Dr. Cristina Elena Chiriac: doar unul din cinci bebelusi are colici cu adevarat

21 Ianuarie 2020

de Irina Olteanu

Mediul bebelusului

De fiecare data cand am nascut abia asteptam sa ajung in mediul meu si eram foarte obosita. La un moment dat bebelusul se trezeste, incepe sa planga, deja era un sunet nou in casa si ma intrebam ce ma fac. Primul gest este sa il punem la san si este extraordinar cand reuseste acest lucru.

Probabil ca v-ati intrebat ce inseamna un mediu optim pentru bebelus? Tatal are un rol foarte important, fiind suportul dumneavoastra. O vorba buna spusa la timp face foarte mult bine. Unii dintre voi va imaginati cum arata camera bebelusului, iar daca ati si pictat-o va asteptati ca bebelusul sa stea acolo. Trebuie sa stiti ca nu prea va sta acolo sau nu de la inceput. Pentru ca sfatul meu este ca in primele 3-4 luni sa aveti bebelusii in preajma, sa ii simtiti. Si mesajul pe care vreau sa vi-l spun si sa vi-l transmit este ca o mama simte cel mai bine copilul si este bine sa va bazati pe acest lucru si veti vedea ca o sa dobanditi foarte repede acest instinct. Este bine sa va organizati in asa fel incat sa primiti bebelusul in camera dumneavoastra, a parintilor. Scoateti obiectele mari care retin praful, covoare, draperii, faceti in asa fel incat sa primiti patutul bebelusului langa patul dumneavoastra pentru ca este important sa ii fiti aproape cand da semne de trezit si de dorinta de a fi pus la san. Nu va recomand sa va bazati foarte mult pe aparatele de supraveghere pentru ca o mama simte cel mai bine copilul. La momentul in care are tendinta sa se trezeasca, icneste, varsa in timpul somnului este bine sa ii fiti aproape si a-i acorda ingrijirile necesare. Il putem lua si il punem cu capul mai jos decat trunchiul, il lasam sa verse, ii curatam gurita, il stimulam si il punem la san. De aceea e important sa ii fiti in preajma in primele 3-4 luni cat exista riscul de sufocare.

Bebelusilor nu le place foarte mult caldura. Prefera sa stea la 21-22 de grade, cand este supraincalzit va transpira la ceafa. Temperatura de 27-28 grade este greu de tolerat. La 21-22 de grade il imbracati in pantalonas si body si intr-un sac de dormit, ii este suficient. Este bine sa faceti variatia zi-noapte, adica in timpul zilei il mai luati in alta incapere si in timp se adapteaza.

La patutul bebelusului este bine sa nu il accesorizati foarte mult pentru ca exista riscul de sufocare. Cearsaful sa fie perfect intins, sa nu existe pilote, perne, obiecte care ar putea cadea accidental si sa il sufoce in timpul somnului. Acea inclinatie de 30 de grade este benefica deoarece sunt copii cu tendinta la reflux, mai regurgiteaza. Se diminueaza in timp si dispare in jurul varstei de 1 an, la unii mai devreme, cand incepe acest moment al diversificarii.

prima luna a bebelusului

Baia bebelusului

Baia bebelusului este un moment placut pentru ca interactioneaza toata familia. Este bine sa folositi o cadita care are un grad de inclinatie si bebelusul sta foarte confortabil, sa respectati acea temperatura a apei, 37-38 de grade. Sunt si cadite unde se indica temperatura optima sau termometre care pot fi scufundate in apa. Respectati intervalul de temperatura pentru ca pielea lor este sensibila si se ard usor chiar daca vi se pare calaie apa. Ii spalam cu apa de la robinet si produse destinate pielii bebelusului. Nu are sens sa preparati ceaiuri sau tarate. Este important sa il stergem bine. Dupa ce iese din baie il stergem prin tamponare si suntem atenti la zonele din spatele urechilor, toate pliurile trebuie tamponate cu prosopul pentru ca exista riscul ca daca raman urme de apa sa se macereze tegumentele si se suprainfecteaza acele zone. Dupa baita il infasam repede ca sa nu piarda caldura si stergem ochii de la coltul ochiului spre interior, de la unghiul extern spre cel intern, ii puneti ser fiziologic in nas si il tineti intr-o pozitie inclinata si il aspirati cu o pompita moale, nu este nevoie sa cumparati batista bebelusului. Vom sterge aceasta zona care sperie pe multi parinti, bontul ombilical, pentru ca trece prin mai multe stadii pana ajunge sa se detaseze si este diferit in functie de cat de gros a fost cordonul la nastere. Se usuca, se mumifica si cade si nu trebuie sa ne speriem ca in anumite momente in acest proces este posibil sa gasiti pete mici de sange in scutec. Stergeti ori de cate ori apar secretii, in general nu vor sangera mult deodata. Durata dupa care cade variaza in functie de cat de gros a fost la nastere, pana la 2 saptamani si dupa ce a cazut stergem zona ori de cate ori apar secretii.

Pielea bebelusului

Bebelusii dobandesc o coloratie galbena icterica, cand ajungeti cu ei acasa, cam in a treia zi. Un copil foarte galben este somnolent. Ca sa le treaca icterul trebuie sa manance, daca mananca bine si au scaun nu vor face icter accentuat pentru ca aceasta bilirubina care le da coloratia se elimina prin scaun. Deci scopul este sa ii trezim, sa ii punem la san, ca ei sa manance bine si sa aiba scaun. Icterul precoce inseamna ca apare inainte de 24 de ore, se intampla in maternitate, iar medicii sunt foarte vigilenti si intrebam mama sau tata despre grupul de sange pe care il are sau Rh. Sunt situatii in care exista incompatibilitate intre grupa mamei care este 0 sau cu Rh negativ si de aceea suntem vigilenti si intrebam care este statusul tatalui ca sa stim in ce categorie de risc se afla copilul. Daca se intampla sa faca icter si de o anumita intensitate vor fi pusi la lampa, acea fototerapie care se practica in maternitate. La momentul externarii copilul mai are un grad de icter, deci nu va fi decolorat complet, dar important este ca el sa se hraneasca bine si sa aiba scaun. Uneori coloratia galbena se poate prelungi pana la varsta de 1 luna. La astfel de copii care cresc bine in greutate si un pediatru l-a vazut intre timp si l-a evaluat ca este un copil care creste in greutate si este sanatos nu ne deranjeaza. Unii pot avea icter prelungit si pana la 4-6 saptamani.

