Dr. Adina Pop: ghid complet despre schimbarile corpului in sarcina

21 Ianuarie 2020

de Irina Olteanu

Hormonii din sarcina pregatesc corpul pentru nastere

Voi incerca sa trec prin toate modificarile care apar in corp in timpul sarcinii, subliniind ce va intereseaza mai mult. Ati auzit de multe ori vorbindu-se despre o femeie ca este sub influenta hormonilor. Exista un substrat extrem de adevarat intrucat suntem hormono-dependente, cu atat mai mult in timpul sarcinii, pentru ca toate glandele materne sufera modificari pe parcursul sarcinii. As vrea sa mentionez hipofiza la nivelul careia se secreta prolactina, cu un rol deosebit in dezvoltarea glandei mamare si in secretia lactata, care ne intereseaza in mod deosebit dupa nastere. Tiroida este frecvent implicata in patologia sarcinii, atat complicand obtinerea sa, deoarece apar tulburari de ciclu menstrual in contextul dereglarilor tiroidiene, cat si in desfasurarea in conditii fiziologice a sarcinii si in cresterea produsului de conceptie. In ultimii ani s-a introdus in protocolul sarcinii controlul functiei tiroidiene, astfel depistandu-se foarte multe patologii, foarte mult tiroidism si tiroidita autoimuna Hashimoto. Medicul endocrinolog are un rol important in monitorizarea sarcinii si a functiei tiroidiene, de aceea apelam la el. Pancreasul sufera modificari pe parcursul sarcinii si din acest motiv trebuie sa raspunda functiilor crescute din sarcina si daca aceasta functie este depasita poate aparea diabetul gestational.

schimbarile
schimbarile

Schimbarile metabolice din sarcina

Multe dintre modificarile de la nivelul organismului matern sunt percepute de dumneavoastra si observate, dar la scala microscopica se intampla foarte multe lucruri care au in spate produsul de conceptie, buna sa dezvoltare. Multe sunt modificarile metabolice; metabolism inseamna producere si consum de energie. Acestea sunt necesare pentru ca produsul de conceptie se dezvolta foarte rapid si are nevoi mari si pentru ca in sarcina apare o suprasolicitare a tuturor aparatelor si sistemelor materne, care au ca scop sustinerea sarcinii, efortul, asigurarea energiei in timpul travaliului, la nastere si in perioada de lauzie cand exista un consum energetic mare. In sarcina este necesar un aport echilibrat si constant de glucide, lipide si proteine. Nu este bine sa faceti exces de la un anumit lucru in sarcina sau sa va abtineti din a manca, fiind contraindicate curele de slabire. Trebuie sa mancam putin din toate. Legat de cresterea in greutate in sarcina, fiecare organism raspunde in modul propriu la sarcina, nu vor fi doua gravide care sa reactioneze la fel si nici doua sarcini la aceeasi pacienta in care sa se desfasoare la fel sarcinile. Gradual creste aportul ponderal pe luna pe fiecare trimestru, in medie in jur de 12 kg. Trebuie sa tinem cont si de imbibitia gravidica – spre sfarsitul sarcinii apare o retentie hidrica – se umfla picioarele, iar la maini observati ca nu mai puteti purta verigheta sau inele. Imbibitia variaza de la o pacienta la alta si uneori poate fi patologica, mai ales daca cresc si valorile renale.

Rolul aparatului renal – este important in sarcina deoarece este solicitat datorita cresterii volumului sangvin intravascular. Avem multe modificari la nivelul aparatului renal in sarcina din cauza progesteronului, care reduce motilitatea tractului urinar si putem avea o hidronefroza de anumite grade, un risc crescut de infectii de tract urinar in sarcina, iar pe masura ce sarcina creste si uterul gravid isi modifica dimensiunile putem avea o compresiune a ureterelor si spre sfarsitul sarcinii putem avea o compresiune asupra vezicii urinare, cu aparitia unor mictiuni frecvente. Ar fi bine sa limitati aportul de lichide seara, pana la limita satisfacerii senzatiei de sete, ca sa nu va epuizati inutil trezindu-va noaptea. Este foarte importanta modificarea valorilor tensionale in sarcina, fiind necesara verificarea frecventa a tensiunii arteriale.

