu insulină. În cazul celor mici, stilul de viață și obiceiurile alimentare trbuie să fie schimbate pentru a ține sub control diabetul de tip 1. Insulina este administrată cu ajutorul injecțiilor sau cu pompa de insulină. Pentru a nu apărea hiperglicemii severe, cel mic trebuie să evite zahărul și să țină constant un regim special pe care medicul specialist îl va recomanda. Impactul emoțional poate fi  foarte mare atât pentru un copil cu diabet cât și pentru părinții acestuia. Pentru a trece peste o astfel de perioadă este nevoie de răbdare, înțelegere și o cât mai bună informare asupra subiectului.

Medicul specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice spune despre diabet la copii: „Deși diabetul nu poate fi vindecat, poți trăi în continuare o viață lungă și sănătoasă. Cel mai important lucru pe care îl poți face este să controlezi nivelul glicemiei. Poți face acest lucru mâncând corect, făcând exerciții fizice, menținând o greutate sănătoasă și, dacă este necesar, luând medicamente orale sau insulină.”

Atunci când copiii ajung la spital analizele prin care trec sunt nepotrivite întrucât diabetul nu se întâlnește prea des printre aceștia. Există cazuri în care copiii primesc tratamente cu antibiotice pentru alte afecțiuni fără să aibă vreun efect. „ Frecvent, acești copii sunt diagnosticați cu infecții respiratorii superioare sau otită medie sau infecția tractului urinar dacă se observă urinarea excesivă. Nu este neobișnuit ca acești copii să primească o serie de tratamente cu antibiotice pentru o boală care nu răspunde la tratament. Însă tocmai în astfel de cazuri, când nu există o explicație bună a bolilor pe care le are copilul, se recomandă să se facă o analiză simplă a urinei pentru a exclude glicozuria si cetonuria”, spune medicul pediatru Roxana Ivan despre diagnosticarea corectă a diabetului pentru reginamaria.ro.

Complicațiile diabetului zaharat la copii

În cazul diabetului la copii pot apărea complicații pe care părinții trebuie să le aibă în vedere încă din debutul acestei boli. Medicul specialist Dr. Ileana Puiu declară pentru mediazece.ro: „Pot apărea complicații. Cele clasice sunt cele oculare, renale și neurologice. Neuropatie, retinopatie și nefropatie diabetică, dar acestea apar după aproximativ o evoluție de 10 ani a diabetului în care echilibrul glicemic nu a fost realizat. Dacă reușim să menținem echilibrul glicemic bun, riscul de complicații scade foarte mult.” Diabetul la copii nu se vindecă însă poate fi ținut sub control cu un stil de viață adaptat nevoilor unui bebeluș. Regimul alimentar și un tratament potrivit pot asigura o viață normală pentru un copil cu diabet.  

Diabetul la copii care ajunge la complicații poate provoca probleme ale ochilor, osteoporoză, boli ale inimi, afectarea rinichilor sau a nervilor.  Complicațiile menționate mai sus pot fi ținute sub control dacă tratamentul este aplicat corect și boala este descoperită din timp de părinți. Diabetul la copii poate fi ținut sub control iar până la o vârstă mai mare, acesta poate deveni un stil de viață și va intra în normalitate. Este foarte important ca părinții să îi ofere celui mic atenție și grijă pentru a trece prin acest proces cât mai delicat.

Pentru a fi în tabelul cu glicemie la copii sănătoși, iată ce spun mamele despre glicemia la copii forum:

  • „În luna iulie Amelia a fost internată cu glicemie foarte mică. Știu că atunci doctorița spunea că normal e să aibă între 70 și 100 iar Amelia avea 27”, spune mămca Lili pe forum.desprecopii.com despre diabet copii valori.
  • „Sunt într-adevăr cazuri când glicemia nu este în limite normale fără să fie vorba de diabet. Dar e bine de avut în vedere și această boală pentru a evita să se ajungă la cine știe ce complicații (coma fiind primul lucru care se poate întâmpla). La diabetul de tip I pe care îl fac copii, debutul este un pic mai violent decât la cel de tip 2 (…) regula cam e că glicemia este prea mare nu prea mică atunci când se descoperă diabetul”, spune Mirela pe forum.desprecopii.com despre simptome diabet copii forum.
  • „Alex a avut niște valori foarte mari ale glicemiei, a ajuns și la 587. Se pare că niște măseluțe i-a dat peste cap diabetul. La indicația medicului am mărit doza de insulină bazală, Lantus, cu o unitate, de a doua zi au început să scadă și să se echilibreze. Însă de două zile stă pe glicemii foarte mici, cea mai mică fiind de 42”, spune Ana despre diabet la copii pe forum.desprecopii.com.

Diabetul este o boală destul de greu de gestionat, mai ales la copii mici. De asemenea, diagnosticarea acesteia este destul de greu de realizat în cazul bebelușilor care nu-și pot exprima stările. În acest caz intervine atenția și răbdarea părinților. Pentru a trece prin acest proces dificil și de lungă durată, copii cu diabet trebuie să urmeze reguli alimentare stricte și să nu se abată de la acestea. Diabetul la copii poate fi ținut sub control și aceștia își pot adapta stilul de viață la această boală.

Sursă foto: pixabay.com

Surse: jdrf.org, nationwidechildrens.org, mayoclinic.org, reginamaria.ro, mediazece.ro, viatacudiabet.ro, romedic.ro, centrokinetic.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close