Diareea în sarcină: cauze, simptome, tratament

28 Ianuarie 2020

de Irina Olteanu

Diareea în sarcină apare destul de frecvent și este o neplăcere care poate cauza complicații serioase. Momentele de diaree în sarcină nu ar trebui lăsate să îți îngreuneze activitățile. Află în continuare din ce cauze apare, ce simptome o caracterizează, precum și tratamentul care se impune în cazul său.

Cauze pentru diareea în sarcină

Problemele cu tranzitul intestinal pot apărea frecvent în timpul sarcinii. Diareea este definită drept eliminarea de trei sau mai multe scaune moi într-o zi. Poate fi vorba despre nivelul hormonal fluctuant, schimbări în alimentație și stres suplimentar. Reține însă că prezența unui moment de diaree nu semnifică în mod automat și existența sarcinii.

Pe măsură ce se apropie dată probabilă a nașterii, poți observă că diareea are șanse mai mare de apariție deoarece corpul tău se pregătește de travaliu. Nu înseamnă că va începe în câteva zile, așa că nu trebuie să te sperii dacă crește frecvența sa. Pentru că fiecare experiență este diferită, unele femei nu se vor confrunta cu diaree în al treilea trimestru de sarcină.

Iată ce cauze pot fi implicate în apariția de diaree în sarcină:

  • Virusuri, bacterii, enteroviroza, paraziți intestinali, toxiinfecție alimentară, medicamente
  • Anumite afecțiuni cresc predispoziția pentru apariția diareei, precum sindromul colonului iritabil, boală Crohn, boală celiacă, colita ulcerativă.
  • Schimbările alimentare – multe femei fac schimbări dramatice când descoperă că sunt gravide. Această schimbare bruscă în alimentație poate să provoace deranjamente stomacale și să conducă la diaree
  • Noi sensibilități alimentare. Sensibilitățile alimentare pot să fie una dintre schimbările pe care le experimentezi în sarcina. Alimentele care nu te-au deranjat înainte de sarcina pot să îți cauzeze acum gaze, probleme de stomac și diaree.
  • Vitaminele prenatale. Sunt bune pentru sănătatea ta, precum și pentru cea a bebelușului tău. Însă unele dintre ele pot să cauzeze diaree. Reține însă că trebuie să le iei doar la recomandarea medicului.
  • Schimbările hormonale. Hormonii încetinesc sistemul digestiv, așa că poți observa constipație. Pot însă și să accelereze sistemul digestiv, ce poate transforma diareea într-o problemă.

Diareea în sarcină poate afecta fătul?

Orice femeie care suferă de diaree în sarcină poate să ajungă foarte ușor să se deshidrateze și să pună viața celui mic în pericol. Deși pare o afecțiune ușoară care nu poate să afectez în niciun fel fătul, un moment de diaree în sarcină poate să provoace chiar o naștere prematură. O diaree severă în timpul sarcini poate conduce foarte ușor la deshidratarea mamei. Din acest punct, o naștere prematură poate să survină. Pentru a ține sub control o astfel de situație critică mămicile trebuie să consulte un specialist dacă aceste crampe și diareea în sarcină se intensifică.

Care sunt semnele deshidratării când ai diaree în sarcină

Când vine vorba despre deshidratare în sarcină, aceasta poate să apară din mai multe motive. Orice episod de diaree în sarcină poate avea o intenistate diferită. Iată care sunt semnele deshidratării provocate de diaree în timpul sarcinii.

  • Durerea de cap și amețeala sunt două simptome pe care le resimți atuni când ești deshidratată,
  • Dacă simți că îți este sete este foarte probabil că începi să te deshidratezi,
  • Dacă urinarea este din ce în ce mai rară sau urina este de culoare galbenă înseamnă că te îndrepți către deshidratare,
  • După o perioadă îndelungată în care ai fost lipsită de lichide, gura începe să fie din ce în ce mai deshidratată și lipicioasă.

Diaree la început de sarcină: ce spun mămicile pe forum

Despre diaree în primul trimestru de sarcină știm că se poate confunda cu unul dintre simptomele sarcinii, însă trebuie să cunoști limita acestor stări neplăcute. Află prin ce au trecut mămicile atăt în cazul de diaree în sarcină incipientă, cât și ce poți lua pentru diaree în sarcină.

