10 intrebari despre ingrijirea bebelusului in prima luna

11 Mai 2018

de Irina Olteanu

Doamna doctor Valentina Cravet, medic specialist neonatologie www.sanador.ro a vorbit la Scoala Parintilor Responsabili despre Prima luna acasa: 10 intrebari despre ingrijirea bebelusului.

Perioada neonatala cuprinde 28 de zile de viata, iar in aceasta perioada nou-nascutii sunt extrem de vulnerabili. Au nevoie de o perioada de adaptare, cardio-circulatorie, sanguina la viata extrauterina. Daca pana la nastere se bazau pe placenta, de acum trebuie sa se descurce pe cont propriu. Acasa ar trebui sa ii asiguram copilului un confort. E bine ca copilul sa aiba camera lui, iar in primele saptamani mama sa doarma alaturi de el, nu in acelasi pat. Camera sa fie luminoasa, cu o suprafata usor de curatat, fara prea multe covoare care sa se imbibe cu praf sau acarieni (sa se poata face zilnic curatenia umeda). Temperatura optima este de 22-24 grade, cu o umiditate de 60-65 de procente, insa nu exagerati cu monitorizarea acestor parametri. Pentru a supraveghea copilul cand doarme este utila o lampa de veghe peste noapte. Patutul trebuie amplasat intr-un loc unde nu exista o sursa directa de caldura, nici in imediata apropiere a geamurilor, nici dupa usa, ci intr-un loc sigur. Aveti grija sa nu existe tablouri deasupra sau sa fie aproape de dulap ca sa il ferim de orice pericol. Este de dorit sa nu folosim odorizante in camera ca sa nu provocam afectiuni alergice, sa nu existe in patut paturici prea multe (perne, jucarii sau haine) pentru ca exista riscul de sufocare.

In cazul in care in casa exista un fumator, poate nici mama nici tatal, dar o persoana aflata in contact indelungat cu copilul, prezenta sa poate creste riscul de aparitie al sindromului mortii subite la copilul pana la 1 an.

Regula de baza pentru a imbraca copilul: cum este mama plus inca un strat de haine. Nu infofolim copilul. Daca este in casa il lasam cu capul gol pentru ca la aceasta varsta frageda copiii nu au inca finalizate procesele de termogeneza si se incalzesc foarte repede. In perioada de pana la o luna circulatia periferica nu este inca bine dezvoltata si atunci copiii pot sa aiba o usoara cianoza, nuanta vinetie a picioarelor care sunt si putin reci, dar nu este o problema. Putem sa le punem doar o pereche de sosete. Cand este vara copilul se imbraca cu un body cu maneci scurte si pantalonasi. Daca mergem afara este bine ca in carucior sa avem o panza protectoare pentru tantari si alte insecte. Iarna poarta body cu maneci lungi, pantaloni si o caciula pe cap. Nu il infofolim. Acelasi confort pe care il avem noi il are si copilul.

Se recomanda sa se faca baia zilnica imediat de dupa perioada de maternitate, chair daca ombilicul nu a cazut. Rare sunt cazurile in care acesta sa cada inca din maternitate; majoritatea cad in primele 5-10 zile dupa nastere. Baia poate fi facuta, important este ca dupa sa asiguram o igiena corecta a bontului ombilical, sa tamponam bine, sa uscam bine, cu alcool si lasam la aer; dupa ce am efectuat igiena pliem putin scutecul pentru ca ombilicul sa ramana la aer. Sa avem gria sa fie bine ingrijit chiar si dupa ce cade cordonul ombilical vreo 3 zile, pana cand cicatricea este bine formata si sa urmarim ca zona sa nu fie plina cu secretii, sa nu-si modifice culoarea sau copilul la atingere sa nu aiba vreun disconfort. Daca apar aceste semne este obligatoriu sa ne adresam medicului.

