Femeile gravide trebuie sa manance mai multa ciocolata, spun expertii

14 Ianuarie 2019

de Irina Olteanu

Te intrebi daca ai voie sa mananci ciocolata in sarcina? Iata ca nu doar ai voie, ci este chiar recomandat acest lucru, conform unui studiu stiintific. Iti explicam cum au ajuns cercetatorii la aceasta concluzie.

Ciocolata consumata in timpul sarcinii ofera beneficii nebanuite

Iata ca gravidele au un motiv de bucurie: o cantitate de cacao consumata zilnic poate face minuni pentru bebelusul tau nenascut, sustine un studiu recent.

Cercetarea a fost prezentata in cadrul Societatii pentru Medicina Materno-Fetala in data de 4 februarie 2016 si a relevat faptul ca un consum zilnic de ciocolata dispune de efecte pozitive asupra cresterii fetale, dar nu numai. Atat placenta cat si intreaga dezvoltare a bebelusului este sustinuta de consumul acestui aliment deoarece conduce la o crestere a fluxului sanguin in corpul viitoarei mamici.

De asemenea, oamenii de stiinta sunt de parere ca efectul se datoreaza faptului ca ciocolata are in compozitie o cantitate sporita de flavonoli (un tip de flavonoid – asociat unui risc redus de probleme cardiovasculare si colesterol redus). Aceste compus se gaseste in cacao, respectiv ciocolata (cu cat este mai neagra, cu atat contine mai multi flavonoli) si poate imbunatati riscul de preeclampsie, o afectiune potential fatala ce vizeaza fluxul sanguin (apare in partea de final a sarcinii). Pe langa reducerea tensiunii arteriale si imbunatatirea functiei mentale, flavonolii dispun de numeroase alte beneficii, iar cercetatarile cu privire la acestea continua.

ciocolata

Informatii detaliate despre studiu – ciocolata si sarcina

Studiul a implicat 129 femei, cu varsta gestationala cuprinsa intre 11 si 14 saptamani, pe o perioada de 12 saptamani. Viitoarele mame au fost impartite in doua grupuri. Astfel, o parte dintre ele au primit 30 de grame de ciocolata cu continut redus de flavonoli in fiecare zi, in vreme ce al doilea grup a primit ciocolata cu un continut ridicat de flavonoli. Concentrandu-se asupra beneficiilor pe care le confera cu privire la preeclampsie, hipertensiune gestationala, greutate placentara si greutate la nastere, nu au fost constatate diferente notabile intre cele doua grupuri. Insa la ambele indicele de pulsarilitate (la nivelul arterei uterine masoara velocitatea sanguina in circulatia sanguina uterina, placentara si fetala) a fost mai bun decat in restul populatiei, sugerand ca atat ciocolata cu un continut redus, cat si cea cu un continut crescut de flavonoli poate ajuta cresterea si dezvoltarea fetala.

Emmanuel Bujold, cercetator din cadrul Universitatii Laval Québec City, Canada subliniaza “acest studiu indica faptul ca ciocolata poate avea un impact pozitiv asupra cresterii placentare si fetale si asupra dezvoltarii intrauterine a bebelusului, iar efectele pe care le are acest aliment nu se datoreaza exclusiv continutului de flavonoli”. Cercetatorii nu pot recomanda o anumita cantitate de ciocolata gravidelor, insa din cand in cand nu dauneaza.

Alte beneficii demonstrate ale consumului de ciocolata

– Ajuta bebelusii sa se bucure mai mult de viata. Cercetatorii italieni au confirmat ca rata cardiaca si miscarile fetale cresc in urma consumului de ciocolata. Se pare ca fetitele au reactii mai vizibile decat baietii.
– Ajuta bebelusii sa fie mai fericiti. Desi un fat fericit nu inseamna neaparat un bebelus fericit, un studiu finlandez asupra unui numar de 300 de femei a concluzionat ca daca mananci zilnic ciocolata in sarcina cresti sansele de a avea un bebelus zambitor si activ
– Mai putin stres. Oamenii de stiinta au constatat ca ciocolata neagra consumata zilnic scade semnificativ nivelul de stres (modeleaza raspunsul corpului in fata stimulilor stresanti), prin urmare se poate dovedi extrem de utila si in sarcina
– Scade sansele de pierdere a sarcinii. Desi de multe ori nu poti preveni pierderea sarcinii, un studiu a demonstrat ca dintr-un numar de 7000 de femei care au consumat zilnic ciocolata au avut cu 20% mai putine sanse de a suferi o pierdere a sarcinii in primul trimestru
– Reduce riscul de a dezvolta diabet gestational. Ca urmare a flavonolilor, se imbunatateste toleranta la glucoza, in consecinta sunt reduse sansele de a dezvolta diabet gestational
– Contribuie la o stare mai buna de sanatate. Datorita compozitiei in care se regasesc flavonoizi (antioxidanti puternici cu efect asupra sanatatii-antivirali, antialergici si antiinflamatori), este imbunatatit sistemul imunitar, precum si sanatatea cardiovasculara (scade tensiunea arteriala – in sarcina 50% mai mult sange circula prin organism, iar arterele sunt expuse unei tensiuni suplimentare).
– Crestere sanatoasa in greutate. Tot ciocolata neagra te poate ajuta sa acumulezi o cantitate sanatoasa de kilograme si sa ai un nivel redus de colesterol

De retinut

Deoarece in ciocolata se gaseste si cofeina, trebuie consumata cu precautie in timpul sarcinii; opteaza pentru cicolata pura, fara alte adaosuri. Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor recomanda ca gravidele sa nu depaseasca 200 mg de cofeina zilnic. Retine faptul ca ciocolata neagra contine o cantitate mai mare; ai grija mai ales daca consumi si cafea sau bauturi cu cofeina in plus deoarece poti depasi limita recomandata. Cofeina in exces poate afecta in sarcina neurotransmitatorii din corp, perturband functionarea sa normala; a fost asociata cu pierderi in sarcina.

Cantitatea potrivita de ciocolata in sarcina depinde de sanatatea de dinainte si din timpul sarcinii, iar medicul este singura persoana in masura sa emita aceasta recomandare.
Nu in ultimul rand, este indicat sa eviti sa mananci ciocolata in sarcina in cazul in care te confrunti cu probleme ce vizeaza:
– tinerea sub control a glicemiei (in ciocolata se gaeste un continut ridicat de zahar – 18 grame in 45 g de ciocolata neagra sau 23 g zahar pentru ciocolata cu lapte). Prea mult zahar poate conduce la crestere in greutate, probleme dentare si diabet gestational.
– daca ai fost diagnosticata cu diabet gestational sau daca greutatea ta este una excesiva (ciocolata contine grasimi si calorii nedorite). Greutatea in exces poate cauza vene varicoase, hipertensiune si crestere a riscului de nastere prin cezariana.

Surse: www.kidspot.com.au; https://thestir.cafemom.com; www.babycenter.com; www.fitpregnancy.com; www.sheknows.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close