  • „Pentru diaree în sarcină ca să nu recurgem la pastile se bea ceiut de mentă, se ține regim cu pâine prăjita,brânzeturi, supe. În caz că nu trece se ia smecta (…)atenție cum combini alimentele, eu așa am pățit-o”, spune mămica M. pe forum.7p.ro despre ceai de mentă pentru diaree în sarcină și remedii diaree în sarcină.
  • „ (… ) cu aproximativ o săptămână înainte de a naște am făcut o colita de fermenație groaznică (pe românește diaree) care m-a ținut vreo 3-4 zile și am slăbit 4 kg. Nu mai puteam mânca nimic, doctorul ginecolog mi-a spus că nu am voie să iau nimic medicament ci doar regim. Eficient pentru diaree este: orezul fiert (inclusiv apa de orez se poate consuma), morcovi fierți, pâine prajită și ceai de mentă (care se poate bea și în timpul sarcinii”, soune mămica Andi despre diaree în ultimul trimestru de sarincă pe forum.7p.ro.
Femeie cu mainile pe burta

Ce trebuie să faci pentru a-ți reveni când ai diaree în sarcină

În funcție de intensitatea unui moment de diaree în sarcină acesta trebuie să fie gestinat în moduri diferite. Dacă te confrunți cu diaree în sarcină mai scurtă de 3 zile și care nu se manifestă cu dureri, crampe intense sau alte simptome, aceasta poate să fie tartată acasă cu hidratare corespunzătoare. În timpul unei diaree intense în sarcină, mama va pierde multe substanțe importante pe care trebuie să le asigure din nou corpului. Pentru a înlocui lipsa de bacterii intestinale benefice poți încerc să întroduci în alimentați iaurtul. Potasiul din organism poate fi înlocuit cu alimente precum banana sau suc proaspăt de portocale. În ceea ce privește scoaterea din alimentație a unui aliment poți începe cu lactatele dacă ai intoleranță la lactoză. De asemenea, încearcă să eviți dulciurile, grăsimile sau prăjelile în perioada de refacere după un moment de diaree în sarcină.

Dacă nu îți este util paragraful despre diaree în sarcină tratament de mai sus, află că poți încerca să iei medicamente speciale pentru această perioadă. În principiu orice medicament pe care îl introduce în sarcină trebuie să fie recoamandat de un specialist. Dacă ești în căutarea unui remediu rapid pentru diaree în sarcină poți încerca Imodiun, un medicament sigur în sarcină care îți va ameliora simptomele într-un timp foarte scurt. De asemenea, Kaopectat este un alt medicament care nu afectează dezvoltarea sarcinii și care te va ajuta în acest demers. Dacă etapa de diaree în sarcină durează mai mult de trei zile și se manifestă mai grav, trebuie să iei legătura cu medicul tău pentru a nu provoca o naștere prematură cauzată de deshidratare netratată corespunzător.

Cum poti preveni diareea în sarcină?

În perioada sarcinii și nu numai este indicat să ai o alimentație echilibrată pentru ca bebelușul să aibă o dezvoltare corectă. Ca să eviți momentele cu scaune moi în sarcină încearcă să eviți alimentele care îți provoacă stări neplăcute. În această categorie se pot încadra lactatele sau alimentele la care ai putea să ai intoleranță. De asemenea, mâncărurile picante sau fast food-ul s-ar putea să îți provoace diaree în sarcină.

Nu trebuie să uităm de lichidele pe care le consumăm în perioada sarcinii. Este recomandat să eviți alcoolul și apa care ar putea fi contaminată. Când călătorești încearcă să consume apă îmbuteliată pentru a nu avea diaree în sarcină la început. De asmenea poți încerca să te speli cât mai des pe mâini și să speli mereu fructele și legumele pe care le consumi.

Tratament pentru diaree în sarcină

Dacă nu ești încântată de administrarea de medicamente în sarcină, află că se poate să nu ai nevoie de medicație suplimentară pentru tratarea să. De fapt, majoritatea cazurilor de diaree se vindecă fără tratament. Dacă diareea este cauzată de bacterii sau paraziți ai putea avea nevoie de antibiotice. Dacă un virus este responsabil antibioticele nu sunt indicate.

Însă dacă este implicată o altă cauză pentru diaree în sarcinăsunt disponibile câteva variante de tratament. În primul rând este important să acorzi o perioada de timp – majoritatea cazurilor se vindecă în câteva zile (dacă cauza este toxiinfectia alimentară, un virus sau o bacterie) și contează doar să te menții hidratată.

Hidratarea joacă un rol mai important decât îți imaginezi. Scaunele apoase, moi, îndepărtează multe lichide din corp. Deshidratarea apare rapid și poate fi gravă, în special pentru gravide. Chiar dacă nu experimentezi probleme de acest gen, gravidele au nevoie de un aport de apă mai mare decât restul persoanelor. Consumul de apă ajută la înlocuirea lichidelor pierdute. Iar atunci când consumi suc sau supă ajuți la înlocuirea electrolitilor, a vitaminelor și a mineralelor pe care corpul le-a pierdut (sucul ajută la nivelul de potasiu, iar supă la nivelul de sodiu).