In momentul in care ne pregatim de baie crestem putin temperatura camerei pana la 26 de grade. Usile si ferestrele se inchid, cadita se asaza in pozitie stabila si comoda pentru mama. Temperatura apei trebuie sa fie de 37-38 de grade; nu incercam cu cotul, cu degetele sau cu mana noastra proprie pentru ca poate fi inselator; este bine sa avem un termometru special pentru baie. Cantitatea de apa se ajusteaza in functie de dimensiunea caditei, in asa fel incat in pozitie semi-sezanda a copilasului apa sa-i acopere umerii. Macar la inceput, la primele bai, este bine ca mama sa fie asistata de cineva. Daca mama este singura isi pregateste toate produsele sa fie la indemana. Samponul si gelul se toarna direct in cadita pentru a face spuma si a spala copilul, iar apoi poate sa il clateasca. Daca mama este dreptace tine copilul cu mana stanga, iar daca este stangace il tine pe mana dreapta, astfel incat mana care este dominanta sa il poata spala bine pe copil.

Scoala Parintilor Responsabili

Dupa ce se face baia de sus in jos si ajungem in zona genitala. Pentru fetite avem grija sa spalam de sus in joss pre regiunea anala. La baietei nu decalotam, nu cautam sa tragem pielea de pe penis pentru ca putem ajunge la complicatii mai grave, care au nevoie de interventie chirurgicala. La nou-nascuti oasele craniene nu sunt inca bine sudate si atunci avem fontanelele peste care nu apasam; nu insistam sa le spalam mai mult. Trecem usor cu apa peste ele si coboram in celelalte zone. Pentru copiii care nu apreciaza momentul baii incercam sa reducem durata sa. In general baia dureaza 7-10 minute, pentru ei incercam sa ne descurcam in 5 minute. Nu lasam niciodata copilul singur in cadita.

Din cauza hormonilor mamei care se pot elimina atat in timpul expulziei, cat si al alaptarii si pot conduce la aparitia crizei genitale. La fetite se manifesta cu umflarea sanilor si o usoara sangerare la nivelul vaginului/vulvei, iar la baietei se inflameaza scrotul sau eventual si inflamatia sanilor. Nu trebuie o ingrijire aparte; in principiu in primele 3 saptamani de viata, odata cu micsorarea dozei de hormoni din laptele matern, simptomele regreseaza de la sine.

Urechile se ingrijesc fara a introduce betisoare. Incercam cand facem baita sa nu patrunda apa in urechi si atunci doar tamponam si uscam bine urechile. Ceara o stergem doar daca iese din conductul auditiv extern, nu cautam sa curatam pe dinauntru.

Cordonul ombilical, dupa cum am spus, se mumifica si va cadea in 5-10 zile. Dupa ce cade mai ingrijim pana se formeaza cicatricea cu alcool 70% sau cu betadina sau cu pudrare cu nistatin sau stamicina pentru o cicatrice normala, fara infectii. Daca apar modificari locale (roseata, secretii, miros urat) ne adresam medicului.

Ochii se curate cu comprese sterile, fiecare ochi cu o compresa aparte. Este important de mentionat ca inainte de a-i spala si sterge mama sa aiba mainile spalate.  Ochii se spala din coltul exterior spre cel interior, dinspre tample spre nas. Nu insistam daca nu are nicio secretie galbuie sau profunda.  Daca apar secretii si se modifica sau sunt mai abundente atunci ne adresam medicului. Nasul de rutina nu se curata, ci doar atunci cand sunt secretii care il impiedica sa respire si sa se hraneasca; atunci aspiram cu pompita speciala sub forma de para. Daca vedem ca nu ne descurcam nu insistam si nu ajungem in cealalta extrema, sa ranim copilul, ci ne adresam din start medicului pentru a vedea originea acestor secretii.

In neonatologie exista 3 de S: Stranuta, Strabism si Sughit. Copilul nu stranuta ca este bolnav, ci ca o reactie normala la mediul extern. Strabismul este atunci cand ochii par usor inclinati, priveste in pozitii nefiziologice; pana la 6 luni este un strabism fiziologic. Sughitul este normal pentru ca a facut acest lucru si in mediul intrauterin; este o miscare normala a diafragmului. Daca devine deranjant se poate calma cu cateva guri de lapte.