La nivel hematologic vom avea o hemodilutie – creste volumul sangvin, dar in special prin componenta plasmatica si mai putin prin cea celulara. Din acest motiv vom avea o anemie fiziologica. Pentru aceasta anemie este foarte important fierul si aportul de fier in sarcina. Gravidelor pe care le urmaresc le recomand inca din primul trimestru o alimentatie echilibrata si introducerea de 2-3 ori pe saptamana a alimentelor bogate in fier si in calciu, tocmai pentru a creste absorbtia la nivel intestinal. Fierul previne anemia materna si implicit anemia fetala, care nu este de dorit. Necesarul de fier creste pe parcursul sarcinii este important pentru refacerea rezervelor dupa nastere. Pentru ca indiferent de calea de nastere, naturala sau cezariana, apare o pierdere de sange care nu este intotdeauna importanta. Dar ne intereseaza sa refacem rapid volumul sangvin pentru ca proaspata mamica sa nu fie anemica. Preparatele de fier pot produce in general constipatie, dar putem cauta un preparat destinat pacientei care sa nu accentueze o constipatie preexistenta sau sa declanseze una noua.

Sarcina, o stare de hipercoagulabilitate fizologica

Vreau sa va atrag atentia ca sarcina este o stare de hipercoagulabilitate fiziologica. In sarcina cresc produsii de coagulare si fibrinogenul si ne scad produsii anticoagulanti. Din acest motiv avem un risc crescut de tromboze in sarcina, fiind foarte importanta hidratarea corespunzatoare a gravidei, dar nu seara, evitarea sedentarismului. De preferat sa faceti miscare. Atat gimnastica pentru gravide, inotul, cat si daca aveti o slujbal a birou este bine sa va ridicati la 2-3 ore si sa faceti cativa pasi. Despre aceasta stare de hipercoagulabilitate este importanta colaborarea cu medicul hematolog. Este frecvent intalnita trombofilia, dar sunt si alte patologii care necesita monitorizarea in sarcina.

Tot legat de modificarile hematologice, sunt si cele cardio-vasculare. Sistemul cardio-vascular matern este nevoit sa depuna un efort in plus, pentru a sustine doua organisme. Din acest motiv apare si o frecventa cardiaca crescuta, dar sarcina poate depista si modificari cardiace, care pot necesita consult cardiologic (cum sunt palpitatiile). In trimestrul trei, cand uterul gravid creeaza compresiune asupra teritoriului venos inferior, asupra vaselor de intoarcere, pot  aparea edeme ale membrelor inferioare. Pe langa edeme, pot aparea dilatari vasculare, respectiv varice si chiar hemoroizi, care se pot accentua si in urma constipatiei specifice mamicilor gravide. Legat de modificarile cardiovasculare, este important sindromul de cava inferioara sau de hipotensiune de decubit. Daca sunteti in trimestrul trei si stati in decubit dorsal poate aparea o compresiune a uterului la nivelul vaselor mari, respectiv la nivelul cavei si sa apara scaderea tensiunii arteriale; multe gravide pot simti o stare de rau si la exemenul ecografic. Atunci este nevoie sa va ridicati un pic si noaptea mai ales sa stati in decubit lateral stang. Dar nu chiar din primul trimestru.