Bebelusul mananca, doarme si sughita

Mananca, dorm, sughita. De ce fac acest lucru? Pentru ca isi umplu burtica cu lapte, laptele de mama are multe proteine, spumeaza si destinde intestinele, ridica diafragmul si determina acest sughit. Nu trebuie speriati, nu trebuie sa le dam zeama de lamaie, nu ii stropim cu apa rece, ii tinem in brate, burta pe burta, ii punem la san sa aiba cateva miscari de inghitire si le trece. Pe masura ce inainteaza in varsta si se maturizeaza neurologic le va trece. Este ceva normal, nu inseamna ca le este frig si nu au nevoie de nimic in plus.

Daca bebelusul mananca bine are scaun; va avea macar 5 scutece pe zi, scaun plus urina. La inceput scaunul bebelusului este negru, acel meconiu, de obicei in primele zile din maternitate. Ulterior este un scaun de tranzitie, mai verde, iar scaunul bebelusului alaptat are o consistenta moale (seamana cu un fel de maioneza taiata). Sunt niste grunji galben care plutesc in lichid si va fi absorbit de scutec. Nu inseamna ca are diaree sau ca trebuie sa mergem la spital. Normal este un scaun la 3 zile, dar si 10 scaune pe zi atata timp cat creste bine in greutate. Exista si notiunea de diaree la san cand se relaxeaza imediat si are un scaun. In prima luna de viata veti face exces de scutece, 10-14 pe zi. Pe acesti bebelusi, daca aveti apa si sapun la dispozitie, este bine sa ii spalati dupa fiecare scaun. Daca sunteti afara cu ei in mod special pe fetite trebuie sa le stergeti din fata in spate (nu spre uretra pentru ca au predispozitie spre infectii urinare), iar zona sensibila trebuie curatata cu blandete si verificata sa nu ramana urme de scaun pe ea. La fiecare schimbare de scutec este bine sa folositi o crema emolienta. Cele care lasa o pelicula alba sunt creme tratament si contin zinc si este bine sa le folositi doar daca s-a produs roseata. Altfel, o crema emolienta la fiecare schimbare de scutec este suficienta. Daca apare eritemul este bine sa cereti sfatul medicului.

Plansul bebelusului

De ce plang bebelusii? Si medicii le iau prin excludere. Au nevoie de contact fizic, vor in brate. Cand sunt luati in brate le trece. Sau poate le este foame, mai ales baietii se trezesc cu un plans foarte hotarat. Unii sug lacom si inghit mult aer, spumeaza laptele in intestinul lor, se destind intestinele si ii doare. Ii putem ajuta cu diverse medicamente la externare. De obicei vi se recomanda acasa un medicament care absoarbe gazele si se elimina, nu are reactii adverse. Nu tolereaza caldura si plang cand sunt supraincalziti. Intr-adevar simt anxietatea mamei, tensiunea bratelor. Este bine sa apelati la un ajutor cand simtiti ca nu mai puteti.

Doar unul din cinci copii au colici adevarate, inseamna ca nu toti plang din acest motiv. Si pentru colici exista diverse teorii care sunt luate in considerare prin excludere. Una din teorii spune ca flora lor intestinala ar fi suficient maturata si exista probiotice care scad durata de digestie a bebelusilor. Alta teorie spune ca insuficienta lactaza (enzima care digera lactoza) si exista medicamente si pentru acest lucru. Incercam si vedem reactia bebelusului, daca se linisteste. O alta teorie, care este cea mai plauzibila, spune ca mosteneste pe unul dintre parinti care are niste tulburari functionale intestinale – sindrom de intestin iritabil. Se manifesta diferit; unele persoane au senzatie iminenta de a merge la toaleta dupa fiecare masa. Sau alternanta constipatie-diaree. Sau barborismente intestinale in preajma unui stres. Bebelusii se manifesta cu colici la varsta de sugar mic, iar cand creste mare pot avea manifestari ca ale parintelui. La varsta de 4 luni trec brusc, apar in general la varsta de 2 luni. De unde stim ca sunt colici? Difera caracterul plansului. Este un plans de o tonalitate inalta; plange 2 ore pe ceas, in special seara si dupa ce ai incercat toate variantele posibile (inclusiv plimbat cu masina in jurul blocului, comprese caldute pe burtica sau incalzit burtica cu foehn-ul).

As zice ca abia la al treilea copil ajungeti sa fiti parinti relaxati. Daca raspundeti nevoilor lor, ii luati in brate si bebelusul se linisteste este minunat. Si tatal are rolul sau. El este uneori mai calm, vine cu alta energie, abia asteapta sa isi ia puiul in brate si acesta se linisteste este un lucru bun. Trebuie sa le vorbiti, sa le cantati, sa le cititi versuri. Le place sa le cititi, puteti sa ii asezati in leagan. Le place, se alina, cea mai frumoasa jucarie este chipul mamei sau al tatalui. Pe voi vreti sa va vada si cu voi vor sa interactioneze, indiferent de cate jucarii le cumparati.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close