În situația în care un medicament a condus la apariția diareei, corpul tău ar putea să se adapteze treptat la tratament și diareea să înceteze. În caz contrar, trebuie să apelezi la medic. Este important să fii consultată de medic dacă diareea nu dispare în decurs de 2-3 zile; acesta va efectua o examinare fizică și poate recomandă analize de sânge pentru depistarea cauzei. Nu în ultimul rând, trebuie să respecți un regim alimentar, evitând alimentele problematice. Anumite grupe alimentare agravează diareea; evită alimentele cu multă grăsime, cele prăjite, cele picante, fructele uscate (prunele în special), lactatele (mai ales dacă ești intoleranță la lactoză) și alimentele cu multe fibre. Există o dietă standard pentru diaree care constă în banane, orez, pâine prăjită și mere coapte, recomandată de multă vreme deoarece este delicată cu sistemul tău digestiv. Există în prezent și o opinie care extinde aceste opțiuni la altele pentru a include vitamine și minerale importante (în special zinc) care nu se regăsesc în această dietă.  Încearcă să adaugi alte alimente cu amidon precum cartofi, cereale neîndulcite și biscuiți, legume gătite (morcovi, dovlecei cojiti, fasole verde, sfeclă), supe fără lapte cu legume, carne slabă, ouă fierte, iaurt (în special cu culturi vii, active de lactobacili acidophilus). De asemenea, evită alimentele care pot agrava diareea: băuturile simple cu un conținut ridicat de zahăr (suc de mere și struguri, gelatină, cola și alte sucuri) care pot acumula apă în intestine prelungind diareea, legumele și fructele cauzatoare de gaze (fasole, broccoli, mazăre, prune și năut).

Nu îți administra medicație antidiareică fără a discuta/a fi consultată de medic. Anumite afecțiuni se pot agrava în urma acesteia și nici nu sunt sigure pentru toată lumea.

Diareea călătorului este o afecțiune care apare la mulți călători, în decurs de o săptămâna de la călătorie, dar poate debuta oricând. Este important să cunoști zona unde călătorești; zone cu risc ridicat sunt statele din țările în curs de dezvoltare din America de Sud, Africa, Asia și Orientul Mijlociu. Cea mai comună cauza este consumul de alimente sau apă contaminate cu materii fecale. Pentru a evita această neplăcere: nu consuma apă de la robinet (nici că să te speli pe dinți sau să pui cuburi din gheață), evită vânzătorii ambulanți de mâncare, fructele cojite sau care nu au fost curățate de ține, zonele cu lipsă de igienă.

Remedii naturiste pentru diaree in sarcina

Află totul despre ce remedii naturiste pentru diaree în sarincă poți să folosești pentru a diminua stările neplăcute. În această categorie putem include un regim alimentar care să ajute corpul în aceste momente. Astfel, pentru diaree în sarcină tratament poți încerca să consumi orez, banana, pâine prăjit sau branză. În opoziție cu aceste alimente sunt prăjelile, lactatele, alimentele care pot provoca balonare, sau alimentele la care ai intoleranță.

În altă ordine de idei, poți încerca să consume ceai de mentă pentru a calma simtomele de diaree la gravide. Ceaiul de mentă este permis în sarcină și s-ar putea să te ajute, însă perioda în care își va face efectul este mai lungă.  Despre diaree în primul trimestru de sarcină știm că ar putea fi un simptom al perioadei de gestație. În acest sens nu trebuie să intri în panică dacă perioada de diaree este scurtă.

Ceasca de ceai de menta

În final, reține că o diaree în sarcină prelungită poate cauza deshidratare care în unele cazuri poate fi fatală. Dacă durează mai mult de 2-3 zile, dacă ai mai mult de 3 scaune pe zi, scaune cu mucus, sânge sau extrem de lichide mergi urgent la medic. Deshidratarea gravă conduce la complicații în sarcină. Simptomele deshidratării includ următoarele: urină de culoare închisă, gură uscată, lipicioasă, sete, eliminare redusă de urină, durere de cap, amețeală. Poți preveni deshidratarea în sarcina consumând cel puțin 2.3 litri de apă pe zi.

Surse: www.healthline.com, www.whattoexpect.com, https://americanpregnancy.org/, drmax.ro, totuldespremame.ro, medicalnewstoday.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close