Cele mai resimtite modificari de catre gravide sunt cele digestive. Sarcina isi face simtita prezenta inca de la 6 saptamani, din cauza cresterii hcg-ului, apar greturile si varsaturile. Sunt paciente care nu au deloc si paciente care varsa pe tot parcursul sarcinii. Va mai puteti confrunta cu schimbarea gusturilor alimentare, aveti un miros mai puternic, sunt alimente care anterior sarcinii va placeau mai mult si acum nu va mai plac. Mai sunt si alimente care nu va placeau, iar acum in sarcina vreti sa vedeti ce gust au. Cafeaua nu este contraindicata in sarcina, mai ales diluata cu lapte, in special in primul trimestru de sarcina (fiind greturi si varsaturi, gravida nu se alimenteaza cum ar trebui si poate scadea tensiunea). Modificarile care nu sunt considerate patologice in sarcina sunt sialoreea – cresterea cantitatii de saliva, apare o hipersalivatie din cauze hormonale. Gingivita – veti putea observa o mica sangerare la periajul dentar, pentru ca apare o hipervascularizatie a mucoasei gingivale. Sensibilitatea dentara – foarte multe gravide isi dau seama in sarcina ca au dureri dentare, carii. Se poate merge la stomatolog din trimestru doi, de preferat, pentru ca se poate face anestezie locala, se poate administra tratament antibiotic.

Constipatia este determinata si de scaderea motilitatii intestinale, pe langa compresiunea uterului gravid si administrarea preparatelor de fier. Pirozisul, cu care se confrunta multe gravide in sarcina, inseamna un reflux gastric. Sucul gastric se resimte si produce disconfort din cauza relaxarii cardiei si prin cresterea uterului gravid care impinge stomacul in sus; din acest motiv, stomacul isi micsoreaza capacitatea. Pentru senzatia de plenitudine gastrica, tot progesteronul este de vina – stomacul se evacueaza mai lent si apare senzatia de balonare si de plenitudine. Sunt recomandate mesele mici si fractionate.

Schimbarile pielii in sarcina

Modificarile care apar la nivelul fetei pentru ca poate aparea cloasma gravidica sau masca de gravida; este o hiperpigmentare de la nivelul fruntii, al piramidei nazale, al pometilor si al buzei superioare. Important de stiut este ca modificarile tegumentare sunt reversibile. Dupa nastere se reduce intensitatea lor si putem evita evita expunerea prelungita la soare si folosirea de creme cu factor cu protectie pentru a evita accentua si persistarea dupa nastere. Apar in zonele expuse la soare si cele cu receptivitate crescuta la hormonii steroizi; aceste zone sunt areolele mamare si pielea sferei genitale, cicatricile mai vechi, nevii pigmentari (si hipertrofie – ne multiplicam celular peste tot). Linia alba abdominala sufera modificaril. La nivelul dermului ne intereseaza vergeturile, care apar din cauze hormonale (cortizolul este factorul determinant), dar si mecanice (la nivelul abdomenului din cauza uterului, la nivelul sanilor, o crestere ponderala mare). Mai avem modificari vasculare si hirsutismul; multe paciente spun ca sunt mai paroase, apare o accentuare a pilozatii in sarcina pentru ca scad proteinele transportoare.

Schimbarile muschilor si ale organelor genitale din sarcina

Sistemul musculo-articular ne intereseaza in sarcina si in mod deosebit articulatiile pelvisului. Modificarile constau in relaxarea articulatiilor, apare si o usoara imbibitie si permit destinderea lor in momentul nasterii. In trimestrul trei se modifica centrul de greutate al gravidei, prin cresterea uterului; se produce o accenturare a lordozei lombare si o cifoza toracala – mecanisme compensatorii ale acestei modificari. Multe gravide au dureri lombare pana la 1 an post partum. Aceste dureri pot apasa si nervul sciatic si apare o durere acuta, care merge pe picior.  

