Erupția dentară: tot ce trebuie să știe proaspetele mămici

23 August 2021

de Mirela Floricescu

Erupția dentară este un proces de care majoritatea părinților se sperie, deoarece starea bebelușului lor se schimbă. Erupția dentară începe încă din primele luni de viață și se încheie abia în jurul vârstei de 3 ani, astfel că trebuie să ai multă răbdare cu micuțul tău. Remediile naturiste pentru ameliorarea durerilor sunt cele pe care le ai la îndemână. Află mai jos când apare primul dințișor, dar și care sunt semnele care-ți transmit că trebuie să mergi la medic cu bebelușul.

La ce vârstă începe erupția dentară la bebeluși

Erupția dentară la bebeluși poate să apară la 3 luni, la 6 luni sau chiar după vârsta de 1 an. Nu poți ști cu exactitate la ce vârstă va începe erupția dentară la copilul tău. Totodată, la unii copii dinții pot erupe câte unul pe rând, în vreme ce la alții dinții apar în perechi. De obicei, primii dinți care apar sunt cei 2 incisivi centrali din partea de jos, urmați de incisivii din partea de sus. Apoi, încep să erupă și ceilalți dinți pe rând până se va ajunge la numărul maxim de 20, adică 10 pe maxilarul superior și 10 pe cel inferior.

fetita-cu-bluza-rosie-cu-alb-care-sta-cu-gura-deschisa-si-are-doi-dinti-de-la-erupția-dentară

Erupția dentară se oprește abia atunci când toți dinții au crescut în totalitate. Perioada erupției dentare se încheie la în jurul vârstei de 3 ani, apoi urmează perioada când așa-numiții „dinți de lapte” încep să cadă în jurul vârstei de 6 spre 7 ani. Dinții apăruți ulterior sunt cei definitivi, care sunt mai ascuțiți și au o culoare mai gălbuie.

Interesant de ținut minte este faptul că dinții erup mai devreme la fete decât la băieți și în general la 5 – 6 luni apar câte 4 dinți noi. 

Cum evoluează erupția primilor dinți la bebeluși

Erupția primilor dinți durează, la fiecare în parte, între 7 – 8 zile, ceea ce înseamnă 4 zile cât dintele crește sub gingie și alte 3 – 4 zile cât acesta se dezvolta după ce a spart gingia. Înainte de a erupe un dinte, poți observa o mică umflătură fix în locul unde se va sparge gingia. Acea umflătură se numește chist de erupție și îl poate face pe bebe agitat din cauza disconfortului pe care îl resimte. 

Erupția dentară: semne și simptome

Așa cum apariția primilor dințișori nu se întâmplă în aceeași perioadă la toți bebelușii, la fel de bine și simptomele care anunță marele eveniment pot fi vizibile sau nu. Mulți părinți confundă simptomele erupției dentare cu alte posibile probleme de sănătate ale copilului. Deși salivarea abundentă și disconfortul abdominal sunt printre primele semne ale erupției dentare, ele reprezintă și un lucru obișnuit pentru sugari în primele luni de viață. 

bebelus-care-plange-si-isi-tine-degetele-in-gura-si-este-tinut-de-o-femeie

Alte simptome ale erupției dentare sunt:

  • 2 – 3 zile de agitație fără motiv
  • Inflamarea gingiilor (din această cauză bebe poate refuza mâncarea)
  • Iritație în jurul gurii
  • Episoade dese de plâns
  • Irascibilitate continuă
  • Febră ușoară până la 38 de grade Celsius
  • Bebe simte nevoia constantă de a roade anumite obiecte (se întâmplă des să muște și mamelonul mamei)
  • Frecarea obrazului sau a ochilor din cauza durerii
  • Introducerea constantă a degetelor în gură
  • Somn agitat
  • Schimbarea consistenței scaunului (se poate ajunge și la diaree)

Ține cont de faptul că bebelușii sunt diferiți, astfel că unii pot avea doar un simptom, iar alții mai multe. În cele mai multe cazuri, durerea este un simptom care apare la apariția primilor dinți. 

Apariția primilor dinți: când trebuie să ajungi la medic

Recomandat este să discuți cu medicul pediatru încă de la apariția primului dinte al copilului tău. Chiar dacă prima discuție cu medicul nu va la fel de lungă ca atunci când bebe are deja majoritatea dinților apăruți, este esențial să înțelegi încă de la început ce presupune igiena orală la bebeluși. De asemenea, copilul trebuie învățat încă din primele luni de viață cu verificarea dințișorilor, astfel când va fi mai mare consultațiile de rutină la dentist nu i se vor părea o corvoadă. 

Pe de altă parte, dacă bebe are febră mare și este din ce în ce mai irascibil trebuie să mergi cu el la medic, deoarece poate fi vorba de o infecție. Medicul monitorizează atent evoluția erupției dentare la copilul tău și poate recomanda un tratament adecvat pentru ameliorarea durerilor.

Când începem să spălăm bebelușul pe dinți

Este indicat ca igiena orală să înceapă chiar înaintea primul dinte. Înainte de erupția dentară, se folosesc mici comprese sterile înmuiate cu apă călduță, folosite pentru a curăța gingiile sugarului de bacterii. O astfel de curățare este utilă și pentru a-l obișnui pe micuț cu acest proces de igienizare dentară. Cu atât mai importantă este igiena după apariția primilor dinți. Atunci deja curățarea dințișorilor trebuie să fie parte din rutina zilnică. Poate nu știi acest lucru, dar dinții de lapte se pot degrada rapid odată ce au apărut. Cariile dentare timpurii apar cu precădere dacă dinții nu sunt curățați pentru o perioadă lungă de timp. Zahărul din lapte atacă smalțul dentar, iar cariile provoacă un disconfort major copilului. Obișnuința de a igieniza zilnic dinții duce și la reducerea disconfortului creat de erupțiile dinților care urmează să apară.