Bebelusul se manifesta prin plans. De fiecare data cand plange da de stire fie ca ii este foame, fie ca vrea sa fie schimbat. Copilul nu plange fara motiv. Pana la 6 luni copiii nu stiu de alintat, deci luati-l in brate fara teama ca se va obisnui astfel. Copiii au nevoie de afectiune; sunt obisnuiti sa fie leganati 9 luni in burtica mamei. Invatati de la copii ce inseamna fiecare plans: de foame, de frig, de umezeala. Cand plansul este indelungat si copilul nu poate fi linistit, medicul va poate ajuta.

Cum ne dam seama ca un copil creste armonios si este bine ingrijit? Oferindu-i sanul la cerere. Ca sa vedem daca alimentatia la san ii este suficienta urmarim sa aiba minim 6 mictiuni pe zi, de la un scaun pe zi pana la un scaun dupa fiecare masa, chiar daca este in cantitate mica. Este important sa recupereze greutatea de la nastere in 10 zile; in primele 3-4 zile va scadea pana la 10% din greutatea de la nastere (in medie 5-6%), dar in primele 10 zile le va recupera. Minim 150 g pe saptamana, minim 600 grame pe luna.

In prima saptamana de viata nou-nascutul doarme 16-18 ore pe zi; pare ca dorm incontinuu pentru ca nu au simtul circadian. La sfarsitul primei luni de viata ajung in medie la 14 ore pe zi. Inainte de a culca copilul camera trebuie sa fie bine aerisita, patutul in care doarme nu trebuie asezat langa o sursa directa de caldura. Salteaua nu este obligatorie pentru bebelus, dar daca se foloseste una trebuie sa fie tare, ferma si dreapta. Exista si saci de dormit adaptati anotimpurilor; va puteti interesa. Nu lasati copilul nesupravegheat pe burta; acesta doarme pe spate, pe o parte si cu un sul care sa-l impiedice sa se rostogoleasca.

Iritatia de scutec sau eritemul fesier este vorba despre roseata de la funduletul copilului, fiind cauzat de urina si de enzimele din masele fecale, de aceea este importanta o buna igiena in zona genitala la copii. Spalarea regiunii fesiere cu apa calduta dupa fiecare schimbare a scutecului; nu trebuie neaparat sapun, doar daca vi se pare ca este nevoie. Scutecul nu trebuie strans prea tare pentru a avea aerisire in acea zona. Daca apare iritatia, dupa fiecare spalare si schimbare a scutecului putem folosi unguent sau creme pe baza de zinc sau schimbarea mai deasa a scutecului. Nu este recomandata folosirea de pudra, talc pentru ca formeaza o pelicula pe suprafata pielii si nu o lasa sa respire, devenind un mediu propice pentru bacterii.

Incepand cu a zecea zi de viata sunt recomandate 800-1000 unitati de vitamina D3 pe zi. Sunt picaturi; de obicei se administreaza inainte de masa. Dupa ce mananca avem grija sa elimine gazele asezandu-l pe umar 15-20 minute ca sa auzim eructatia.

Ne asiguram ca nou-nascutul nu are febra, respectiv peste 38 grade intrarectal. Daca apare este bine sa avem in casa supozitoare cu paracetamol si sa-i administram si sa mergem la medic. Tot acasa, dupa cele 2 vaccinuri din maternitate urmarim si celalalt plan de imunizari de la medicul de familie sau cel pediatru, cu vaccinurile aprobate de Ministerul Sanatatii. In cele 9 luni de sarcina este bine sa ne interesam ce este mai bine pentru copilul nostru, sa ne informam despre fiecare vaccin si reactie adversa, despre reactiile adverse in cazul unei boli grave (meningitele tuberculoase). Din acest motiv este bine sa fiti pregatiti pentru momentul cand va va intreba medicul neonatolog; pregatiti intrebari din timpul controalelor prenatale. Dupa vaccinare, pot sa apara si unele reactii adverse; unele sunt generale si altele locale. Cele generale: febra, somnolenta, irascibilitate, scaderea poftei de mancare, eruptii pe piele. Reactii locale: durerea usoara, inflamatia, roseata si caldura la locul injectiei, de obicei acestea dispar in maxim 2 zile de la vaccinare.

 

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close