Modificarile mamare – creste glanda mamara, apare o hiperpigmentare a areolei cu aparitia unei areole secundare, apar tuberculii Montgomery, glande sebacee hipertrofiate. Mamicile care alapteaza si gravidele in trimestrul trei au o retea vasculara subcutanata mai accentuata – pe piept si sani se vad vene mai pronuntate. Ne intereseaza aparitia colostrului. Dupa nastere, prin ziua a treia, avem furia laptelui pentru ca se declanseaza secretia lactata.

Modificarile locale in ceea ce priveste nasterea vizeaza sistemul genital (ovare, vagin, uter). Ovarele au un rol important in obtinerea sarcinii. La nivelul ovarelor are loc ovulatia, dupa ovulatie apare corpul galben (cu rol deosebit in sustinerea sarciii prin secretia de progesteron, pana cand functia este preluata de placenta). Vaginul si perineul sunt implicate doar in timpul travaliului si au mai mult un rol de conduct. Corpul uterin se modifica, creste in dimensiuni astfel ca permite dezvoltarea produsului de conceptie si are rol deosebit in travaliu. Sunt de mentionat contractiile Braxton-Hicks, pe care le puteti resimti din trimestrul doi de sarcina. Acestea nu sunt dureroase, nu asociaza dureri de menstruatie sau lombare; simtiti ca se strange burtica si apar dupa miscarea fetala. Colul uterin sufera si el modificari, spre sfarsitul trimestrului trei prezinta o scurtare si avem parte de stergere si dilatare odata cu contractiile care sunt de travaliu.

Cand trebuie sa mergeti la spital? Cand aveti contractii regulate; contractiile sunt acelea dureroase, cand se strange burtica, simtiti ca doare ca la menstruatie, doare lombar si devin mai sistematizate. Nu apar la toata lumea la fel. Pot aparea si cu 2 zile inainte de travaliul efectiv sau se declanseze direct la 5 minute.cand se succeda la 10 minute, consideram ca este un travaliu declansat. Daca aveti contractii dureroase, care sunt mai rare, dar nu cedeaza la un antispastic ar trebui sa mergeti catre spital. Daca se rup membranele si lichidul este clar, este noaptea tarziu, puteti sa mai stati putin acasa, daca simtiti ca bebe misca si totul este in regula, ca nu este o sarcina cu probleme, mai puteti sta linistite acasa 1-2 ore. Daca lichidul este verde sau ca un piure de mazare trebuie sa mergeti rapid la spital. Daca apare o sangerare vaginala si nu stiti motivul, nici nu trebuie sa il aflati, mergeti la spital (poate fi o problema cu placenta sau niste modificari de col care trebuie verificate). Un motiv intemeiat pentru a va adresa unui serviciu de urgenta este cand nu percepeti miscarile fetale pe care le-ati perceput deja.

Pentru final vreau sa va spun ca este bine sa participati la tot felul de prezentari. Dar trebuie sa va selectati informatia. Poate informatiile nu sunt transmise cum trebuie sau nu le percepeti cum trebuie si apar nelamuriri care trebuie discutate cu medicul curant. Sunt pro nastere naturala, dar cred ca toate gravidutele trebuie sa stie ca poate aparea o problema in travaliu care sa necesita interventie de urgenta, respectiv cezariana. Gravidele sunt mai sensibile din punct de vedere emotional, asa ca pentru a preveni o depresie postpartum, trebuie sa pastrati o mentalitate deschisa, nu se intampla nimic daca nasteti si prin cezariana. De preferat ar fi sa lasati travaliul sa decurga si nu sa apelati din start la cezariana. Sunt si mamici care isi doresc sa alapteze exclusiv, ceea ce este foarte bine. Dar nu inseamna ca sunteti mai putin mamici daca acceptati si un supliment. In primele zile poate nu aveti suficient colostru sau nu satisface nevoile copilului si bebelusul poate fi agitat, ce conduce la agitatie si oboseala. Un biberon de lapte poate salva situatia si din a treia zi lucrurile vor fi bine. Sfatul meu este sa va bucurati de sarcina si de tot ce va aduce ea.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close