Cum și cu ce asigurăm igiena dentară a bebelușului

Curățarea dințișorilor trebuie realizată de minimum 2 ori pe zi. Pentru bebeluși nu se folosesc orice perii pentru dinți, ci numai unele din silicon cu peri foarte moi. 

bebelus-curatat-pe-dinti-cu-o-perie-speciala-pentru-erupția-dentară

În ceea ce privește pasta de dinți, recomandată pentru bebeluși este cea cu fluor care se poate înghiți, tocmai pentru că sugarii nu pot să-și clătească gura. Tot pasta de dinți cu fluor previne cariile începând de la primul dinte al copilului. Și pentru că trebuie acordată o atenție specială la cantitatea de fluor pe care bebe o ingerează, cantitatea de pastă de dinți pentru fiecare periaj trebuie să fie de dimensiunea unui bob de orez. Abia de la vârsta de 2 ani se poate ajunge la dimensiunea unui bob de mazăre, dar înainte de a crește cantitatea de pastă de dinți trebuie să discuți cu medicul pediatru. 

Remedii naturiste pentru apariția primilor dinți

Cel mai greu pentru un părinte este să-și vadă bebelușul că nu se simte bine. Trebuie să înțelegi, însă, că erupția dentară este un pas firesc în dezvoltarea copilului și va trece. Din momentul în care dințișorul este vizibil sub gingie, poți începe să folosești anumite remedii naturiste pentru a ameliora durerea și mâncărimea. 

Cele mai eficiente remedii naturiste pentru apariția primilor dinți sunt:

  • Ceaiul de mușețel: chamomilla sau mușețelul reprezintă cel mai cunoscut remediu homeopat pentru erupțiile dentare. Există discuții contradictorii privind utilizarea acestei plante, de aceea înainte de a o folosi este recomandat să discuți cu pediatrul. Dacă acesta și-a dat acordul, nu strică să încerci și chamomilla pentru calmarea durerilor. De obicei, se folosesc compresele îmbibate cu ceai de mușețel. Îi poți masa sugarului gingiile cu un tampon îmbibat cu ceai de mușețel. Ține minte că ceaiul trebuie să fie neîndulcit. Această metodă de a aplica comprese și de a masa gingia este sigură pentru orice copil, el putând chiar să înghită ceaiul liniștit.
  • Masajul gingival: dacă nu vrei să folosești ceai, cu un deget curat masează ușor gingiile bebelușului. Un astfel de masaj gingival îi va calma temporar disconfortul. 
  • Alăptarea la cerere: suptul ajută copii să se relaxeze și să uite de disconfortul creat de erupția dentară. De asemenea, suptul ameliorează durerile de la nivelul gingiilor, datorită presiunii exercitate pe suprafața acestora.
  • Jucăriile gingivale: sau inelele de dentițe sunt foarte utile. Aceste inele sunt realizate dintr-un silicon solid, iar în interior au gel. Pentru a le crește eficiența, ele trebuie păstrate la congelator. Înainte de a da sugarului o jucărie gingivală, trebuie să o scoți de la rece și să o lași câteva minute la temperatura camerei. Copilul poate mesteca inelul cât își dorește, deoarece acesta pune presiune pe gingie, iar mâncărimea dispare. Jucăriile gingivale se găsesc la majoritatea farmaciilor care au produse pentru bebeluși.

Tratament pentru erupția dentară

Chiar dacă tu folosești deja mai multe remedii naturiste, medicul poate recomanda și un tratament bazat pe nevoile copilul tău. În cazul în care starea generală a bebelușului nu este una bună la câteva zile distanță de la primele simptome ale erupției dentare, este indicat să ceri părerea unui specialist.

fetita-care-roade-o-jucarie

De obicei, există 2 variante de tratament pe care medicii le recomandă, anume:

  • Gelul gingival: este special realizat pentru a masa cu el gingiile sugarului. Pediatrul este cel care îți spune care este produsul indicat pentru copilul tău și doza pe care trebuie să o aplici zilnic. Aceste geluri gingivale conțin analgezic, cu efect antiinflamator prin calmarea gingiilor inflamate și antipiretic (reduc febra). Tocmai pentru că au un anume conținut de analgezic în compoziție, este recomandat ca timp de jumătate de oră după aplicarea gelului să nu-i dai sugarului să bea și să mănânce, deoarece se poate ca limba și gâtul să fie amorțite, iar el se va îneca.
  • Medicamentele: în situația în care nici gelurile sau remediile naturiste nu funcționează, medicul îți poate recomanda anumite medicamente pe bază de analgezic. Cele mai folosite sunt ibuprofenul sau paracetamolul, în anumite doze înainte de culcare. La copii sub 2 ani, astfel de medicamente pot avea efecte secundare, astfel că ele nu se administrează niciodată fără acordul medicului.

Erupțiile dentare nu sunt plăcute nici pentru copii, deoarece simt un disconfort odată cu apariția fiecărui dințișor, iar pentru părinți este chinuitor să-și vadă puiul suferind. Însă, erupțiile dentare sunt ceva firesc, fiind parte din procesul de dezvoltare al organismului. Dacă ai nelămuriri despre erupțiile dentare, nu ar fi rău să discuți cu pediatrul copilului tău chiar înainte ca acestuia să-i apară primii dințișori.

Surse: healthline.com, philips.ro, ada.org, clubulbebelusilor.ro, betterhealth.vic.gov.au, healthychildren.org

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close